The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-X2500H AV receiver teszt

Bármilyen sikeres is volt az árához képest nagyon jó hangú és sokoldalú AVR-X2400H típus, a kíméletlen típusváltási gyakorlatnak megfelelően az idei tavaszi-nyári modellfrissítési szezonban megérkezett az AVR-X2500H jelű utódja, amely hasonló külseje és kivitele mellett olyan izgalmas újdonságokat kínál, mint például az Amazon Alexa Voice Control hangvezérlés funkció, vagy a rövidesen elérhető AirPlay2 frissítés.

A házi-mozi receiverek hagyományosan egy valóságos csatlakozóerdővel és temérdek funkcióval rendelkező készülékek, amelyek az utóbbi időben már streamer szolgáltatásokkal, valamint ehhez kapcsolódva különféle kliensekkel és vezérlésekkel is kiegészültek, miközben a felhasználók egy részének még a források és a hangsugárzók helyes csatlakoztatása és konfigurálása is gondot okoz. Nekik nyújt hathatós segítséget a Denon telepítési asszisztense, amely lépésről-lépésre, abszolút kezdőkre méretezett alapossággal magyarázza el, ki kivel van és mit hová kell dugni. Ugyanez a funkció segít a beépített Audyssey MultEQ XT32 kalibráló rendszer használatában is, ami nélkülözhetetlen a receiver és a hangszórók paramétereinek abszolút pontos beállításához az adott helyiség akusztikai viszonyainak figyelembevételével. A bemérő rendszerrel nagyjából nyolc mérést kell elvégezni, ami úgy 15-20 percet vesz igénybe az optimális végeredmény elérése érdekében. A procedúra természetesen nem nehéz, de érdemes helyesen megcsinálni. Az előzékeny Denon a mérőmikrofon fülmagasságba pozícionálásához még egy összehajtogatható karton állványt is mellékel, így nem kell egy dobozra tennem, mint korábban szoktam. Azok a felhasználók, akik ezen a téren még többre vágynak, opcionálisan megvásárolhatják a 20 Euróba kerülő Audyssey MultEQ Editor alkalmazást, ami további hasznos lehetőségeket kínál, még tökéletesebbé téve ezáltal a hallgatási környezetet.

A gyárilag 7×95 Wattos (8 Ohm, 2-csatornát meghajtva) specifikációval rendelkező 7.2-es rendszerű AVR-X2500H csatornái többféle módon konfigurálhatók. Klasszikus 5.1-es rendszer esetén a fennmaradó kettő csatorna második zóna létrehozására is felhasználható, fejlettebb házi-moziként pedig kettő magassági csatornával rendelkező Dolby Atmos vagy DTS:X szisztéma alakítható ki vele, míg a hiányzó hangszórókat a DTS Virtual:X funkcióval tudjuk pótolni, ha van rájuk igény. Utóbbihoz szintén számíthatunk a telepítési asszisztensre, ami a dobozok beállításánál egyenként grafikusan is megmutatja az adott pozíciót és annak helyzetét. A hét csatornás készülék napjaink követelményeihez megfelelően Dolby Atmos és DTS:X dekódolással is rendelkezik az immár megszokottnak mondható DTS HD Master, DTS NEO:X és Dolby TrueHD formátumok kezelése mellett, kiterjedt tudományai között pedig a 4K Ultra HDR (High Dynamic Range) és a Dolby Vision funkciók is megtalálhatók.

AVRX2500H

A 7.2 csatornás rendszerű AVR-X2500H teljesen diszkrét erősítő technológiával készül és minden csatornáján 32 bit/192 kHz-es AKM DAC-ok (AKM4458VN) működnek. Összesen nyolc HDMI bemenet található rajta (közülük egy az előlapon) és mindegyik támogatja a Full 4K Ultra HD, a HDCP 2.2, a HDR (nagy dinamikatartomány), a BT.2020, a Wide Color Gamut és a 4:4:4 Pure Color al-mintavételezés szabványokat, melyek lehetővé teszik a legújabb eszközök, például játékkonzolok, Blu-ray lejátszók vagy streaming set-top boxok csatlakoztatását.

Network, azaz hálózatos receiverként az AVR-X2500H-val a gyártó HEOS multi-room vezeték nélküli zene streaming funkció is elérhetők, lehetővé téve, hogy az erősítőt más HEOS termékekkel összepárosítva létrehozzunk egy, akár az egész házra kiterjedő szórakoztató rendszert, melynek minden elemét egyetlen alkalmazással lehet vezérelni. A Bluetooth funkció révén a zenék közvetlen lejátszhatók különféle hordozható eszközökről, emellett a készülék teljes hálózati csatlakozással is rendelkezik Etherneten vagy Wi-Fi-n keresztül. A kettős antenna és a kétsávos támogatás a zsúfolt Wi-Fi környezetben is erős hálózati jelet biztosít. Az AVR-X2500H számos zenei forrásról biztosít lejátszási lehetőségeket, köztük az Apple AirPlay, a hálózati tároló eszközök (NAS), az internet rádió és a streaming szolgáltatások széles köre, többek között a Deezer, a Spotify Connect és a Tidal. (Qobuz viszont továbbra sincs.) A nagy felbontású hangfájlok, köztük a FLAC/FLAC HD 192/24, az ALAC vagy a DSD (akár 5.6MHz-ig is) szintén támogatottak. A hálózati funkció és az AVR-X2500H-ban levő HEOS integráció lehetővé teszi, hogy a hálózaton tárolt zenék és az online szolgáltatók zenéi vezeték nélkül is megoszthatók legyenek a HEOS hangszórókkal és más HEOS kompatibilis készülékekkel, így létrehozva egy teljes és bővíthető multi-room zenei rendszert. Mindez az ingyenes HEOS alkalmazással működik, amely lehetővé teszi, hogy a rendszert a ház bármely helyiségéből vezéreljük, és egyszerűen kiegészíthessük akár extra "zónákkal" is.

Az AVR-X2500H hátulja némileg érdekes képet mutat, hiszen a modern csatlakozók mellett „old school” komponens videó csatlakozók is találhatók rajta, az elődhöz képest új elemként pedig megjelent a phono MM bemenet is, ami hasznos extrának számít, hiszen a mozizás és az analóg lemezek hallgatása egyáltalán nem zárja ki egymást. Analóg line RCA bejáratból négyet is kapunk kapunk, optikai digitális bemenetből kettőt, míg a 7.2 rendszer révén kettő szub-woofer pre-out kapott helyet a kimenetek között.

A receiver dobozában hagyományos megoldásként egy jól ismert Denon távvezérlő is található, emellett a jól használható vezérlő app lehet a másik hasznos távvezérlési lehetőség. Némi bonyolításként a NAS-ról vagy például Deezerből történő streaminget a HEOS app kezeli, így egy kis ikonra kattintva váltanunk kell a HEOS és a Denon 2016 AVR Remote alkalmazások között, ami szerencsére átlátható és azért nem túlzottan bonyolult. A HEOS alkalmazás a már jól ismert három nagy képernyős szisztémával működik, melyek között a fülek segítségével választhatunk. Az első képernyő a készülékhez csatlakoztatott HEOS eszközök listáját mutatja, a középső az összes lehetséges zeneforrást (köztük a rádióerősítő „fizikai” bemeneteit is), míg a harmadik az éppen használt forrást. Logikus és áttekinthető, újoncok is könnyen és gyorsan kiismerhetik magukat benne.

denon avr x2500h back

Az abszolút újdonságnak számító Amazon Alexa hangvezérlés lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hangutasításokkal vezéreljék a különböző funkciókat, beleértve a be / kikapcsolást, a hangerőt, a némítást, a zene lejátszását / szüneteltetését, a külső bemenet kapcsolását és a támogatott streaming szolgáltatások lejátszását. Emellett az AVR-X2500H rövidesen megkapja az AirPlay frissítést, így a Sirin keresztül már az AirPlay2 is használhatóvá válik vele. (Állítólag már augusztus folyamán.)

Westworldben vagyunk. Második évad szezonfinálé, másfél óra információ orgia, amit ember legyen a talpán, aki követni tud. A második etap szlogenjéhez hűen mindent eluralt a káosz, az egyetlen biztos pont a Denon AVR-X2500H megbízható és kiegyensúlyozott teljesítménye és pontossága. Az effektek, lövések, robbanások, felbőgő motorok és az egyéb dörgedelmek erőteljesek, dinamikusak és hitelesnek tűnőek, a készülék 95 W teljesítménye (amit a trükkös gyártó mindössze két csatornát meghajtva specifikált) még akár mind a hetet használva is bőségesen elég, ha pedig esetleg az attakból még hiányozna, egy minimális erő, a szub-woofer (amiből akár kettőt is a készülékhez köthetünk) bőven kipótolja azt. Az eredmény .0 szisztémában is kellően súlyos és erőteljes, még a leginkább székbe szegező és gyomorba markoló jeleneteknél sincs hiányérzetem. A készülék általános karakterét kellemesen racionálisnak mondanám; nem színezi ki a hangképet, de egy csipetnyi kellemességet és finomságot valahogyan mindig belecsempész, így túlzottan nyers vagy sarkos igazán sohasem lesz, de nem kell aggódni, mindenki össze fog rezzenni, ha jól bemosnak valakinek egyet, zárt térben eldördül egy lövés, vagy amikor egy magasról lezuhanó test a betonnak csapódik. Békésebb vizekre evezve a receiver a hétköznapi szituációk, a „normál” élet zajainak és a párbeszédek ábrázolásában is otthon van, a hangok pontosan követik a képernyőn látottakat és simán, természetes hangvételben „gördülnek le” a hangszórókról. A filmzenék élvezetes, gazdag és világos hangszínű ábrázolása pedig előrevetíti, hogy azok sem fognak csalódni, akik a mozizás mellett a zenehallgatásban is szeretnék örömüket lelni, anélkül, hogy másik készüléket kellene vásárolniuk hozzá.

Az élő jazz muzsika pezsgő, ritmikus, oldott hangulatú megszólalással és kellően energikus, mélyekkel indul. A filmekhez hasonlóan a basszus ismét testes, ezért a dobok mellett a nagybőgő játéka is hangsúlyos és még sok hangszer együttes megszólaltatása esetén is pontosan követhető. A muzsika nyílt, részletező és természetes színvilágú, sok szempontból meglepő módon még egészen audiofiles jellemzőket is mutat. Különösen igaz ez a finom és kellemes hangocskák és a különféle „szöszözések” megjelenítésére, amiben a készülék egyértelműen felülmúlja kategóriáját és a zenélésben túllép a ”második funkció” besoroláson.
A hangképe egységes és jól integrált, a hangszerek szépen elkülönülnek egymástól és elegendő levegő is van közöttük. Újabb fontos pozitívumként jól visszaadja az élő felvétel felszabadultságát és természetességét, amivel megint csak túllépi a saját árnyékát.
Ugyanez a kellemes és élvezetes megszólalás jellemzi a különféle klasszikus műfajokat is, pontosan formált hangszerhangokkal, életszerű hangszínekkel és sok apró információval. A Verdi opera részleten a rezesekből hiányolok még egy kis fémtartalmat, amit ismét a már említett enyhe „szépítésnek” tudok be, valamint az attak nem annyira hirtelen és mellbevágó, mint megszoktam, ezen azonban egy jó szub-woofer sokat segít, ha valaki a zenéléshez is használja. Különböző változatos műfajú zenéken a fentebb felsorolt jellemzőkkel, kiegyensúlyozottan és érdekes tónusokkal muzsikál. A dinamikus pop és rockzenékkel szintén nincs gondja, szub-woofer nélkül is testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a nagyobb hangerőt pedig szintén jól tolerálja. A tömörített zenékhez jó indulattal közelít, így kihozza belőlük, amit lehet, az igazi élményt és az elérhető maximális kifinomultságot viszont értelemszerűen a nagyfelbontású anyagok hallgatása jelenti, amire még mindig maradnak minőségi tartalékai.

Ajánlás

Elődjéhez csatlakozva a gazdag szolgáltatás illetve funkció repertoárral rendelkező és jól kezelhető AVR-X2500H mozis és zenei hangminőségben is nagyon erős teljesítményt nyújt. Egységes, természetes hangvételű, nyílt és kifinomult megszólalása kategóriájának egyik kimagasló minőségű készülékévé teszi, ezért bátran ajánlom mindazoknak, akik egy olyan modern, sokoldalú és műfajtól függetlenül jól hallgatható AV receivert keresnek, amiért nem kell vagyonokat kifizetni.


Denon AVR-X2500H
Teljesítmény: 95 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Frekvencia átvitel: 10 Hz-100 kHz (+1/-3 dB, direkt módban)
Impedancia: 4-16 Ohm
Méretek: 434×339×167 mm
Tömeg: 9,4 kg
Ár: 219.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu