The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha Aventage RX-A1080

Alapvetően hifis gyökerű szaklapként a házimozi receiverek közül is – ha lehetőségünk volt rá – igyekeztünk a nívósabb darabok bemutatásának szentelni lapjainkat. A Yamaha Aventage sorozata figyelemre méltó modelleket vonultat fel, a 1080-as modell közöttük is különösen jó választás lehet, a következőkben kiderül, miért is.

A Yamaha három sorozatot is futtat AV receiver témában, az olcsóbb HTR, a középszintet képviselő RX-V és a kínálat csúcsát jelentő RX-A jelű modelleket kínálja nekünk. Az RX-A (Aventage) modellek szolgáltatásban, kivitelben és hangminőségben is többet adnak, okos választással még megfizethető áron. Tesztpéldányunk, az RX-A1080 a sorozat középmodellje, amely már rengeteg szolgáltatás mellett a csúcsmodell kivitelét is magáénak tudhatja, talán a legjobb vétel a hat receiver közül.

RXA1080 black

Először is nézzük a kivitelt. A letisztult, alul szálcsiszolt titán, felül fekete akril felületekkel rendelkező előlap egyszerűen gyönyörű és kellőképpen hangsúlyos méretű is. Két hatalmas forgatógomb díszíti – hangerő és forrásválasztó -, azon kívül minden gombot, kezelőszervet a lenyitható ajtó mögé, vagy a fekete felületbe „rejtettek”. Kellemes látvány, ráadásul minden környezetben jól mutat, nálam dizájnra a No1 a receiverek között.
A masszív készülékház a szokványos négy lábon felül kapott egy ötödik alátámasztást is, amelynek a belső rezonanciák csillapításában van szerepe. Tekintve, hogy egy ekkora erősítőnek vaskos és nehéz transzformátorra van szüksége, ami az elsődleges rezonanciaforrás a készüléken belül, ez nem csak „marketing alkatrész”, hanem valóban hasznos dolog. Ugyanekkora hangsúlyt kapott a házon belüli szeparáció is, ezért aztán biztosak lehetünk abban, hogy az egyes fokozatok, analóg és digitális modulok egymásra hatását a minimálisra szorították le a Yamaha mérnökei.

RXA1080 transformer

Volt is mit elszeparálni, az RX-A1080 amellett, hogy 7 db, egyenként 110W-os végfokozattal rendelkezik, szinte megszámlálhatatlan szolgáltatással, számos fizikai be-, és kimenettel áll a felhasználók rendelkezésére. A digitális jelfeldolgozást az ESS SABRE ES9007S DAC végzi, ami számos high-end berendezésben, és az Aventage sorozat felsőbb modelljeiben is megtalálható, mi több, tisztességgel helytáll.

RXA1080 ampboard


A 1080-as támogatja a Dolby Atmos és a DTS:X 3D hangformátumokat, valamint a legmagasabb minőségű 4k felbontású HDR10 / Dolby Vision videojelek továbbítására is képes. Kétzónás készülék, a kettes zónába már nem csak hangot, de videojeleket is képes kiküldeni, ennek megfelelően a 7 HDMI bemenet mellett 2/1 HDMI kimenettel is rendelkezik. Magasabb elvárások esetén külső végfokozatokkal bővíthető a rendszer, hagyományos kiépítésben pedig a két háttérsugárzó a MusicCast 20 és 50-es hangsugárzókkal vezeték nélkül is csatlakoztatható. Források tekintetében szintén előtérbe kerül a vezeték-nélküliség, elég, ha a Bluetooth vagy az Apple AirPlay lehetőségeket nézzük, de mint a MusicCast platformhoz csatlakozó modell, az internet adta lehetőségek széles skáláját kínálja a felhasználóknak. A Spotify, Tidal, Deezer és Qobuz nagyszerű lehetőség a szinte korlátlan zenei bázis elérésére és a minőségi zenehallgatásra is egyben, az internetrádióval pedig – még ha minőségben kompromisszumos is – további zenei világokat ismerhetünk meg. Hálózaton keresztül (wifi/ethernet) ill. az előlapi USB aljzathoz csatlakoztatott meghajtóról saját nagyfelbontású zenei állományainkat is fogadja, 24bit/192kHz (FLAC), 32bit/192kHz (WAV, AIFF) ill. DSD fájlokat egészen 11,2 MHz-ig. De gondoltak a „régi vágású” hifistákra is a phono fokozat beépítésével, és a hagyományos audio ill. AV források számára rendelkezésre állnak még analóg ill. digitális bemenetek. Nyugodtan elmondható, hogy nincs olyan forrás, amit az RX-A1080 tulajdonosának mellőzni kellene.

RXA1080 back

Az Aventage sorozat egyik új szolgáltatása a „Surround:AI”, vagyis a digitális surround processzorhoz kapcsolódó mesterséges intelligencia, ami a jelfolyamot optimalizálja valós időben, a lehető legjobb térhatás és akusztikai jellemzők elérésének érdekében. Működése közben pl. a párbeszédek és az akciójelenetek hangerőszintjét egyensúlyozza ki, így aztán nem kell a hangerőszabályzóért kapkodni a jelenetek között. Maximalizálja a térhatást, élvezhetőbbé teszi a háttérzenét, kiemeli a történésekből a dialógusokat, még jelentős háttérzaj mellett is.

Ahhoz, hogy a szobánkban elérhető legjobb hangzást kapjuk, a YPAO™ - R.S.C. mérőrendszert mellékeli a Yamaha a 1080-hoz. Továbbfejlesztett szoftverének köszönhetően a reflektált (falakról, tárgyakról visszaverődő) hangok figyelembevételével és korrekciójával stúdió minőségű hangélményben lehet részünk. Mérés és kalibrálás után nyolc hallgatási pozícióra optimalizált hangzást kapunk. Itt érdemes még megemlíteni a CINEMA DSP HD3 funkciót, amely a hét fizikai csatorna mellé még további négy virtuális hangszórót szimulál, ezzel a 11 csatornás mozirendszerekhez hasonló térélményt biztosít a hallgatók számára.

A receiverekben még mindig stabilan megtalálható FM tuner mellett DAB+ vevőegységgel szintén felszerelték. Ott, ahol a digitális adások megfelelő térerővel foghatók, felbontásban és sávszélességben nagyobb, zajban pedig alacsonyabb hangot várhatunk, ha a digitális adásokra hangolunk. Mindazonáltal csodát a rádióadásoktól már régen nem remélünk, és nem is tapasztalunk, de háttérzene forrásaként továbbra is hasznos része ez a receivereknek.

RXA1080 AVcontrol

Fontos szempont egy készülék kiválasztásakor a kezelhetőség is, ebben a Yamahákról általában elismerően tudunk nyilatkozni. Néhány éve már – szinte – minden új audio ill. A/V eszközük egyben MusicCast komponens is, vagyis a Yamaha által kifejlesztett multiroom szoftverrel vezérelhető. Ezzel már alapból is jól elboldogulnánk, ha nem lenne az AV Controller app, ami - ahogy a nevéből is látszik – kifejezetten az AV receiverek kezelésére íródott. A MusicCast-ot erősen dicsértük, az AV Controller pedig ha lehet, még annál is jobban tetszik. A már szinte felsorolhatatlan mennyiségű szolgáltatást és beállítási lehetőséget logikus rendszerben megjelenítve pillanatok alatt megtalálunk, és beállíthatunk bármit, ami eszünkbe jut, mindezt látványosan, képekkel és piktogramokkal illusztrálva. Természetesen megkapjuk még a hagyományos távvezérlőt is, amely a továbbfejlesztett grafikus menüvel együtt szintén jól használható, de közel sem annyira praktikus, mint az alkalmazás, főleg ha a használathoz rendelkezésre áll egy tablet.
Végül, de nem utolsó sorban a 1080-as már az Amazon Alexa hangvezérléssel is kompatibilis készülék, így akár szavakkal – angolul – irányítható. Ehhez persze szükséges hangvezérlő eszközt telepítenünk azokba a helyiségekbe, ahol ezt igénybe kívánjuk venni. Ezen eszközök szintén a MusicCast multiroom rendszer részét képezik.

RXA1080 dac

A telepítés és beállítás nem bonyolult, és még csak nem is túlzottan időigényes feladat, ha már meglévő rendszerbe helyezzük, a hangsugárzók elhelyezésével együtt azért nyilván elmehet rá néhány óránk. Az eredmény viszont minden ráfordított percért kárpótol.
Szokásomhoz híven először a sztereo produkcióra voltam kíváncsi, egyrészt azért mert a kétcsatornás zenehallgatás sokak számára fontos, másrész pedig így kapunk igazi képet a készülék hangzás-karakteréről. A zenei anyagokat a Spotify, Tidal és egy NAS szolgáltatta.
A kinézettel és kezeléssel kapcsolatos pozitív érzéseket a megszólalás tovább erősítette. A 1080-as hangja nagyon tiszta, semleges, az első pillanattól jó benyomást keltő. Karaktere a nagyteljesítményű nívós tranzisztoros erősítők világát idézi, rengeteg részlettel, sok levegővel és kiterjedt sávszélekkel. Mélyhangjai 2.0-ban is hangsúlyosak, de ilyenkor is választható opció a 2.1 felállás, ha kisebb frontsugárzókat használunk, vagy a nagyobb tér miatt kellhet egy kis „rásegítés”. (Ha – megszólalása alapján - zenei felhasználásra alkalmas subwooferrel rendelkezünk, érdemes megfontolni ezt a setupot.) A fényes és energikus jelleg azonban nem jelenti azt, hogy könnyűzenei fronton véget érne a tudomány, éppen ellenkezőleg. Klasszikus zenei felvételeken képes a kontrolláltan elénk varázsolni a teljes zenekart, a jó felbontóképességet ilyenkor is kamatoztatja, ami párosulva a szintén dicsérendő térábrázolással, sztereóban is valós 3D élményt jelent. AV receivertől nem rossz!
Beépített phono fokozatával nyilvánvalóan nem az audiofil szintet célozták meg, de az alapokat képviselő, egyszerű OP-AMP alapú RIAA konvertereknél szebben muzsikál (ideértve az entry-level lemezjátszók beépített phono-ját is). A 100 – 200 ezres kategóriából bátran választhatunk hozzá lemezjátszót, mondjuk egy Ortofon Red, vagy Audio Technica AT-VM95.. hangszedővel. Kevésbé levegős, dinamikában visszafogottabb, ellenben lágyabb, megbocsátóbb és eléggé szerethető hang.

Nézzük akkor a „fő műsort”, a surround produkciót. A DSP beállítások között választhatunk a műfajnak megfelelőt (sci-fi, akció, dráma, stb.), vagy maradhatunk a standard módban. A nyílt és tiszta karakter mozizás közben is előnyös, hatalmas térben egészen kiváló felbontás mellett nagyon sok részlet teszi hitelessé az élményt, a képpel összhangban, ill. azt erősítve, sokszor hátborzongatóan realisztikus tud lenni. Pontos és megfogott mélyhangjai óriási energiákkal érkeznek, szerencsére az izmos végfokok mindvégig kontroll alatt tartják a hangszórókat, az alsó tartomány megjelenítéséből is jelentős részt vállalva. Az összetett akciójelenetek „látszólagos káoszában” is megvan a rendszer, a történéseket akár csukott szemmel is képesek lennénk követni, az effektek térbeli pozícionálása nagyon korrekt. Dialógusoknál az érthetőség kiváló, még jelentős háttérhangok mellett is. Hogy ebben a mesterséges intelligenciának mekkora a része, azt nehéz lenne megmondani, de amit hallunk, az több mint meggyőző.
Aki el tud szakadni a sztereo zenehallgatástól, és nyitott a sokcsatornás élményre, a 1080-asnál jobb partnert keresve sem talál. Az audio fokozatok precizitása egy jó koncertanyaggal valóban meg tudja mutatni a „műfaj” előnyeit. Fergeteges hangulatot varázsol, eltűnnek a falak, egészen közel kerülünk ahhoz az élményhez, amit csak egy élő zenei koncerten élhetünk át.

RXA1080 crop

Rendkívül jól sikerült készülék a Yamaha RX-A1080-as AV receivere. Tulajdonképpen minden adott egy sikertörténethez: impozáns külső, fejlett technológia, hibátlan kivitelezés és persze nagyon korrekt hangzás. A multiroom rendszerbe illeszthető készülékhez használható MusicCast és AV Control applikációk pedig jelentősen leegyszerűsítik a kezelést, hogy a leendő felhasználó képes legyen befogadni a kivételes kép és hang élményt. Ötcsillagos produktum, minden szempontból!


YAMAHA RX-A1080 Házimozi Receiver
Folyamatos teljesítmény (2 csatornás üzemmódban): 2×110 W (8 ohms, 0.06% THD)
Dinamikus teljesítmény csatornánként (8/6/4/2 Ohmon): 135 / 165 / 210 / 280 W
Audio fájlformátumok (max.): MP3 / WMA / MPEG-4 AAC: 48 kHz / 16-bit, ALAC: 96 kHz / 24-bit, FLAC: 192 kHz / 24-bit, WAV / AIFF: 192 kHz / 32-bit, DSD: 11.2 MHz
Méretek: 435 x 182 x 439 mm
Tömeg: 14.9 kg
Ár: 479.999,- Ft
Forgalmazó: Invitone Kft.
www.extremaudio.hu