The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Advance Paris Smart PX1/BX1 elő/végerősítő

A Smart Line sorozat másodikként megjelent készüléke a gyártó „normál” végfokaihoz hasonló kivitelű, csak éppen „félméretű” BX1 végerősítő, amelyhez időközben elkészült PX1 néven az előfok is, emellett pedig az AX1 integrált erősítővel (például továbblépés esetén) valamint a szabályozható kimenetű, már szintén elérhető DX1 DAC-kal is lehet használni.

Klasszikus felállásként, mivel az előerősítő/DAC időközben szintén megérkezett hozzánk, a PX1/BX1 készülékpárost próbáltuk ki, egy midi méretű, elegáns és erőteljes megszólalású erősítő szettet, ami bizonyára újabb rajongókat szerez majd az egyre jobb minőségű készülékekkel előrukkoló francia márkának.Érdekes módon maga az előerősítő előbb elkészült, mint a bemutató anyaga a gyártó honlapján, így egyelőre még semmilyen műszaki információ nem érhető el vele kapcsolatban, ezért csak azt tudom róla leírni, ami kívülről is kideríthető és a fényképe tekintetében is be kell érnetek az általam készített fotóval.

Az integrált típussal megegyező méretű, szintén fehér és fekete változatokban kapható készülékházzal rendelkező PX1 előlapjának képe olyan, mintha az AX1 kiviteli elemeit véletlenszerűen máshova helyezték volna, hogy a két készülék ne egyformán nézzen ki és így ne keverjék össze őket. Így került a kijelző alulról felülre, a multifunkciós hangerő potméter pedig középről jobb oldalra, míg a fejhallgató kimenetek jobbról balra vándoroltak az egyedüliként a helyén maradt bekapcsoló gomb mellé. Természetesen az előlap ebben a változatban is átlátható, de nekem valahogyan az integrált erősítő elrendezése harmonikusabbnak tűnt, én nem biztos, hogy megváltoztattam volna. Újabb változásként a kijelző színe is ezüstös lett a kékes helyett, ettől most már halálbiztosan tudjuk, hogy az előerősítőt használjuk nem az integráltat.

AA PX1

A hátlap képe a hangsugárzó terminál hiányát leszámítva nagyjából hasonló képet mutat, a csatlakozóválaszték azonban még gazdagabb. Az analóg kollekció Phono MM és hét line bemenetből, szimmetrikus XLR be és kimenetekből, valamint rec out és kettő pre out kimenetből (normal/high bias) áll. A digitális választék szintén bőségesebb, e téren a repertoár a hangsugárzó csatlakozók helyén (felül) sorakozó Toslink optikai (3×) bemenetekből, egy koax csatlakozóból, valamint USB A és B portokból épül fel, így az előfokhoz USB kulcsokat és számítógépeket is lehet csatlakoztatni.

Az integrált társához hasonlóan szintén fényes fehér és metakrilát fekete színekben kapható BX1 végerősítő legfőbb jellegzetessége a nagyméretű, modern kinézetű Deprez műszer, ami diszkrétnek nem igazán mondható, akinek viszont tetszenek az ilyesmik, minden bizonnyal odáig lesz érte. A masszív 480VA-es toroid transzformátorból és 6800uF-os tápkondenzátorokból álló tápegységgel és audiofil minőségű áramkörökkel rendelkező készülék 8 Ohmon 2×105 W, 4 Ohmon 2×150 W teljesítményét Toshiba végtranzisztorok állítják elő, néhány wattos teljesítményig A-osztályban, majd nagyobb hangerőn AB-osztályban működve.

AA BX1

A tápszekciót teljesen elválasztották az audio áramköröktől és megfelelő árnyékolással is ellátták a zavarok távoltartása érdekében. Bemenetei között szimmetrikus XLR változatok is találhatók, melyek között egy hátoldali kapcsolóval lehet választani, hangsugárzó csatlakozóból pedig kettő szettet kapott, amiket együtt és külön-külön is lehet használni.

A PX1/BX1 szett megszólalását alapvetően két dolog határozza meg: az eddigi összes Advance Acoustic illetve Advance Paris készüléknél méltatott kellemes és barátságos családi karakter, valamint a BX1 bőséges teljesítménye, amitől az energikussága mellett meglehetősen fesztelennek is érzem, olyan készüléknek, ami csuklóból rázza ki az izmosabb zenei részletek korrekt megjelenítését is. A többi márkatárshoz hasonlóan a szett basszusáról ismét csak az elismerés hangján tudok nyilatkozni, emlékezzünk vissza, még a kevesebb, mint fele ennyi teljesítményű AX1 is lenyűgözőt alkotott a mélyfrekvenciák terén, a BX1 pedig anélkül remegteti meg a gyomromat, hogy egy cseppnyi erőlködést is éreznék benne.

A készülékek általános karaktere műfajtól függetlenül kellően határozott, dinamikus és konkrét, ami mellett a szokásos módon kellemes, telt és mindenféle zavaró momentumtól mentes természetesen hangzással kényeztet. A finomságok és a nagy energiák szépen megférnek egymás mellett, a magasak nyitottsága, könnyedsége és levegőssége egyértelműen az AA sorozat tetejének minőségét idézi.
Visszakanyarodva még néhány szó erejéig a basszusra, a telt és stabil mélyekkel alátámasztott hangkép minden zenén nagyon kiegyensúlyozott és valóságos hatást kelt, még úgy is, hogy ezek a készülékek lényükből fakadóan nem azok a mindent a precízség és a végtelen transzparencia alá rendelő fajtába tartoznak. Fontos tulajdonságuk a plasztikusság, ami révén az általuk megszólaltatott hangszereknek jól érezni a fizikai testét és valóját, valamint mozizni is nagyon élvezetesen lehet velük. Szemben az integrált típussal, a bőséges teljesítmény tartalékoknak köszönhetően a nagyobb kivezérlések vagy a „sűrűbb” zenei illetve film részletek sem okoznak problémát, a BX1 rendíthetetlenül pumpálja a basszust és az energiákat, miközben kellemes karakterét mindvégig megőrzi.

Klasszikus műfajokon a szett a beton biztos alapokon álló, középtől felfelé pedig a könnyed, finom és levegős hangzás meggyőző kombinációját nyújtja, lágy és kellemes, a hangsugárzóktól lazán elszakadó hangokkal. A kamara jellegű műveket társaihoz hasonlóan szintén bensőséges hangulatban tálalja, amikor pedig némi basszus is feltűnik az adott produkcióban, a készülékeknek még inkább nyert ügyük lesz. A latin-amerikai dobolós zenék és a hasonló műfajok valódi csemegék a számára, csak úgy, mint a különféle pop és rock dalok, amelyeket különleges intenzitással prezentál.
Shirley Horn basszus-bevezetője brutálisan erőteljes és gyomormasszírozó, a megszólalás simán szub-wooferes érzetet kelt, míg a „másik oldal” előnyeit a lágy és selymes cinek, a finom „szöszözések” és az édesbús, légies énekhang képviseli. Mindeközben a kritikai érzék néha be-bealszik, úgy, ahogyan a márka többi készülékénél is lenni szokott.

Az előfok másik, „High bias” kimenetét kipróbálva érdekes módon a hangzás kevésbé dús, némileg világosabb és nyitottabb, természetesen az alapvető márkajellemzők megőrzése mellett. Innentől fogva a felhasználónak gyakorlatilag kétféle hangzás opció áll rendelkezésére, melyek közül az egyéni ízlése, a hangsugárzója és akusztikai körülményei függvényében választhatja ki a neki jobban megfelelőt.

Az előerősítő beépített DA konverterét kipróbálva, ami vélhetően ugyanaz lehet, mint ami az AX1-ben is található, nagyjából az analóg bemeneten megismert hangzásvilág köszön vissza, a megszokott finomságok mellett kellő energiával, testességgel, levegősséggel és nyitottsággal. A hangzás friss és életteli, így hasonlóan az integrált típushoz, az előerősítő megvásárlásával a gyengébb vagy régebbi CD játszók és egyéb digitális komponensek hangzása is szintén jócskán feljavítható.

A BX1 végfok már az előfok megérkezése előtt, az AX1 integrált erősítőt előerősítőként használva is lenyűgözött, így miután az igazából neki szánt párjával is volt alkalmam kipróbálni, nagy biztonsággal kijelenthetem, hogy a sok jól sikerült készülék között a végerősítő az igazi Jolly Joker és a márka amúgy is sikeres közelmúltjának egyik legnagyobb dobása. A szett a drágább AA erősítőknél megtapasztalt hangzást nyújtja, és a kellemes, kifinomult és barátságos dallamokhoz erőteljes, dinamikus és pontos basszust kanyarít.
Ha valaki valamivel olcsóbban akarja megúszni a beszerzést, vagy esetleg az AX1 után kapna kedvet a végfokhoz, akkor az AX1/BX1 párossal is nagyon jól járhat, mert a gyártó oldalán egyébként előfokként is említett AX1-ben is van annyi, hogy a BX1 különleges képességeit jól kiaknázza, a drágább PX1-et megvásárolva viszont az arányoknak megfelelően a szett egy még magasabb osztályba léphet.

Advance Paris Smart PX1
Méretek: 133×230×325 mm
Tömeg: n/a
Ár: 307.000,- Ft

Advance Paris Smart BX1
Frekvencia átvitel: 10 Hz-50 KHz (-3 dB)
Teljesítmény: 2×105 W (8 Ohm)
2× 150 W (4 Ohm)
THD: < 0,03%
Csatorna elválasztás: > 70dB
Jel/zaj arány: > 98 dB
Méretek: 160×230×309 mm
Tömeg: 8,5 kg
Ár: 267.000,- Ft

Forgalmazó: Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu