The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

German Physiks The Unlimited MKII hangsugárzó teszt

A német gyártó jelenlegi belépő modellje eredetileg 2011-ben kezdte meg pályafutását, amikor is úgymond a vásárlói érdeklődés tesztelésére elkészítettek belőle 100 párat. Az érdeklődés várakozáson felüli volt a közel 20 éves munka után megszületett különleges DDD hangszóróval rendelkező hangsugárzó iránt, amely némi módosítással most is a German Physiks választékának stabil szereplője.

A German Physiks Unlimited Mk II-es hangsugárzó belépő modellként is ugyanazzal a DDD körsugárzó membránnal rendelkezik, mint nagyobb és komolyabb márkatársai, így nála is tökéletesen megtapasztalhatók a gyártó hangzásbeli elképzelései. A speciális hangszóró és felépítés mellett a zárt kialakítású hangsugárzó természetesen prémium anyagokból épült, például a stabil MDF kabinetjét egy speciális, eredetileg a katonai és kormányzati épületek védelmére kifejlesztett Hawaphon nevezetű csillapító anyaggal vonták be. A Hawaphon a gyakorlatban egy apró acél golyókkal töltött polimer cellás szerkezetet jelent, amely 1 cm vastagságban is iszonyúan hatékony, mintegy 50 dB-es csillapításra képes, így tartva a doboz önrezonanciáját rendkívül alacsony értéken, elősegítve ezzel a színeződésmentes, tiszta és pontos megszólalást.

Unlimited Ultimate 1


A már megjelenésében is abszolút egyedülálló, a különlegességekhez hasonlóan szintén eléggé megosztó formájú hangsugárzókban a DDD (Dicks Dipole Driver) meghajtók a dobozok tetején lévő speciálisan tervezett hangterelő tető alatt helyezkednek el. A DDD meghajtók egy rendkívül erős kb. 1,2 Tesla mágneses terű mágneskört használnak, amely rendkívül lineáris és nagy hatásfokú hangszórót eredményez. A kis mozgó tömeg nagy sebességet és nagy sávszélességet biztosít, eközben a hangszóró membrán rendkívül merev marad. A hosszú kúp alakú membrán lényegében úgy viselkedik, mint egy pulzáló henger, amelynek minden egyes frekvenciája fázisban van a bemeneti jellel. Az alacsony vágási frekvencia (200 Hz) garantálja a DDD driver széles sávú karakterét, így a 200 Hz feletti tartomány rendkívül színezetlen és a hangszóró speciális kialakításának köszönhetően 360 fokos kör karakterisztikájú. A 200 Hz alatti hangok lesugárzását egy 20 cm-es, lefelé néző mélysugárzó hangszóró végzi.

German Physiks Unlimited Mk II carbon fibre frontjElsőként elméleti síkon nézve dolgot a körsugárzók teljesen máshogyan közelítik meg a zenei reprodukciót, mint hagyományos társaik, amelyek lényegében a stúdió hangsugárzókból fejlődtek ki, ezért jellemző módon a precízségre és a forrásanyagok különféle hangjellemzőinek minél pontosabb visszaadására szolgálnak. A diszperziójuk a felépítésük okán gyengébb, mint a körsugárzóké, főleg a visszavert hangok terén, mivel azok az „eredetiekhez” hasonlóan ugyanúgy a két hangsugárzó közötti térben keletkeznek. Egy akusztikailag jól megtervezett koncertteremben a hallgatók mindenféle oldalirányú visszaverődéseket is hallanak, vagyis a zene megszólaltatásába aktíva be van vonva a környezet is, ami olyan kiterjedt és gazdag térérzetet eredményez, amelyet hagyományos hangsugárzókkal lehetetlen reprodukálni. Mindehhez azonban megfelelő környezet is szükséges, kellő mennyiségű levegővel és faltávolsággal, lehetőleg minél kevesebb berendezési tárggyal (nem véletlenek a minimál terek a gyártói fotókon sem) és nem nagyon csillapító hatású felületekkel, így például az amúgy ideális falburkolatok vagy nyitott könyvespolcok a körsugárzók esetében nem túlzottan ideálisak, ugyanúgy, ahogy a semmilyen hangsugárzóhoz sem ideális nagy üvegfelületek sem. Mint tudjuk, az akusztikai környezet milyensége mindenféle rendszer esetében nagyon fontos, csak éppen nem mindig azonosak az elvárások. Ennek okán a German Physiks The Unlimited Ultimate hangsugárzó meghallgatását leginkább csak egy kedvcsináló megismerkedésként jellemezném, mivel több körülmény sem olyan volt, mint ami a legjobb lenne számára. A meghallgatásra a forgalmazó szokásos bemutatótermében kerítettünk sort, amely egy akusztikai elemekkel gazdagon ellátott, állványokkal, készülékekkel és hangsugárzókkal rendesen megtömött helyiség, vagyis nagyjából az ellentétre annak, ami a körsugárzó számára igazából ideális lenne. Mindez persze, nem azt jelenti, hogy nem lehetett kihallani a hangsugárzók különleges és egyedi kvalitásait, csak éppen bizonyára jóval több van bennük, mint amit mi ott tapasztaltunk.

