The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Xavian Joy

A kicsike Joy (Öröm) hangsugárzó lényegében a Bonbonus és a Natura sorozatot erősítő La Perla szerelemgyerekének mondható, hiszen egyes megoldásai és a tömörfa kabinetje a komolyabb La Perlát idézik, a legtöbb tekintetben pedig olyan, mint a belépő Bonbonus modell.

A Joy frontlapjának alján a Bonbonus talán legjellegzetesebb kiviteli elemei, nevezetesen az apró, kerek reflex-nyílások köszönnek vissza, cseppnyi kétséget sem hagyva a kiindulási pontot illetően a Xavian dobozok ismerőiben. Néhány centiméternyi méretbeli eltérést leszámítva a Joy igazából úgy néz ki, mint a Bonbonus, a belépő modellhez képest extrává pedig a tömörfa kabinet teszi, ami ennyiért valóban unikumnak számít a hangsugárzók világában.

A La Perlánál szögletesebb kialakítású kabinet a múltkoriban megismert, stabilitást és merevséget növelő speciális mozaik technológiával, viszont dió helyett ezúttal tölgyfából készült, melyet a felhasználás előtt még több hétig szárítanak, nehogy a későbbiekben a lapok elmozduljanak. A famunka, az illesztések és a hangszóró lyukak kivágása szokás szerint egyaránt hibátlan munka, így a kompakt kis dobozkát a nevéhez hűen már pusztán nézni is öröm.

A két-utas front bassz-reflex kialakítású Joy hangszórókészlete 26 mm-es impregnált selyem dómból, valamint 150 mm-es papír membrános, lágy porvédő sapkás, öntöttvas kosaras mély/középsugárzóból áll, közöttük a váltás a szokásos értékeknél magasabban, 3500 Hz-en történik. Az AudioBarletta fantázianévre hallgató meghajtók mindegyike a Xavian tulajdonos/főkonstruktőr elképzelései és kívánalmai szerint készült. A La Perlából származó Fase Zero, azaz Nulla Fázis technológiával készült passzív keresztváltó természetesen egytől-egyik kiváló minőségű alkatelemekből épül fel. A hangsugárzó névleges impedanciája 8 Ohm, a mért érzékenysége 85 dB, az alsó határfrekvenciája 55 Hz.

D6A3115 1

A dobozok hátoldalán egy szett besüllyesztett aranyozott banán csatlakozó található, így csupasz kábelvéget nem fogadnak, a Bonbonushoz hasonlóan pedig a beépített akasztó segítségével a Joy is felszerelhető a falra, ha valaki esetleg nagyon helyszűkében lenne. A hangsugárzó alapára a tölgy verzióra vonatkozik, aki viszont valami másra vágyna, 24.800,- Ft felár ellenében a fehér, fekete, konyak, kávé és metropolitan szürke színűt is választhatja belőle.

A három éve bemutatkozott eredeti Bonbonus annak idején a jelenleg sajnos inaktív Renfield kollégánál nagyon szép sikert aratott és az alapos megmérettetés után a 15 m2 alatti helyiségek egyik legjobb elérhető áru hangsugárzója minősítéssel távozhatott a porondról. Ha a Joyt el akarnám helyezni a Xavian kisdobozok hangzásvilágában, akkor azt mondhatnám, hogy a külsejéhez hasonlóan szintén a Bonbonust idézi, ám némi La Perlás beütésként jóval természetesebb és eszköztelenebb megszólalással bír, valamint kis mérete dacára meglepően egységes, és ezt a tulajdonságát még nagyobb hangerőszinteken is megőrzi. A Neox megmagyarázhatatlan módon előállított szuper basszusával ugyan nem rendelkezik, inkább egy józan fajta, a méretéhez képest nagyon jónak és korrektnek mondható mélyátvitellel és dinamikával. A karaktere vérbeli kisdobozos jellegű, nagy térrel, a dobozoktól lazán elszakadó hangokkal, sok levegővel és a testesség ellenére is alapvetően könnyed és oldott hangulatú megszólalással. Az olasz hangsugárzókra jellemző kellemes karakter érzésem szerint most kevésbe van jelen, a Joy inkább barátságosan realista hangvételben zenél, ezért a hangerejének és dinamikájának megfelelő terekben lényegében műfaj függetlennek mondható. A selyem dómok meglepően élénk magasakat és prezensz tartományt szólaltatnak meg, ezért a cinek és a dobseprők például nagyon élnek nála, és a vibrafon csengése is átlagon felüli, de cseppet sem zavaró, mivel társaihoz hasonlóan a Joy sem a kihegyezett paraméterekkel akar vevőket fogni magának, hanem inkább a nyíltságával, az egységességével és a természetességével hódít. Olasz dobozként az akusztikus hangszerek megszólaltatása, különösen a kevés hangszeres, ezáltal még inkább analitikus hatású műveken, egyértelműen kategóriáján felüli. A közel egy hét alatt, amíg a Joy volt bekötve nálam, számos más zene mellett a Szélkiáltó együttes síp-dob-nádihegedű hangszerelésű zenés verslemeze is előkerült és megnéztem a Szürke senkik című új magyar háborús filmet is, melynek zenéje ismert népdalok motívumaira épült a hozzájuk illő hangszerekkel megszólaltatva. A Joy mindkettőn teljesen naturális, eszköztelen és valóságos hatású megszólalást produkált, ismét igazolva a régi igazságot, hogy az operák országából származó hangsugárzók legfőbb szakterületét az akusztikus hangszerek hozzáértő prezentálása jelenti.
Műfajtól függetlenül az egységes, sohasem vékony és kellően karakteres megszólaláshoz kellemes és natúr színvilág, valamint nagyon jó részletezettség párosul, és a dobozkák műszíneket és cicomákat nélkülöző világában az elektronikus hangok és a filmes effektek is nagyon jól szólnak. Az igényes felvételeket, stúdiómunkát és zenét a Joy természetesen szépen meghálálja, például a jól felvett ének és beszédhangok nagyon élethűnek tűnnek az előadásában és a hétköznapi élet zajai is a hihetőség határait súrolják.

Az értelemszerűen kisebb terekbe szánt Joy egy érdekes modell a Xavian választékban, hiszen valódi fa külseje a több mint kétszer drágább La Perla hangulatát idézi, míg hangban egy feljavított tuning Bonbonusnak tűnik. A tömörfa kabinet természetesen nem csupán látványelem a hangsugárzók esetében, hiszen merevsége okán a megszólalást is megfogottabbá, pontosabbá és testesebbé teszi, és a kisdobozok esetében különösen kritikus mélyátvitelt is javítja. Éppen ezért különleges igazán a Joy, mert nevéhez hűen nem csak ránézni öröm, hanem több más nívós összetevőjével együtt pontosan az ízléses kabinetje teszi azzá, ami, egy realista, természetes, élvezetes és kellően testes hangzású kisdobozzá, a kisebb terek egy újabb ideális modelljévé.


Xavian Joy
Frekvencia átvitel: 50 Hz-26,5 KHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-140 W
Váltási frekvencia: 3500 Hz
Érzékenység: 85 dB
Méretek: 305×170×200 mm
Tömeg: 6,9 kg
Ár: 248.000,- Ft

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu