The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Vertere Pulse D-Fi hangszórókábel - Pezsgésre fel!

Közel egy éve mutattunk be egy interkonnekt - hangszórókábel szettet (Pulse B, Pulse X) a brit Vertere cég választékából, amely egyből szép sikert könyvelhetett el magának. Most a gyártó lényegesen olcsóbb, belépő szériájából, a márkán belül önálló identitásként létező D-Fi sorozatból került hozzánk a hangszórókábel, ami megmutathatja, mit nyújt a Vertere a szélesebb vásárlóközönség figyelmére igényt tartó hi-fi/audiofil kategóriában.

A mind a felhasznált anyagok, mind a technológiák tekintetében az abszolút titkolózók közé tartozó Vertere gyakorlatilag semmit sem árul el a kábeleiről, mindössze annyit lehet róluk tudni, hogy értékes kézimunkával készülnek, illetve, hogy általános jellemzőjük a zenei jelek komplex, a dinamikát és a sávszéleket megőrző átvitele. (Sokkal nem lettünk okosabbak, viszont legyünk őszinték, ha jó, akkor nem az számít, mi van benne, ha viszont nem, akkor meg már úgysem érdekel senkit sem, mit írnak vagy állítanak róla.)
A D-Fi hangszórókábel ránézésre jóval vékonyabb az akár óriási teljesítmények átvitelére is alkalmas Pulse X típusnál és gyárilag nagyon igényes, saját gyártmányúnak tűnő 4 mm-es aranyozott banándugókkal szerelve 2 méteres hossztól felfelé több lépcsőben egészen 6 méteres hosszúságig kapható.

4mm02ps

A Pulse B/Pulse X duónak köszönhetően már vannak elvárásaim a Vertere kábelekkel szemben, amiket persze a D-Fi esetében az árat is figyelembe véve azért diszkontálnom kell valamelyest, hiszen mégiscsak a belépő kategóriáról beszélünk. Ennek ellenére, amit a kábel nyújt, az nagyon nem belépő szintű, vagy ha valahol annak számít, akkor bőven beérem a belépő szinttel is.
A jazz koncert kezdete előtti nyüzsi nagyon hasonlít a múltkori szettnél hallottakhoz; nagyjából olyan, mintha kétszer annyian lennének a teremben, mint a megszokott kábelek esetében és jóval közelebb is érzem magam a társasághoz. Gőzöm sincs, hogy csinálja ezt a Vertere, de a dinamika és az attak valami fergeteges, lejjebb is kell vennem a hangerőt, mert vagy jóval hangosabb lett a zene, vagy csak a dinamika miatt jóval hangosabbnak tűnik. A zenére általánosságban a dinamizmus, a lendület és a feszes tempó jellemző, a dobos egyenesen olyan, mintha egy picit be lenne tépve, de legalábbis nagyon elemében van. A színvilág nyílt és világos, a részletek mindvégig bőséges mennyiségben érkeznek. Személy szerint néhol egy kis bensőségességet azért még el tudnék viselni, például a vibrafon játékában, ami friss és élénk, karakterét tekintve pedig csengő és egy kissé üveges hangú.

Klasszikus zenéken nagyobb testvéréhez hasonlóan a D-Fi is a hangok végtelenül könnyed áramlásával nyűgözött le. A Mozart ária énekesnőjével szinte madarat lehet fogatni, a hangja finoman édeskés, testes és úgy csúszik, mint valami finom bor. Vérbeli szólistaként teljesen uralja a terepet, és noha a szokásos pozíciójában van, valósággal beénekli a hangsugárzók közti teret. A zenekar kezes bárányként kíséri, de karakterét tekintve természetesen ugyanolyan lendületes és felszabadult. A Vivaldi mű hegedűi némi képzavarral élve szintén jól a húrok közé csapnak, ám mindeközben a Mester alkotásainak egyedi és abszolút összetéveszthetetlen hangulata is tökéletesen érvényre jut, bebizonyítva, hogy a ködös Albion szülötte is jól megértheti és visszaadhatja Itália temperamentumát.

Egy különösen dinamikus és részlet gazdag átvitelt biztosító kábelnek pop és rockzenéken műfajtól függetlenül csak nyert ügye lehet, hiszen pont a lényegüket ragadja meg. A D-Fi stílusához passzolóan még egy kis latin muzsikát is előhalászok a karibi válogatás lemezemről. Kinn borús, szomorkás idő van, a zene és a felhőtlen pezsgés azonban egyből virtuális napfényt varázsol a szobámba. A King Africa énekesének hiperaktív jellegű stílusa teljesen ki tud bontakozni, a latin muzsikákra jellemző gazdag ütős szekcióval együtt, aminek boldog „csörömpölése” ilyen tálalásban egyből beindítja a lábakat és még a képzeletet is.

A Pulse D-Fi (most már értem, miért Pulse, azaz Impulzus a sorozat neve) hangszórókábel alapvető jellemzőit és stílusát tekintve abszolút megegyezik a felsőkategóriás Pulse X típussal és ugyanolyan rendszerkörnyezetben érzi jól magát. Mint ismeretes, a kábelek egyben az audio/házi-mozi együttesek végső hangoló eszközei is, így kiválasztásukkor a minőségük mellett a karakterüket is figyelembe kell venni. Ebből a szempontból, az objektíven is kiváló minőségű D-Fi kimagasló pozitívumai és jellegzetességei alapján minden olyan helyre ideális lehet, ahol a tulajdonos kevesli a dinamikát, a lendületet, a részletek mennyiségét vagy nem érzi elég nyíltnak és könnyednek a megszólalást.


Vertere Pulse D-Fi hangsugárzó kábel
Ár: 95.600,- Ft (2×2 m szett)

Forgalmazó: Audiophyl Kft.
Tel: 1/332-5545
www.audiophile-szalon.hu