The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Octave V 40 SE erősítő teszt

A gyártó egészen a csillagos égig nyújtózó erősítő választékának alulról a második modellje a sikeres V 40 és V 50 típusok technológiái alapján felépített V 40 SE, ami a leírások szerint egy igazi all-rounder készülék mindenféle zenéhez és szinte mindenféle hangsugárzóhoz.

A többi Octave készülékhez hasonlóan a V 40 SE is egy igazán stabil konstrukció megbízható műszaki háttérrel, egy olyan modell, amely mehet akár éjjel-nappal vagy szólhat jó hangosan, bírja a strapát és szinte semmiben sem korlátozza tulajdonosát. 2×40 Watt teljesítményét csatornánként két darab TungSol 6550-es teljesítmény pentóda állítja elő, precíz BIAS kontrol és Monitoring System felügyelete mellett. Hasonlóan a legtöbb Octave modellhez a V 40 SE is továbbfejlesztett pentódás konfiguráción alapul, ami többek között stabil működést biztosít számára a különféle hangsugárzók instabil impedanciái ellenében is. Ennek köszönhetően a készülék akár 2 Ohmos terhelésen is teljesen stabil működésű marad. Eltávolítva az ízléses alumínium előlappal rendelkező erősítő csővédő/takaró rácsát feltűnnek a besüllyesztve elhelyezett ECC82-es előfok csövek is, mögöttük pedig a már említett 6550-esek világítanak. A csöves erősítők másik kulcseleme a kimenő transzformátor, ami a V 40 SE esetében egy széles átvitelű szilícium acél PMZ magos típus.

427699199.octave v40 se

Alapesetben a készülék line változata öt nagyszintű RCA bemenettel rendelkezik, melyek közül az egyik egy Home Theater direkt végfok bemenet. Különleges elem a Black Box konnektor nevű aljzat, amelyhez hasznos tuning gyanánt a gyártó Black Box és Super Black Box nevű külső tápegységeit lehet csatlakoztatni, amelyek többek között a tárolókapacitást növelik meg hatékonyan, így az erősítő még kevésbé lesz érzékeny az extrém alacsony impedancia értékekre. Hasznos szolgáltatásként az ECOMODE funkció a bekapcsolt, de nem használt erősítőnél (10 perc után) lecsökkenti a csövek fűtését, nem csak energiát spórolva ezáltal, hanem megnövelve az értékes csövek élettartamát is. Mivel a V 40 SE kimeneti fokozata A/B osztályú, szükséges a BIAS szabályzás a csövek helyes működéséhez. A precíz, 0,5 % pontosságú felhasználóbarát rendszernek köszönhetően az esetleges csőcseréhez sincs szükség szakemberre és a tulajdonos a csövek állapotát is könnyedén tudja ellenőrizni az előlapon található LED-eket megfigyelve. Az erősítő működésének másik fontos eleme a többfokozatú Soft Start rendszer, ami szintén a csövekre vigyázva a káros áram lökéseket megakadályozva indítja be a készüléket, a védelmi rendszer pedig folyamatosan monitorozza a működést és zavar esetén egyből le is kapcsolja az erősítőt, megóvva ezáltal az értékes elektronikákat az esetleges sérülésektől.

814oct.bac

A V 40 SE meghallgatásánál a Lindemann forrás készülékről érkező muzsikát a lánc végén az Audio Physic Avantik szólaltatták meg, a tiszta és átengedő jellegű, széles átviteli sávval rendelkező hangsugárzók ideális partnernek bizonyultak az Octave erősítővel való megismerkedéshez.

A sokszínű zenei program egy az évszakhoz és a meleg időhöz tökéletesen illő nyárias hangulatú dallal indul, az Ain’t Nobody ezúttal Falix Jaehn előadásában szólal meg. A basszus analógosan puha, de konkrét és feszes is egyben, a felvétel izgalmas, érdekes és nagyon sok hangszínt vonultat fel. A hangok gyakorlatilag teljesen elszakadnak a karcsú dobozoktól és szépen megtöltik a közöttük lévő jókora teret. Jókora stílusváltással Nils Lofgren Stick and Stones című felvétele következik élő akusztikus előadásban. Az ének-gitár központú dal nagyon személyes hangvételben, kifinomultan és lágyan szólal meg, a gitárhúrok finom zizegése különösen tetszik, és az erősítő jól visszaadja azt a bizonyos „akusztikus” jelleget is. Az Acoustic Alchemy Jamaica Heartbeat nótája a címhez illően finoman pulzáló reggae alapokkal rendelkezik, amely ismét hatásos ízelítőt nyújt az Octave csöves berkekben ritka jónak mondható basszus- és ritmusjátszó képességéből. A mélyek halkabban és hangosabban egyaránt kellően hangsúlyosak, kontrolláltak és dinamikusak, hallgatva őket az ember akár azt is mondhatná rájuk, hogy egy nagyon kifinomult izmos félvezetősből érkeznek. Az instrumentális felvétel további fő elemei a szintén kifinomult, kellemes és részletező módon megszólaltatott gitárok, amelyek a ritmussal együtt szintén nyárias, kényelmesen ejtőzős hangulatot keltenek.
Chiara Songbirdje a lemez címkéje szerint valódi audiofil hangzású női énekhangot vonultat fel, ami tényleg légies, sokszínű, finoman árnyalt és nagyon bensőséges, legalábbis az Octave értékes közreműködésével. Alexander Zonjic Doin’ the felvételén többek között ismét a feszes és energikus ritmusra és mélyekre csodálkozhatok rá, amelyeket hatásosan ellenpontoz a fúvós hangszerek levegős és könnyed hangja. Az Audiomatic Pineapple X-Pressje azt bizonyítja be, hogy az Octave az elektronikus hangok és táncritmusok világában is abszolút otthon van; cseppet sem érezni, hogy a szintik miatt ez a zene valami alacsonyabb rendű produkció lenne, mert a maga nemében ugyanolyan kifinomult, sokszínű és részletes, mint az akusztikus hangszeres művek.
A Bach Ochestra előadásában Vivaldi Cello Concertója csendül fel. A vonós hangszerek világa minden modern vonása dacára igazi jutalomfalat az Octave erősítőnek, a hangulat egészen andalító, valóságos hatású hangszínekkel és életszagú megszólalással. Bach Air darabjának zongorája többek között a hangszer felharmonikusainak világát értelmezi újra, egyszerűen gyönyörűek a csengések miközben a megszólalás mindvégig a hitelesség területén marad. Lisa Gerrard Now We Are Free című dalának hangulati elemei ilyen tálalásban tudnak igazán érvényre jutni, olyasféle pszichedelikus érzeteket keltve, amelyek egy másik világba való átkelés illúzióját nyújtják, ahol az ember tényleg megszabadul a földi lét mindenféle kínzó nyűgétől. Hayley Westenra Scarborough Fairje ír hangulatban zongora kísérettel dolgozza fel a híres klasszikust, kissé más stílusba átültetve az ettől még ugyanolyan erős hangulati elemeket, amelyek tálalásában amint az már korábban is kiderült, az Octave igencsak otthon érzi magát. Petruta Küpper Fly the Lonely Shepperd című pánsíp muzsikája ismét hatásos ízelítőt nyújt az erősítő levegősségéből. A hangszer kifinomultan, sok levegővel és gazdag hangszínkészlettel szólal meg, a hangok szokás szerint szépen elszakadnak a hangsugárzóktól. Venke Knutson I Wonder-jében az énekesnő hangjának minden egyes apró rezdülése tökéletesen hallható, rengeteg a szín és a különféle árnyalat, a pontos pozícionálás és a méretes tér pedig már szinte alapértelmezett paraméternek tekinthető. Frank Sinatra nosztalgikus hangulatú It Was A Very Good Year című dala a szokásosnál egy picivel világosabb énekhanggal, levegősen és széles színpaddal szólal meg. Feke Pál a Padlásból származó Fényévnyi távolság című dala élő felvételben csendül fel és már a bevezető taps életszerűsége és a zongora legelső hangjai sejtetik milyen jó a felvétel és milyen jó a tálalás. Az érzelmes és elgondolkodtató mondanivaló lágy és selymesen finom hangokkal és gazdag részletezettséggel érkezik, a tartalom tökéletesen illik a formához. A Caruso Josh Groban előadásában nagy érzelmekkel, szépen artikulált énekhanggal kel életre, és ha már a nagy érzelmeknél tartunk a szeánszot záró Susan Boyle a Hallelujah végtelen sokadik változatával teljesen átszellemült, szinte már áhítatos hangulatot kelt, amiben a dal és az énekesnő mellett természetesen az erősítőnek is komoly szerepe van.

Ajánlás

Az Octave választékából elsőként megismert V 40 SE egy olyan kiváló hangú csöves erősítő, amely sok tekintetben teljesen túllép a klasszikus csöves világon. Alapvetően lágy és kellemes megszólalásában a basszusnak, a dinamikának és az erőnek is komoly szerep jut, a mélyei pedig mindvégig kontrolláltak, és ha kell, kellően feszesek is. Gazdag színvilága, részletezettsége és széles frekvencia átvitele mellett ez a tulajdonsága teszi igazán értékes all round modellé, hiszen ahogy a gyártó ígérte, egyáltalán nem kényes a hangsugárzó partnerekre, zenében pedig a klasszikusoktól a metálig gyakorlatilag minden jöhet neki.


Octave V 40 SE
Teljesítmény: 2×40 W
Frekvencia átvitel: 5 Hz- 70 kHz (0, -2 dB)
THD: 0,1%
Jel/zaj viszony: 110 dB
Tömeg: 408×159×415 mm
Tömeg: 18,6 kg
Ár: 1.299.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu