The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Sonus faber Sonetto II hangsugárzó teszt

A Szonettről, mint jellegzetes olasz versformáról elnevezett Sonetto sorozat tagjai természetesen minden ikonikus Sonus faber elemet magukénak mondhatnak, és a nyugdíjba vonuló Venere dobozoktól eltérően teljes egészében Olaszországban, a gyártó Vicenzában lévő üzemében készülnek.

Talán már kissé unalmas minden egyes hangsugárzójuknál leírni, de egy Sonus faberre már pusztán ránézni is öröm, ha pedig a saját nappalinkban ácsorog, akkor még inkább. Nem kivétel ez alól a jellegzetes íves formákkal rendelkező fa-bőr-alumínium műremek, a Sonetto II állványos hangsugárzó sem, amely egyébként a család nagyobbik monitora a kettő közül. A hangsugárzó társaihoz hasonlóan a kiváló minőségű természetes anyagok, az olasz kézimunka, a hagyománytisztelet és a modern technológiák ötvözete, és mint ilyen, egy vegytiszta esztétikai élvezet (persze, csak amíg meg nem szólal).

Sonus faber sonetto2 white

A Sonetto II front panelje átmenet nélküli szerves egységet alkot az íves oldallapokkal és a felületkezelt alumínium kerettel. Az alumínium részek és az Olymicából származó finom tapintású, kézzel varrott fekete bőr tetőlap, ami olyasféle, mint a Firenzében vásárolt bőrkabátom, a széria minden egyes tagján tetten érhető és afféle Sonetto családi vonást jelent.

Sonus faber sonetto2

A két-utas Sonetto II hangszórókészlete egy 29 mm-es „Voice of Sonus Faber” fantázianevű, a gyártó magasabb osztályaiból származó DAD (Damped Apex Dome) csipogóból és egy 165 mm-es levegőn szárított és préselés nélkül készült membrános wooferből áll, melynek membrán anyagába a hagyományos cellulóz pép mellé még egyéb természetes anyagokat is kevernek, és melegítés nélkül normál idő alatt hagyják a formában megszilárdulni. Ennek a Sonus faber fejlesztésnek köszönhetően az alumínium ötvözet kosaras hangszóró különösen dinamikus és lineáris hangzással rendelkezik. Nem kevésbé különleges a Paracross keresztváltó sem, amely rezonancia mentesített és optimalizált amplitúdó/fázis átvitellel és idő korrekcióval rendelkezik. A down firereflex nevezetű lefelé néző levegő kicsatoló csövek még könnyebbé teszik a hangfalak elhelyezését, mivel azok nem érzékenyek a falhoz közeli elhelyezésre. A Sonetto II hangsugárzó matt fehér, fekete zongora lakk és valódi fa színekben kapható.

Vannak olyan készülékek és hangsugárzók, amelyek hangját meghallva valamiért egyből bevillan valamilyen jelző az általuk nyújtott élménnyel vagy érzettel kapcsolatban. A Sonetto II hangsugárzóról szinte azonnal az „emberi” szó jutott az eszembe, mivel ez a doboz mindenféle túlzás és cicoma valóban emberközeli megszólalást produkált, márkatársaihoz hasonlóan gyorsan belopva magát a szívembe. Amióta csak a legelső Sonus faber hangsugárzóval találkoztam, az olasz márka nekem mindig is a természetes megszólalást jelentette és jelenti persze mind a mai napig. Az emberi jelző pedig a hangzás mellett abban is tetten érhető, ahogy a csúcstechnika és a különféle ötletes megoldások szolidan a háttérbe húzódnak, udvariasan maguk elé engedve a zenét, amely véletlenül sem valamilyen kihegyezett paraméterével szeretné magának megnyerni a hallgatóját. Mivel a valódi hangszer jellegű Sonus faber hangsugárzók legfontosabb területei az akusztikus hangszeres, azon belül is a klasszikus műfajok, a honfitárs Vivaldival kezdem a meghallgatást. A hegedűfutamok és a felvétel egyik különlegességét jelentő fuvola lágyan simogatják a hallójárataimat, a kerek és egységes, csábítóan életszerű hangok szó szerint hullámokban érkeznek. Állványos hangsugárzó létére a Sonetto II nem kimondottan pontsugárzás jelleggel szól, hanem inkább a komplett egészre koncentrál és emellett nagyon kellemes és vonzó atmoszférát teremt. Jóindulatú, kerek, egészséges és lágy színvilágú hangzása gyorsan a bűvkörébe képes vonni az embert, aki, noha tökéletesen megvannak, cseppet sem a tankönyvi hifis paraméterekre koncentrál, hanem csak ellazul és élvezi a muzsikát. Karakterének köszönhetően lényegében a digitális műsoranyagokból is sok tekintetben analóg hangulatút varázsol, a megszólalása műfajtól függetlenül sima, természetes és koherens, a hangok lazán és könnyedén áramlanak belőle. Odafigyelve természetesen menetrendszerűen érkeznek az adott zeneszámok jól ismert részletei is, de még sem azt érzem, hogy a Sonetto a felbontásáról marad emlékezetes számomra, mert az információk szépen beépülnek a komplex hangképébe, aminek a szerves, ha úgy tetszik, elidegeníthetetlen részét képezik.
Átlagos méretű woofere és nem túl nagy literszáma dacára a hangsugárzó testes, stabil megszólalásra és nagyon korrekt basszusra képes. A hangképe egyáltalán nem magasba húzó, már csak azért sem, mert a magasai nagyon kellemesek, lágyak és kifinomultak, a felső basszus felpúpozásának ősi trükkjével pedig egyáltalán nem él, ezért nincsenek itt-ott kitüremkedő mély-csúcsok, hanem mindvégig egységes és testes basszusban lehet részünk. Jazz muzsikán a friss és testes dobok diktálják a lábmozgató ütemet és általában véve az egész ritmusszekció kifejezetten aktív, ettől a muzsika kellemesen pezsgő és életteli hangulatú. A klarinét levegősen, gazdagon árnyalva és különösen a mélyebb regiszterekben nagyon szép hangszínekkel zenél, a vibrafonnál főleg a frissesség és a bensőségesség keveréke nyűgöz le, míg a lecsengések valódi hatásúak és gazdag felhangrendszerrel rendelkeznek.
A kevés hangszeres művek mindig is a kisebb dobozok nagy kedvencei szoktak lenni, így a Sonetto többek között a zongora-szaxofon duó játékát is óriási jelenlétérzettel, életszerű hangszínekkel és akusztikával, valamint sok levegővel szólaltatja meg. A továbbiakban sorban jönnek a különféle zenék és műfajok, a „program” pedig egyre hosszabbra nyúlik, mivel ez a hangsugárzó hosszú zenehallgatásra csábítja az embert. A teszt repertoár erőteljesebb darabjainál a basszusából és az erejéből nyújt újabb hatásos ízelítőket. Bátran jöhetnek a dinamikus tutik, a húzós részletek és a komplex zenei jelenetek a Sonetto állja a sarat, ami pedig szintén nagyon fontos, a szerethető, kellemes és barátságos karakteréből tulajdonképpen semmivel sem lehet kizökkenteni.

Ajánlás

A Sonetto II hangsugárzó a márka alapértékeihez hűen, és őszintén szólva nem túl nagy meglepetést okozva tartalmas, kellemes és valódi hatású zenei élményt kínál, ami mellé különleges kivitel és különösen ízléses külső párosul. A megszólalása műfajtól függetlenül könnyedén lenyűgözi a hallgatóságot, amely még a „hétköznapi” zenékben és felvételekben, vagy akár a filmekben is rengeteg szépséget és finomságot találhat. Minőségi kategóriájának és kvalitásainak megfelelően természetesen a hozzáillő színvonalú partnerekkel tudja igazán kifutni magát, azonban a játszótársak esetleges hibáit vagy hiányosságait is mondhatni „ezüst tálcán” nyújtja át, és még ilyen esetekben is a maximumot kihozva belőlük produkál élvezetes hangzást.


Sonus faber Sonetto II
Javasolt erősítő teljesítmény: 40-200 W
Frekvencia átvitel: 42 Hz – 25 kHz
Keresztezési frekvencia: 2650 Hz
Érzékenység: 87 dB
Névleges impedancia: 4 Ohm
Méretek: 370×250×334 mm
Tömeg: 6,8 kg
Ár: 640.000,- Ft


Audiophyl Kft.
Tel: 1/408-7042
www.audiofil-szalon.hu