The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject Essential III Recordmaster lemezjátszó teszt

A Pro-Ject Audio a népszerű Essential lemezjátszójának legújabb III-as változatából a különféle felhasználói igényekre válaszul készített egy praktikusan variálható Flexi-Range nevű sorozatot, melynek USB porttal felszerelt Recordmaster tagja azoknak készült, akik analóg lemezeik hangját digitális eszközökön szeretnék hallgatni vagy számítógépükön kívánják archiválni.

A Recordmaster „alapja” természetesen az Essential III lemezjátszó „klasszikus”, azaz mindenféle hókuszpókusz nélküli változata. A klasszikus szíjhajtású lemezjátszó MDF-ből készült teste magas fényű piros, fekete vagy fehér színekben kapható, a kényes szerkezet stabil alátámasztásáról és a vibrációmentes környezet biztosításáról a három anti-vibrációs láb gondoskodik. A 300 mm átmérőjű lemeztányér a korábbi MDF helyett a lényegesen alacsonyabb rezonanciájú áttetsző akrilból készült (Acryl-IT E), a meghajtó tengely rozsdamentes acél, teflonnal alátámasztott bronzpersely csapágyban. A tányér meghajtásáról 9V-os motor gondoskodik, ami újításként kapott egy integrált földelő linket, ami egy teljesen újfajta megoldásnak számít az elektromos interferenciák hatékony mérséklésében. Új elem még az alumínium ékszíjtárcsa és a szinkron AC egység beépített jelgenerátora is. 

A hangkar egy zafír csapágyazással rendelkező 8,6”-os egyenes alumínium típus, amelybe gyárilag elliptikus profilú Ortofon OM10-es hangszedőt szerelnek.
A speciális típus legfőbb különlegességét jelentő USB B portot a lemezjátszó hátoldalán, a sztereó analóg RCA kimenet mellett találjuk. Az USB B kimenet a 16 bites Delta-Sigma A/D konverter által digitalizált jeleket küldi ki a számítógépek felé, és akár az analóg kimenettel egyidejűleg is tudjuk használni. A felvétel készítés könnyen megy, mivel az eszköz „plug and play” módon működik, mindössze egy szoftver, például az ingyenesen letölthető Audacity szükséges a funkció használatához.

Valóban kompakt típusként a Recordmaster beépített elektronikus fordulatszám szabályzóval és phono fokozattal is rendelkezik, a csatlakoztatásához pedig egy Connect E interkonnektet mellékelnek aranyozott RCA dugókkal és természetesen földelő kábellel. A beépített MM phono természetesen kikapcsolható, a sasszi aljának közepe táján jól elrejtett kapcsolóval válthatunk a kimenet phono/line konfigurációja között és előbbi esetben tetszőleges külső, akár MC phonót is használhatunk a lemezjátszóhoz, ha a beépített hangszedőt később egy MC típusra szeretnénk cserélni. A portól a szintén az Essential dobozában található plexi tető védi a szerkezetet, így a készülékhez tényleg minden van, amire a felhasználónak csak szüksége lehet, és még egy kezdő analógosnak is mindössze egy lemezkefét kell vásárolnia hozzá.

A könnyedén mozgásba lendülő lemeztányér néhány pillanat alatt felveszi a névleges fordulatszámot, amit az értékét mutató kék led villogásának abbamaradása jelez. A bevezető barázdákon áthaladó tű normál hangerőn mindössze minimális zajt kelt, majd indul is a fürge dobokkal kezdődő jazz muzsika. A hangzás teljesen kiegyensúlyozott és egységes, széles frekvenciasávval és finoman pulzáló, analógosan lágy, de emellett kellően feszes basszussal. A hangszerek szépen belakják a rendelkezésükre álló teret, a zenészek között elegendő tér és levegő van. Nincsenek túlzások és különösebben kiemelkedő paraméterek, hanem pontosan az arányos és egységesen jó megszólalás jelenti a típus legfőbb ütőkártyáját, amelyen ennyiért elég nehéz fogást találni, hacsak nem kötözködni akar az ember. A „kerek” karakter klasszikusan analógos jellegű, azzal a harmóniával, amit a digitálisaknak sohasem sikerül igazán megvalósítaniuk, és ami miatt a legolcsóbb jó lemezjátszó a hibáival együtt is hallgathatóbb, mint a legdrágább digitális eszköz. A különféle hangulatok és tempók közti váltások is korrektek, az olcsó hangszedő pedig még a muzsika virtuózabb részleteit is jól le tudja követni. Mindeközben a lemezzaj alacsony, jól karbantartott lemezeknél apró sercenés is csak elvétve hallható.
Klasszikus zenéken az új minőségi elemeket felvonultató lemezjátszó hangja, ha lehet, még inkább tetszik, és még Ravel Rapsodie Espagnole korongján, a temérdek hangszeren, hangulaton és helyenként egészen váratlanul felizzó vérbő spanyol temperamentumon sem vall szégyent. Az intenzív csörgők hangjába még nagy hangerőn és a belsőbb barázdák felé haladva is csak nagyon minimális forszírozottság vegyül, az üstdob dinamikus és súlyos, az andalítóan hullámzó hegedűfutamok pedig kellemes hangulatot keltenek. A már az előbb is említett zajtalanság most különösen jól jön, mivel így még a kevés hangszeres szóló részleteknél sem zavarja semmi sem a műélvezetet. A néhol tapasztalható apróbb megingásokat és bizonytalanságokat ennyiért igazából nem lehet felróni a lemezjátszónak, az egységesség és az egészségesen telt hangzás azonban mindenképpen komoly pozitívumnak számítanak.
Világzenéken illetve különféle, köztük jó régi pop és rock lemezeken az Essential a jó basszusjátszó képességéből is ízelítőt nyújt, a zenék kellemesen intenzív színvilággal, pontos és friss ritmussal és a többi műfajhoz hasonlóan alapvetően egészséges és egységes karakterrel szólalnak meg, általánosan nagyon alacsony, legtöbbször teljesen elhanyagolható mértékű lemezzaj mellett. Utóbbi paraméternek köszönhetően bátran feltehetjük rá még a gyűjteményünk régebbi darabjait is, ha nincsenek agyongyepálva, az Essential őket is élvezetesen fogja lejátszani.

Ajánlás

A Pro-Ject USB portos/AD konverteres Essential csomagja kompakt, kiváló és nagyon kedvezően árazott „instant” megoldást kínál a lemezgyűjteménnyel rendelkező vagy akár a kezdő analógos zenebarátok részére egyaránt. A RecordMaster összeállítás egy kellemes, kiegyensúlyozott hangzással és szép külsővel rendelkező jól összehangolt típus, ami extraként még lemezeink digitalizálását is lehetővé teszi. A korrekt és igényes futómű vélhetően még egy jobb hangszedőt és phonót is kiszolgálna, bár a beépített verzió korlátait a komplett hangzás alapján nehéz lenne megbecsülni. Mindenesetre a komplex csomag nagy vétel, akinek pedig nincs szüksége a digitális kiegészítésre, az „alap” Essential III-at már 100 ezer forintért is megvásárolhatja.


Pro-Ject Essential III Recordmaster
Tömeg: 5 kg
Ár:149.900,- Ft

Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu