The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Dali Oberon 3 hangsugárzó teszt

Az Oberon sorozat földön álló hangsugárzói után következzék a kettő állványos modell közül a nagyobbik Oberon 3, amelytől első ránézésre is testes „kisdoboz” hangzásra számíthatunk.

Dali Oberon 3 backA közepesnél nagyobb méretű, két-utas Oberon 3 hangsugárzó ízlésesen lekerekített íveivel és új hangszóróselymével főleg világos tölgy és dió színváltozatokban rusztikusan modern látványt nyújt; kinézetének hangulata kifejezetten a különféle skandináv bútorokat juttatja eszembe. Az általában megszokott típusoknál kissé nagyobb, 29 mm-es lágy dóm magassugárzója jó felbontással, széles frekvencia átvitellel illetve hangszórással, valamint nagyon alacsony mértékű színezettséggel rendelkezik. A csipogó membránja egy ultra-könnyű szőtt anyag, melynek a tömege kevesebb, mint a fele a piacon található, a konkurens márkák által használt anyagokénál (0.056 mg/mm2). Sugárzási geometriáját egy ízléses kinézetű alumínium front lemez optimalizálja, többek között széles hangterítést és pontos fókuszt biztosítva számára.

A hátoldali kivezetésű bassz-reflex rendszerben működő hangsugárzó hangszórókészletének másik eleme a 7”-os mély/középsugárzó, melyeknek farostokkal megerősített pépesített papír kompozit membránjai a komolyabb Dali hangsugárzókból származnak. A Dali mérnökei által kifejlesztett speciális anyag nagyon könnyű és merev, hatékonyan minimalizálja a felületi rezonanciákat és jól ellenáll a membránt torzító különféle hatásoknak is. A kiváló membrán alacsony veszteségű, rugalmas peremmel és csillapított felfüggesztéssel párosul, melynek eredményeként a gyártó szerint pontos és részletezett hangzásra számíthatunk tőle. Ugyancsak a drágább Dali modellekből származó megoldásként a hangszóró ferrit mágnes meghajtója az ún. SMC (Soft Magnetic Compound) pólusvasat fogja körbe, amely valójában nem is vas, hanem egy nagy mágneses, de alacsony elektromos vezetésű granulátumból sajtolt rúd. A különleges anyagnak köszönhetően a kétrétegű hangtekercs a mozgásával elhanyagolható mértékben gerjeszt káros örvényáramot, valamint kevésbé érvényesül a hiszterézis, illetve fluxus hatás, és még hő is jóval kevesebb termelődik.

Dali Oberon 3 szinek

A fekete, fehér, világos tölgy és a mostanság divatos dió színekben kapható Oberon 3 hátulján a csupasz kábelvégeket és a szabványos banándugókat egyaránt fogadó single kábel terminál szett található.

Ahogy az a látványa és a felépítése alapján várható volt, az Oberon 3 a testes, erőteljes és nagyot szóló állványos/polcsugárzók közé tartozik, amelynél normál szobaméret és elvárások esetén vélhetően senki sem fog a basszus hiányára panaszkodni. Az átlagosnál nagyobb dobozával és wooferével ez a hangsugárzó tulajdonképpen az álló modellek kvalitásai felé kacsintgat, csak éppen ezzel, mivel mindent nem lehet egyszerre (vagy nagyon sokat kell érte fizetni), bizonyos szempontból pontosan a monitorok legfontosabb pozitívumaiból veszít egy keveset. Nem olyan könnyed és légies például, mint a kategória legjobbjai, a közepei pedig néha egy kicsit mélyebb tónusúnak tűnnek a kelleténél, ami egyrészt szintén a teltség érzetet erősíti, másrészt csökkenti a könnyedséget – el lehet dönteni, kinek melyik a fontosabb. Érdekes módon a keskenyebb kabinettel és kisebb wooferekkel rendelkező Oberon 5 álló modellként sok szempontból monitorosabb módon szólt, míg a zömök Oberon 3 inkább egy all-round mindenesnek tűnik, nagyon korrekt, dinamikus és izmos mélyekkel, jókora hangtömegekkel és még sok hangszer vagy nagy kivezérlés esetén is abszolút egyensúlyban lévő megszólalással. Remekül példázza a karakterét például a szaxofon-zongora duó zenéje, ahol a fúvós tag erőteljes, mélyebb regiszterekben valóság ízűen telt, ahogy a zongora is, és a hangjaik szépen el is szakadnak a hangsugárzóktól, ahogy az egy jól nevelt monitortól elvárható, viszont kevesebb a levegőjük, valamint kevésbé világosak és nyíltak, mint a kategória legjobbjai, vagy akár az Oberon 5 (ami álló), továbbá ennél a duónál más esetekben azért több intimitást és bensőségességet szoktam meg. Az érem másik oldalaként ritkán lehet trükkök nélkül ilyen jó alacsony jel-szintű dinamikát prezentálni, mint amivel az Oberon 3 rendelkezik, és amihez nála erőlködés helyett a sorozat többi tagjához hasonló semlegesség, színezetlenség és természetes karakter párosul. Még Shirley Horn felvételének erőteljes mélyei sem zavarják különösebben; mindenféle zavaró rezonanciák nélkül szólaltatja meg őket, az állványos dobozok világában abszolút impozáns módon. A kiváló minőségű 29 mm-es dóm természetesen nála is kitesz magáért, a natúr jellegükkel együtt is ízes és nagyon jó felbontású magasak szépen beleintegrálódnak a komplex hangképbe, és ezen a téren vérbeli kisdobozként viselkedve könnyedén leszakadnak a dobozokról. Az Oberon 3-asok által felépített színpadok összességében szélesek és mélyek, így elegendő levegőt hagyva körülöttük nemcsak testes és nagy volumenű, hanem kellően teres hangzásban is részünk lehet.

Ajánlás

Az alkotóelemeiket tekintve a magasabb kategóriájú Dali dobozok technológiáiból építkező Oberon sorozat úgy tűnik, olyan variációk egy témára-szerűen többféle ízléshez és elváráshoz igyekszik hangsugárzót kínálni. Az Oberon 3 például egy méretes állványos modell, azoknak, akik szeretik az állványos dobozokat, de a mélyeket és a hangosabb zenehallgatást is, és ezért utóbbiak érdekében hajlandóak némi kompromisszumra a kisdobozos előnyök tekintetében. A semleges, természetes színvilágával együtt is kellően szórakoztató és érdekes hangzású, műfaj független és nagy basszusú Oberon 3 számukra lehet igazán jó alternatíva, hiszen valójában kicsit olyan, mint egy monitorba oltott állódoboz, annak minden velejárójával együtt.

Dali Oberon 3
Frekvencia átvitel: 47 Hz-26 kHz (+/-3 dB)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 25-150 W
Névleges impedancia: 6 Ohm
Váltási frekvencia: 2400 Hz
Érzékenység: 87 dB
Méretek: 200×350×315 mm
Tömeg: 6,3 kg
Ár: 179.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu