The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Silent Wire AC32, NF32, LS32

Kábel-vonalon nem büszkélkedhetünk túl gazdag felhozatallal az utóbbi időkben, pedig nem árt szem előtt tartani, mennyire fontos, hogy jól válasszuk meg a készülékek között kapcsolatot biztosító vezetékeket. A szűkölködésen ez alkalommal tehetősebb (vagy áldozatkészebb) olvasóinknak kedvezve próbálunk enyhíteni, ízelítőt nyújtva a Silent Wire high-end belépőt jelentő modelljeiből. A neves német specialista nemzetiségéhez hűen a pragmatikus gyártók táborát gazdagítja, nem kohol külön bejáratú filozófiát eredményei igazolására, a kábelgyártásban egyetlen követni érdemes célt hajszolja: a lehető legalacsonyabb szinten tartani a hangra gyakorolt hatást.

Munkái tudományos kutatások eredményein alapulnak, a fejlesztések elismert egyetemekkel együttműködésben folynak, a gyártás során pedig csakis azok a megoldások jöhetnek szóba, amik a gyakorlatban, az alapos meghallgatások során is beválnak. Az OEM gyártóként is sikeres Silent Wire rendkívül széles kínálatában már egészen szerény anyagi lehetőségek birtokában is találhatunk figyelemreméltó ajánlatot, mégis azt mondhatjuk, hogy a cég még a bemutatkozásakor (HFP82) megismertnél is komolyabb kategóriákban bontakozik ki igazán. Az alkalmazott elemi vezetőszálak darabszámára utaló 32-es sorozatjeltől kezdhetünk talán róluk mint vérbeli high-end produktumokról beszélni, nem véletlenül jár az alacsonyabb besorolású típusok zöméhez hasonlóan Németországban, manufakturális módon készülő kábelekhez külön eredetiségi-minőségi tanúsítvány, 10 évre kiterjesztett garancia kíséretében. Ebből a Series 32-ből kaptunk kipróbálásra egy alapkiépítettségű audio rendszerhez elegendő készletet.

sw ac32AC32

Manapság már nem kell különösképpen bizonygatni, hogy a hifi lánc minimum a konnektortól indul, kezdjünk hát a nem kimondottan csenevész, ámde vaskos, másfél méteresre konfekcionált tápkábellel. Kívülről először az átlátszó műanyagból készült vastag, erős burokkal találkozunk, ami alatt fekete fonat feszül, ők tartják stabilan – és meglehetősen mereven – az optimalizált vezetőgeometriát. Ez tulajdonképpen öt, egyenként 1,3 mm2 keresztmetszetet kitevő ér sodronyát jelenti, a vezetőszálak anyaga ezüsttel futtatott oxigénmentes vörösréz, árnyékolásról nem mesél a gyártó. A Silent Wire sajátmárkás csatlakozóit is sorozatba rendezi, az AC32-nek átlátszó házú, igen bizalomgerjesztő kivitelű Series 38 hálózati dugók jutottak, amik készülnek szűrőtaggal felszerelve is, hozzánk vélhetően a mezítlábas változat került.

NF32

A méteres összekötő kivitele nagyon hasonlít az AC32-éhez, csak a külső szigetelő itt enyhe füstszínt kapott, és persze jóval vékonyabb is a tápnál, de ami még fontosabb, sokkal lazább szerkezetű, szépen elkanyarítható szűkösebb helyen is. Ennél sokkal többet alig lehet kideríteni róla, a fejlesztéseire érthető módon gondosan vigyázó SW titokzatos megfogalmazásából arra lehet következtetni, hogy az NF32 geometriája 4 db PCTFE (poliklórtrifluor-etilén) szálból kialakított központi dielektrikum mag köré szerveződő ezüstözött OFC vezetőkből áll össze. A zsugorcsövezésen a cég- és típusjelen kívül a rend kedvéért a sorozatszámot is feltüntették, akárcsak a bekötés javasolt irányára utaló jelzést, ami egyébként az AC32-n is szerepel, csak ott értelemszerűen nem vesszük akkora hasznát. Csatlakozóival elégedettek lehetünk, az örvényáram mentesre tervezett, aranyozott, nagy tisztaságú réz jelvezetős, kobaltkék szorítópalástos WBT 0110 Cu RCA dugók jól kezelhetők, forrasztásai precízek.

sw nf32

LS32

A számos rangos elismerést birtokló hangsugárzó kábel a SW egyik legnagyobb büszkesége, vele végképp nem viccelnek a németek, egyszerűen brutális modell, megjelenésben nagyjából egy nyomáspróba alatt álló colos öntözőcsőhöz lehetne hasonlítani. A 3 méteres vezetéket azonban víz helyett 32 szál, egyenként 0,5 mm2 keresztmetszetű, 8N (99,999999%) tisztaságú oxigénmentes rézdrót tölti ki, és mintha ez még nem lenne elég, a végeit vaskos alumíniumkapszula zárja le. A már szokásosnak nevezhető feliratok most sem hiányoznak, sőt, még azt is szöveg jelöli, melyik vége való az erősítőbe, melyik a hangsugárzóba, a kivitellel viszont nem kombinál a cég, mintha csak az AC32-t látnánk kisimított fallal, alaposan felnagyítva. Végein a WBT újdonságát, a csökkentett tömegű, krimpelve szerelt, csavaros tűékkel kibiztosítható 0610 Cu banándugókat találjuk, jelközlő részei nagy tisztaságú rézből készültek, az érintkező felületek 24 karátos aranyozást kaptak. Az LS32 kapcsán mindenképpen szót érdemel a nem hétköznapi csomagolás, méretükhöz illő fekete műanyagkofferben érkeznek a vezetékek, ez a hangsugárzó kábelnél konkrétan egy nagyobbfajta szerelőládának is beillik. A mindegyikükhöz mellékelt fehér cérnakesztyű rendeltetésére pedig hirtelen nem is sikerül ésszerű tippet találni.

Hangminőség

Igen természetes, nyugodt, letisztult a hegedűverseny megszólalása, rendkívül kifinomult, alaposan részletező. Első hallásra kissé óvatosnak tűnhet, de valójában csak végtelenül szelíd és megnyugtatóan zenei, nem sportként űzi a muzsikálást a rendszer, színtiszta művészként lép fel, nem a csúcsokat, a szélsőségeket ostromolja, inkább az egységet, a harmóniát keresi és persze meg is találja. Pazar az összhatás, bársonyosan sima a dallamvilág, a romantikus darabban nincs helye konfliktusnak, a natúr műalkotást és nem a reprodukciós technikát hallatja a lánc, meglehetősen nehéz helyzetbe hozza, gyakorlatilag fegyverletételre készteti a szigorú kritikai ént. Nemhiába Silent a Wire, a halk szakaszok alatt hallatlan némaság honol a háttérben, ott vannak persze a zenekar létezésének jelei, a neszezések, a mozdulatok, még a levegő mozgása is, de ezek is olyan magától értetődő természetességgel, finomsággal jelennek meg, amitől csak még tisztábbnak, zajtalanabbnak halljuk a produkciót. A mozgalmasabb tétel sem zökkenti ki nyugalmából a zenekart, a sok-sok belépő hangszer, a megemelkedett hangnyomás mit sem árt az egységnek, úgy tűnik, a veleszületett hitelességen nem lehet kifogni. Nem is esik jól gondolatban összetevőire, jellemzőire bontva figyelni az előadást, ezúttal valahogy nem érdemes külön a dinamikai csúcsokról meg tempótartásról beszélni, ahogy önmagában a színpadképről sem, hiszen a szemünk-fülünk előtt olyan zenekari jelenlét alakul ki, amit legjobb néma áhítattal hallgatni.
A Pawshop-beli koncert felvezetése alapvetően diszkrét és valahogy mégis nyüzsgő, atmoszférikus, ott érezhetjük magunkat a közönség soraiban. Természetesen a folytatásban sem csalódunk, nem tér le a hangzás az igaz útról, maximálisan összefogott a hangkép, érzékeny és simogatóan lágy, sehol egy illetlenül karcos részlet, egy oda nem való kiszólás, bámulatosan együtt van minden a zavartalan műélvezethez. Nem kell tehát aggódni a változatosságért, kifogástalanul élénk, szépen kifuttatott a magassáv, a fémességgel finoman fűszerezett cinek még véletlenül sem éleződnek ki, a szólisták egytől-egyig zseniálisak, a gördülékeny klarinét vérbeli elbeszélőként alakítja a történetet, de nem marad le mögötte az elegánsan ironizáló szaxofon sem. A vibrafon ünnepelt dívaként tündököl, tökéletességéhez nem férhet kétség, mindenkihez kedves, méltóságteljesen békés, lélegzetelállítóan szép, önmagában is igazi jelenség. Közben nem lehet nem észrevenni, mennyire készséges nagybőgőre támaszkodik a banda, biztos kézzel adagolja az energiát, ha akarjuk, bármikor dúdolhatjuk soha el nem nehezülő dallamát. Az egész produkció kiválóan érvényesül térben is, kiterjedt, levegős a sztereókép, de ami még fontosabb, hiteles, életteli a hangszínpad, már-már ideálisnak érezni a pontosan érzékeltetett távolságokkal, szemléletesen felrajzolt pozíciókkal.

Ajánlás
Egyfelől nem túl életszerű, sőt, inkább abszurdba hajló a helyzet, amikor nem éppen olcsó audio készülékeket értékben hozzájuk mérhető kábelek kötnek össze, a velük elért eredmény azonban több mint beszédes. Hiába tartozik a maga nemében a legjobbak közé a meghallgatás erejéig lecserélt kábelezés, a Silent Wire szett egy csapásra kellemes hangú, érzelmes, vidám audio lánccá változtatta a tesztelésre kiváló, analitikusan zenélő, viszont meglehetősen tárgyilagosan viselkedő, mérsékelten lelkes rendszert. Ha ön sokat áldozott egyenként ígéretesnek tűnő készülékekre, de még mindig hiányzik valami a közös teljesítményükből, talán érdemes a kábelezést felülvizsgálni, a Series 32 felszabadító ereje könnyen életet lehelhet beléjük.
Forgalmazó: Teverzo Audio