The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Lumin D2 - Minden változik. De a lényeg nem.

Bő két és fél év távlatából kellene most megtornáztatnom az agytekervényeimet, hiszen ennyi idő telt el azóta, hogy nálam járt a D1-es Lumin. Ez pedig hosszú idő, az emlékek fakulnak, a halláson alapuló emlékekre pedig e fakulás hatványozottan igaz. Nem tagadom, majdnem a teljes Lumin-skála megfordult nálam, én pedig nagyon megkedveltem hangzásvilágukat.

Visszaidézve a korábbi tesztemet, akkor azt írtam a D1-ről: „Letisztultság és sziklaszilárd magabiztosság, talán e két szó jellemzi a Luminok teljesítményét.” A második generációs D sorozatú Lumint első blikkre alig lehet megkülönböztetni elődjétől. Széltében 60 mm-t nyújtózott, miközben többi dimenziójában nem változott. Tovább böngészve a műszaki adattáblát, alig találunk újdonságot, nem forgatták fel fenekestül a jól bevállt műszaki alapokat. A D2 is ugyanazt a Wolfson DAC chipet használja, mint a D1: WM8741, csatornánként egy-egy egységet. Ennek ellenére az utód már megbirkózik a DSD128-as kódolású hanganyagokkal is, a D1-es tulajdonosoknak pedig meg kellett elégedniük a DSD64-es felbontással. Továbbra is elérhető a valódi szimmetrikus kimenet, és jó hír, hogy a D2-re már gigabites hálózati csatoló került, amit nyugodtan tekinthetünk nagy előrelépésnek. Ha kinyitnánk a masszív alumínium készülékházat, mindjárt szembetűnik egy nagy különbség. A D1-es külső tápegységét a D2-ben beköltöztették az alaplap mellé. Innentől pedig más a leányzó fekvése, hördülhetne fel az internet hifis népe. Talán még szentségtörésként is értékelhetik ezt a változást, amire csak egy kiadós meghallgatás adhat választ. Annyiban igazuk lehet, hogy azzal, hogy a trafót betették a kasztni alá, a mérnökök egy sor problémát is a nyakukba vettek. Természetesen ezért lett szélesebb az új ház, hiszen helyet kellett szorítani a tápegységnek. Odabent a szokásos rendezettséget tapasztaljuk, a nyomtatott áramköri lapot kissé áttervezték, de nagyon hajaz elődjére, a trafót pedig alaposan beburkolták, hogy ne zavarja az áramköröket. A jelutak rövidek, kábeleknek nyomát se látni.

lumin belso1

Szoftveres oldalról azonban meglepetés ért. Teljesen átdolgozták az (androidos) távirányító kezelőfelületét. Meglepve vettem észre, hogy az 5,2 coll-os, full HD felbontású telefonomon egyszerűen nem férek el. A kijelzőn zsúfoltan megjelenő információk nehézkessé tették a navigálást, az aprócska gombok pedig az irányítást. A megoldást egy táblagép jelenti, lehetőleg minél nagyobb kijelzővel, így részesülhetünk csak a fullos Lumin élményben. Vagy egyszerűen nem használjuk a saját appját, hanem visszatérünk a jó „öreg” Linn Kazoo (aka Kinsky) felületéhez, amely optimalizálva van kisebb képernyőméretekre. A beüzemelés, szintén szokás szerint, hamar és zökkenőmentesen történt, a telefonnal történő „összepárosítás” gyorsan végbement, a NAS-omat is rögtön megtalálta. Mivel személyesen én vágtam fel a gyári pecsétet a dobozon (jól esett, na…), ezért két napra otthagytam non-stop járatódni, utána viszont heteket töltöttünk együtt.

Ezúttal is három albumot választottam ki, konkrétan azt a hármat, amit a Lumin D1-el is meghallgattam. A Super Trio „Live at the One World Theatre” című albumával nyitottam a jegyzetelést. Tiszta, légies és erőteljes akkordok jöttek elő a hangsugárzóból, nagyjából negyed óra után ki mertem jelenteni magamban, hogy rosszabb semmiképpen sem lett a „Lumin hang”. Steve Gadd játéka a dobok és cintányérok mögött egészen szenzációs, kezei között a cinek kinyíltak, a dobok ha kell, erőteljes, ha kell finom megszólaltatása nem csak a zenész játékának köszönhető, hanem a D2-es egységnek is. Christian McBride a bőgő mögött remekel, de micsoda bőgő az! Remeg a levegő ha belecsap, a húrok rezgését, az általuk felkorbácsolt levegő „porszem izzását” is halljuk. A D2 is megtartotta elődje egyik legnagyobb erényét, mégpedig azt, hogy folyékony tud lenni, általa a digitális hang inkább rámpa, mint lépcső, ami ugyanoda visz, a zenéhez egészen közel. Kellően részletes, de nem fáraszt, amikor felérünk a tetőre, nem fáj a térdünk, és bár hosszabb utat tettünk meg a rámpán, mégsem fáradtunk el. Mark Knopfler albumával folytattam ezt a zenei utazást, a „Shangri La”-val. Magam is meglepődtem, de van majd két éve, hogy utoljára hallgattam ezt a lemezt. Ha hallgatom, leginkább Knopfler hangja miatt teszem. Persze, elsősorban gitáros ő, sokak szerint annak biztosan jobb, mint énekesnek, de van a hangjában valami , amit imádok. Karakteres, saját skáláján széles, ha kell, érdes, tüskés, de ha kell lágy. A Luminnal mindez megmutatkozó, részletes, hangképzése, annak rezdülései energiával töltik meg a szobát. Nem sok lejátszó képes e színek megmutatására. Ha McBride a bőgő mestere, akkor Knopfler a gitáré és tekintve, hogy mindkettő húros hangszer, a D2 tolmácsolásában az eredmény rossz nem lehet. Knopfler kezében a gitár nem csak hangszer, hanem az, ami a varázslónak a pálcája. Hangzása dús, átható, általa az érzelmi skála teljes, hála a Luminnak, nem marad ki semmi. 

lumind2 hatso

Végezetül Santana „Shape Shifter” albuma került sorra. Ezt a lemezt meghallgattam 16 és 24 bites felbontásban is. Jómagam nem vagyok felbontásvadász, nem ez alapján választom ki a mindennapi hallgatnivalómat. De ami igaz, az igaz: sokkal jobb a hangzása a magasabb bitrátájú anyagnak, ezt a D2 szépen meg is mutatja. Sőt, egyike azon kevés készülékeknek, amely egyértelműen profitál ebből. Lelkesedésem a Lumin iránt itt hágott legmagasabb fokára. Hihetetlenül színes, energikus és zenei a hangja, olyan, mint egy karmesterét fenntartások nélkül követő zenekar. Együtt rezdülnek, együtt lélegeznek, a karmester a jól masterelt felvétel, a zenekar pedig maga a Lumin. A „Mr. Szabo” című szám egy érzelmi hullámvasút, különösen, ha tisztába vagyunk a történetével, a D2 pedig igazán remek mesélő.

Ajánlás

Nagyon megszerettem a legújabb Lumint, nehezen adtam vissza a forgalmazónak az együtt töltött hetek után. Van benne valami olyan zeneiség, amelyet nehéz megvalósítani, mindez fájl alapon és működik. Hallottam már pár nagyon drága és jó CD játszót, a kis Lumin simán pariban van velük, pedig nem lehet lemezzel etetni. Ajánlom mindenkinek, akik most vágnak bele a hálózati zenelejátszásba és nem szeretnének kompromisszumot kötni. Minden hangja aranyat ér!

Limar Audio
Tel: 1/329-2980 
www.limar.hu