The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Quadral Platinum+ FIVE hangsugárzó teszt

A korábbiaknál jóval elegánsabb és komolyabb kisugárzású Platinum+ hangsugárzók technológiailag sok tekintetben az Aurumok nyomán haladva egyértelműen magasabb osztályba léptek, mint „M” jelű elődeik. A sorozat három álló tagja közül a FIVE a legkisebb modell, ami így is kellően nagy méretekkel és teljesítménnyel rendelkezik.

Az új Platunim+ család hangsugárzóinak Altima fantázianevű mélysugárzó membránjai és a földön álló modellek esetében a hangolt nyomókamrás bassz-reflex rendszerek egyaránt a gyártó high-end Aurum hangsugárzóiból származnak, és ezeknek a megoldásoknak és alkatelemeknek köszönhetően a Platinum + sorozat modelljei minden eddiginél jobb minőséget ígérnek. Vastag falú, merev és stabil kabinetjeik pontos impulzus átvitelt és kivételesen alacsony színezettséget biztosítanak, az optimalizált hullámterelőkkel rendelkező ring radiátorok pedig többek között kifinomult és pontos hangzást eredményeznek.

A legkisebb álló modellként is 1 m magas és csúcsban 200 W terhelhetőséggel rendelkező FIVE egy három-utas, bassz-reflex rendszerű hangsugárzó. Hangszórókészlete D’Appolito hangszóró elrendezésű RiCom csipogóból és az őt közrefogó kettő 135 mm-es Altima középsugárzóból, valamint különlegességként az oldalfalába épített 210 mm-es Altima mélysugárzóból áll. Az oldalfalba épített mélysugárzók tükör szimmetrikusak, és érdekes módon a hangsugárzók úgy is használhatók, hogy egymás felé néznek, és úgy is, hogy kifelé. Előbbi verzióban egy némileg diszkrétebb, kiegyensúlyozott hangzást kapunk, míg az inkább nagyobb terekben javallott kifelé néző felállás nagyobb volumenű, testesebb és energikusabb jelleget eredményez. A hátoldalon lévő kapcsolóval a magasak szintjét is szabályozhatjuk. Középállásban lineáris, amitől +2 és -2 dB-el térhetünk el az adott szoba, a partnerek és persze az ízlésünk függvényében.

quadral platinum 5 lautsprecher 11d

A bassz-reflex rendszer kijárata a kabinet hátoldalán kapott helyet, csakúgy, mint a minőségi, króm bevonatú kábel csatlakozók. A klasszikus hasáb alakú, inkább a nemes egyszerűségre, mintsem a rafinált formákra hajtó hangsugárzók színválasztéka a letisztult megjelenésükhöz tökéletesen passzoló matt fehér és magas fényű fekete változatokból áll, a különféle fa verziók más német gyártókhoz hasonlóan legnagyobb sajnálatunkra már nem kaphatók, mivel a vásárlók az utóbbi időkben inkább a fehér és fekete változatokat részesítették előnyben. Ehhez kapcsolódó információ, hogy ugyanezen ok miatt már az Aurum modelleknél is megszűnt a szerintünk szenzációs és hangulatos dió verzió.

platinum five blk front side pairA FIVE+ a szokott környezetben, olyan jól ismert játszótársak közreműködésével szólal meg, mint az Audia Flight 3 erősítő, Lindeman streamer és HiDiamond kábelek. A pozíció szintén a szokásos, azaz a doboz messze van minden faltól, a két woofer a diszkrétebb verzióban egymás felé néz, a tweeter lineáris állásban működik.
A komoly fejlesztések és a felső kategóriából örökölt megoldások illetve alkatelemek eredményeképpen az új Platinum+ sorozat kategóriát ugrott elődeihez képest minőségben és árban egyaránt, ami miatt így már más szereplőkkel kell szembenéznie, mint az „M” típusoknak. A FIVE hangján érződik is a kifinomultabb, „csiszoltabb” jelleg, a high-end kategóriára jellemző levegősség, könnyedség, pontosság, a kiváló részletező készség és a korábbiaknál sokkal eszköztelenebb karakter. Az Aurumok vagy az általam hallott Audio Solutions modellek összehasonlítva némileg kerekebb és lágyabb hangvételűek, hozzájuk képest a Platinum+ egy kissé szikárabb, racionálisabb, érzésem szerint a korábbi és az új Quadral hangzásvilágot ügyesen vegyítő megszólalással rendelkezik. Magasi és közepei nagyon tiszták, de cseppet sem klinikai ízűek, levegősek és részletezőek, friss és semleges hangvételük a jóféle monitorokat idézi fel bennem. Ugyancsak kisdobozos tulajdonságként a hangok könnyedén elszakadnak a karcsú hangsugárzóktól, melyeket a hely és az egyéni ízlés függvényében akár jó messzire is el lehet húzni egymástól, a hangképük nem „lyukad ki”. A világos, nyílt hangvétel és a könnyedség azonban véletlenül sem azonos a könnyűsúlyúsággal, mivel a FIVE minden egyes hangja stabil alapokon áll, megfelelő témákon pedig a testessége és a dinamikája a jóval nagyobb méretű dobozok hangját idézi. Az oldalsó wooferek szemben vannak egymással, vagyis a basszus és a testesség még fokozható lenne, de nekem a mostani eredmény is teljesen megfelelő. Itt érdemes megemlíteni, hogy az oldalra sugárzó mélyek tökéletesen integrálódnak a hangképbe, egyáltalán nem tűnnek külön rendszernek és nem okoznak semmilyen problémákat. Nekik köszönhetően viszont kellően keskeny lehet a doboz, amely így teresebb, levegősebb, könnyedebb, monitoros jellegű megszólalást eredményez, és mindeközben nem maradunk nagydobozos hatású basszus nélkül sem, ami teljesen diszkréten teszi a dolgát, és csak akkor érezteti a jelenlétét, ha valóban ott van a zenében. Erőteljesebb zenéknél vagy jobban felhangosítva dinamikus, testes és izmos basszusban lehet részem, a doboz alapvetően kifinomult, világos és nyílt karaktere azonban mindvégig megmarad. A régebbi analóg felvételek kellemes békebeli hangulatát szintén jól visszaadja, és egyáltalán nem akarja modernizálni, csillogóbbá vagy élénkebbé tenni őket, ha viszont jól sikerült új zenéket ”kap” minden szempontból kifutja magát és sávszélekben illetve részletekben gazdag szórakoztató hangvételű megszólalást produkál. Klasszikus műveken főleg a semleges, színezetlen és nyílt megszólalásával hódít, a levegőssége pedig példaértékű, így például a pánsíp és fuvola rajongóknak (is) garantált élvezet nyújt.

Ajánlás

A korábban az „M” típusok környékén keresgélők bizonyára rémülten szembesültek a Platinum+ modellek áraival, azonban ezek a dobozok már korántsem azok, amelyek korábban voltak. Elődjéhez képest a FIVE egy nyílt, levegős és tiszta hangzású, a kisdobozos karaktert a nagydobozos mélyekkel vegyítő high-end ízű hangsugárzó lett, ami ugyanakkor azt sem felejtette el, hogy honnan jött, ugyanis a karakterében valahol ott vannak a márka és a sorozat korábbi jellemzői is, amelyeket valóban kategóriát ugró finomságokkal és zeneiséggel gazdagít.


Quadral Platinum+ Five
Teljesítmény: nom./zenei: 140/200 W
Frekvencia átvitel: 31 Hz- 48 kHz
Váltási frekvenciák: 180, 3000 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 87 dB
Impedancia: 4 Ohm
Tömeg: 190×1000×300 mm
Tömeg: 22,9 kg
Ár: 950.000,- Ft

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu