The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HiDiamond Diamond 4/4/2 kábel szett

Megérkezett hozzánk az első kábel szett az olasz HiDiamond cég választékából, melyről így elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy a legnagyobb itáliai kábelgyártó, aki az általa felhasznált anyagok és az elkészült kábelek tesztelésére különösen nagy figyelmet fordít.

Elgondolásuk szerint a különféle anyagok és a kábelszerkezetek tesztelése kiemelt fontosságú szempontnak számít, ezért a kábeleiket mechanikailag és elektromosan is számos próbának vetik alá, például még a húzószilárdságukat is tesztelik. Az elektromos vizsgálatok során megmérik a dielektromos szilárdságot, az impedancia átvitelt, az impedancia kapacitást, az ellenállást, az átviteli sebességet, a szigetelés szilárdságát és még néhány más dolgot, egyszóval náluk valóban csak tökéletes termékek hagyhatják el a gyárat.

A HiDiamond kábelek manufakturális jelleggel készülnek, vezetőik anyaga elsősorban réz, melyet a saját szabadalomnak számító 4VRC technológiának köszönhetően nem kétszer, (mint azt a legtöbb kábelgyártó teszi), hanem négyszer égetnek ki, emiatt sokkal tisztább és homogénebb alapanyagot tudnak előállítani. A saját üzemben, saját munkagépeken készülő alapanyagot önállóan húzzák elemi szálakra, melyekhez a munkafolyamat későbbi részében típustól függően még grafitot, vagy egyéb ötvözeteket kevernek. A kábelek belső területein a teflonnál 100× jobb szigetelőnek számító és emiatt jobb hangbeli képességekkel rendelkező XLPE anyagot használják, így a kábelek linearitása egészen kiemelkedő, míg a rézhez kevert grafit a kábel belsejében keletkező zajt csökkenti hatékony módon. A kábelek extrém kis ellenállással, kapacitással és induktivitással rendelkeznek, és mindegyikre legalább 4,2%-os ezüsttartalmú ezüst-ón ötvözettel forrasztják fel a high-end minőségű ródium bevonatú csatlakozókat.

Signal Diamond 4

A Diamond 4 összekötőkábel az 1-9-ig terjedő interkonnekt választéknak nagyjából a közepén helyezkedik el. A 7 mm-es fekete színű fonott külső köpenyben kettő 4VRC réz vezető található, míg az XLPE szigetelés a teflonnál százszor hatékonyabb védelmet biztosít számára. A kábel kapacitása maximum 85 Pf/m, a vezető ellenállása 62 Ohm/km, az árnyékolás ellenállása pedig 35 Ohm/km.

ds4

A szintén választék középtáján elhelyezkedő, de már így is jó vaskos Diamond 4 hangszórókábel belsejében 8 szál 4VRC réz vezető található a szokásos XLPE szigetelés hathatós védelmében. A kábel maximális kapacitása 87 Pf/m, míg a vezetők ellenállása csupán 11,2 Ohm/km.

d2

A szetthez párosított Diamond 2 tápkábel alulról a második típus a gyártó választékában. A kábel szigetelése XLPE, négy vezetője 4VRC rézből készült, a kábel végeire pedig kiváló minőségű ezüstözött csatlakozókat szereltek.


A kábelezés összeállítására többféle filozófia létezik, annyi azonban bizonyos, hogy az audio kábelek kiválasztásánál nem csupán az adott típus(ok) objektív minősége, hanem a karaktere is ugyanolyan fontos, hiszen a kábelek többek között a végső hangolás feladatát is ellátják a sztereó illetve házi-mozi rendszerekben. A többi szempont estében azonban már koránt sincsenek kőbe vésett szabályok vagy hifis társadalmi konszenzusok. Az egyik vélekedés szerint a kábeleknek mindenképpen azonos gyártmányúaknak kell lenniük az azonos karakter és a szinergia miatt, nehogy káosz alakuljon ki a rendszerben, míg mások pontosan azzal érvelnek, hogy mivel egy adott márka minden típusának azonos, vagy legalábbis közel azonos karaktere van, ha mindegyik ugyanolyan, biztos, hogy valamilyen irányba elviszi a rendszer hangját, amit korrigálni kell. Egyszóval választani kell egy ellentétes karakterű típust a másik posztra és afféle húzd meg, ereszd meg játékszerűen meg lehet találni a kívánatos verziót.
A gyártók biztosan az első változatra szavaznának, és igazából nekem is az a szimpatikusabb, mivel eddig minden szetthez sikerült megtalálni az ideális típusokat. A legjobb persze az, ha a rendszer hangja kiegyenlített. Ekkor választani kell hozzá egy semleges típust, ami jórészt csak keresztülengedi magán a zenét, oszt’ jó napot!
Az élet persze nem ilyen egyszerű, de azért jó eljátszadozni a gondolattal, hogy ilyen is lehetne…

Következő dilemmának ott vannak a speciális hálózati kábelek. Sokan ódzkodnak tőlük például a „nem akarom hallani a hatásukat, így nem működnek és nincsenek is” gondolat jegyében, míg mások egyfajta tuning eszköznek tekintik őket, amelyek nem feltétlenül részei a szükséges kábelrendszernek. Annyi viszont biztos, hogy a hálózati kábelek esetében tényleg nem kell görcsösen ragaszkodni az audio kábelekkel azonos márkához, sőt, egyes gyártók e területen kifejezetten nagy mágusnak számítanak, így tőlük mindenféle kábelekhez szívesen vásárolnak tápkábeleket.

Fentiek alapján a HiDiamond összekötő és hangszórókábeleket egy rendszernek tekintve hallgattam meg, ami már csak azért is előnyös volt, mert így jobban kirajzolódott a márka karaktere, a különválasztott hálózati kábelt pedig a következő lépésben kötöttem be, hogy megtapasztalhassam az általa előidézett javulást illetve annak milyenségét.

A tesztrendszeremben a legtöbb esetben Nordost és Siltech kábeleket használok, ezért a hangja ezekkel a kábelekkel rögzült bennem a legjobban. Mindkét márka gyártmányaira a nagy felbontóképesség, a tisztaság, a minimális sajáthang és a széles frekvencia átvitel jellemző, ezért egyrészt ideálisak a tesztkábel célokra, másrészt utánuk jól elég pontosan ki szokott rajzolódni az éppen kipróbált kábelek karaktere.
Kissé felülírva a hosszú elméleti fejtegetésemet két lépésben „vetem be” a HiDiamond kábeleket, elsőként az interkonnenktet bekötve a rendszerbe.
A hangzás tonálisan nagyon hasonló a megszokotthoz, ami elsőre annyit jelez, hogy a HiDiamond kábelek hasonló világot képviselnek, mint a Nordost és a Siltech, ami egyébként teljesen egybecseng a gyártói leírásban olvasható hangjellemzésükkel. Széles frekvencia átvitel, kellemes, levegős magasak és testes, dinamikus, jól kottázható mélyek jellemzik, utóbbi paraméterben a Nordost típusait egyértelműen felül is múlják. A színviláguk különösen tetszik; széles palettáról dolgoznak rendkívül sok árnyalattal és tónussal, de teljesen valóságos és hihető módon. Ugyanezen jellemző miatt a hangzás kellőképpen izgalmas is ahhoz, hogy felkeltse az ember érdeklődését, de nem tolakodik, így hosszabb távon sem válik fárasztóvá.

Amikor a hangsugárzó kábel is bekerül a rendszerbe, az említett jellemzők még hangsúlyosabbá válnak és a kábelek saját karaktere kiteljesedik. A változások közül a térdimenziók növekedése különösen felkelti a figyelmemet, a színpad némileg mélyebbé és jóval szélesebbé válik, a zenészek pedig kihasználva a plusz teret a korábbinál szellősebben helyezkednek el rajta. A szett egyértelműen az „átengedő” fajtába tartozik, az információk, a dinamika és a színek könnyedén áramlanak rajta keresztül a hangszórókból, ami különösen a felszabadultan hömpölygő vonóskarok esetében igazán látványos. Részletek terén egyáltalán nincs takargatnivalója, akusztikus műfajoknál az elmaradhatatlan „szöszözések” rajongói bizonyára le lesznek nyűgözve tőlük. Ugyancsak a magas fokú analitikát jelzi a hangok összetettsége, ahogy egy-egy dallam szinte az összetevőire felbontva szólal meg, miközben a megszólalás, becsületére legyen mondva, egyáltalán nem csap át mérnöki produktumba.

Bekötve a hálózati kábelt a hangzás mélysége nő meg érezhetően, legfelül pedig egy nagyon picit lekerekítetté válik, mintha a legtetején eddig hamis felharmonikusok „üldögéltek” volna. A közepek és a mélyek plasztikusabbak, domborműszerűen sokkal jobban testet öltenek, amitől a megszólalás valóságosabbnak hat. A teltség a komplett átviteli sávra jellemző, emellett a hang kiegyensúlyozottabb, stabilabb és megfoghatóbb. Az alapvető könnyedség és játékosság megmarad, mégis mintha megkomolyodott volna, amitől érettebbnek és összeszedettebbnek tűnik. Visszatérve a „normál” állapothoz a hang vékonyabb és kissé hátrább húzódó lesz, a fizikai valóságosság érzete csökken és ezzel együtt ez előbb kiváló jelenlétérzet is, ami az előző után már nagyon hiányzik.


Egy másik forgalmazó rövidke próbálkozása után a HiDiamond kábelek teljes választékban megérkeztek a hazai piacra, újabb erős konkurenciát jelentve ezzel a többi márka számára. Karakterüket tekintve a tiszta, részletező, izgalmas és színes kábelek közé tartoznak, ezért legfőképpen a nagyjából rendben lévő rendszerekhez ideálisak, amiket sok tekintetben szinte új élettel töltenek fel, és hathatósan segítenek kiaknázni a készülékekben rejlő minőségi potenciált.
Az akár a szettel együtt megvásárolható, akár más audio kábelek mellé beszerezhető hálózati kábel legfőbb jó tulajdonsága a testessége és a fizikai valóság illúziójának megteremtése, mely tulajdonságok műfajtól függetlenül tevékenyen hozzájárulnak a zenék élvezeti értékének jelentős növeléséhez és a különösen fontos jelenlétérzet fokozásához.

 

HiDiamond Diamond 4 IC
Ár: 91.350,- Ft

HiDiamond Diamond 4 hangsugárzó kábel
Ár: 226.800,- Ft

HiDiamond Diamond 2 tápkábel
Ár: 79.990,- Ft


Stream Audio
Tel: 30/211-5253
www.streamaudio.hu