The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HEXMAT izolátor – Függöny fel!

Hölgyeim és uraim, kérem engedjék meg, hogy bemutassam azt a terméket, amely az analóg barátokat célozza meg, egy, szerintem méltánytalanul elhanyagolt területen, a lemezalátétek piacán. Pedig egy nagyon fontos kiegészítőről van szó, amely segítségével nagyon sokat nyerhetünk a hangon, már ha a megfelelő alátétet tesszük a megfelelő helyre.

Persze, ennek az ellenkezője is igaz, sokat veszthetünk, ha rosszul választunk, ezt Walter Donovan is megerősíthetné, ha még élne. :) Komolyra fordítva a szót, ismerkedjünk meg mai tesztalanyunkkal, a HEXMAT izolátorral. Örülök, hogy ez a termék hazai, manufakturális gyártásban készül, amelyet hosszadalmas kutatómunka előzött meg. A fejlesztője hangmérnöki képzettséggel is rendelkezik, és már egészen korán megérintette az analóg hanglemezek, lejátszó berendezések világa. Az „analógozás” nem egyszerű dolog. Egy folyamat, amiben gyakran ismétlődnek azonos elemek, de sokszor találkozunk eddig nem tapasztalt jelenségekkel, még tapasztalat birtokában is. A hanglemez lejátszás a rezgések harmóniába rendezéséről szól. Minden rezeg körülöttünk, a szobánk, a házunk, a hifink, élükön a hangsugárzókkal, az egész világunk és benne mi magunk is. A hanglemezre ható számtalan rezgés közül a legdirektebb maga a tányér forgó tömege. Meghajtástól függően ez a frekvencia lehet alacsonyabb (DD, szíj) és magasabb (idler) is, de a lényeg, hogy mérhetők ezek a rezgések. Alapvető dolog, hogy hangszedő választás előtt megnézzük, mennyire lesz harmóniában a hangkarunkkal, ez is számítható, úgy hívják, hogy ideális rezonancia frekvencia. Szerepét nem kell túlmisztifikálni, de elvetni sem, ahogy az alátét anyaga, kialakítása is ugyanolyan fontos, mint a hangkar-hangszedő párosítása. Rengeteg hanglemezalátét kapható a piacon, gyakran más-más anyagokat felhasználva, más-más vastagságban elkészítve. Természetesen nem mindegyik jó mindegyik lemezjátszóra, vannak olyanok, amelyeket fémtányérra optimalizálva fejlesztettek ki, van olyan, amit akrilra, és olyan lemezjátszó gyártó is akad, aki nem javasol semmilyen alátétet a speciális anyagból készített lemeztányérjára. A lemeztányérok esetében is sokféle iskola létezik: vannak, amelyek szinte a végtelenségig növelnék a tányér tömegét, hogy az az a lehető legtöbb rezgést elnyelje, és ott a másik véglet, a kis tömegű, alig csillapított tányérok, amelyek izolálását inkább a felfüggesztés elcsatoló hatásával próbálják megoldani. Igazságot tenni nem nagyon lehet, az egyedüli üdvözítő megoldás a személyes próba, még ebben a, paramétereit tekintve egzakt módon mérhető műfajban is, amit lemezjátszózásnak hívnak. A HEXMAT izolátor a nehéz tömeg növelésével ellentétes filozófia mentén készült, a folyamatról így ír alkotója:

