The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVC-X6500H AV erősítő teszt

Az EISA díjnyertes AVC-X8500H számos technológiai megoldását magáénak mondható AVC-X6500H egy prémium kategóriájú 11.2 csatornás receiver, amely a kiváló hangminőség mellett számos fejlett funkcióval és szolgáltatással rendelkezik, köztük napjaink egyik slágerével, a mesterséges intelligenciával megtámogatott hangvezérléssel is.

A nagytudású készülék funkció és szolgáltatás dzsungelében való eligazodáshoz a Denon telepítési asszisztense nyújt hathatós segítséget, amely lépésről-lépésre, abszolút kezdőkre méretezett alapossággal magyarázza el, ki kivel van és mit hová kell dugni. Ugyanez a funkció segít a beépített Audyssey MultEQ XT32 kalibráló rendszer használatában is, ami nélkülözhetetlen a receiver és a hangszórók paramétereinek abszolút pontos beállításához az adott helyiség akusztikai viszonyainak figyelembevételével. A bemérő rendszerrel nagyjából nyolc mérést kell elvégezni, ami úgy 15-20 percet vesz igénybe az optimális végeredmény elérése érdekében. A procedúra természetesen nem nehéz, de érdemes helyesen megcsinálni. Az előzékeny Denon a mérőmikrofon fülmagasságba pozícionálásához még egy összehajtogatható karton állványt is mellékel, így nem kell egy dobozra tennem, mint korábban szoktam. Azok a felhasználók, akik ezen a téren még többre vágynak, opcionálisan megvásárolhatják a 20 Euróba kerülő Audyssey MultEQ Editor alkalmazást, ami további hasznos lehetőségeket kínál, még tökéletesebbé téve ezáltal a hallgatási környezetet.

A gyárilag 11×140 Wattos (8 Ohm, 2-csatornát meghajtva) specifikációval rendelkező 11.2-es rendszerű AVC-X6500H csatornái természetesen többféle módon konfigurálhatók a felhasználó igényeinek és elképzeléseinek függvényében. Klasszikus 5.1-es rendszer esetén a fennmaradó csatornák második zóna létrehozására is felhasználhatók, fejlettebb házi-moziként pedig magassági csatornákkal is rendelkező Dolby Atmos vagy DTS:X szisztémák is kialakíthatók vele. A korrekt konfigurációhoz és beállításokhoz hathatós segítséget nyújt a már említett telepítési asszisztens, ami a dobozok beállításánál például egyenként grafikusan is megmutatja az adott pozíciót és annak helyzetét. A készülék a hallgatót teljesen körülvevő hangzás kialakítása érdekében természetesen támogatja a különféle háromdimenziós hangformátumokat is, úgymint a Dolby Atmos, a DTS:X, a DTS Virtual:X és az Auro-3D. Tartalmazza továbbá a teljes 4K kompatibilitást, a Dolby Vision, HDR (High Dynamic Range), HLG (Hibrid Log-Gamma), ARC (Audio Return Channel) és az eARC (továbbfejlesztett Audio Return Channel) technológiákat is.
Az Advanced Video Processing analóg HDMI átalakítás a különféle video tartalmakat forrástól függetlenül akár 1080p Full HD vagy 4K Ultra HD (60/50Hz) formátumra skálázza fel. Az IMAX Enhanced, ami a mozizók számára az otthoni 3D-s mozi látvány- és hangélménye tekintetében egy új minőségi színvonalat kínál, a legmagasabb minőségű, tű éles 4K HDR képpel, valamint magával ragadó hangzással, szintén elérhető lesz egy későbbi firmware-frissítéssel. A továbbfejlesztett eszközök IMAX-módja tökéletesen optimalizálható a digitális re-mastered tartalmak lejátszásához, pont úgy, ahogyan azt a filmkészítő elképzelte.

denon avc x6500h 2

A 11.2 csatornás készülék teljesen diszkrét erősítő technológiával készül és minden csatornáján 32 bit/192 kHz-es AKM DAC-ok (AKM4458VN) működnek. Összesen nyolc HDMI bemenettel rendelkezik, (melyek közül egy az előlapon található), így valószínűleg minden felhasználni kívánt eszközhöz rendelkezésre áll egy aljzat. A bemenetek mindegyike támogatja a Full 4K Ultra HD, a HDCP 2.2, a HDR (nagy dinamikatartomány), a BT.2020, a Wide ColorGamut és a 4:4:4 PureColor al-mintavételezés szabványokat, melyek lehetővé teszik a legújabb eszközök, például játékkonzolok, Blu-ray lejátszók vagy streamingset-top boxok csatlakoztatását.
Az Amazon Alexa és az Apple AirPlay 2 támogatás a felhasználóknak kétféle lehetőséget biztosít az AVC-X6500H hangparancsok általi vezérléséhez, amelyhez nem kell alkalmazás vagy távirányító sem. Az AirPlay 2 által lehetővé válik a zenehallgatás az Apple készülékén, az AirPlay 2-kompatibilis eszközéről az egész házban, mindez tökéletes szinkronban. Ha több támogatott eszköz is van, akkor különböző helyiségekben különböző dalokat is lejátszhat velük. Akár a Siri és az AirPlay 2, vagy az Alexa használatával vezérelheti a lejátszást hangutasítással: csak el kell mondani el a dal címét, megnevezni a kiválasztott szobát, és már szólhat is a kiválasztott muzsika, ott, ahol szeretné. Kérje a Siri-t, hogy ugorja át a zeneszámokat, és állítsa be a hangerőt egyszerűen az iPhone vagy az Apple Watch eszközének elmondva, vagy vezérelje az Alexa-t, hogy ugyanezt tegye az Amazon Echo eszközén keresztül. Az Amazon Alexa kompatibilitása lehetővé teszi az AV-receiver vezérlését hangutasítások használatával, a receiver be- és kikapcsolását, a hangerő beállítását valamint a bemenetek átkapcsolását is.

