The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pro-Ject RPM-9

A high-end valaha egyeduralkodó műsorforrása az LP a jóslatok ellenére valahogy nem akar kimenni a divatból, legalábbis audiofil körökben. Míg digitális fronton a formátumok háborúja zajlik, a hátországban szépen csendesen, de nem eseménytelenül éli világát az analóg. Az osztrák-cseh kooperációban készülő Pro-Ject lemezjátszók választéka folyamatosan bővül, májusban a közelmúlt egyik újdonsága, az RPM-9 járt nálunk.

APro-Ject lemezjátszók története nem évtizedes, mindöszsze 1990-ig nyúlik vissza. Épp ekkortájt kezdett vészesen hanyatlani az analógok forgalma, de Heinz Lichteneg-ger valahogy ráérzett, ha az LP jócskán veszít is népszerűségéből, még mindig marad egy stabil vevőréteg, akit nem képes elvarázsolni a - mellesleg gyengén kezdő - csillogó villogó digitális világ, akik egy esetleges készülékcsere alkalmával ismét az analógot választják. Minőségi lemezjátszóit nagyon kedvező áron kínálva az üzlet beindult, s a cég ma már széles - mondhatni minden igényt kielégítő kínálattal rendelkezik. Ezen belül is esztétikai csemege az RPM sorozat, melynek tagjai szakítanak a megszokott téglalap formájú alvázzal, ehelyett íves - a tányér alakját követő - alaplapra épülnek. Az RPM-9-es alváza leginkább egy könnycseppre hasonlít.
A vastag MDF-lap már az RPM 4-nél is jól bevált, ezúttal ezüstszínű és négy centi vastag. Ezt három, szendvics szerkezetű - műanyag-gumi-alu - rezgéscsillapító tappancsra állították, mely a tányér és a kar számára biztosít stabil, erősen csillapított alapot. Az összeszereléskor ezeket menetes rudakra kell feltekerni elvileg ütközésig, de ha az állványunk nem áll pontosan vízszintben, azt a lábak 'tekergetésével' korrigálhatjuk. A tányér csapágyazása fordított, a szokásoktól eltérően a tengely van az alaplapba ágyazva, a tulajdonképpeni csapágyház pedig a tányérhoz rögzítve. A tengely végén kis kerámia golyócska, ennek legfelső pontjára támaszkodik a tekintélyes méretű (39 mm vastag) és tömegű (3,5 kg) tányér. Anyaga rezonancia-optimalizált akril, sárgaréz rögzítő koronggal. A hajtást teljesen különálló motor adja, a futóműhöz mechanikailag csak a szögletes meghajtószíjon keresztül kapcsolódik. De gondoltak az állványon ill. az alátétlemezen keresztül terjedő rezonanciákra is, ezért - no meg hogy a szíjat meg lehessen feszíteni - a motort egy nagy tömegű házba építették és egy szintén súlyos alátét-pogácsára kell helyeznünk, így aztán tényleg alacsonyan tartható a káros rezgések szintje. A motor tengelye és a lemeztányér pereme közötti távolsággal befolyásolható a szíj feszessége, erre nézve kapunk is gyári ajánlást, de idővel - mint minden gumi - ez is megnyúlik, ekkor nincs más teendő, mint a motort kicsit távolabb helyezni, ezzel korrigálható a dolog. Fordulatszámot kézzel válthatunk a motortengely szíjtárcsáján, ez esetben szintén az előbb leírt módon tudjuk beállítani a feszességet.
A tápellátás hálózati adapterrel történik, a ki-be kapcsoló a motoron található egy kék LED társaságában, ami az aktuális üzemállapotról tájékoztat.

 

Igazi újdonság a karbon hangkar, mely ránézésre a sima 9-es karral megegyező, de a cső anyagán kívül a csapágyak is finomabb darabok. Belsejében ultra tiszta 99,999999%-os oxigénmentes réz kábelek futnak egészen az aranyozott RCA aljzatokig, hogy mindenki szabadon eldönthesse, milyen összekötőkábelt használ a készülékhez. (Természetesen gyári kábel mellékelve.) Az antiskating a megszokott háromállású, damilra függesztett kis súllyal működő konstrukció, ezzel három tartományra osztva állítható a visszahúzóerő. A karhoz mellékelt ellensúllyal pedig 6-10g-os hangszedőt installálhatunk (az opcionális ellensúllyal 9-14g-ig mehetünk el).

A csomagolás darabokra bontva rejti a lemezjátszót, de az okos használati utasítás alapján bárki könnyedén összeállíthatja. Tesztpéldányunkat Sumiko Blue Point 2-es magaskimenetű MC hangszedővel szerelve kaptuk kézhez (a futómű az ígéretek szerint bőségesen kiszolgálna komolyabb MC-ket is), így a tűnyomás és az antiskating beállítása után már készen is állt a meghallgatásra.

Hangminőség
Plasztikus, gondosan árnyalt nyitánynyal kezd a szimfonikus zenekar, CD-től nemigen hallható (és el sem várható) élettel a hangjában érdeklődést fenntartó, várakozást fokozó atmoszférát teremt. Az igen tágas, szemléletes színpadot teljesen betölti a muzsika; elképesztő mélységbeli ábrázolással bíró térbelisége nem hagyhat hiányérzetet maga után. Erős kézzel vezetett basszusa mellett frissen, természetes ütemükben futnak a vonós-fúvós szólamok, semmi sem áll tőlük távolabb, mint a lusta vagy éppen közönyös előadásmód. Üde vegyes kórusa elsőrendű jelenlétérzetet adóan informatív, az énekeseket egy egységként ábrázolja, a hangulat maradéktalanul átélhető. Telt levegővel belépő orgonája meglepő könnyedséggel folytatja a dallamot, kiváló ritmussal és lelkesedéssel fújja, egymaga kitesz egy teljes zenekart.

Abszolút közvetlenséggel és hitelességgel szólaltatja meg a jazzt is; megtévesztően valós, fémes ízű, ám korántsem nyers csörgők jelennek meg; a bandával remek összhangban, bársonyos finomsággal játszó fúvós szólisták lépnek előre; ők anélkül is a figyelem középpontjába tudnak kerülni, hogy bármiféle harsányságot tanúsítanának. Érinthető közelségbe kerülnek a zenészek, ennek megfelelően hatalmas a sztereókép, a pozícionálás nemcsak precíz, hanem a valós is.

Tudom, nem tisztességes az ismételt összehasonlítás, de Sting lélekketrece a CD-s változathoz képest klasszissal élőbben szólal meg, szinte kiszabadul a zene, hatalmas teret birtokolva igen akusztikus jelleget ölt. Ritmusai frissek, részletei képszerűek, információi pontosak, a pozíciók határozottak. Basszusa nem bombasztikus, inkább érzéssel formált, de kellően határozott és igen hatásos is egyben.

A 49.000,-Ft-os Blue point 2-vel nyújtott teljesítménye messze több, mint árarányos, az RPM-9 azonban drágább pick-upokkal is bátran párosítható. További tuning lehetőség a gyári adapter precíz tápegységre történő cseréje is. Igazi high-end, nagyon jutányos áron, ez a Pro-Ject RPM-9.