The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RN-301

Ahogy a házimozi receiverek, úgy a „sima” sztereo rádióerősítők is fokozatosa kiegészülnek az egyre erősebben terjedő hálózatos funkciókkal, melyek az egyszerű készülékből sokoldalú szórakoztató központot varázsolnak. A Yamaha az RN-500 után most már az olcsóbb modellt is „hálózatossá” tette.

A LAN aljzat megjelenése a legjobb, ami történhetett a receiverekkel. A hálózati és internet kapcsolat kaput nyit a világra, az egyszerű rádióerősítő helyett egy olyan készüléket kapunk, amely szervesen illeszkedik digitális világunkba. Abban a korban, ahol a legtöbb ember számára a zenehallgatás lassan az okostelefonon tárolt zenék valamilyen formában történő meghallgatására korlátozódik, jó alternatívát jelent egy tisztességesen megépített sztereo erősítő, mely a mobilokhoz kapcsolódni képes. De a rádiózás is átalakulóban van, ha már át nem alakult. A kis csokornyi FM adón kívül megszámlálhatatlan mennyiségű internetes „adóhoz” férünk hozzá, ráadásul nagyon pontosan kereshető formában. Nem kell olyan zenéket hallgatnunk, amit nem szeretnénk, a kínálat műfaj szerint csoportosítva áll rendelkezésre, szerencsére ezen belül bitráta alapján szűkíthetünk, hogy a minőségben is igényes csatornákat megtaláljuk.
A Spotify gazdag kínálata már az RN-301-ből közvetlenül elérhető, a kínálathoz és hangminőséghez viszonyítva nevetséges havi díj fejében. Magunk választhatjuk ki, mikor és mit szeretnénk hallgatni, s másodpercek múltán már a hangszórókból élvezhetjük a CD minőségű zenét.


Screenshot 2014-11-27-08-11-22Screenshot 2014-11-27-08-12-37Screenshot 2014-11-27-08-19-33

Nem lehet szó nélkül elmenni a vezérlési lehetőségek mellett sem. Bár a Yamaha még mellékeli a hagyományos távvezérlőt is, aki telepíti a mobilos alkalmazást, aligha fogja többé a kezébe venni a hagyományost. A jól megtervezett applikáció egy kifinomult távvezérlő és médialejátszó is egyben. Megkeresi az összes elérhető zenei fájlt a készüléken, és a rendelkezésre álló információk alapján a megszokott kategóriákba sorolja (előadó, műfaj, stb.). Készíthetünk lejátszási listát is, kedvenceinket sorrendbe rakva, vagy éppen egy eseményhez, hangulati állapothoz kötődően. A kijelző alján, egy kis nyilat megérintve, mindig előhívható a hangerőszabályzó, melynek virtuális potméterét ujjunkkal körbe forgatva rendkívül finoman állítható be a kívánt hangerő szintje. Nem kell tehát más, mint egy Android, vagy Apple készülék, és mindjárt kaptunk egy sokoldalú médialejátszót a kezünkbe. Biztos vagyok benne, hogy sokaknak már ennyi elég lesz a műsorforrás ok vonatkozásában, vagyis egy RN-301 és egy pár hangsugárzó megvásárlásával működőképes rendszerre tettek szert. Egyszerű rádióerősítőből így lesz házi szórakoztatóközpont, a használati érték a sokszorosára nő, miközben az ár alig emelkedett. Audiofil szemszögből sokat fanyalogtunk a digitális világ térhódításán, de a hifi úgy érzem, ebből bőségesen profitál, nem kizárt, hogy a sztereo zenehallgatás számára új híveket szerez.

Konzervatív kinézetet, mondhatni kortalan külső megjelenést kapott, jól illik akár egy ’oldi’ toronyba, úgy, mint a mai berendezések közé is. Szögletes és kerek kezelőelemek tarkítják az előlapot, de a harmónia ettől nem csorbul. A megszokott méretes hangerőszabályzó mellett egy szintén kerek vezérlőtárcsát is elhelyeztek, ami nagy segítség pl. az internetrádió készülékről való beállítása során. A megszokott fekete és ezüst színben elérhető, az utóbbi kimondottan retrós fílingje nagyon tetszik. Az alap műszaki adatok szépek, 2×100W szinuszos teljesítmény mellett nagy sávszélesség és alacsony torzítás jellemzi. Hátlapján a koax és optikai di×gitális bemeneteken, és három pár sztereo RCA aljzaton kívül magnó lejátszás és felvétel csatlakozókat is kialakítottak. Az USB aljzat nem fogad jelet, kizárólag a mobil eszközök töltésére használható.

yamaha-r-n-301-rueckseite-650x217


A hang…

… eleinte kicsit könnyűsúlyúnak tűnik, de határozottan kimunkált. Szép nagy teret formál, a hangsugárzók pozíciója nem is érezhető. A közép és felső tartományon van a hangsúly, részletes, és tiszta, ami elég szokatlan ebben az árkategóriában. A szóló hegedű és a női énekhang kategóriákkal feljebb is megállná a helyét. Magasabb hangerőn a basszusok is szerephez jutnak, határozottan, keményen jelennek meg a dobütések, semmi utózönge, vagy elnyúlós jelleg. Száraz, konkrét, de ahol kell erőteljes mélyek jelennek meg. Szokatlan ez, közepes hangerőn tetszik is, de halkan kicsit súlytalan. Audiofileknek talán ördögtől való, de itt egy kis fiziológiai hangerő szabályozás (loudness) jót tenne, ennek hiányában a digitális hangszínszabályzón emelhetünk egy két fokozatot.
A hangszerhangok szépek és hihetőek, a basszusgitár vagy a nagybőgő hangja feszes, aki a kottázhatóságot fontosnak tartja, elégedett lesz. A koncertfelvételek hangulata egy az egyben átjön, ilyenkor az amúgy is hatalmas tér tovább tágul minden irányban. A visszhangosság mértéke pont akkora, ami az koncertérzethez szükséges.
Van egy faktora, amit jómagam mindennél többre értékelek, ez pedig a hosszú távú hallgathatóság. Az RN 301 hangja nem fárasztó, sokáig el lehet hallgatni, sőt, kedvem van újabb és újabb felvételekkel kipróbálni képességeit. Ha pedig csak háttérzenélésre használnánk, arra is tökéletes választás, pont emiatt.
Ha nem CD-ről toljuk, erősen felvétel, és lejátszó függő a kapott hang. Ha a digitális állományok jók, a CD-ről hallottakkal egyenértékű produkcióra képes, nincs visszaesés a fentiekhez képest. Az internetrádió hangja sem rosszabb, mint az FM tuneré, sőt akár jobb is lehet, ha csak a magas bitrátájú streamek közül válogatunk.

Sokoldalú, jó hangú receiver a Yamaha RN-301-es, melyet nagyon könnyű megkedvelni. Kicsit felfelé húzó karaktere miatt nagyobb (álló) hangsugárzókkal érdemes párosítani. Egy tablettel kiegészítve „hagyományos” műsorforrás nélkül is jól használható rendszert kaphatunk, de akár régebbi „magnós” felhasználásra is alkalmas. Az ára kimondottan barátságos, így aztán nálam a melegen ajánlott kategóriába került.

Műszaki adatok:
Hálózati kompatibilitás: DLNA 1.5
Fájl formátumok: MP3, WMA, MPEG4, AAC, WAV, FLAC
AirPlay: igen
RMS kimeneti teljesítmény (8 ohm, 20 Hz-20 kHz) 2×100W (0.2% THD)
Frekvencia-átvitel: 20Hz-20kHz (0 ±0.5dB/-3.0dB)
THD: 0.2% (50 W/8 ohms)
Jel-zaj viszony (CD): 100 dB (CD Direct, 200 mV)
Méretek: 435×141×333 mm
Tömeg: 6.95 kg
Ár: 99.990,-Ft

www.extremeaudio.hu