The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Metrum Acoustics Musette

A NOS (non-oversampling) DAC-ok és a Metrum Acoustic hangzásvilágának kedvelői számára különösen jó hír, hogy a részben az Octave, részben pedig az aktuális csúcsmodell Pavane DA konverterek technológiáiból táplálkozó mini méretű Musette a megszűnő HEX árának kevesebb, mint a feléért került piacra, többek számára elérhetővé téve így az innovatív holland gyártó által kínált minőségi hangzást.

A még a szintén nem túl nagy HEX DAC-nál is jóval kisebb, gyakorlatilag mini méretű és mindössze 2 kg-ot nyomó Musette (a név egyébként kis oboát jelent) natúr és fekete színekben választható alumínium előlappal rendelkezik, melyen öt gomb sorakozik a hozzájuk tartozó LED-ekkel együtt, mégpedig a standby, valamint a négy digitális bejárathoz tartozó bemenetválasztó. (USB, Optical, Coax1, Coax2)

MetrumAcoustics Musette back HFP Online

A készülék átalakító szekciója kettő Transient technológiájú R2R Ladder DAC modult tartalmaz, melyek közül az egyik a csúcsmodell Pavane típusból származik, ami valljuk be, elég jó ajánlólevélnek számít. A 384 kHz/24 bites jeleket is kezelő Musette a gyári leírások szerint extrém gyors és pontos átvitelt biztosít, a technikai paraméterei pedig egészen kiválóak, a 100 dB-es csatorna elválasztástól kezdve, a -140 dB-es zajszinten keresztül a 0,007%-os teljes harmonikus torzításig. Kifinomult, átlagosan 5 W teljesítményigényű áramköreinek táplálásáról 15 VA-es transzformátor gondoskodik, a készülék készenléti áramfelvétele pedig kevesebb, mint 1 Watt. Az aprócska készülék hátlapján a hálózati aljzat illetve kapcsoló, valamint a négy digitális bemenet mellett a sztereó analóg kimenet aranyozott RCA csatlakozói találhatók.

MetrumAcoustics Musette inside HFP Online

A múltkoriban hallgatott HEX (amelynek a neve egyébként boszorkányt vagy varázslatot jelent), mint az első NOS DAC, amivel közelebbről is volt alkalmam megismerkedni, teljesen lenyűgözött az analógos karakterű, naturális, testes és plasztikus hangzásával. A most terítéken lévő aprócska Musette ugyan lényegesen olcsóbb nála, de amint az a bemutatásából kiderült, hasonló technológiák felhasználásával készült, sőt, még a gyártó csúcsmodelljének egyes elemei is megtalálhatók benne.
Ennek megfelelően a hangzása abszolút partiban van a HEX-ével, karakterét tekintve pedig teljesen megegyezik vele. A digitális „fényesség” és „csillogás” ugyanúgy teljes mértékben hiányzik belőle, a hangzása általánosságban inkább az analóg, mint a digitális eszközökére emlékeztet. A digitális ”cicomák” helyett műfajtól függetlenül letisztult, kimondottan natúr és semleges hangvételű muzsikát kapunk, a színvilág pedig anélkül gazdag, hogy bármiféle mesterséges aroma felfedezhető lenne benne. Különösen jó példa erre a zongora, amelynek a hangját a Musette abszolút realisztikusan, gazdagon árnyalva és kategóriáját többszörösen meghaladó minőségben ábrázolja. Nem véletlenül kerül egyre több zongoradarab a tesztrepertoáromba, mert mihelyst megszólal a hangszerek királynője, egyből le vagyok nyűgözve. És ehhez az érzethez még csak hiper-szuper mesterfelvételek sem kellenek, elég, ha egy átlagosan jó minőségű popdal zongorája megszólal és a Musettének máris nyert ügye van, és akkor hol vannak még Mozart vagy Chopin billentyűfutamai?

A sok dicsérendő paraméter közül a másik, amit leginkább kiemelnék, a testes, dús és analógos hatású basszus, valamint a HEX-ben is méltatott belső energia, amelyeknek köszönhetően a mélytartomány intenzív és dinamikus, sarkosság viszont egyáltalán nem tapasztalható benne.

MetrumAcoustics Musette black HFP Online
A frekvencia átvitel széles és egyensúlyban lévő, ettől a zene kerek és egységes, egyik tartomány sem akar a másik fölébe kerekedni. A basszus mindenféle zenének stabil alapokat biztosít, a hangok közvetlenül, spontán hatást keltve áramlanak a hangszórókból. Erőlködést még a hajtósabb részleteknél sem érezni, a zene magától értetődő természetességgel szól. Nincsenek kihegyezett paraméterek, fémesség vagy élesség – mindez az analóg világ legszebb napjait idézi, pedig a zene hol ezüstkorongokról, hol különféle fájlokból szól fekete lemezek vagy mágnesezett szalagok helyett.
A klasszikus zene megint csak egy hálás terepnek bizonyul a DAC számára, hiszen a sokféle akusztikus hangszer megszólaltatásánál hatásos ízelítőt tud nyújtani abból, hogy mit is ért valójában természetesség és valóságosság alatt. Na és persze ott van a koncert zongora, amelynek a hangját abszolút realisztikusan, megfelelő hangsugárzóval a valódit idéző testességgel szólaltatja meg, olyan magas fokú képességekről téve tanúbizonyságot, amelyekkel a kisebb kihívást jelentő műfajok tolmácsolása már tényleg csak könnyed ujjgyakorlatnak tűnik számára.


A HEX-éhez hasonlóan a Musette hangzásának is a kifejezetten analógos jellegű karakter, valamint a testesség és a természetesség a legfőbb jellemzői, amelyekkel műfajtól függetlenül könnyedén le tudja venni a hallgatóit a lábukról, s teszi mindezt a minőségéhez képest abszolút barátságos áron, mintha az előző modell tesztjének végén szereplő kívánságom is meghallgatásra talált volna.


Metrum Musette DAC
Frekvencia átvitel: 1 Hz- 20 kHz /- 1 dB, 44,1 kHz
1 Hz- 65 kHz /- 1 dB, 192 kHz
THD: 0,007%
Zaj: -140 dB
Méretek: 190×60×245 mm
Tömeg: 2 kg
Ár: 389.990,- Ft

Forgalmazó: Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu