The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Musical Fidelity M2si integrált erősítő

A teljes méretű Musical Fidelity elektronikák jelenlegi belépő M2 szériájának integrált erősítője a gyártótól mostanában megszokott visszafogott és letisztult megjelenéssel rendelkezik, kivitelét tekintve pedig a klasszikus minimalista audiofil erősítőt kelti életre.

A korábban vérbeli brit gyártóként számon tartott, manapság azonban már osztrák tulajdonban lévő Musical Fidelity esetében legelső impresszióként kissé mellbe vág a dobozának oldalán a logó alatt virító jókora „Made in Taiwan” felirat, amit, ha már így esett, (és tudjuk, hogy manapság gyakran így esik) mások azért diszkrétebben szoktak feltüntetni, nem tolják így a vásárlók arcába.

Musical Fidelity M2si silver

Persze az is lehet, hogy a tajvaniak ennyire büszkék rá, hogy egy ilyen patinás márka készülékeinek megalkotásában vehetnek részt, vagy a mostani tulajok gondolták úgy, hogy a cucc úgyis király és neves, nem fognak ők titkolózni. Természetesen emiatt senki se gondolja, hogy a készülék kevésbé lenne jó, mintha Európában rakták volna össze, itt mindössze csak a már amúgy sem létező vérbeli britség szenvedett némi csorbát, de hát, ahogy mondani szoktuk, több is veszett Mohácsnál.

Musical Fidelity M2si back

A készülék megjelenését mindenesetre a korábban tesztelt M3i-hez hasonlóan a nemes egyszerűség és a letisztultság jellemzi, a fekete változat pedig a natúr alumínium hangerőszabályzójával és az apró ezüstszínű bemenetválasztó nyomógombjaival tisztára úgy néz ki, mint valami skandináv erősítő. Ahogy a bevezetőben is említettem, kivitelét és felszereltségét tekintve az M2si egy igazi minimál darab, aminek van hat line bemenete és slussz passz. Nincs phono és fejhallgató aljzat, és ami 2021-ben már igazán szokatlannak hat, nincs beépített DAC és egyéb plusz digitális tudomány sem. A készülék a manapság már nagyon kedvezőnek mondható vételárért cserébe fém kezelőszerveket, masszív házat, igényes megépítettséget és beltartalmat kínál, ami viszont mindig megdobogtatja egy igazi audiofil szívét, és ami a hangzás szempontjából igazából fontos.

Musical Fidelity M2si inside

A különálló transzformátor elágazásokkal táplált alacsony torzítású A-osztályú előfokot követő, csatornánként kettő kimeneti egységgel rendelkező végerősítő szekció 8 Ohmos terhelésen 2×76 W teljesítmény leadására képes, ami 4 Ohmos hangsugárzók esetében csatornánként 137 Wattra nő. A készülék előlapját a középütt elhelyezett nagyméretű hangerőszabályzó potméter uralja, a pici kék ledekkel indikált apró bemenetválasztó nyomógombokat érdekes megoldásként tőle balra és jobbra helyezték el kétszer hármas felosztásban. Az erősítő 6 line bemenete közül az egyik direkt AV bemenet, így az M2si-t praktikus módon egy minőségi házi-mozi rendszer frontcsatornájának erősítésére is lehet használni. Kényelmi elemként egy hétköznapi kinézetű infravörös távvezérlőt mellékeltek hozzá, ami a kinézetét tekintve valóságos stílustörés, viszont az összes funkció elérhető vele.

Hifis pályafutásom kezdetétől fogva jó sok éven át folyamatosan nyomon követtem a privátban is nagyon kedvelt Musical Fidelity készülékeket, majd egy hosszabb kihagyás után tavaly találkoztam az M3i integrált erősítővel, az akkori belépő típussal. Azóta megjelent az új M2 sorozat, így az aktuális entry-level Musical Fidelity erősítő a nálam vendégeskedő M2si lett, ami az első benyomásaim alapján meglehetősen hasonlóan muzsikál, mint az M3i, szóval nagy baj már nem lehet!

A nagyobb testvéréhez hasonlóan szintén nagyon csendes háttérből előtűnő hangok testesek, egészségesek, finomak és mindenféle sarkosságtól mentesek. Az alapkarakter meglehetősen semleges, egy csipetnyi plusz izgalommal és intenzivitással, ami ügyesen adagolva tulajdonképpen még jó tesz a hangzás élvezhetőségének. Összességében így szórakoztatóan semlegesnek mondanám, tehát a klasszikus brit szárazsággal véletlenül sem lehet vádolni, viszont a ló túloldalára sem esik át, és nem áldozza fel a hangzáshűséget a rövid szavatosságú popularitás oltárán. Természetesen az M2si esetében sem lehet szó nélkül elmenni a testes, dinamikus, erőteljes és kimondottan analógos hatású basszus mellett, ami kis hangerőn is hangsúlyos, ami nekem speciel mindig nagyon tetszik, mert az ilyen készülékekkel halkan is nagyon jól lehet zenét hallgatni. Feljebb tekerve a hangerőt aztán dolgoznak a wooferek rendesen, és az intenzív pop-rock zenék, de az akció mozik rajongói is megtalálják a számításukat. Az ilyen esetekben felszabaduló energiák függvényében a legtöbb ember szerintem a valóságosnál nagyobb teljesítményértékekre tippelne, főleg, hogy az erősítő már félhangerőn is hangosan és dinamikusan szól.
Általánosságban a készülék egyfajta kifinomult és minőségi modern hangzással rendelkezik, aminek a jó sávszélek, a tisztaság, a kiváló felbontás és az energikusság mind fontos részét képezik, és egyben igazi all-rounder erősítővé teszik. A kerek és élesség-mentes karakter révén a készülék mindenféle szélsőségtől mentes, könnyen befogadható, és hosszútávon is kellően érdekes megszólalással rendelkezik; az a fajta, ami már elsőre is tetszik, és később sem ábrándulunk ki belőle. Az árszintjén meglepő módon a megszólalása kifejezetten likvid, a hangok tényleg csak úgy „folynak” ki a hangszórókból, és könnyedén áramlanak a levegőben. A zaj még kevés hangszeres muzsikák esetében is nagyon csekély, többek között ennek a jellemzőnek is köszönhető a kiváló mikro-dinamika és mikro-felbontás. Szélsőségek híján a hangsugárzó párosításra sem különösebben kényes; a kissé lagymatagabb típusokba új életet lehet, a túlzottan intenzíveket pedig annyira azért nem engedi elszabadulni, hogy túl sok legyen belőlük.
A hangszerek és a zenészek szépen betöltik a rendelkezésükre álló, ideális hangsugárzó pozíciók és kellő méretű hely esetén jókora teret, a színpad hátrafelé sem keskenyedik el, van elég levegő és a pozíciók is pontosak.

Ajánlás

Az M2si egy kiváló hangzású, izmos, műfajilag pedig univerzális erősítő, ami azok számára, akiket nem zavarnak a hiányzó funkciók az egyik legjobb alternatíva lehet az ársávban. A készülék emellett egyébként azt is remekül megmutatja, hogy a jól csengő nevű márka osztrák részről történt valóságos megreformálása, a modern gyártástechnológia és a naprakész mérnöki szakértelem kombinációja milyen remek eredményeket hozhat létre. A részünkről egy nagyon ajánlott vétel.


Musical Fidelity M2si
Frekvencia átvitel: 10 Hz- 20 kHz (+0, -0,1 dB)
Teljesítmény: 2×76 W (8 Ohm)
2×137 W (4 Ohm)
THD+zaj: <0,014%
Jel/zaj arány: >96 dB
Méretek: 440×100×400 mm
Tömeg: 9,2 kg
Ár: 349.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu