The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Canton SP206

Nem új modell, de hozzánk csak most jutott el a Canton belépő monitor sugárzója az SP 206. A közönség körében népszerű hangsugárzó jó alap lehet egy kezdő hifi rendszer összeállításához.

Jó néha visszatérni az alapokhoz, megtapasztalni azt, hogy belépő szinten is találhatunk olyan eszközöket, amelyek igazi zenei élményt varázsolhatnak lakásunkba. Az olcsónak mondható monitorsugárzók között gyakran tűnnek fel figyelemre méltó példányok, ami nem véletlen. A kétutas kivitel, a kisebb hangszórók és az egyszerűbb keresztváltó a tervező számára kevesebb megoldandó problémát támaszt, ezek a hangsugárzók különösebb attrakciók nélkül is barátságos, hallgatható hangot produkálnak. Egyedül talán a kissé korlátozott mélytartományra kell jobban odafigyelni, de ez ma már nem tartozik a megoldhatatlan feladatok közé, amire sok példát tudnánk mutatni a HFP tesztek történetében is.

Az SP 206 ugyan belépő modell, kivitele azonban egyáltalán nem ezt mutatja. Egyszerű hasábforma fekete fóliás faforgácslapokból, de nagyon szép illesztésekkel, hibátlan kivitelű hangszórókkal és csatlakozókkal. Még a hangszóróselyem is dicséretet érdemel, a feketére festett, vékony MDF lapra feszített anyag a drágább modelleken tapasztalt kiviteli minőségben készült, rögzítő csapjai az előlapba fúrt kis fekete műanyag elemekhez csatlakoznak.
A fényes felületű, festett frontlapba felül 25mm-es lágy dóm magassugárzót, alatta 13 cm-es, alumínium membránfelülettel ellátott mély-közép hangszórót építettek be, pontosabban süllyesztettek, ahogy azt illik. Keresztváltója 3200Hz-nél indítja a dómsugárzót, így a középtartomány kritikusabb része messze a váltási frekvencia alatt marad. Érzékenysége amolyan kisdobozos 86,5 dB, vagyis a kategóriájának (méretének) megfelelő sztenderd érték, egy 30-40W-os erősítővel már korlátok nélkül hajtható. A kábelek csatlakoztatása nívós aranyozott banánaljzatokhoz történhet, amelyek csupasz kábelvégeket egyaránt fogadnak.

sp206b

Hangminőség
A kis Cantont végül egy Rotel 1062-re bíztuk, vdH D352H kábelezéssel kötöttük össze őket. Sem a Rotelre, sem pedig a vdH-ra nem mondható, hogy kemény hangú lenne, úgy tűnt, az SP206 sem a „németesen precíz” vonalat erősíti. Lágy, barátságos karakter, méretét meghazudtolóan teljes értékű hanggal. A gyártó által megadott 42 Hz-es alsó határfrekvencia (-3, -6dB?) is jelzi, nem kell a mély hangok miatt aggódni.
Nagyon szépek, hitelesek a hangszerhangok, középtartománya pedig árkategóriáján messze túlmutat, ha nem kell nagy hangtömegekkel megküzdenie. Klasszikus zenén a vonóskar játéka mutatja meg mire képes igazán. Nagyszerű a térábrázolás és a felbontás, szépen elkülönülnek a hangszerek a színpadon. Az énekhangok és a zongora az érzelmek, a lágyság és a precizitás ideális elegyét mutatja, utóbbinál ráadásul a hangszer valódi mérete is megjelenik előttünk.
Összetettebb és részletgazdagabb jazz zenével ugyanúgy szerethető, friss és lüktető az előadás, kiváló a szaxofonszóló, és megint ki kell emelnem a tér leképzését, a kis jazzklub szinte megelevenedik előttem.
A nagy hangtömegek azért kicsit zavarba hozzák, ilyenkor a közepek tisztasága és precizitása szorul kissé háttérbe, de az összkép még mindig átlag feletti, különösen akkor, ha beérjük közepes szoba hangerővel.
A pop/rock zene szintén profitál hangjának jellegéből, a részletező előadásmód itt is előnyt jelent, a lágy dóm pedig még a kissé karcos magas tartománnyal felvett dalokat is megszelídíti kissé.

Ajánlás
Az SP206 az a hangsugárzó, amit az audiofil zenehallgatással ismerkedő, és/vagy kedvezően árazott termékeket kereső olvasóinknak szoktunk ajánlani. Rengeteg zeneiséget kapunk kis pénzért, különösebb megalkuvás nélkül. Állványon vagy polcon egyaránt jól érzi magát, megjelenése is szép, igazi „Best Buy” mini monitor.

Canton SP206
Ár: 139.990,- Ft/pár
Teljesítmény: 70/130 W
Impedancia: 4-8 Ohm
Frekvencia átvitel: 40-30.000 Hz
Érzékenység: 86,5 Hz
Forgalmazó: Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu
www.denonmarkabolt.hu