The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Phonar Veritas P6 Next - Hangban az igazság

A német gyártó Credo Reference csúcsmodelljének technológiáiból táplálkozó Veritas sorozatában az arany középutat a P6 Next típus képviseli, ami első pillantásra ugyan könnyen összekeverhető a sorozatban közvetlenül alatta elhelyezkedő P4-el, mivel külsőleg mindössze néhány centi és a P6 nagyobb woofere jelenti a különbséget közöttük, hangzásban azonban, amint azt látni illetve hallani fogjuk, érezhetően többet nyújt.

Az 5 fokban hátrafelé döntött trapézoldalú hasáb alakú kabinet a levágott oldalélekkel kissé nagyobb méretben is nagyon elegáns, a nálunk lévő darab matt dió színű furnérozása a fa kitapintható erezetével pedig kifejezetten naturális és egyben klasszikus hatású. A modernebb stílust kedvelők több más színből is választhatnak, melyek között az alap matt fekete mellett a technós ezüst és a magas fényű fehér és fekete változatok egyaránt megtalálhatók.

A P4-hez hasonlóan szintén 2+ utas rendszerben működő P6-ban természetesen szintén a Veritas sorozatban alkalmazott minőségi hangszórókat találjuk, úgymint a 27 mm-es ScanSpeak tweetert és a Peerlesstől származó 130 mm-es mély/középsugárzót és 160 mm-es woofert. A doboz hátulján felül egy kisebb, alul pedig egy nagyobb méretű reflexport ásít, kettejük miatt a hátsó falak távolságával valószínűleg csínján kell bánni, viszont legalább nem kapjuk olyan direktben az arcunkba a lökéshullámokat, mint a nagyobb méretű front reflex dobozok esetében.

A hátlap legalján található a két szett aranyozott csavaros-szorítós banánaljzat valamint a Veritas sorozat különlegessége, a magas hangok átvitelét szabályozó jumper szett. Alapesetben, amikor nem tesszük be a mellékelt átkötéseket, lineáris az átvitel, ami a kétféle bekötési lehetőséggel 1 illetve 2 dB-el emelhető, így a magasak az ízlésünkhöz, az elektronikai partnerekhez vagy a szoba akusztikájához szabhatók. A keresztváltó szigorúan válogatott minőségi alkatelemekből áll, a doboz belső kábelezése pedig a társaihoz hasonlóan szintén a WireWorld-től származik. A hangszórókat óvó selyem mágnesesen rögzül, a modern megoldásnak köszönhetően a P6 elegáns előlapját már nem csúfítják el a régebben még kikerülhetetlen lyukak.

Az új Veritas sorozat eddigi kettő tagjának (P4, M4) meghallgatásakor kettő tendenciaszerű dolgot lehetett megfigyelni. Egyrészt a markánsan feljavult basszust (amit egyébként gyártó is a dobozok kiemelt tervezési szempontjai között említett) másrészt az alapkarakter sokkal frissebbé, dinamikusabbá és fiatalosabbá válását, ami nagyon jót tett a korábban kissé mondjuk úgy, öreguras habitusú márkának.
Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő a P6 nyílt, izgalmas és pezsgő jazz muzsikája, ami mindent megmutat, ami a lemezre került. A hangzás dinamizmusa jól passzol a doboz előlapjának oldalról felhúzott íjra emlékezető alakjához; érezni, hogy tele van erővel, amit mindazonáltal okosan és kulturáltan használ. Az élénk cinek és a vibrafon levegős csilingelése egyaránt jelzi, hogy ebben a környezetben egyáltalán nincs szükség a magasak kiemelésére, úgyhogy az átkötések ezúttal nyugodtan a dobozban maradhatnak. A muzsika határozott és jó kiállású, a dobozok divatosan szólva jól odateszik magukat, és jó értelemben véve populáris stílusban zenélnek. Megszólalásuk kiegyensúlyozott, egyszerre testes és levegős, és az analitikájukra sem lehet semmiféle panasz.


phonar veritas p6A jazz világában otthon lévő P6 az opera nyelvét is jól beszéli, így a Mozart művel is gyorsan megtalálja a közös hangot. A zenekar szólamai simán és gördülékenyen áradnak a levegőben az énekesnővel pedig egyenesen madarat lehetne fogatni. Lelkesedése átragad a zenészekre is, és szinte húzza magával a többieket. A színpad pontosan felépített és berendezett, a zenészek
között elegendő tér és levegő van. A hangszerek testesek, valódi hatásúak, a levegős és ezüstös fuvolák különösen tetszenek, a régi Phonarok bizony ilyet nem tudtak,
ezen a területen sokkal bágyadtabbak és fakóbbak voltak ennél.

A kézi dobok plasztikusan és nagyon jó jelenlét érzetet keltve szólalnak meg, a felvétel termetes basszusa pedig jól átmozgatja a hallójárataimat és egyben a kanapét is. Noha a 16 cm-es woofer nem tudja maradéktanul kiaknázni a legmélyebb frekvenciákat, a doboz arra azért gondosan ügyel, hogy semmiféle zavaró rezonancia ne léphessen fel és ne vállaljon fel többet, mint amit teljesíteni bír. Az énekesnő mindeközben légiesen könnyed, egyszersmind határozott hangon dalol, a helye pontosan ott van, ahol lennie kell; középütt és hátul. A latinos stílusú, gazdagon hangszerelt ritmusszekció a maga teljességében jelenik meg, a sok hangból mégsem lesz massza, mindegyik külön-külön él, miközben együtt szerves egészet alkotnak.

Dinamikus és nyílt alapkarakterének köszönhetően a P6-nak a rock és popmuzsikák is nagyon fekszenek, a jóféle felvételek dinamikusan, színesen és izgalmasan szólalnak meg rajta, és a szigorúbb hangvételű témák sem okoznak neki gondot. Kifinomultsága révén persze ezeken a műfajokon is jóval többet mutat, mint egy áruházi hangsugárzó, emellett olyan érzetem támad vele kapcsolatban, hogy mintha még a régebbi, kissé laposabb felvételeket is új élettel töltené meg, ami nekem nagyon tetszik.

Zajácz Tamás kollégám írta a P4 tesztjénél, hogy a Phonar friss, fiatalos, a zeneiségben ennek ellenére tréfát nem ismerő hangja nagyon bejön neki és én csak csatlakozni tudok hozzá e véleményében. A P4-nél kissé nagyobb, ezáltal még inkább teljes értékű P6 ráadásul egy igazi all-rounder mind műfajilag, mind a hang mennyiségét tekintve. Erőteljes, színes, izgalmas és részletező karaktere mindenféle muzsika szakavatott tolmácsolójává teszi, és emellett amint azt az esti tévézéseim bebizonyították, önmagában vagy komplett szettben (kinek, hogy tetszik) mozizásra is tökéletesen alkalmas. Mindezt megfejelve pedig most akciós áron kapható!


Phonar Veritas P6 Next
Teljesítmény nom/max: 170 / 240 Watt
Érzékenység: 87 dB
Frekvencia átvitel: 28 Hz – 27 kHz
Váltási frekvencia: 300/ 2.700 Hz
Impedancia: 4 Ohm
Méretek: 1000×200×320 mm
Tömeg: 25 kg
Ár: 588.000,- Ft
Akciós ár: 469.000,- Ft

Forgalmazó: Audio Centrum
Tel: 1/468-2176
www.audiocentrum.hu