denon avr x6500h rear 1

A manapság divatos vezeték nélküli zenehallgatás bármilyen mobileszközről vagy az otthoni szórakoztató rendszeren keresztül szintén kényelmes és egyszerű. A sokoldalú streaming funkciót a beépített HEOS hálózati technológia teszi lehetővé, amely hozzáférést biztosít az internetes rádiókhoz és a zenei szolgáltatások széles skálájához, mint a Spotify, Deezer, Tidal, Amazon Prime Music és még sok egyéb más. Az AVC-X6500H emellett egy HEOS multi-room rendszer részeként is használható, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egész házban megoszthassák a zenéjüket más vezeték nélküli hangszórókkal.

A készülék AVC-X6400 jelű elődje a kategóriájában afféle referencia modellé vált, amelyet mozis és zenei képességei alapján egyaránt lelkesen ajánlottak a különböző fórumok és szaklapok a minőségi AV receivert kereső vásárlóknak, akik aztán örömüket is lelték választásukban. A típusváltások kegyetlen folyamata azonban ezt a kiváló receivert is nyugdíjba küldte, hogy átadja a helyét a még nagyobb teljesítményű és még nagyobb tudású utódjának, az AVXC-X6500-nak. Az már a legelső pillanatokban kiderül, hogy a sikeres recepten nem változtatott a gyártó, így az új modell is ugyanazzal az erőteljes és kellemes karakterrel rendelkezik, ami az elődjét is népszerűvé tette. A nagyobb teljesítmény és erő azonban egyáltalán nem jelent felesleges „izmozást” vagy erőfitogtatást, viszont amikor érkeznek a különféle akciófilm effektek, lövések, robbanások vagy hangosan felbőgő motorok a készülékből hirtelen előtör a fenevad és jól a lovak közé csap, de közben a nyílt és szórakoztató karaktere sem szenved csorbát és a párbeszédei is jól érthetők maradnak. Az eredmény szub-woofer nélküli felállásban is kellően súlyos és erőteljes, hiányérzetem még a legvadabb részleteknél sincs. (Ez persze hangsugárzó és basszus-elvárás függő, de a receiveren biztosan nem fog múlni.) A készülék általános karakterét sorozatbéli társaihoz hasonlóan kellemesen racionálisnak mondanám. Nem színezi ki a hangképet, azonban egy pici finomságot afféle fűszerként mindig belecsempész, így az ereje dacára durva, nyers vagy sarkos sohasem lesz. A párbeszédek, artikuláltak, valóságos színezetűek és pontosan ábrázoltak, a témától függően könnyedén áramló vagy éppen súlyos filmzenék nyílt, gazdag és világos karakterű ábrázolása pedig előrejelzi a készülék szintén kiváló zenei képességeit.

Az élő jazz muzsika pezsgő és oldott hangulatú megszólalással, valamint ritmikus, testes és erőteljes mélyekkel indul. A filmeknél tapasztaltakhoz hasonlóan a mélyei ismét testesek, így a nagybőgő játéka is hangsúlyos, valóságos jutalomfalat a dús mélyfrekvenciák rajongóinak. A muzsika általánosságban nézve nyílt, részletező és természetes színvilágú, emellett az apró részletek és információk megjelenítése terén is nagyon jó, mondhatni audiofiles jellegű eredményt produkál. A hangképe kerek, egységes és egészséges, a hangszerek szépen belakják a rendelkezésükre álló teret és jól elkülönülnek egymástól. Ugyanez a kellemes és élvezetes megszólalás jellemzi a kétségkívül nehezebb feladatnak számító klasszikus műfajok megszólaltatását is. A különféle felvételek az előzőkben megismert minimális szépítéssel rendelkező, nyílt, világos és komfortos megszólalással érkeznek, a készülék pedig műfajtól függetlenül kellemes hangulatot kelt, ami az egyik nagyon vonzó tulajdonságának számít. A dinamikus pop és rockzenékkel szintén nagyon jó kapcsolatokat ápol, így szórakoztató hangvételű és még 2.0 rendszerben is testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a nagyobb hangerőt pedig jól tolerálja. Mit tolerálja? Valósággal kívánja és élvezi, így jól meg lehet kergetni, ha a hallgatónak arra van igénye! Felsőbb kategóriás receiverként még a tömörített zenékhez is meglehetős jó indulattal közelít és elsősorban nem a hiányosságaikat dörgöli az ember orra alá, hanem lehetőség szerint az előzőekben megismert karakterű, élvezetes hangzást próbálja meg kihozni belőlük.

Ajánlás

Sikeres elődjének méltó utódjaként az AVC-X6500H a gazdag szolgáltatás illetve funkció repertoárja mellett mozis és zenei hangminőségben egyaránt nagyon jó teljesítményt nyújt. Egységes, nyílt, izgalmas és kifinomult megszólalása kategóriájának kimagasló minőségű készülékévé teszi, ráadásként pedig az egyik első olyan modell a házi-mozi piacon, amely már készen áll a közelgő Imax Enhanced formátumra is.


Denon AVR-X6500H
Teljesítmény: 140 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 434×167×379 mm
Tömeg: 14,6 kg
Ár: 879.990,- Ft

Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu