The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz PM7000N erősítő teszt

A legújabb középkategóriájú Marantz integrált erősítő a márka évek óta „hadrendben lévő” készülékházában érkezik, a jól ismert előlap mögött azonban újszerű technológiák és az egyre inkább elterjedő streaming funkciók rejtőznek.

Az utóbbi időben egyre inkább trendszerűnek látszik a sztereó integrált erősítők hálózatosítása, aminek köszönhetően ez a klasszikus audio komponens valósággal újjászületik és a rendszerek központi elemévé válik. A minőségi gyártmányoknál persze mindez nem mehet a hangminőség rovására, ezért például a digitális áramköröket precízen elválasztották az analógoktól és analóg források hallgatása esetén a PM700N-nél a digitális szekció kikapcsolására is lehetőség van. A készülék a két fő egység tekintetében egyaránt a jól bevált technológiákat alkalmazza; az analóg erősítőnél a márka HDAM áramkörét a streamingnél pedig a HEOS modult.

A PM7000N előerősítője és phonója egyaránt a HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) technológiát használja, amely immáron az 1990-es évek óta a Marantz erősítők központi elemének számít Az újonnan kifejlesztett előerősítő szakaszban a gyártó legújabb elektronikus hangerőszabályzója található, míg a teljesen diszkrét alkatelemekből felépített teljesítményerősítő precíz árnyékolást kapott, hogy megakadályozzák az interferenciát a hálózati modullal.

Marantz PM7000N belso 2


A jel-utak rövidítése, egyszerűsítése és az alkatrészek számának csökkentése (kisebb zaj és torzítás) érdekében a Marantz FET tranzisztorokat alkalmazott az új phono egység bemeneti szakaszában. A PM6006-hoz hasonlóan a korábbi EI magos típus helyett a PM7000N tápellátását immár egy toroid transzformátor biztosítja, nagyobb hatékonysággal és alacsonyobb mechanikai rezgésekkel. Az erősítő hangszóró termináljai szintén új kialakítású, stabil és jó kontaktusokat garantáló típusok.
A készülék digitális szekciójának lelke az Asahi-kasei AK4490EQ DAC és a Ciruss Logic CS4398 chip, amelyek lehetővé teszik a 24 bit/192 kHz PCM adatfolyamot a digitális bemeneteken (USB, koaxiális és két optikai) keresztül és a zenei szerverek között, valamint az 5,6MHz DSD streaminget az USB bemenetet használva. Az USB, koaxiális és 2×optikai digitális csatlakozás mellett összesen 4 analóg bemenet áll rendelkezésre a különféle analóg források csatlakoztatására.

Marantz PM7000N hatlap


Valódi 2 in 1 funkcióként az integrált erősítő szerepkör mellett a beépített HEOS modul révén a készülék hálózatos zenelejátszóként is alkalmazható számos újabb lehetőséget biztosítva ezáltal a felhasználóknak. A beépített HEOS multi-room funkciónak köszönhetően a PM7000N szinte korlátlan mennyiségű zenei tartalmat közvetíthet és juttathat el az otthonok bármely helyiségébe, ha egyéb vezeték nélküli HEOS hangszórókkal vagy elektronikákkal együtt használja a készüléket. A hallgatók válogathatnak az Amazon Music (HD), a Spotify Free és Premium, a Tidal és a Deezer zenetáraiból, és hallgathatják a TuneIn Radio-t, valamint a helyi zenefájlok könyvtárait, beleértve a FLAC HD 192/24, valamint a DSD 5.6 és más formátumokat. Ezenkívül a PM7000N támogatja a Spotify Connect streamingjét az ingyenes fiókokkal rendelkező felhasználók számára, így a hallgatók közvetlenül a Spotify alkalmazásból választhatnak zenét mobil eszközről vagy számítógépről, és közvetlenül továbbíthatják a PM7000N készülékre. A streaming tartalom emellett Bluetooth vagy Apple AirPlay 2 használatával is továbbítható. További modern kényelmi funkcióként az erősítő támogatja az Amazon Alexa, a Google Assistant és az Apple Siri hangvezérléseket is.

Marantz PM7000N ezust

Megjelenés tekintetében a PM7000N egyértelműen a régi hifi iskolát követi nagy hangerőszabályzó és bemenetváltó forgógombokkal, náluk kisebb balansz és hangszínszabályzó gombokkal valamint örvendetes módon egy 6,3 mm-es fejhallgató-csatlakozóval. Mindez a régi és az új, a klasszikus és modern érdekes keverékét jelenti, újabb érdekes elemként a készülékhez csatlakoztatott TV vezérlésének lehetőségével, ami egy teljesen szokatlan funkció a hifi erősítőknél.

A Marantz erősítőkkel kapcsolatban a másik trendszerű változás a hangzásuk kellemesebbé és lágyabbá válása, amit már több új modelljük esetében megfigyelhettünk. Mindez természetesen nem jelenti a korábbi precízség és racionalitás feladását, így a végeredmény egy jól megkomponált, egységes, de a korábbiaknál mégis jóval élvezetesebb megszólalás lett. Dinamikusabb, „sűrűbb” zenei témák esetében a hangzás kiterjedt, kifejező és meglehetősen impozáns, a készülék a papíron nem túlságosan soknak tűnő 60 W teljesítményét nagyon hatékonyan használja fel, ennek eredményeképpen az előadása erőlködésmentes, testes és dinamikus, és még tartalékai is maradnak. A magasak és közepek könnyedsége erőteljesebb basszusok megszólaltatása közben sem szenved csorbát, a hangzás pedig még egészen szélsőséges helyzetekben is megőrzi az egységességét és a koherenciáját. A régi és az új stílus érdekes keverékeként a hangszerhangoknak egyrészt megvan a kellő fényességük, másrészt kerekebbek és barátságosabbak, mint a korábbi modelleknél voltak. Az összességében szórakoztató, dinamikus és gazdag hangzás nagyon kedvező benyomást kelt, a pezsgő ritmika pedig ismét csak meghazudtolja a teljesítmény adatokat; ha nem ismerném őket, ezt hallva szerintem biztosan többre tippelnék. Sokféle műfajú, karakterű, felvételi minőségű és felbontású zenei anyagot meghallgatva úgy érzem a PM7000N ügyesen ötvözi az energiát és a lágyságot, a pontosságot és a finomságokat, amelynek az eredménye egy műfaj független és hosszútávon is élvezetes hangzás. Megfelelő minőségű felvételeket hallgatva olyan szépen rétegezett, gazdag textúrájú és összetett megszólalásban van részem, ami általában a komolyabb erősítők sajátja szokott lenni. A felbontás szintén impozáns szintű, a sok részlet azonban egyáltalán nem fárasztó és nincs tőlük mérnöki érzetem sem, mert a zene szerves részeként érkeznek. A készülék által felépített színpadok tágasak, pontosan tagoltak és levegősek, gombócosság még telítettebb produkciók esetében sem tapasztalható. Újabb pop és rock felvételeket meghallgatva ismét ki kell emelnem a realisztikus, energikus és dinamikus jelleget, ami ezen műfajok igazi sava-borsának számít, a PM7000N pedig igazán jó partner a különféle dalok energiáinak megmutatásában. A közelre mikrofonozott énekesek megszólaltatása nagyon hatásos és valóság ízű, a hallgatót szinte bevonja a zenei történésbe, míg a másik oldalon a komplexitás szintén egészen lenyűgöző tud lenni, főleg, hogy az egészben az indivídumok önállósága és egyénisége is megmarad. Ha a hangsugárzók bírják, bátran fel lehet tekerni a hangerőt, az erősítő karaktere nem változik, a dinamika és az erő azonban még tovább nő. Újabb pozitívumként a készülék még a 320 kbps sebességű zenei anyagokkal is kellemes és dinamikus hangzást produkált, de a kvalitásait és a lehetőségeket figyelembe véve azért érdemesebb jobb anyagokat keresni, ha már egy ilyen készüléket vásárol az ember.

Ajánlás

Nagyobb testvéréhez hasonlóan a Marantz PM7000N erősítő is szakszerűen kezeli az összes zenei stílust, és a hifisztikai paraméterek kiváló szintje mellett elegendő érzelmet is közvetít ahhoz, hogy a hangzása élvezetes és hosszú távon is jól hallgatható legyen. Energikussága és dinamizmusa bőven meghazudtolja a specifikációjában szereplő értékeket, kiegyensúlyozott, sima és pontos megszólalása pedig a hangsugárzók széles skálájával jól párosítható, nagyon jó ár/érték arányú készülékké teszi.


Marantz PM7000N
Frekvencia átvitel: 5 Hz-100 kHz (+/- 3 dB)
Teljesítmény: 2×60 W (8 Ohm)
2×80 W (4 Ohm)
THD: 0,02%
Jel/zaj arány: 115 dB (line)
Méretek: 440×125×379 mm
Tömeg: 10,8 kg
Ár: 399.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu

Bemutatóterem: Denon Márkabolt
Allee bevásárlóközpont
1117 Budapest, Október 23. u 8-10.
Tel: 06-1-209-0298
www.denonmarkabolt.hu