The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Quad Artera Play & Artera Stereo

A hazai hifis közönség számára – ahogy a HFP munkatársainak is - a Quad név egy legenda, amely szerencsére nem csak múltbéli emlékként él bennünk. Most a mindössze két modellt számláló Artera széria kapcsán került ismét képbe, amit a legkevésbé sem bánunk…

Talán senkinek sem kell bemutatni a hifi világát – különösen itthon - fenekestül felforgató 405-ös erősítőt, vagy az ESL elektrosztatikus hangsugárzót, amelyekkel örökre beírta magát a hifi képzeletbeli történelemkönyvébe az angol gyártó. Az ESL jelentőségét nem is kell magyarázni, ránk mégis nagyobb hatással volt a 405-ös, pontosabban annak utánépített példányai. A szocialista idők szegényes kínálatát a tevékeny „pákászok” legnagyobb számban a Quad akkor különlegességnek számító végfokozatának koppintásával próbálták feldobni, nem is sikertelenül. 1976Quad405 600A „current dumping” elv alapján tervezett áramkör ugyanis nem igényelt semmiféle beállítást, sőt a felhasznált alkatrészekre is igénytelen volt. A high-end közelébe ugyan nem juttatta el a népet, de az akkori Videoton, Orion ill. NDK-s import termékeknél vitathatatlanul hallgathatóbb hangot produkált egy-egy tisztességesen megépített példány. A tranzisztoros erősítéstechnika ugyan akkoriban nagyrészt kiszorította az elektroncsöveket a konzumer elektronikák világából, de ezzel együtt a hangminőséggel nem volt mindenki maradéktalanul elégedett. Hiányzott valami, amit a jó öreg csövek tudtak, de az ellenütemben alkalmazott félvezetők nem. Az ’A’ osztályú erősítők melegebb hangzása úgy tűnt, megoldja a problémát, de a túlzott melegedéssel nem tudtak mit kezdeni. A Quad áramköre hibrid konstrukcióként kis kivezérlés mellett ’A’ osztályban, míg a nagyobb teljesítménytartományban „AB” osztályban működött, zökkenőmentes váltással, valamint hatékony kompenzációval.A nemzetközi szinten óriási sikert aratott konsrukció aztán szépen lassan – méltatlanul – feledésbe merült. Úgy látszik a Quad nem írta le, mert az Artera erősítőben ismét felbukkant, igaz, alaposan átdolgozva.

Az Artera Play és Stereo páros tulajdonképpen klasszikus készülékek midi (320 mm széles) méretben, a kor követelményeihez igazítva. Első pillantásra felismerhetőek a Quad stílusjegyek, egyszerű, a készülékeket elegáns és kissé retro dizájn jellemzi, az oldalukon egységesen fekete alumínium hűtőbordákkal.

quadarteraplay

Artera Play
Néhány napja olvastam egy cikket a japán zenei piacról, ahol meglepően magas (mintegy 80%) a CD eladások részesedése. Európában ennél jóval alacsonyabb, de még mindig több mint 50%-ban ezüst korongokat vásárolunk. Miközben néhány cég már egyáltalán nem gyárt CD-játszót, az Artera Play előlapján ott húzódik a slot-in meghajtó betöltő rése, a CD rajongók nagy örömére. A doboz belsejében egy nagyon komoly D/A konverter lapul, ami nem csak a cd jelfeldolgozására hivatott, de külső eszközökkel is használhatjuk, így ez nem pusztán egy CD lejátszó, CD, DAC és előerősítő egyben, lévén hogy az Atera Stereo csupán egy végfok.
A CD egység különlegessége, hogy a lemezről kiolvasott jeleket először pufferelik, majd aszinkron módon küldik a D/A konverter bemenetére, sok hibát és torzítást kiküszöbölve ezzel.

Quad Artera Play belso
Az ESS SABRE ES9018 32bites 8 csatornás hibrid multibit DAC minden igényt kielégítő technikai paramétereivel jó választásnak tűnik ehhez a modellhez, még a 32bit/384kHz és a DSD64/128/256 formátumok feldolgozása sem jelent problémát ennek a chipnek. Külső forrásról két koax és két optikai bemeneten, valamint egy usb porton fogad jeleket, melyeket aztán analógra konvertálva XLR vagy RCA kábellel továbbíthatunk az erősítő felé, de a CD jelfolyam akár digitálisan is elérhető a koax és/vagy optikai kijáraton. Az analóg kimenetekhez ’A’ osztályú single ended’ vonalerősítő fokozatról érkezik a jel.
De térjünk vissza a „dobozolásra”. Masszív, rezonancia-csillapított készülékháza a konzervatív ízlésű rajongók tetszésére számíthat. Nincs az előlapon semmi felesleges csak a kerek kijelző, a cd nyílás, a lemez kiadó-, és be/ki kapcsoló gomb. A kijelző fehéren világító karakterei viszonylag kicsik, így messzebbről már csak nehezen kivehetőek, ez talán az egyetlen kifogásolható jellemzője. Hűtőbordából kialakított oldalfala itt funkciót nem kapott, fokozottan melegedő alkatrészek ugyanis nincsenek a készülékben, csak az erősítőhöz való vizuális illeszkedés okán került beépítésre. Acéllemez tetőlapját alu/gumi lábakon álló, vastag üveglap zárja le, egyrészt, mint design elem, másrészt egy kis plusz csillapítás sehol sem árt, egy lejátszón viszont mindig hasznát vesszük. Az üveglap belső oldala matt, csak a Quad logója csillog szépen.

artera play back

Artera Stereo
A masszív végfok, ahogy említettem a 405-ben bemutatott ’current dumping’ elvet követi, vagyis kis kivezérlés mellett, mint egy single ended ’A’ osztályú fokozat, nagyobb teljesítmény igény esetén pedig zökkenőmentes váltással ’AB’ osztályban dolgozik tovább. A single ended előnye az, hogy nincs keresztezési torzítása, tehát már kis hangerőn is részletgazdag és tiszta hangot produkál. Ha viszont szükség van a teljesítményre, a gazdaságosabb ’B’ osztály felé tolódik a működés, a minőséget megtartva, de kisebb teljesítményveszteséggel.

MC45MjE5ODQwMCAxNDY2NTcwMzY4

S, ha már a teljesítménynél tartunk, az Artera Stereo meglehetősen izmos példány, 8 Ohmos terhelésre nem kevesebb, mint 140W-ot présel ki magából, ugyanekkor 4 Ohmra kemény 250W a válasz. A standard méretnél keskenyebb ház tehát ne tévesszen meg senkit, van ereje bőven. A készülék belsejében szimmetrikus az elrendezés, középen a 750W-os toroid trafó, a szűrőáramkörök és a bemeneti panel, kétoldalt, közvetlenül a hűtőbordákra szerelve pedig a végfokok láthatók. A tápegység szeparált, a két csatorna külön puffereket kapott. Hátul átkapcsolható XLR/RCA bemenet és banándugót / csupasz kábelvéget / sarus csatlakozókat egyaránt fogadó kimeneti terminálok láthatók, ez utóbbiból azért egy kicsit masszívabb darabot érdemelt volna a készülék, banándugókkal ugyan kifogástalan a kontakt, csak sarus csatlakozás esetén tűnik kicsit gyengének.

quad artera stereo 11

A „rendszer” távszabályzó az Artera Play teljes körű kezelésén túl a végfok be/ki kapcsolását is megoldja, ha a trigger kábellel összekötöttük a két egységet. Ergonómiája jó, működése hibátlan, kinézete egyszerű, pont, mint az Artera komponenseknek.

Kíváncsian vártam a meghallgtást, őszintén bevallom, erős szimpátiával viszonyulok a Quadokhoz a múltbéli pozitív tapasztalataim miatt. Egy teljes órát hagytam a bemelegítésre, bár semmi bizonytalanságot nem mutatott hidegen. Nyugodt, sallangmentes, mondhatni angolos a hang, közepes szobahangerőn nem érződik a hatalmas teljesítménytartalék, nem erőből muzsikál.  A Quad számára fontos paraméter lehet a jel zaj viszony, szinte „hallani a csendet” a szépen kimunkált hangok között. Magabiztosan, hitelesen formálja meg a hangszereket, a méretek és tónusok a valóságot tükrözik, a belépő basszusgitár hangja is több mint korrekt. Már alacsony hangerőn is alaposan megmozgatja a levegőt, felhangosítva ugyanolyan pontos és természetes marad, itt már érződik, hogy komoly teljesítmény áll rendelkezésünkre. Felszabadult elektro-akusztikus gitár játék következik, de az alapkarakter – a semlegesség és naturalitás – marad. Biztos van, aki ezt kissé száraznak ítélné, a valójában torzításmentes és megfogott hang ez, érződik, hogy a végfok maximálisan kontroll alatt tartja a hangszórókat, még jelentős kivezérlés mellett is.
Az előjelek azt mutatták, hogy klasszikus zenével, komplexebb, nagyzenekari darabokkal sem lehet probléma. Helyén is van minden, a zenészek pozíciója, a hangszerek mérete és a tónusok egyaránt, a hatalmas dinamika itt még feltűnőbb. Erejét egy-egy üstdob beütés alkalmával demonstrálja, közben azért a finomságokat szintén korrektül kezeli. Tetszett a női énekhang már-már hátborzongatóan valóságos megformálása, a kíséret diszkrét, visszafogott ténykedése is, de a zongorahang természetessége ugyanúgy említést érdemel. Megvan a darab íve, lendülete, ahogy kell.
A jazz előadás jellegénél fogva is élénkebb, de itt mutatja meg igazán a rendszer, hogy a magashangokkal ugyanolyan precízen bánik, mint a közép, vagy mélytartománnyal. A dobos virtuóz játéka, cintányérok csilingelése egy kis pezsgést visz a zenébe, és a közönség felől érkező, az élő felvételekre jellemző neszek, zörejek – amelyek a zenéhez nem, de a felvételhez hozzátartoznak – jól kivehetők, szinte „tapinthatóvá” válik a koncert hangulata.
Popzenén, vagy kicsit keményebb rockon felszabadult, energikus előadásmód jellemzi, a masszív teljesítménytartalék most nagyobb szerepet kap, jól követhető ritmus, kellően fémes a szólógitár, és az ércesebb, keményebb, zúzósabb hangok megszólaltatásával sincs probléma, nem fogy ki a lendületből.
A lemezről lejátszott, és az USB bemeneten „beküldött” hang között nem érzek különbséget, a jegyzeteimben a „mintha” és a „talán” jelzők szerepeltek ugyanazon felvétel kétféle lejátszásának értékelésekor, vagyis tulajdonképpen mindegy, hogy diszkről, vagy a NAS-ról hallgatunk zenét, egyenértékű megszólalást várhatunk mindkét esetben, ez valószínűleg a pufferelt CD lejátszásnak köszönhető.

quad artera

Az Artera rendszer a Quad hagyományokra építve, kivitelben és hangban is az elődök által kitaposott utat követi, a letisztult formavilág és jellegzetes hangkarakter sokaknak vonzó lehet. Az Artera Play CD játszóként ugyanúgy kiváló, mint notebookhoz csatlakoztatott USB DAC módban, de a külső digitális és analóg források is ugyanazt a gondoskodást élvezik. Az egyszerű sztereo végfok pedig hivalkodástól mentesen, magabiztosan teszi a dolgát, kiszolgál szinte bármilyen rendszerű és méretű hangsugárzót, klasszikus angol hangot favorizáló audiofilek legnagyobb örömére.

Artera Play
Frekvencia átvitel: (-0.2dB): 20 Hz - 20 kHz, 1 kHz
Teljes harmonikus torzítás: <0.001% (20Hz - 20 kHz)
Jel-zaj arány (S/N):> 118dB (Weighted, 1 kHz)
Csatorna elválasztás:> 100 dB (1 kHz)
USB bemenet: 1x USB (Support HID)
USB bemenet mintavételi arányok: 44,1, 48 kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192 kHz, 384kHz
USB DSD: DSD64, DSD128, DSD256
Digitális bemenetek és kimenetek mintavételezése: 44,1 - 192 kHz
Ára: 699.990,- Ft

Artera Stereo
Névleges kimenő teljesítmény: 140W 8 ohm (<1% THD, 1kHz)
Teljes harmonikus torzítás: <0.003% (100W, 1 kHz), <0,03% (100W, 20Hz-20kHz)
Frekvencia átvitel: -0.5dB (20Hz-20kHz, ref. 1 kHz), -3dB (20Hz-70kHz, ref. 1 kHz)
Bemeneti érzékenység: 980mV (RCA vonalszintű)
Bemeneti impedancia: 10 kOhm (szimmetrikus), 15kohm (aszimmetrikus)
Jel-zaj arány (S / N): 115 dB (A súlyozott, ref. 140W)
Maximális energia fogyasztás: 750W
Ára: 729.990,- Ft

Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
https://hu.horn.eu/hu/HU
www.denonmarkabolt.hu