The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Atlas Hyper Symmetrical/Hyper 3.5 – Csapjuk a lovak közé!

A hazai kábelválaszték új szereplőjének számító Atlas Cables terjedelmes választékából elsőként a nagyjából középtájon elhelyezkedő Hyper széria csúcsmodelljeivel, azaz a Hyper Symmetrical RCA összekötőkábellel és a Hyper 3.5 hangszórókábellel kezdjük a márkával való közelebbi megismerkedést.

A nevéből következően szimmetrikus felépítésű, így természetesen XLR csatlakozós változatban is készülő Symmetrical szeparált, kétirányú vezetőket tartalmaz, melyek anyaga a „hétköznapi” OFC réznél lényegesen jobb paraméterekkel rendelkező OCC, vagyis Ohno Continuous Casting réz, aminek a neve egy különleges öntési eljárást takar. A szemcsementes OCC vezetőt Teflon dielektrikum védi a káros külső hatásoktól, a fekete színű erős külső PVC szigetelés pedig a mechanikai sérülések ellen nyújt hathatós védelmet. A konstrukciót a gyártó által tervezett forrasztás nélküli aranyozott RCA csatlakozók teszik teljessé, melyek négy aszimmetrikus fülükkel precízen és biztosan kapcsolódnak a kábelhez, így kiiktatva a jel-útban lényegében fölösleges, a vezetőtől és a dugóktól egyaránt eltérő anyaga miatt pedig mondhatni egyenesen káros forrasztóanyagot.

A Hyper sorozat csúcsmodelljének számító Hyper 3.5 hangszórókábel 2×60 koncentrikus szálból álló 6N (99,9999%) tisztaságú OFC vezetőjével és PTFE dielektrikumával megfelelő partnernek számít a kifinomult Hyper Symmetrical összekötőkábel számára, és emellett a gyártó ajánlása szerint többek között nagyméretű hangsugárzók basszus tudományának teljes körű kiaknázásához is abszolút ideális. A kábel típusszámában a 3.5, a 3,5 négyzetmillimétert jelöli, amivel ez a típus a legvaskosabb Hyper hangszórókábel és ebből adódik a különlegesen jó mélyátviteli képessége is. A külső PVC köpeny az interkonnektével harmonizálva szintén fekete színű, az aranyozott Z-banándugók vagy kábelsaruk pedig ugyanúgy a forrasztóanyag mellőzésével kerülnek fel a kábel végeire.

atlas hyper 35 speaker

A Hyper hangszórókábelek a gyári dobozos változatok mellett eredeti gyári eszközzel és ugyanazzal az eljárással elkészítve a forgalmazó által tetszőleges hosszban konfekcionálva is kaphatók lényegesen kedvezőbb áron, melyért cserébe gyakorlatilag csak a vélhetően amúgy is hamar a szemétbe kerülő kartondobozról kell lemondani.

Köztudott, hogy egy kábel megítélésénél az általános, valamilyen szinten kategorizálható minőség megállapítása mellett legalább ugyanolyan fontos az adott típus karakterének feltérképezése is, hiszen a rendszerbe illesztést az utóbbi talán még jobban befolyásolja, mivel a kábelek valamilyen szinten a készülék összeállítások végső hangolására is alkalmasak. Okos kiválasztással többek között jól lehet korrigálni a rendszerek esetleges hiányosságait, illetve visszább lehet venni a túlságosan domináns területekből is.

Az Atlas Hyper szett első hallásra határozott, realista, testes és energikus kábelként mutatkozott be, afféle két lábbal a földön álló típusként, ami segít abban, hogy kiaknázhassuk a készülékeinkben rejlő energia tartalékokat. Ha a népszerű és jól ismert kábelek karaktereinek világában el szeretném helyezni, akkor azt mondanám, hogy alul a van den Hul típusokra emlékeztet a telt és analógos mélyeivel, középben meglehetősen plasztikus, de nyitottabb náluk, és magasban valamivel közelebb áll a Siltech/Nordost világához. A magasak tetejének nyitottságában és levegősségében elmarad a Nordostoktól (mint szinte mindenki más) és a felharmonikusai is kevésbé gazdagok, cserében van viszont benne egy leginkább életszagúságnak jellemezhető karakter, amitől minden zene valósággal ki akar ugrani a hangszórókból. Több ez, mint pusztán jó dinamika és basszus, ez valami realista életerő löket, a skót Felföld szikár energiája valami jóféle whiskyvel nyakon öntve. Ennek köszönhetően a jazz bandák ritmusszekciója valósággal új életre kel, de ugyanilyen élvezetes a klasszikus műfajok bőgőjátéka is, amelyeknél a lassan „lépegető” mélyhangok egyenként kottázhatók. Jól illik a hangulathoz a China Crisis „Working Fire and Steel” albumának címadó trackje, amelynél a basszgitár telt és finoman brutális, a zenéből szinte süt a tűz és az acél ereje és keménysége. Ritmikailag a szett szintén nagyon erős, a pop és rockzenék pulzáló basszusában egyértelműen lekörözi az összes előbb említett kábelmárkát. Az energikusság természetesen nem csak a mélyeket, hanem a széles frekvenciasáv egészét jellemzi, a latin amerikai gitármuzsikánál például a vokál végtelenül könnyedén és szabadon áramlik a szobában, Jordi Saval a rövidke improvizációjában pedig olyan fújtatva teszi oda magát, hogy a végén szinte érezni az izzadságcseppeket a padlón. Ugyanezen okból a nagyzenekarok komplexitását is nagyon hatásosan képes megjeleníteni, jól érzékeltetve a sok hangszer tömegét és kiterjedését. Természetesen akkor sem jön zavarba, amikor finomabb, kamarajellegű muzsikákat kell megszólaltatni, de azért valahol érezni, hogy alig várja, hogy újra a lovak közé csapjanak, és végre szabadon engedjék azokat az energiákat, amelyek szállításában olyannyira jeleskedik.

A testes, realista és kifejezetten bővérű karakterrel rendelkező Hyper szettől a rendszerek sok szempontból egészen megtáltosodnak, felszínre törnek esetleges rejtett energiáik és basszusban is tudásuk legjavát nyújtják. Ennek köszönhetően a kábelek a minőségi, nagyjából kiegyensúlyozott karakterű készülék összeállításokhoz ugyanúgy ideálisak, mint vékonyabb és gyengébb hangúakhoz, melyeket új élettel töltenek meg. Általánosságban mindenkinek ajánlhatók, aki a telt, plasztikus és dinamikus megszólalást kedveli.


Atlas Hyper Symmetrical
Kapacitás (pF/m): 100.99
Ellenállás (Ohm/m): 0.0255
Induktivitás (µH/m): 0.3335
Ár: 89.000,- Ft/ 1 m szett

Atlas Hyper 3.5
Kapacitás (pF/m): 72.72
Ellenállás (Ohms/m): 0.0055
Induktivitás (µH/m): 0.5166
Ár: 165.000,- Ft/ 2×3 m gyári szett

Akusztika
Tel: 1/321-5384
www.hifiboltonline.hu