hexmat belso1

„Az fizikai törvényszerűség, hogy a tömeg növelésével a készülékre jutó rezgések jobban elnyelődnek. A káros rezgések lehetnek tőlünk függetlenek (pl a meghajtások, forgalmas út a ház előtt, légifolyosó, stb...) és az általunk keltett, zenehallgatáskor létrejövő rezgések. Súlyos platformoktól, többtíz kilós tányéroktól, melyekre szinte megpróbáljuk „ráolvasztani” a hanglemezt azt várjuk, hogy a „semmi” közelébe csillapítsa a hanglemezre jutó rezgéseket. Mivel ennek az útnak sok elágazását bejártam már, egyre pontosabban éreztem, hogy nem az a célhoz vezető irány, hogy a végtelenségig növeljük a tömeget és a felületet, hanem pontosan az ellenkezője. Azon igyekeztem, hogy a nullához közelítsem az érintkező felületek nagyságát. Egy hanglemez teljes felfekvési felülete több négyzetdeciméter. A HEXMAT izolátor használatával ez a felület közelít a nullához, alig 1-2 négyzetmilliméter, a lemez szinte lebeg. Ez, mondhatni „végtelen” különbség. A HEXMAT izolátor a belső szerkezete és a bevonata segítségével ezeket a káros rezgéseket izolálja a hanglemeztől és létrehozza a lemeztányér és a lemez közötti teljes erőátadást és kihasználja a gömbforma rezgéscsillapítási tulajdonságát. A HEXMAT izolátor egy olyan elcsatoló szerkezet, mely a hanglemezt leválasztja a vele érintkező rezgő tömegről és engedi a vinyl saját, meglehetősen jó csillapítási tulajdonságát érvényesülni. A lemezről leszedett hang így pontos, a tranziensek erősek, a lecsengések tiszták, minden harmonikus torzítás nélkül visszaadható. A rögzített hang olyan részletei is tisztává válnak, amik eddig a torzítás miatt fedve voltak. Műszeres mérések bizonyítják, hogy mintavételkor, -0.3 dB-es kivezérlésen átlagosan +0.2 dB hangerő növekedés tapasztalható. Ugyan ezek a mérések mutatták meg azt is, hogy a minta dinamikája is megnövekedett, mivel ez a hangerő változás fordítottan igaz a felvételek „csendjeire”, amit a "VU meter" két végállása közötti különbség mutatott. Magyarán kevesebb a zaj a pontosabb barázdakövetés miatt.

hexmat belso2

A HEXMAT izolátor ötlete több, mint 15 évvel ezelőtt született meg a fejemben, de valahogy mindig a háttérbe szorult a megvalósítás. Aztán adódott egy olyan állapot, amikor az első prototípust elkészítettem és bizonyossá vált, hogy működik, amit addig csak sejtettem. Az elmúlt 3 év fejlesztéssel telt. Több, mint 100 prototípus készült a legkülönbözőbb anyag összetételekkel. A teljesség igénye nélkül: a legkülönfélébb polimerek, stabilizált fafajták, trópusi fák, ipari fémek, kerámia, arany, ezüst, kristályok, drágakövek, különféle bevonatok, stb. Ez idő alatt kitapasztaltuk, mi az, ami működik, mi az, ami nem, mi, hogyan gyártható. Szinte kimeríthetetlen a kombinációk tárháza. Mivel a felhasznált anyagok változtatása drámaian hat a hangzásra, többféle termékvariáció kiadását tervezzük. A jelenlegi termékünk egy első szériás, belépőszintű eszköz. A HEXMAT izolátor Budapesten készül manufaktúrában. Minden egyes darabot egyenként, kézzel gyártunk és ellenőrzünk, így tudunk felelősséget vállalni a termékünk minőségéért. A terméket nemzetközi szabadalom védi.”

Jómagam sajnos meglehetősen véges hanglemezalátétet tudtam csak kipróbálni, ezek között volt akril, parafa, bőr és gumi, ezek különböző keveréke, speciális rezgéselnyelő habból készült, és karbonszál-hab keverékű is. Mondanom sem kell, hogy ezek közül nem mind működött az elvárt módon, volt amelyik az egyik és volt amelyik a másik lemezjátszómon hozta legjobb formáját. Apropó, forma: a HEXMAT, nevéből adódóan hatszögletű, viszonylag kis méretű, nem is fedi le a teljes lemeztányért, de gondoskodik arról az alapvető funkcióról, hogy a hanglemez ne érjen hozzá a tányérhoz. Ehhez az alátét saját anyagából, a mindkét oldalán kiképzett picike félgömböcskéket alakítottak ki, amelyekre csak néhány ponton támaszkodik fel a hanglemez. Önmagában ez nem is lenne akkora újdonság, hiszen ezzel korábban már próbálkoztak, az újdonság magában a formában, az anyagban lehet, amelyek a gömböcskék mellett együttesen okozzák azt a hatást, ami készítője szándéka volt: a rezonancia maximális elnyelését. Itt az ideje, hogy az elmélet után a gyakorlatban is megvizsgáljuk a HEXAMAT-ot. Ehhez két lemezjátszót hívtam segítségül, mindkettő fémtányéros, a tányér tömegei 2.8, illetve 3.7 kg. Referenciaként az egyiken a karbon-hab, a másikon pedig egy bőr, gumi és parafa keverékből készült alátét volt. Talán nem lövöm le a poént az elején, de a HEXMAT hatása mindkét gépen nagyon hasonló volt, így az alábbi észrevételek mind a két lemezjátszón történtekre vonatkoznak. Négy lemezt választottam ki a végső meghallgatásra, de az már az elején, az első lemeznél nyilvánvalóvá vált, hogy a hatása igencsak erőteljes és nem a negatív irányban.