A legelső felvétel, ami megszólalt, a The Stimulators Unplugged koncertje volt, amivel mondhatni, jól belecsaptunk a lecsóba, hiszen pont abból kaptunk komoly ízelítőt, ami a körsugárzók egyik jutalomfalatjának számít; egy jól felvett akusztikus hangszeres élő produkcióból. A zavaró körülmények dacára úgymond tankönyvi módon megjelent a hangsugárzók nagykönyve „Miért érdemes körsugárzót vásárolni?”fejezetének szemléltetőanyaga, rengeteg levegővel, óriási jelenlétérzettel és az akusztikai környezet valóságosságának ritkán tapasztalható illúziójával. Ekkor gondoltam bele, mi lehetne itt, ha kihordanánk az összes készüléket és hangsugárzót, eljátszanánk az akusztikai elemekkel (mennyi kell belőlük és hova), aztán meg ide-oda tologatnánk a dobozokat, hogy megtaláljuk az abszolút ideális helyüket a szobában. Mindez beletelne egy-két napba, de a hallottak alapján a végeredménye valószínűleg egy kisebbfajta csoda lenne.
A körsugárzó másik érdekes jellemzője a dobozokat körülvevő, tőlük magasságban is jelentősen felülemelkedő és teljesen összefüggő tér és színpad, amelynek dimenzióit a „sweet spot”-ból kimozdulva is jól lehet érzékelni. A megszólalás ilyen módon a felvétel eredeti helyszínének szinte tapintható illúzióját hozza létre, ami tulajdonképpen a körsugárzók lényegének számít, vagyis amire igazából kitalálták őket. A hangsugárzó partnere egy Copland csöves elő/végfok, a hangzás azonban így sem ellágyuló, kissé ércesebb vagy kevésbé sima felvételekkel pedig nem is igazán csöves jellegű, ami alapján úgy tűnik, hogy a German Physiks The Unlimited legfőképpen csöves vagy lágyabb hangú félvezetős elektronikákkal érzi magát a legjobban. Másik fontos tulajdonsága a zene integritása és koherenciája, ami abból is fakad, hogy a 200 Hz feletti hangok (egészen 24 kHz-ig) a keresztváltók által jelentett szétszabdalás nélkül szólalnak meg, úgymint a szélessávú hangsugárzók esetében. Emiatt ugyancsak más a hangzásuk, mint a több-utas, több-hangszórós klasszikus modelleknek, például nem annyira precízek, hanem inkább a komplett egészre, az egységességre és a hangulati elemekre koncentrálók. Kevés hangszeres, kifinomult zenéken lenyűgöző hatású, ahogyan a hangok a maguk természetességükben áramlanak a dobozokat minden irányból és felülről is körülvevő térben, egységesek, integráltak és hatásosan felidézik a „valódi” zenék hallgatásának élményét. A basszus általában elegendő és jó átlagos ritmikával, dinamikával és energiával rendelkező még „konzerv” popzenék esetében is; e tekintetben a földhöz közel lévő és lefelé sugárzó woofert figyelembe véve lehet, hogy a parketta ideálisabb felület lenne az erős elnyelő és csillapító hatású vastag szőnyegpadló helyett. Zenei műfajtól függetlenül a legnagyobb élvezeti értéket minden esetben a valóság és az érzelmek közvetítése, valamint a könnyedség, a természetesség és a koherencia jelentette. Ebből következően a doboz számára az igazi csemegék a jól felvett, minél kevésbé machinált akusztikus felvételek és a kevés hangszeres kamara jellegű művek. Az elsőként hallgatott zene mellett az ott megszokott repertoáromból többek között az Acoustic Alchemy, az Al di Meola Horgas Eszter duó, Presser Gábor, Katie Melua, Jordi Saval és a klasszikus művek nyűgöztek le, amelyeknél némi élelemmel szépen ellettem volna még egy ideig a fotelben. Néhány meglehetősen vérbő, sok hangszeres és intenzív jazz részletnél, főleg hangosan hallgatva egy kicsit zavarossá vált a hangzás, azt azonban nem tudjuk, hogy mindez mennyire írható a körülmények számlájára, amelyek, mint korábban írtam, nem teljesen voltak ideálisak egy efféle körsugárzó számára.

Ajánlás

A high-end régióba tartozó Unlimited Mk II semmilyen szempontból sem egy szokványos hangsugárzó, amely egészen másképp közelíti meg a zenei élmény kérdéskörét és a környezet tekintetében is másfajta elvárásai vannak, mint a „hagyományos” hangsugárzóknak. Mindezért cserébe a DDD technológia sokkal közelebb hozza az élő zene valóságosságának élményét a hallgatóhoz, az akusztikai környezet tekintetében pedig a különböző méretű „szeletek” helyett igazi panorámás rálátást biztosít, mondhatni kiengedi a szellemet a palackból, és ebből a szempontból (is) tényleg páratlannak mondható.


German Physiks The Unlimited MkII
Frekvencia átvitel: 32 Hz – 24 kHz
Teljesítmény:110/170 W (nom/zenei)
Érzékenység: 88 dB
Impedancia: 4 Ohm
Méretek: 240×1050×240 mm
Tömeg: 28,9 kg
Ár: 3.750.000,- Ft

Forgalmazó: StreamAudio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu