The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Wyrewizard Magus

A különböző állványok és alátétek után az utóbbi évek sláger kiegészítői egyértelműen a tápellátás javítására hivatott eszközök lettek. Az analóg ill. digitális audió, valamint a házi-mozi térnyerésével párhuzamosan videó berendezéseket is magába foglaló, egyre bonyolultabb összeállítású rendszerek hangját a hálózatból érkező „szennyezések” károsan befolyásolhatják, ráadásként a zavarokat az egységek még egymás között is ide-oda küldözgethetik, ezért a táp-tisztítás különösen hangsúlyos, az állványoknál általában nagyobb minőségi javulást eredményező tényezővé vált.

 

Hasonlóan az audio kábelekhez számtalan típus jelent meg, melyek között a bonyolult és drága eljárásokat alkalmazó Nordost Shiva, Vishnu, Brahma és Valhalla modelljei igazi presztízsdarabokká váltak, csak sajnos a minőségüknek megfelelő árakon. A néhány éve indított büdzsé Wyrewizard sorozat pont erre a problémára kínál megoldást, földközelbe hozva az eredetileg a nagyok számára kifejlesztett innovációk számos elemét.

A hajlékony, sötétkék külső borítású Magus ellentétben a Nordost típusokkal már 1 méteres hosszban is megvásárolható, ami mind az árképzés, mind az elhelyezés szempontjából jelentős pozitívumnak mondható. (Például nem tekereg nehezen kordában tartható kábelkígyó a készülékek háta mögött.) 65 szálból álló, 99,99999% tisztaságú oxigénmentes réz vezetőjét a speciális Micro Mono-Filament és az extrudált teflon szigetelés-technológiával kombinálva egy műszakilag nagyon igényes konstrukciót sikerült létrehozni, mellyel szemben innovációk tekintetében az árkategória többi szereplőjének igencsak össze kell szednie magát. A vezető és a szigetelés a Nordost többi típusához hasonlóan kevesebb, mint 20%-ban érintkezik egymással, s a kiváló mérési eredményeket produkáló technológiának köszönhetően a kábel nagyon jó hatásfokkal működik. Specifikációja szerint maximálisan 20 Amper áramerősséggel terhelhető, ami kb. 4600 Watt teljesítményfelvételt jelent.

Hangminőség
Figyelembe véve, hogy a Magus nem alaptípus, az  A-B összehasonlítás során nehezítésként a „bolti” hálózati kábelnél fajsúlyosabb ellenfelet kapott, mégpedig a 20 ezer forint alatti ársáv egyik legjobban teljesítő szereplőjét, a Pointe Power Cord 1.5-öt. A jellemzésben az egyszerűség kedvéért a Magus „M”, míg a Pointe „P” jelzéssel szerepel.

Hiroko Kokubu: Barefoot Steppin’
A felvételt indító dobütések M esetében frissebbek és dinamikusabbak; általánosságban is energikusabb ritmusszekciójához természetesebb és nyíltabb hangszerhangok párosulnak. Megszólalása érettebb, érezhetően audiofilesebb jellegű. P enyhén gombócosan kezd, hangja inkább csak a komplex részleteknél nyílik ki, ritmusszekciója mindvégig tömöttebb. M tesz egy nagy lépést a valóság felé, cinjei könnyedebbek és oldottabb hangulatúak, P sosem tud ennyire ellazulni.

Jazz at the Pawnshop, Limehouse Blues
M-nél mintha többen lennének a teremben, de bármennyien legyenek is, hangosabbak, izgatottabbak és közelebb is vannak hozzám, s ezzel együtt természetesen a jelenlétérzet is fokozódik. A dobos keze jobban pörög, a ritmusszekció lendületbe jön, a hangszerek hangjában pedig több a szín és az élet. Hozzá képest P kissé langyosabb, nem kapja úgy el a felvétel fergeteges hangulatát. M klarinétja a mélyebb szólamokban némiképpen lelassul, és mintha jobban el is tűnne a hangszerek között. Hangszíne általánosságban is mélyebb P-énél, ő az, aki kissé kilóg az egyöntetűen lelkes és friss zenekarból.
M vibrafonja csengőbb és plasztikusabb. A leütések határozottabbak, a visszhangok hosszabbak, jobban érzékelteti, hogy a hangszer éppen szólót játszik.

A.S. & H.P.: „When things go wrong”
M zongorája csengőbb hangú és gazdagabb felhangrendszerrel rendelkezik, a szaxofonja viszont még teltebb és erőteljesebb, és ez nekem egy kicsit már sok – e paraméterek tekintetében inkább P-nél húznám meg a kívánatos határt. M finomabb dallamvezetésű, nála több az apró zönge és részlet, az analitikája kiváló, így többek közt a cuppogások és egyéb zenélést kísérő organikus hangok kedvelőinek is igazi csemegét jelent. Élénkebb stílusa okán a felvétel bánatos hangulata nem olyan mellbevágó, az újfent belépő zongora viszont sokkal színesebb, gazdagabb és élvezetesebb.

Macbeth Overture
M rezesei rezesebbek és a robaj is erőteljesebb valamivel, de ezt leszámítva az eddigiek közül itt érzem a legkevesebb különbséget. Vonóskara talán egy leheletnyivel finomabb, a mélyei azonban ugyanúgy sűrűk és tömöttek; az „alapok” mindkettejük esetében nagyon stabilak. Tovább hallgatva M színpalettája szélesebb, előadása nagyobb volumenű, és egy hangyányival az attakja is jobb.

Shirley Horn: „The men you were”
Pattogósabb kézi dobok és gazdagabb környezet, mint P közreműködésénél, M-el a halk csilingelés is jobban hallható. A fátyolos női énekhang naturálisabb és gazdagabb színezetű, a ritmus élénkebb és frissebb. Hangképe nyitottabb, a hangszereket jobban különválasztja, és pontosabban helyezi el a színpadon. P sűrűbb és lustább, a szubtartományokba merészkedő dobütésekben nála kevesebb az erő.

Összefoglalva:
A hangjellemzésekben használt jelzők alapján a Magus egy nyílt, friss, energikus és levegős megszólalást eredményező kábel, amin tulajdonképpeni Nordost mivoltát tekintve nem is nagyon lehet csodálkozni. Az amúgy nagyon korrekt Pointénél magasabb minőségi szintet képvisel, és általános karakterét tekintve is eltér.

Ajánlás
A többek számára elérhető szintre letornászott Nordost innovációk olcsó kábelhez szokatlanul hangsúlyos változást előidézve magukért beszélnek, és új, különösen ígéretes alternatívát kínálnak a hálózati kábelek alsó-közép árkategóriájában keresgélők számára. Karakterét tekintve a Magus leginkább egyensúlyban lévő, ill. mélytónusú rendszerekhez ajánlott, bár egy rövid próbát, a hifi útjai kifürkészhetetlenek alapon egyéb esetekben is megér.