The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon HEOS AVR

A Denon HEOS sorozatában debütált AVR mindezidáig nem létező készüléktípusként a multiroom rendszerek nyújtotta rugalmasságot ötvözi a házimozi receiverek masszív teljesítményével, funkcionalitásával. Aki ragaszkodik a HEOS rendszer előnyeihez, de a soundbarok nyújtotta hangzásvilág nem elégíti ki, annak mindenképpen javasolt egy demo ezzel a készülékkel. Mi is ezt tettük.

A HEOS AVR stílusos megjelenése ellenére első látásra nehezen besorolható készülék, egy hangerőszabályzó forgatógombon kívül semmit sem pakoltak az előlapra. Kékesszürke (gun metal) alumínium felületei, lágy ívvel megtört előlapja és gravírozott márkajelzése nem hagy kétséget a gyártó minőséggel kapcsolatos elképzelései felől, egyértelműen első osztályú. A hangerőszabályzó diszkrét kék megvilágítása teszi fel a pontot az „i”-re, elegáns, modern, formabontó, nagyon jól mutat a TV alatti állványon.
A soundbarok nyújtotta térélményen túllépve az AVR a „hagyományos” 5.1-es rendszerek 3D hangzását nyújtja, megtartva a multiroom komponensek integrálhatóságát is, ami megint csak vonzó lehet. Receiverünkben tehát 5 csatornányi digitális végfok lapul, ebből hármat a front és center csatornák meghajtásához mindenképpen fel kell használnunk, háttér sugárzók lehetnek akár a HEOS vezeték nélküli hangszórói is, ez esetben a beépített egységekre aktuálisan nincs szükség. A teljesítmény a kompakt méretekhez viszonyítva figyelemre méltó, 4 ohmos terhelés mellet 100W, 8 ohmon pedig 50W csatornánként mérve, ami még egy tágasabb nappaliban is bőven elegendő, főleg ha érzékenyebb hangsugárzót választunk hozzá. Ha a hátsó effekteket vezeték nélkül használjuk, a három frontoldali csatornára több jut a tápegység véges energiájából. Konfigurálhatjuk persze 2.0 és 5.1 verziók között szabadon.
Bemenetekkel gazdagon ellátták, szám szerint négy HDMI aljzatunk van az AV források számára, ezen felül analóg és digitális (koax és optikai) kábelekkel csatlakoztathatunk audio lejátszókat, a hálózati lejátszást ethernet port és wifi egység teszi lehetővé. Az AVR támogatja a 4k/60p lejátszást, a HDR, Dolby Vision HLG és HDCP 2.2 másolásvédelmi szabványokat is.

gallery03

Hátoldali csatlakozásai szintén a minőségi benyomást keltenek, a gazdag, színes feliratozás pedig a kevésbé tapasztalt felhasználók számára teszi egyszerűvé a készülék üzembe helyezését. Többen hiányolják az automatikus, mérőmikrofonos setupot, ami kétségtelenül megkönnyíti az első beállítást, de azért nem nélkülözhetetlen szolgáltatás, néhány perc alatt a főbb paramétereket be lehet pötyögni. Ennek hiányát biztosan feledteti majd a Denon multiroom platformja, a telefonos applikáció, amely a mindennapi kezelést egyszerűvé, szinte szórakoztatóvá teszi. Logikus kialakítású, szép grafikus felületével és bőséges szolgáltatásaival hamar megkedvelteti magát.
Az egyre népszerűbb online streaming, vagyis a Spotify, TIDAL, Napster, Deezer, Amazon Music és további szolgáltatók végtelen kínálata jó minőségben és pillanatok alatt elérhető, de aki a saját gyűjteményt preferálja, NAS-ról vagy az USB bemenetet használva hallgathatja FLAC, WAV (192/24-ig), ALAC (96/24-ig) és DSD 5.6 formátumú felvételeit, valamint a HDMI (ARC) kimenetre csatlakozó TV hangját a teljes multiroom rendszerben elérhetjük. A filmek kísérőhangja lehet akár Dolby True HD vagy DTS HD Master Audio kódolású, az ATMOS természetesen 5.1-en nem értelmezhető fogalom, ettől eltekintve azt gondolom, egy átlagos család nappalijában 6 hangszóróval is kiváló hangzást lehet elérni.

gallery04

A HEOS AVR meghallgatásához Canton Chrono SL 536 frontsugárzókat, Canton GLE 456 centert és HEOS1-es vezeték nélküli háttérsugárzókat használtunk, Velodyne subwooferrel. Installáció előtt telepítenünk kell az ingyenesen letölthető HEOS appot telefonunkra, és a mellékelt 3,5-es kábellel a készülékhez csatlakozni. Furcsa megoldás, de maga a telepítés ezután már gyerekjáték, csakúgy, mint a rendszer kezelése. Egyszerű, átlátható a felület, a legfontosabb funkciók könnyen elérhetőek. A kisméretű hagyományos távirányító pedig a gyakoribb műveletekhez (pl. hangerőszabályozás) ideális, a(z alvó állapotú) telefonnal ellentétben azonnali beavatkozást biztosít. Kicsit furcsa, hogy kijelző híján a készülékről semmilyen információ nem olvasható le, de meg lehet szokni.
A teszthez médialejátszót és BD-lejátszót használtunk, az online streaming-hez a Spotify és a Tidal kínálatából válogattunk.

Különc külsőhöz (kissé) különc hang jár. Az AVR nem a megszokott, semleges karaktert hozza, kissé kemény, lendületes, energikus megszólalás jellemzi. Egy pillanatra sem válik érdektelenné, színes és részletekben gazdag hangját számos műfajban képes kamatoztatni. Hozza a digitális végfokok jellemző karakterét, érezhetően nem a hitelesség, inkább a szórakoztatás felé mozdul el. Elöl kábeles, hátul pedig anélküli a hangsugárzók bekötése, nem is egy gyártótól származnak, a tér ennek ellenére teljesen homogén, az effektek követhetőek, a mozgások folyamatosak. Az aktív szub stabil basszusalapjára dolgozó frontsugárzók teljesítményben még a 45 négyzetméteren is jól érzik magukat, betöltve a teret a film harci jelenetének kaotikus hangjaival. A káoszban azért ott van a rend is, így az elhaladó űrjármű útját, vagy a lövedékek mozgását csukott szemmel követhetjük. A hegyek között haladó Shelby Mustang jellegzetes kipufogó hangját is szépen elúsztatja a térben, mígnem valahol a távolban végleg el nem tűnik. Ha kevesebb az akció, jobban feltűnnek a párbeszédes filmrészletek, itt az érthetőséget és a jelenlétérzetet kell dicsérnünk. Néha egészen közel hozza az eseményeket. Ez az összeállítás teljesen egálban van egy hagyományos receiver nyújtotta hangzásvilággal, a hátterek pontos időzítéssel, a frontok és a center pedig nagy dinamikával és sok-sok energiával hívják fel a figyelmet magukra.

Gallery05

A zenében a szórakoztató faktor, ha színes jelleggel párosul, az sokszor a hitelesség rovására mehet. A HEOS AVR nem az audiofilek készüléke, tiszta, neutrális jellegű megszólalást nem várhatunk tőle, de könnyűzenén és jazzen hozza a kötelezőt. A lábak beindulnak, a tempó feszes, a dinamika jelentősen meghaladja a várakozásainkat. A digitális végfokok között sok hasonlót találni, így meglepetést nem okoz. Kissé lekerekített, lágy jellegéből néha kilép, ilyenkor kissé felkeményedik, ez jellemzően „zúzósabb” felvételeken és magasabb hangerő mellett következik be. Normál zenehallgatás mellett azonban barátságos és színes egyéniség, különösen jazz felvételeken válik virtuózzá, részletekben gazdag stílusa ilyenkor kifejezetten előnyére válik.

A HEOS AVR a komponens házimozi élményt nyújtja, ugyanakkor szebb és modernebb külsővel, részben kábelek nélkül, multiroom rendszerbe illeszthetően teszi ezt. Akinek az 5.1 (maximum) elegendő lehet a nappaliba, de valami egyedi és stílusos megoldást keres, fontos az élvezetes hangminőség és a kompromisszum mentes kezelhetőség, jobbat aligha talál, és nem csak azért, mert a HEOS jelenleg egyedülálló a piacon.

HEOS AVR
Teljesítmény: 5×50/100 W (8/4 Ohm)
Méretek: 434×90×277 mm
Tömeg: 6 kg
Ár: 299.990,- Ft
Forhalmazó: Horn Distribution (Hungary) Kft.
www.denon.hu
www.denonmarkabolt.hu