The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz HD-CD1, HD-AMP1 teszt

A klasszikus értelemben vett CD / erősítő párosítások egyre ritkábban előforduló vendégek nálunk, és lassan a bemutatótermek polcain is, bár a hifi rajongók egy népes tábora még mindig kitart az ezüst korongok mellett. Számukra lehet érdekes a Marantz MusicLink sorozatában megjelent HD-CD1 és HD-AMP1, amelyek kompakt kialakítású, rendkívül szép készülékek, nagy eséllyel kitűnő hanggal.

A MusicLink sorozat egyébként háromszereplős, a CD-erősítő páros mellett egy D/A konverterrel egészül ki. A standard méretnél keskenyebb, 304 mm-es készülékház mélyebb kialakítás mellett pont elegendő helyet kínál az alkatrészeknek, az elhelyezhetőség tekintetében viszont nagyobb szabadságot ad a felhasználónak. A fekete és pezsgőarany színű fém burkolattal és fa oldallapokkal készülő komponensek - túlzás nélkül - a szobánk díszei lehetnek.

HD-CD1

Marantz HD CD1

Az igényesség az egész sorozatra jellemző, nem pusztán a külső jegyekre korlátozódik, ezt már első pillantásra is megállapíthatjuk. A szálcsiszolt fém előlap és a fa oldallap harmóniája, az apró részletek finom kidolgozása nagyon megnyerő. A CD fiók előlapja az oldallapokkal azonos felületet kapott, alatta a nagy és informatív kijelző, mellette pedig a legfontosabb kezelőszervek láthatók. Majdnem tökéletes a szimmetria, mindössze a fejhallgató kimenet, és annak hangerő-szabályozója töri meg kissé. A hátlapon sincs zsúfoltság, mindössze a két (koax és optikai) digitális és egy pár RCA analóg kimenet, valamint a „remote link” csatlakozók díszítik, és persze az IEC tápkábel aljzata.

Marantz HD CD1 back

A fedlap eltávolítása után a belső elrendezésben és a felhasznált alkatrészek minőségében is tetten érhető. A Marantz azzal, hogy a szokásos 430-as szélességről lemondott, csak a „divatot” követte, anélkül, hogy bármely területen kompromisszumot kötött volna. A készülékházak kialakításánál a rezgések csillapítása különös figyelmet kapott, a dupla alaplemez, a merev felső lap, a vastag alumínium elemek és a fa oldallapok alkotta egység hatékonyan csillapítja a készülékben keletkező, és a környezetből érkező rezgéseket, amelyek károsan befolyásolnák a hang minőségét. A központban elhelyezett CD futómű által kiolvasott jeleket 192kHz/24-bit-es Cirrus Logic D/A konverter (CS4398) dolgozza fel, amelyet nagy pontosságú órajel generátorral támogattak meg. A jelútban szigorúan válogatott alkatrészeket találunk, az áramköri kialakítás pedig a Marantz legújabb HDAM-SA2 elnevezésű topológiáját követi, még a fejhallgató erősítő fokozatban is. Az általánosan alkalmazott integrált műveleti erősítő áramkörök helyett kivételes dinamikai képességeket biztosító diszkrét kialakítást választottak, ugyanazt, ami a referencia sorozatban is megtalálható. A fejhallgató erősítőt (szintén HDAM) úgy tervezték, hogy illeszkedjen a nagyimpedanciás audiofil modellekhez ugyanúgy, mint a közepes és a kisimpedanciás típusokhoz.
Mindezek sokat nem érnének a stabil, tiszta feszültséget biztosító tápegység nélkül. Túlméretezett EI magos transzformátor, ultragyors Schottky Barrier diódák és nagy kapacitású pufferkondenzátorok jellemzik ezt a fokozatot, amiből természetesen a nagyfrekvenciás szűrőtagok sem maradtak ki.
A gyári SACD és CD korongok mellett az írható és újraírható diszkek beolvasása lehetséges, ezek tartalmazhatnak tömörített formátumokat is, mint a WMA, az MP3 és az AAC, vezérlését pedig a mellékelt rendszertáv biztosítja.

HD-AMP1

marantz hd amp1

A sorozathoz tartozó erősítő tökéletes párja a CD-nek. A design természetesen ugyanaz, s bár a kijelző itt kisebb, és kör alakú, a harmónia így is tökéletes. Méretes forrásválasztó és hangerő szabályzó forgatógombjai viszont átmérőben passzolnak a display-hez, kellemes fogással és lágy forgással öröm a készülék kezelése. A hangerő szabályozás természetesen már digitális vezérléssel működik, a motoros forgatógomb nagyon finom lépésekben emeli/csökkenti a hangerőt. Az előlapon kapott helyet egy USB bemenet, fejhallgató aljzat, valamint a be/ki kapcsoló és a menü nyomógombja. A csinos kis hátlap bal oldalán két pár analóg bemenet sorakozik, masszív aranyozott RCA aljzatok formájában, alatta a digitális „részleg”; egy koax, két optikai és egy USB „A” aljzattal. A control aljzatok felett subwoofer (mono) kimenet zárja az alacsony szintű csatlakozások sorát. Igényes kivitelű szorítós aljzatokhoz csatlakozhatunk a csupasz, banándugós ill. sarus hangszórókábel végekkel.

marantz hd amp1 back

A lényeg azonban a HD-AMP1 esetében is a burkolaton belül található, a 2×35/70W-os (8/4 Ohm) „switching amp”, vagyis a kompakt dobozban egy modern digitális végfok dolgozik. A technikai jellemzők szépek, persze ez önmagában még nem garantálja az audiofil megszólalást, ezt már számtalanszor megtapasztalhattuk. Mindazonáltal biztosan lesznek, akik a teljesítményt kevesellni fogják, no nem a megszólalás alapján, inkább csak a paraméterek elolvasása után. A 35W 8 Ohmra valóban nem sok, de meggyőződésem, hogy csak érzéketlen, ill. nagy, bonyolult többutas hangsugárzók esetében lehet kevés, a legtöbb esetben elegendő.
A Marantz gondoskodott róla, hogy a bemutatást ne lehessen elintézni pusztán a teljesítmény és torzítás adatokkal, szépen teletűzdelte technikai finomságokkal a készüléket. A bemenetek nagy részét kiszolgáló DAC részére kettős „crystal clock” adja az órajelet, majd sajt fejlesztésű filter végzi a szűrést. Marantz Musical Digital Filtering (MMDF), így nevezik az audiofil, referencia osztályú technologiát, amely a nagyfelbontású felvételek lejátszásakor biztosítja a legapróbb zenei részletek átvitelét is. Az előerősítő fokozatban és a fejhallgató erősítőben a CD-nél ismertetett HDAM-SA2 modulok dolgoznak, és a „D” osztályú végfokozatban is felhasználták ezt a technológiát. A végfokozat visszacsatolását nem a kimeneti LC szűrőt követően, a hangszórókimenetről, hanem még a szűrő előtti fokozatról vezetik vissza, így csökkenthető a hangszóró visszahatása a kimeneti fokozatra. Ez a koncepció nagy jel-emelkedési sebességet, széles és lapos frekvencia-átviteli görbét, magas damping faktort eredményez, összességében pedig részletgazdag és tiszta audiofil hangzást kapunk.

marantz hd amp1 open

A DAC chip a Sabre gyártmánya, típusa ES9010KM2. Komoly példány, egészen 384kHz/32bit felbontásig fogadja a nagyfelbontású digitális jelfolyamokat, az egyre népszerűbb DSD anyagokból pedig a 2.8MHz / 5.6MHz / 11.2MHz-es állományokkal boldogul. A hátlapi kimenetre csatlakoztatott PC ill. MAC számítógépek külső hangeszközként ismerik fel, forrásként komolyan fontolóra kell vennünk ezeket is, sőt, a CD csatlakoztatásakor szintén fennálló lehetőség a Sabre DAC használata.
A készülékház rezonanciamentes kialakítása a HD-CD1-nél ismertetett módon történt a HD-AMP1 esetében is, bár ennek szükségességét itt nehezebb elfogadni, de ettől még tényként kell kezelnünk a rezgések káros befolyását a félvezetős erősítők vonatkozásában. Közös pont még a HDAM-SA2 fejhallgató erősítő modul is, így a szettet birtokló felhasználók nem csak lemezeket hallgathatnak az audiofil egységen keresztül, azt valamennyi csatlakoztatott forrás esetében élvezhetik.

A készülék belvilága nagyon szép, rendezett, inkább jól kihasználtnak nevezném, mint zsúfoltnak, pedig nem kicsi a belső tér. A kétszintes kialakítással az analóg és digitális áramkörök szeparált elhelyezését is megoldották, a kapcsolóüzemű táp az alsó, digitális panelen kapott helyet. Jóval kisebb, mint egy hagyományos analóg táp a maga transzformátorával, hangminőségben pedig legalább olyan szinten van.

Hang

Négy hetet töltöttem el a Marantzokkal, és előre kel bocsátanom, nem szívesen csomagoltam vissza őket a teszt végén. Tudom, mint minden márkának, a Marantznak is van fanatikus rajongótábora, ők megnyugodhatnak, a márkára jellemző hangzásvilág a MusicLink sorozat e két modelljében is tovább él. Bár magamat nem sorolnám a fent említett csoportba, a HFP fennállásának több mint 20 esztendeje alatt sok esetben használtam segédeszközként Marantz készülékeket semleges, színezetlen megszólalásuk miatt, zenehallgatáshoz azonban inkább a melegebb hangú, barátságosabb elektronikákat használom ma is. Ez a kombó amellett, hogy továbbra is színezetlen és semleges hangképpel bír, egyáltalán nem nevezhető száraznak, és magastartománya sem olyan kíméletlen, mint ahogy azt sok elődmodellnél tapasztaltam. Amit a csinos, aprólékos külső sugall, olyan a kapott hang is, rengeteg részlet, nyílt, levegős, tiszta. Talán mindenki ismeri azt az érzést, mikor egy berendezés első hangjait hallva jön az ámulat, aztán fél óra múlva mindez eltűnik, és inkább a kikapcsolás mellett döntünk. A Marantzok bár dinamikus és információban gazdag hangfolyammal indítanak, nem terhelik túl az agyat, szórakoztatnak, nem fárasztanak.
Először az erősítőt kötöttem be önállóan, majd külön a CD-t, hogy képet kapjak az egyéni jellegükről is, de mindkettő ugyanazt a világot képviseli, tonális eltérést nem tapasztaltam, így aztán már párban folytattam a meghallgatást.
4 Ohmos hangsugárzóval több, mint elég a rendelkezésre álló teljesítmény, ráadásul a dinamikus jelleg miatt még erősebbnek tűnik. A HDAM áramkörök mellett ebben a „D” osztályú végfokozatnak is nagy szerepe lehet, tapasztalataink szerint a kezdetben is meglepően jó hangú digitális erősítők mára érett konstrukciókká váltak, egyre több kitűnő modellel találkozunk, melyek táborát mostantól a HD-AMP1 is gyarapítja.
Igazi élményt jelentenek a klasszikus zenei darabok, a levegősség és a nyílt jelleg nagy térrel párosul, ahol a zenészek pozícióit pontosan meghatározza. A hangszerhangok szépek, nincs hangszínbeli eltolódás, különösen a szárnyaló hegedűhangok tetszenek. A dinamikai képességek és a kitűnő jel zaj viszony itt kicsúcsosodik, a szép zajtalan háttérrel érzelmesen muzsikáló hegedűs halk szólóját hatalmas hangtömeg követi, ahogy a zenekar tagjai egymás után belépnek. Az üstdob egy-egy ütését kellő intenzitással képes megszólaltatni, és a hangversenyzongora is valóságosnak tűnik.
A jazz játékosságát, színeit is képes megmutatni, a nyüzsgő, lüktető hangfolyam rengeteg részlettel érkezik. Sávszélei a legkevésbé sem lekerekítettek, a magastartomány a nagy „dózis” ellenére tiszta, ércességtől mentes. A koronát minderre a szaxofon realisztikus szólója teszi fel.

A rockzene szintén ideális műfaj a Marantzok számára, az erő és a tisztaság itt is jól jön, különösen a régebbi, kopottas felvételek tűnnek a szokottnál jobbnak. Talán a részletezés, vagy a levegősség miatt érzem így, előkerülnek a ritkábban hallgatott korongok is. Egy-egy elektromos gitár szóló, de még inkább az akusztikus (fémhúros) gitár produkciók mutatják meg az amúgy sem véka alá rejtett képességeket, részletgazdag középtartományát még ebben a műfajban is kamatoztatni tudja.

MARANTZ HD AMP1 HD CD1 SG EU lifestyle atmosphere

Ajánlás

Kifinomult, ízléses megjelenésű és műfajtól függetlenül kitűnő hangú készülékek a Marantz HD-CD1 és HD-AMP1. Semleges, tiszta karakterük miatt nem jelent problémát a más komponensekkel való párosítás sem, de együtt is nagyon jól mutatnak, és kifinomult, audiofil szintű hangzást produkálnak. Az erősítő DAC bemenete lehetőséget nyújt hálózati lejátszó csatlakoztatására, ill. digitális források jelfolyamának feldolgozására is, így korszerű, CD kompatibilis rendszerhez juthat, aki e páros mellett dönt. Az ár/érték arány kitűnő, negatív tapasztalataink nem születtek a teszt során, ezért feltétel nélkül ajánljuk.

HD-CD1 189.990,- Ft
HD-AMP1 349.990,- Ft
Forgalmazó: Hord Distribution (HU) Kft.
Tel. +36 1 347 00 20
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.denonmarkabolt.hu