hexmat belso3 

Miles Davis „Kind of Blue” albumával (CBS - 460603 1, 1987, NM) indítottam, ami állandó szereplője lemezjátszós tesztjeimnek. A bevezető traktusok zongorája jóval kontúrosabb, nagyobb tömeggel szólalt meg, mint korábban, a basszus szikárabban, tisztábban tört fel, de számomra a legfontosabb változást a sötétebb csend hozta meg a szólamok között, és persze az, hogy a zenekar játéka érezhetően „teltebb” lett. Visszacserélve a régi lemezalátétemet, magam is megdöbbentem a változáson: egy jóval fakóbb trombitahang fogadott, a basszus felpuhult, kevésbé kontrollált lett, a HEXMAT tisztasága is eltűnt. Jazzről rockzenére válta (Dire Straits - Dire Straits, Vertigo 3752902) a HEXAMAT hatása talán még érezhetőbb volt: mélyebb, súlyosabb basszusok jelentek meg a felvételen, minden hangszer textúráltabb lett és a hangszedő mintha az eddigieknél sokkal több információt szedett volna ki a barázdák közül. Az már csak hab a tortán, hogy a hanglemez dinamikája is megnőtt, ami egyértelműen mutatja, hogy mind a halkabb, mind a hangosabb részletek kitisztultak az izolátor hatására. A harmadik lemez, amely Szabó Gábor „The Sorcerer”-je (Impulse! ‎– AS-9146, The Verve Music Group ‎– 06007 53630440) 2015-ben jelent meg holland újranyomásban, 180 g-os lemezen. Sajnos nem ez a legjobban sikerült kiadás, de legalább jó áron beszerezhető. Igazából nem tudtam megbarátkozni a minőségével, a saját lemezalátétemmel kissé lapos, dinamikátlan, sőt, talán kijelenthető, hogy sávhatároltan szólt, nincs rajta értékelhető magas, se mélytartomány, mintha MP3-ból vágták volna lemezre. És akkor jött a HEXMAT, és vele valami olyan tisztaság, amelyet nehezen tudok egy ilyen kiegészítőnek tulajdonítani (hangszedő-csere szint!). Főleg a magas tartomány javult jelentősen, mintha plusz 5 KHz-et varázsoltak volna a felbontásra, de a lecsengések is hosszabbak lettek, valahogy az egész lemez sokkal élvezetesebben szólalt meg, mintha tényleg elhúzták volna azt a bizonyos függönyt! A meglehetősen álmos hangulatú felvételbe sokkal több élet költözött, a ritmikája, az ütemek megszólalása pontosabb, feszesebb lett.

hexmat belso4

Végül klasszikus zenével zártam a szeánszot, Berlioz „Fantasztikus Szimfóniájával” (Berlioz / London Symphony Orchestra / Sir Colin Davis ‎– Symphonie Fantastique Op. 14, Philips ‎– 411 372-1). Sokféle interpretációban hallottam már ezt a művet, amely talán kissé elcsépelt is hifis körökben, hiszen sokszor előkerülhet egy-egy tesztesemény alkalmával. A hatszögletű izolátor jótékony hatása műfajfüggetlen: a nagyzenekar játékát is hagyja fellélegezni, az üstdob beütései feszesebbek, energikusabbak, mintha ember karja helyett egy barlangi troll erejével sújtana le az ütő. Itt is jól hallhatók a hosszabb és tisztább lecsengési idők, amelyeknek klasszikus zenén van igazán hozadéka, akárcsak a már említett halk részek sokkal letisztultabb, definiáltabb megszólalása. A vonósok játéka légiesebb, levegősebb lett, ezt a plusz levegőt, amitől a tűz is szebben lobog, a HEXMAT pumpálta a zenébe..

Ajánlás

Örülök, hogy egy újabb hazai gyártó csatlakozott azok kevesek közé, akik valóban minőségi terméket tettek le az asztalra a HEXMAT személyében. Bár a piac zsúfolt és sokan küzdenek a vásárlók kegyeiért, ha nívós, valóban hatásosan működő hanglemezalátétet keresünk, nem biztos, hogy azt csak külföldön találjuk meg. Nagyon erős versenyzőt üdvözölhetünk a „Yellow Bird” személyében, a taps megérdemelt! Mától fogva mi is használni fogjuk tesztjeinknél.

Forgalmazó: HEXMAT.net
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.