The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon DCD-2500NE CD/SACD játszó és PMA-2500NE erősítő teszt - Velük van az erő

A legutóbbi hírekben leginkább az új AV receivereivel és HEOS kompatibilis készülékeivel szereplő Denon természetesen a sztereó készülékekre is kiemelt figyelmet fordít. „New Era” (NE) nevezetű klasszikus hifi komponens sorozatukból nemrégiben a PMA-1600NE integrált erősítőt mutattuk be, most pedig a család PMA-2500NE jelű csúcsmodellje került hozzánk, mégpedig CD játszó párjával, a DCD-2500NE modellel együtt.

Az már hosszú évek óta nyilvánvaló tény, hogy a kezdeti merész tervek ellenére a sokcsatornás erősítőknek nem sikerült kiszorítaniuk sztereó társaikat a piacról, olyannyira, hogy az utóbbi időkben még a műszaki áruházak választékában is egyre több kétcsatornás típus tűnt fel, és sokan a multi-csatornás vargabetű után újra visszatértek a mindenféle hókusz-pókusz nélküli klasszikus zenehallatáshoz. A CD játszók esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, mert a hálózatos készülékek, a streaming és a zeneletöltés sikeresen legyilkolta az ezüstlemezes lejátszókat, amelyek piaci súlya lassacskán a korábbi töredékére olvadt. A most hifizni kezdő zenebarátok emiatt már kevés eséllyel fognak CD játszót vásárolni, a hosszú évek alatt felhalmozott gyűjteményekhez azonban bizonyára még sokan beszerezhetnek egy új típust, főleg, hogy az aktuális modellek az erősítőkhöz hasonlóan szintén sokrétűbb tudással rendelkeznek, mint régebbi társaik.

denon dcd 2500ne compact disc player 2

Az elegáns megjelenésű, centrális mechanikával készülő DCD-2500NE a hagyományos CD lemezek mellett az SACD és a DVD-A korongokat, valamint a különféle házilag írott lemezeket (CD-R,/RW, DVD-R/RW) is lejátssza, utóbbiakról pedig akár a 192 kHz/24 bites PCM jeleket is kiolvassa. Az optimális minőség elérése érdekében a "simple & straight" tervezési filozófia alapján a jel-utakat a lehető legrövidebbre tervezték és úgy általában a készülék minden áramkörét egészen az alapoktól kezdve a letisztult egyszerűség jegyében alkották meg. Ennek eredményeként a különféle áramkörök valamint a jobb és a bal csatorna között létrejövő interferenciák illetve az audió jeleket érő egyéb káros hatások szintjét a minimumra sikerült csökkenteni. A Denon tapasztalt veteránokból és lelkes ifjú titánokból álló mérnökcsapata teljesen újratervezte a lemezmeghajtó mechanika rögzítését és a lejátszó vázát is a legnagyobb ellenségek, vagyis a különféle káros vibrációk kiküszöbölése érdekében. A kifinomult és ötletes megoldásoknak köszönhetően a lemezeken lévő információk nagyfokú pontossággal olvashatóak ki és ugyanez igaz a jelfeldolgozás további lépéseire is.

A „gyári” CD-k és Super Audio CD-k lejátszása mellett a DCD-2500NE képes a DVD R/RW korongokra rögzített PCM 192/24 vagy DSD 5.6 audió tartalmak lejátszására és ezek a nagyfelbontású anyagok még vonzóbbá tehetik a fenti lemezekkel rendelkező vásárlók körében. A készülék lemezmeghajtója a referencia szintű Advanced S.V.H. (Suppress Vibration Hybrid) mechanizmusra épül, a finoman, gyorsan és hangtalanul működő egység garantálja a jelek pontos kiolvasását, ami a nagyfelbontású anyagok esetében, ha lehet, még fontosabb paraméternek számít. Ugyancsak egy újonnan kifejlesztett áramkör végzi az olvasófej vezérlését és a lemezről kiolvasott adatok dekódolását. A stabil szerkezet különböző elemei különböző anyagokból készültek: a fedőlap rozsdamentes acél rézborítással az erős és merev tartásért, a lemeztálca alumínium öntvény, a mechanika precíz rögzítésére pedig 2 mm vastag acéllemezek szolgálnak. Számos egyéb fejlesztés történt még a rezgésekkel szembeni ellenállóság fokozása és a rezonancia pontok optimális eloszlatása terén is, ami szintén komoly mértékben hozzájárult a pontos lejátszás szempontjából igencsak kívánatos vibrációmentességhez. A konstrukció emellett az alacsony súlypontjából fakadóan hatékonyan csökkenti a lemezek forgásából származó belső rezgéseket, valamint hatékonyan elnyomja a külvilágból érkező vibrációkat is. Az ügyes mechanikai megoldásokkal kialakított rezgésmentes környezet járulékos hasznaként a szervókhoz kapcsolódó műveletek is minimalizálhatóvá váltak, aminek köszönhetően a szükségtelen vezérlések száma és így az áramfelvétel is csökkent. Összességében a számos innovatív fejlesztés eredményeképpen a lejátszó optimális pontossággal olvashatja ki a lemezről digitális információkat.

A digitális eszközök egyik legfőbb kulcseleme a master órajelet biztosító órajel generátor, ami a DCD-2500-ban közvetlenül a D/A konverter (DAC) mellé került a jitter minimalizálása és a precíz D/A konverzió biztosítása érdekében. A kiemelkedő pontosságért a készülék egy saját óra oszcillátort alkalmaz, hogy drámaian csökkentse a fázis zajt. Az órajel generátor tápellátó rendszerében egy, a magas frekvenciáknál különösen kiemelkedő impedancia jellemzőkkel bíró konduktív polimer kondenzátor is található, valamint egy ultrakompakt film kondenzátor is beépítésre került. A rétegzett kerámia kondenzátoroktól eltérő elem jobb jel/zaj viszonyt biztosít és elméletileg a hangzás transzparenciája és a térleképzés terén is kedvezőbb eredményeket ígér. A DCD-2500NE a 44.1 kHz és a 48 kHz mintavételezési frekvenciákhoz külön-külön oszcillátorokat kapott, melyek révén a jitter szintje még alacsonyabban tartható.

A Denon digitális készülékeiben a digitális jelek feldolgozását megszokottan a saját fejlesztésű Advanced AL32 Processing Plus áramkör végzi, melynek legújabb verziójában az analóg hullámformákat pontosan reprodukáló technológia egyedülálló interpolációs algoritmusokat használ az adatok feldolgozásához és nem mellesleg immár a nagyfelbontású forrásokat is kezeli. Az új algoritmusok újabb pontokat interpolálnak az azokat megelőző és követő pontok adatai alapján, ezáltal az eredeti jelhez jobban közelítő, egyenletesebb hullámformát érnek el. A digitális rögzítés során esetlegesen elveszett adatok gondos helyreállításának eredményeként a visszajátszott hang részletezőbbé és interferenciáktól mentessé válhat.

dcd2500ne rear

Mivel a digitális és az analóg jelek különböző karakterisztikával rendelkeznek, továbbá kiemelt fontosságú, hogy az utóbbiak ne befolyásolják az előbbieket, ezért az áramköreik teljesen különálló tápellátást kaptak egymástól elszeparált transzformátorokkal a kölcsönös interferenciák és zajok elkerülésének érdekében. Az erősebb merevítés érdekében a transzformátor acél alapjához egy alumínium lemez is rögzítésre került.
A D/A konverter után következő analóg audió áramkörök körültekintően felépített tápegységébe a Denon újonnan kifejlesztett, nagy kapacitású (3300 µF) blokkoló kondenzátora, valamint olyan elektrolit és polifenilén-szulfid kondenzátorok kerültek beépítésre, amelyek neves alkatrészgyártókkal együtt lettek kifejlesztve és alapos meghallgatásos teszteken estek keresztül. Többek között ezeknek a nívós alkatelemeknek is köszönhető a tiszta, erőteljes és stabil áramellátás, amely elengedhetetlen a jó hangzás szempontjából.

A külső és belső vibrációk kiküszöbölésre tett erőfeszítések az előbbiekben felsorolt megoldásokban még korántsem merültek ki, ugyanis a Denon mérnökei alkottak egy speciális vibráció csökkentő struktúrát is, amelyet "Direct Mechanical Ground Construction"-nak neveztek el. A táp transzformátorokat - amelyek maguk is számottevő rezgésforrásoknak számítanak – nagyon közel helyezték a készülék lábaihoz, ahol a nem kívánt rezgéseket levezethetik közvetlenül az állványra, ilyen módon megakadályozva, hogy elérjék a kényes áramköröket. Kizárva a további külső rezgéseket, az 1,2 mm vastag vázat megerősítették két 1,6 mm vastag acéllemezzel, ezzel egy három rétegű, rendkívül merev struktúrát állítottak elő, bőségesen elegendő vibráció csökkentő tömeggel. A lejátszó lábai, amelyek a masszív meghajtó mechanikának, a nehéz hálózati transzformátoroknak és a súlyos váznak is stabil alátámasztást biztosítanak, nagy sűrűségű és rendkívül merev BMC (Bulk Molding Compound) nevű kompozit anyagból készültek, a merevség fokozására pedig további üvegszál erősítéssel is ellátták őket. Újabb szemléletes bizonyítékként a tervezés alaposságára még a lábak aljára szerelt nagy sűrűségű filcborítás is számtalan változat és vastagság közül lett kiválasztva alapos tesztelések után.

A DCD-2500NE hátlapján az analóg RCA kimenet szett mellett optikai és koax digitális kimenetek találhatók, a hozzá mellékelt elegáns alumínium burkolatú távirányító praktikus módon a PMA-2500NE és egyéb más Denon erősítők vezérlésére is képes.

A Denon erősítők típusjelének régóta használatos "PMA" előtagja "Pre-Main Amplifier"-t jelent, azt jelezve, hogy a készülékek lényegében a két egységet mindkettejük önálló identitását maximálisan biztosítva tartalmazzák egy közös házban. A gyártó egyedülálló hat blokkos konstrukciója teljesen szétválasztja az erősítő különböző elemeit, úgymint a phono-ekvalizert, a bemeneti áramkört, a hangerőszabályzókat, az USB-DAC-ot, az erősítő áramköröket illetve a végerősítő és a vezérlő részt. A készülékházon belül egy 1,6 mm-es acéllemez védi az áramköröket a külső rezgésektől és szünteti meg a kölcsönös interferencia hatásokat a különböző áramkörök között. A táp részt az erősítő közepén helyezték el vaskos hűtőbordákkal ellátva mindkét oldalon; ez a konstrukció ideálisan kiegyensúlyozott tömegű, így megakadályozza a nem kívánt rezgéseket, amelyek különben károsan befolyásolnák a hangminőséget. Stabil BMC lábak tartják a transzformátorok nagy súlyát, a hűtőbordák, és a készülékház merev borda konstrukcióval és ASB gyantából készültek, így biztosítva, hogy egymástól teljesen függetlenül, mindenféle káros egymásra hatás nélkül működhessenek. A teljesen szétválasztott analóg és digitális egységek saját külön tápegységekkel rendelkeznek, a Közvetlen Mechanikai Alap Konstrukció pedig hatékonyan tartja távol a nemkívánatos vibrációkat.

A PMA-2500NE teljesítményét Ultra High Current MOS (UHC-MOS) FET-ek állítják elő, amelyek nagy csúcsáramot (210 A) biztosítanak push-pull konfigurációban, míg a kettős FET kaszkád bootstrap kapcsolat fenntartja az állandó feszültséget az UHC-MOS számára, miközben javítja a hőmérsékleti stabilitást is. A high-end készülékektől megörökölt "Simple & Straight" áramköri tervezés többek között az elérhető minimumra rövidíti a jel-utak hosszát, így jelentősen csökkentve azon áramköri elemek számát is, melyeken a jelek áthaladnak. Elődjéhez képest a végerősítő kimeneti szintjének védelmi áramköre is jelentősen javult. A csúcsokban a dinamikát esetlegesen visszafogó áramkorlátozó megszűnt, a helyét egy olyan rendszer vette át, amely valós időben figyeli a teljesítmény tranzisztor hőmérséklet változásait, emellett a meghajtó fokozat tranzisztorokat 2 Amperesekre cserélték, a korábbi 1,5 Amperesekről. Ennek eredményeként az erősítő pillanatnyi áram szállítási kapacitása több mint a kétszeresére (110A) nőtt és a hangszórók meghajthatósága is drasztikusan javult (a damping faktor nagyobb, mint 700, 20 Hz - 20 kHz). A korábbi aktív szervo áramkör és a kondenzátorok eltűntek a bemenetről és a kimenetről, szintén annak érdekében, hogy létrejöjjön az "egyszerű és egyenes" áramköri tervezés. Azért, hogy az erősítő áramkör stabil egyenáramú (DC) legyen, egy egyszerű passzív áramkört alkalmaztak a DC szervo áramkörben.

denon sztereó header

Az erősítőben kettő transzformátor található, amelyeket ellentétes irányban szereltek fel egy szivárgásmentes (LC) aljzat rendszerre, így megszüntetve a mágneses fluxus kölcsönhatásokat, vagyis egy olyan potenciális zajforrást, amelyet a szivárgó transzformátorok okozhatnak. Az egyenirányításhoz egyedi tervezésű, nagy kapacitású elektrolit kondenzátorokat, valamint alacsony veszteségű, alacsony zajszintű és nagy sebességű Schottky diódákat használnak. Ahhoz, hogy tényleg egy "egyszerű és egyenes" áramkör konfigurációt kapjunk, a dióda egység és a blokk kondenzátor közötti összekötő elemet szintén eltávolították. Az impedancia hatékony csökkentésének érdekében a táp vezetékek vastag OFC kábelekből készültek.

A PMA-2500NE hangerőszabályzója egy audiofil motoros potméter, amely egy multi-contact vezetékes kefét alkalmaz. Mivel a Denon által alkalmazott analóg hangerőszabályzók továbbra sem igényelnek bemeneti puffer áramkört, az áramkör konfiguráció itt jóval egyszerűbb, mint a digitális hangerőszabályzók esetében. Az alumíniumból készült gomb 2,5-szer vastagabb, mint a hagyományos gombok, ami megnövekedett tömeget jelent és ezáltal jobban képes elnyomni a mechanikus rezgéseket is.

Napjaink kívánalmainak megfelelően az előerősítő egység egy értékes digitális szekcióval is kiegészült, amely a különféle nagyfelbontású jelek fogadására és feldolgozására is képes, a 384 kHz/32 bites PCM verzióktól a 11,2 MHz-es DSD-ig. A digitális rész a Denon híres Advanced AL32 Processing Plus technológiáján alapul, amely az interpolációs extra adatpontok által növeli meg a digitális jelek pontosságát, hogy végül egy simább, "analógosabb" kimeneti hullámformát kapjunk. A kifinomult rendszer lényegében újra létrehozza a digitális felvételi folyamat közben elveszett adatokat, és ezáltal gazdagabb, részletezőbb és kifejezőbb hangzást, valamint kiváló sztereó képalkotást nyújt. A Denon saját tervezésű DAC Master Órajel generátora a digitális jelek pontos átalakítását biztosítja a kettő optikai és a koaxiális digitális bemenetről, valamint az aszinkron USB-B portról érkező jelek számára. A DAC részben található még egy digitális szűrő, ami kizárja a számítógépről vagy a különböző digitális forrásokból érkező nemkívánatos zajt, míg analóg módban kikapcsolja a digitális áramköröket a lehető legtisztább hang elérése érdekében.

A digitális eszközök mellett a PMA-2500NE az analóg lemezjátszókat is kiszolgálja, mivel a bemenetei között egy mozgó tekercses/mozgó mágneses hangszedőkhöz egyaránt illeszthető phono bemenetet is elhelyeztek, a hozzá tartozó MM/MC átkapcsoló pedig push típusról relé típusra változott, ami lerövidíti az áramköri utat és így a jelhurkok kisebb lesznek, lehetővé téve az analóg jelek nagyobb tisztaságú felerősítését.

Denon 2500NE 10

A készülék szolgáltatatásai között magas/mély hangszínszabályzók, balansz szabályzó, valamint a többek között ezeket is kiiktató „Source Direct” funkció is található, míg az „Analog Mode” gomb a digitális egységeket és az őket tápláló transzformátort iktatja ki az analóg források hallgatása esetén, emellett még a kijelzőt is lekapcsolja.
Csatlakozások tekintetében a phono MM/MC bejárat mellett 3 line RCA analóg bemenetet, „Ext Pre” direkt végerősítő csatlakozást, amely révén a készülék házi-mozi rendszerbe is beilleszthető és egy pre-ou kimenetet kínál. Digitális oldalon a repertoár kettő optikai és kettő koaxiális bemenetből, valamint egy USB B portból áll. Hangsugárzó csatlakozó szettből kettőt találunk, ezenfelül még IR kontrol aljzatokat helyeztek el a prémium ezüst és fekete színekben kapható erősítő hátlapjának jobb alsó sarkában.

Denon PMA 2500NE

CD játszó társához hasonlóan a PMA-2500NE-hez szintén mellékeltek egy alumínium borítású távirányítót, amely vezérli a DCD-2500NE-t és egyéb más Denon CD-lejátszókat is.

A 2500-as Denon szett bizonyára már a puszta látványával is megdobogtatja az elegáns, nehéz és jókora méretű hifi készülékek rajongóinak szívét. Közülük a CD játszó egy kompakt, nagyon ízléses darab, míg a szintén nagyon igényes kivitelű integrált erősítő főleg a monumentalitás, a bombabiztosság és a stabilitás érzetével hódít. Az óriási hangerőszabályzóját például különösen jó érzés megfogni és forgatni, olyan, mint egy nagy „gázkar”, aminek a megmozdításával komoly teljesítmények szabadulnak el. Érdekes módon a teljesen átlagosnak mondható csatornánkénti 80 Wattos (8 Ohm) teljesítményt tökéletesen meghazudtolva a PMA-2500NE hatalmas testében brutális energiák feszülnek, amelyek jelenlétét minden pillanatban érezni, és ezért az ember folyamatos késztetést érez, hogy szabadjára engedje őket. A készülék ezen tulajdonságában többek között a műszaki leírásban már alaposan kitárgyalt nagy áram is komoly szerepet játszik, a végeredmény azonban az okok 100%-os ismerete nélkül is lenyűgöző. Természetesen az erő és az energiák nem afféle kontrollálatlan, gatyalengető formában érkeznek, mint egy olcsó erőműből, hanem tisztán, kimunkáltan és mindvégig szigorú kontroll alatt tartva. A szokásos jazz muzsika friss, energikus, alapvetően oldott hangulatú megszólalással és energikus mélyekkel szólal meg, a hangzás a jelenlétérzetet hatékonyan fokozva plasztikus jellegű, életszerű, szinte kézzel fogható hangszerekkel. A frekvenciasáv alsó végei testesek és erőteljesek, így a dobok hangja mellett a nagybőgő játéka is mindvégig tökéletesen követhető és a muzsika kellően hangsúlyos szereplőjének számít. Kisebb testvéréhez hűen a lejátszó partnerével együtt muzsikáló PMA-2500NE is sima, nyílt, energikus, egységes és természetes színvilágú megszólalással rendelkezik, a hangszerek a méretes színpadon szépen elkülönülnek egymástól. A fúvósok bőséges levegővel fújják, a hangulat felszabadult, így a szett többek között a zene élő mivoltát is jól visszaadja. Kevés hangszeres zenéken a dobok és a különféle basszus hangszerek hangjának tolmácsolása párját ritkítja ebben az árkategóriában; akinél ez a paraméter komoly súllyal esik latba a döntésnél, annak a demón már lassan formálódhat is az ajkán a „csomagolják” felkiáltás. A Denon kettős tudományai persze korántsem merülnek ki ennyiben, a következő nagyon fontos pozitívumuk például az a könnyedség, ahogy a hangok áramlanak, és az ebből fakadó életszerűség, jelenlét érzet és felszabadultság.
A különböző klasszikus műfajok megszólaltatása szintén energikus, sima, telt és nagy volumenű, a zenékben rejlő finomabb részletek azonban a sűrűbb, intenzívebb részleteknél sem sikkadnak el, a szett nem pusztán a mennyiséggel igyekszik levenni a lábáról a hallgatóit. Ugyancsak a PMA-1600-asra emlékeztet a tiszta és a természeteshez képest némi plusz fénnyel rendelkező hangzás, ami ezek szerint afféle márka sajátosságnak mondható. Az energiáknak és a lendületes megszólalásnak köszönhetően az operaénekesnő lelkesen, élettelien, de túlzások nélkül dalol, a nagyzenekarok pedig nagy volumenűek és egészen valóságos hatásúak. A hangok teljesen elszakadnak a hangszóróktól, jól kitöltik a köztük és körülöttük lévő teret, a hangszerek valóságos méretűek. Különböző változatos műfajú zenéken egyaránt erőteljesen, tisztán és oldott hangulatban zenélnek, a sziklaszilárd egyensúlyukból pedig még a nagy hangerő és az erőteljes basszusok sem tudják kibillenteni őket. A dinamikus pop és rockzenék hallgatása szintén nagy élmény a Denon szettel, főleg, hogy az akusztikus zenéknél tapasztalt enyhe plusz fény, szín és szépítés a legtöbb esetben még jól is jön nekik, például az érdekes elektronikus dallamok esetében. Megfelelő hangsugárzókkal párosítva a falat is le lehet robbantani velük, miközben a különféle akusztikus vagy elektronikus hangszereket tisztán, nyíltan és izgalmas színezettel szólaltatják meg. Az erősítő digitális bemeneteit használva nagyjából az előzőekben felvázolt jelleg köszön vissza, talán egy hajszálnyival lágyabb, de ugyanolyan meggyőző formában, mint DCD-2500NE analóg kimenetéről.

Ajánlás

A DCD-2500NE/PMA-2500NE szett hangzása egyértelműen a PMA-1600NE által kijelölt úton halad tovább, ugyanazzal a testes, nyílt, energikus, tiszta és torzítatlan megszólalással, csak éppen a kisebb testvérénél még kimunkáltabb formában. A szett néhány paraméterben, mint például erő, lendület és energia ráadásként szó szerint kivételeset alkot, mindezzel együtt azonban semmilyen szélsőségesség nincsen benne, és könnyen befogadható, teljesen műfaj független karakterrel, valamint sok szolgáltatással rendelkezik.


Denon DCD-2500NE
Frekvencia átvitel:
2 Hz- 20 kHz (CD)
2 Hz - 50 kHz (SACD)
Dinamika: 101/112 dB (CD/SACD)
THD: 0,0015%/0,0008% (CD/SACD)
Jel/zaj arány: 118/120 dB (CD/SACD)
Méretek: 434×138×335 mm
Tömeg: 13,7 kg
Ár: 649.990,- Ft

Denon PMA-2500NE
Teljesítmény: 2×80 W (8 Ohm)
2×160 W 84 Ohm)
THD: 0,01%
Jel/zaj arány: 110 dB (line)
Méretek: 434×182×431 mm
Tömeg: 25 kg
Ár: 799.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu