The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Siltech Golden Universal II – Csengethet, Mylord!

Azt hiszem a Siltech céget nem nagyon kell bemutatni a kábelezésre fogékony zenebarátok, hobbitársak számára. Jómagam is birtokoltam és használtam kábeleket a holland specialistától, kölcsönben pedig még több megfordult nálam. Igazi gyártótól beszélünk, komoly K+F háttérrel, saját nyersanyag lelőhelyekkel, a teljes kábelkészítési folyamatot házon belül tartva.

A Siltech sokáig csak analóg, illetve SPDIF digitális kábeleket kínált, a számítógépes zenehallgatás keltette igényt az USB kábelek iránt viszonylag későn lovagolta meg, nincs 8 éve sem, hogy kínálatban tartja őket, először csak a Classic sorozatban tette elérhetővé. Azóta az ott felgyülemlett tapasztalatokat felhasználva lefelé és felfelé is készít USB kábeleket: az Explorer sorozatban a 45USB-t, a Royal Signature-ben pedig a Golden Universal II-őt és a Golden Universal Crown-t. Ebben a nyári uborkaszezonban azonnal megdobogtatta a szívemet, amikor a kezembe nyomták a jókora dobozban tanyázó Universal II-őt! Régen járt nálam kábel, utoljára ha jól emlékszem éppen egy szintén zenész USB kábelt teszteltem, a Nordost Purple Flar-t, előtte pedig szintén egy digitális kábelt, a Harmonic Technology USB-2-őt. Három a magyar igazság, tartja a mondás, ilyen kékvérű kábel eddig sosem járt nálam. De mi az igazság a digitális kábelekkel kapcsolatban? Ugyan már, 0 és 1, jön sokszor az adekvát válasz. Csak röviden, az USB szabvány eredetileg nem adatfolyamok továbbítására lett kitalálva és kezdetben csak ún. „bulk” vagy „burst” üzemmódban működtették a csatlakoztatott eszközöket. Az USB audió osztály bevezetésével megjelent az „isochronous” mód, ami a bulk adatküldési móddal szemben nem küldi újra a hibás csomagokat, de CRC hibajavítást végez. Mi okozhat CRC hibákat? Elég sok minden, de leginkább az elektromos zaj, ami jó esetben csak torzítja az audió adatfolyamot, súlyos esetben viszont adatvesztést is okozhat, ilyenkor hallhatjuk azokat a fémes, bántó pattanásokat (aka jitter) a zenében. A problémát sok esetben tetézi, hogy a hardware-gyártók sok esetben nem implementálják megfelelően a szabványt leíró USB Audio Class 2-őt. Ez a szabvány nagyon komoly feltételeket támaszt már az alkalmazott csatlakozókkal és kábelezésekkel szemben is! A szabvány 90 Ohmos illesztést ír elő, 5 méterben maximálva az USB kábelek hosszát. Sok esetben a DAC-ok a működésükhöz szükséges feszültséget (USB bus power) is az USB kábelen keresztül veszik fel, nagyon nem mindegy tehát, milyen kábel van csatlakoztatva!

siltech gu belso1

E rövid kitérő után vágjunk bele mostani vendégünk bemutatásába, a majdnem legnagyobb és legdrágább Siltech USB kábel, a Golden Universal II-be (GUII). Na persze nem szó szerint, bár nagyon furdal a kíváncsiság egy keresztmetszeti kép megtekintésére, úgy középtájon. :) Sajnos a gyártó nagyon szűkszavú, keveset árul el a féltve őrzött titokról. Annyi biztos, hogy komoly árnyékolással rendelkezik a teljes keresztmetszeten, ezek kívül a mechanikai elcsatolásra is nagy gondot fordítottak, azaz amennyire lehetett, rezgésmentesítették a belső szerkezetet. Ez sajnos a kezelhetőség rovására ment: a GUII nehéz és nehezen hajlítható lett. Konkrétan annyira, hogy megfelelő alátámasztást kellett alkalmaznom, hogy megálljon a DAC-om USB portjában és ne rántsa magával. Valamit, valamiért, ugye… De mi az a valami, ami miatt megéri a beruházást egy ilyen drága kábel? Többek között az a nemesfém mennyiség, ami megtalálható benne: a legújabb G7-es terminológia szerint készített arany/ezüst ötvözetű vezetőszálak, valamint a precíz szigetelés és az unikális kábelszerkezet. Ennyi és nem több, amit a kábelről tudni lehet, a továbbiakban egy sokkal szubjektívebb dologról értekezem: a hangjáról.

siltech gu belso2

A tesztkörnyezetről: ezúttal a fejhallgatós rendszerembe telepítettem a Siltech-et, aminek összértéke a PC-s futóművel együtt kicsit túllépi a kábel árát. Nem épp ideális, igaz? Igaz. A setup nem tükrözi a GUII ideális fészkét (ennél jóval komolyabb rendszerekben fogja otthon érezni magát), de mindenképpen alkalmas a különbségek felfedezésére. Voltak korábban nekem viszonylag komolynak számító USB kábeleim, sajátok és kölcsönkértek is (Paul Pang Red, az Audioquest több modellje, Diamond-ig bezárólag), na meg azok, amik tesztre érkeztek. Saját mércém szerint a PP Red volt az etalon, amúgy meg egy Belkin Gold-al is tudok zenét hallgatni, amikor éppen nem a vasra kell figyelnem. Szóval Siltech Golden Universal II: a telepítés fizikai nehézségeit leküzdve Aranis egyik albumával, a „Made in Belgium”-al kezdtem meg az aktív koncentrálást, amit mintegy 20 órás akklimatizáló járás előzött meg. Már ez alatt az idő alatt is érezni lehetett, hogy ez a kábel bizony potens. Frekvenciamenete, felbontása parádés, Joris Vanvinckenroye által előszeretettel használt nagybőgő (double bass) textúrája a Siltech-el elképesztően színes, mint egy XIV. századi szövött falikárpit képei. Képes a sok apró részlet megjelenítésére, de ugyanakkor a hallgató figyelmét a zenére fordítja, a lebegő hangjegyekből összeáll a mű.

siltech gu belso3

Nem szoktam kihagyni a Dire Straits muzsikáját, most sem teszem, így indult el a „Brothers in Arms” (remaster). Bár most otthon (sem) nem Siltech kábeleket használok, de mindig meglep az a hihetetlen simaság, folyékonyság, ahogy képes a zenét áromoltatni. Nagystílű, modoros, a ripacsság távol ál tőle, elegáns, mindezt olyan nagyvonalú nyugodtsággá gyúrja össze, ami miatt szeretem ezeket a kábeleket. De ha kell, odacsap: a „Money For Nothing” 1:20-tól erősödő belépője pörölyként zúdul a membránokra. Szeretem ilyenkor felcsavarni a hangerőt, lehengerlő a Siltech produkciója! Tetszik, hogy nem színez (na jó, nem nagyon), van saját karaktere, de azt nem erőszakolja a zenére, csak hagyja kiteljesedni azt. A „Your Latest Trick”-en Knopfler hangja plasztikus, erre mindig figyelek, mert sok vas elrontja, eldugja a hangszerek mögé, vagy épp előrehozza, de nem a holland. Egyensúlyban tartja a történéseket, a cinek valami félelmetesen élethűek, a magas tartomány légiesen könnyed, mégis súlya van mindennek. Zárásként egy kis dzsessz muzsikát raktam fel, ki ne ismerné az Ella & Louis-t? Imádom ezt a két hangot. Ezernyi árnyalatban pompáznak, a színskála két ellentétes végéről keverve a színeket: a paletta végtelen, mintha két külön életet élő hangszer lenne. Az is. Nagy erőssége a Siltechnek, hogy olyan, mint egy kaméleon: mindig képes a környezetébe simulni, simán rámondanám, hogy eszköztelen, ha lenne ilyen hardver.

Ajánlás

Nem tagadom, nagyon tetszett ez a kábel, nehezen fogom visszaadni a forgalmazónak, mert nagyon megtalálta a helyét a rendszeremben. Nem tudok belekötni, de az ára miatt sajnos nálam nem alternatíva, de ha Mylord lennék, azonnal csengetnék.

Limar Audio
Tel: 1/329-2980
www.limar.hu