The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Tivoli Audio Model One

A kis Tivoli meglehetõsen hosszú ideig birtokolta szerkesztõségbeli íróasztalom egyik szegletét, ez idõ alatt szinte minden látogatóm felfedezte, s megkérdezte, mi is az a …valami ott mellettem. Egy asztali rádió! A Hifi Piacban?
A zenehallgatás sokunknak a rádiózással kezdõdött, s jómagam, ha tehetem manapság is sokat rádiózom. Gyakran csak azért, hogy ne legyen csönd körülöttem, persze ilyenkor sem mindegy milyen a hang, mert a nyugtató hatás egy Sokol jellegû készülékbõl ugye hamar átválthat idegesítõbe.

A 2002-es High End Show-n fedeztem fel egy - amúgy egyforma darabokból álló, de különféle színekben pompázó - készülékkupacot, ami nem volt más, mint néhány Tivoli "Model One" asztali rádió. Természetesen addig nem nyugodtam, míg hazai körülmények között ki nem próbálhattam egyet közülük.
A szemrevaló, retro stílusú, fadobozos kis készülék az államokból érkezett, ahol már óriási sikereket ért el, többek között felkerült a Stereophile ajánlólistájára is. Tervezõje Henry Kloss, aki élete során számtalanszor bizonyította kivételes képességeit. Az 50-es évek elején az Acoustic Research-nél dolgozott, és az elsõ akusztikus felfüggesztésû hangsugárzó kifejlesztésében segédkezett, majd következett a KLH, és az elsõ nagyérzékenységû FM asztali rádió megalkotása. Tíz évvel késõbb az elsõk között rukkol elõ projektoros televízióval majd a változatosság kedvéért konzumer "Dolby B" zajcsökkentõs kazettás deckkel. 1988-ban Tom DeVesto-val céget alapítanak Cambridge SoundWorks néven, hifi és multimédia hangsugárzókat gyártanak és értékesítenek. 2000-ben, 70 évesen nyugdíjba vonul, de még megalkotja a Model One asztali rádiót.
A történetnek itt vége is lehetne, de a nagy piaci siker közbeszólt, ezért Tivoli Audio néven ma már komplett készülékcsaládot kínálnak. Elkészült a sztereo változat amit CD-játszóval illetve subwooferrel is kiegészíthetünk, s az órás kivitellel gondoltak azokra is, akik már az ébredés pillanataiban a minõségi hangot igénylik.
De ne szaladjunk így elõre.

Model One
A kis Tivoli kézzel készített dió, cseresznye, juhar ill. fehér háza amellett, hogy kimondottan esztétikus külsõt kölcsönöz, akusztikai tulajdonságaival is hozzájárul a sikerhez. Ezt igazán bekapcsolás után értjük meg, mikor elõtörnek az elsõ hangok az apróságból. Amíg tüzetesen át nem néztem, nem is értettem hogy adhat enynyire "hifi" hangot a dobozka, a fenekén talált reflexnyílás ugyan már valamit sejteni enged, de még ennek ismeretében is elképesztõ a megszólalás. 76-mm-es hosszúlöketû, szélessávú hangszóró ezenfelül áramkörileg is "meg van támogatva", így érték el az egészséges hangzási egyensúlyt és az elképesztõ mélyátvitelt.
A hagyományos integrált áramkörös megoldás helyett diszkrét elemekbõl épült az FM tuner, GaAs MES-FET keverõfokozattal. Az eredetileg mobiltelefonokhoz kifejlesztett technológia felhasználása nagyon jó szelektivitással és tisztasággal ruházza fel a Tivolit.
A kezelése rém egyszerû. Az 5:1 áttételû állomáskeresõvel nagyon finoman beállítható a keresett frekvencia, miközben a térerõmaximumot egy borostyánszínû LED mutatja. Ezenkívül csak a hangerõt szabályozhatjuk és az FM/AM/KI kapcsoló mûködtetése marad, mint elvégzendõ feladat, tehát a "gyengébbek" is boldogulnak kezelési utasítás nélkül. Hátlapján viszont rendhagyó módon AUX bemenet és kimenet is található, ha esetleg CD játszót, vagy egyéb külsõ forrást szándékoznánk csatlakoztatni, illetõleg felvételt készíteni a tunerrõl. Találunk még 3,5 m-es fejhallgató aljzatot valamint 12V-os adapter bemenetet, így jármûvekben, hajón is használható a Model One. A készülék környezetének függvényében használhatjuk a belsõ antennát, vagy ha az nem elegendõ, akár csatlakoztathatunk külsõ egységet is.
Egy Tivoli nem egyszerûen asztali rádió, sokkal több annál. Amellett hogy elragadó megjelenése sokaknak szinte önmagában elég ok lenne a vásárlásra, nagyszerû mûsorforrás. Magam is elcsodálkoztam, hogy a napi rendszerességgel hallgatott high-end berendezések mellett milyen kellemes perceket (órákat) szerezhet e kis szerkezet. Eleinte csak háttérként szólt (nem gyõztem eléggé értékelni a szöveges részek érthetõségét) azután már komplett zenei programokat is végighallgattam rajta. Nem azt állítom, hogy hangzása összemérhetõ lenne akár egy alap hifi rendszerrel, de van benne valami megfoghatatlan, amitõl sokkal élvezhetõbb, mint néhány hifi (DIN4550) szabványt is teljesítõ termék.

Ajánlás
Ajánlom mindenkinek, aki értékeli a szép és különleges dolgokat, kedveli a rádiózást, és nincs ideje naponta órákat tölteni otthoni rendszere elõtt, mert a Tivoli a hálószobában, a konyhában, az íróasztalon, de még a mûhelyben is egy pillanat alatt megszólaltatható, igazán szórakoztató társ lehet.