The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz SR7013 AV receiver teszt

A Marantz AV receiverek jelenlegi csúcsmodelljeként az SR7013 a kiváló mozis/zenei hangminőség érdekében egyedülálló hang tuningot, a tápellátásnál és a jelfeldolgozásnál vadonatúj alkatrészeket, valamint audiofil kategóriájú digitál-analóg konvertereket kapott.

A több mint 14 kg-ot nyomó SR7013 kilenc, egyenként 200 W teljesítményű erősítő csatornával rendelkezik, melyekhez kettő aktív mélysugárzó kimenet is párosul, annak érdekében, hogy képes legyen kihozni a maximumot a Dolby Atmos, a DTS:X / DTS Virtual:X és az Auro 3D hanganyagokból. A 11.2 csatornás jelfeldolgozásnak és az előerősítő kimeneteknek köszönhetően a készülék igény szerint külső végerősítőkkel is kiegészíthető, ha még több csatornára vagy teljesítményre lenne szükség. Ez a receiver egyike az első olyan házi-mozi termékeknek, amelyek már az IMAX Enhanced funkcióval is rendelkeznek, ami ingyenes firmware frissítéssel lesz elérhető. A funkció összesíti az IMAX digitálisan újrakevert 4K HDR tartalmakat és a DTS audio technológiát, új minőségi szintet kínálva ezáltal mind látványban, mind hangzásban.

Az előlapon találhatóval együtt összesen nyolc HDMI bemenet és a három HDMI kimenet lehetővé teszi az SR7013 számára, hogy kezelje a legfrissebb (és jövőbeli) 4K video formátumokat - 4K/60Hz teljes átvitelű jeltovábbítással, 4:4:4 szín felbontással, HDR és BT.2020, valamint Dolby Vision kompatibilitással és a Hybrid Log Gamma funkcióval. A régebbi video formátumokat a készülék akár 1080p és 4K Ultra HD (60Hz) formátumra is fel tudja konvertálni, analóg video bemenő jelet konvertálhat HDMI-re, és támogatja az eARC-t az egyszerűbb, nagy felbontású házi-mozi hang csatlakoztatáshoz.

marantz sr7013 silver

A rugalmas surround hangerősítés lehetővé teszi a különféle 3D audio konfigurációkat, beleértve a diszkrét magasság csatornákat is, a teljes 11 csatornás DTS:X konfigurációtól egészen az 5.1.2-, 5.1.4-, 7.1.2- vagy akár 7.1.4-csatornás Dolby Atmos kiépítésig egy további sztereó erősítővel. Az ilyen összetett rendszerek beállítását egyszerűsíti az Audyssey MultEQ XT32 automatikus kalibrálás, valamint az Audyssey Dynamic Volume, az LFC, az EQ HT és a Dynamic EQ, melyek beállítását a beépített telepítő segéd és a továbbfejlesztett grafikus felhasználói felület segíti. Az SR7013 az opcionális Audyssey alkalmazással is használható a surround beállítások és a hangsugárzók/helyiségek kompenzációjának testre szabásához, így a felhasználó bármilyen térben optimális hangot érhet el. A sorozat többi modelljéhez hasonlóan a bemérő mikrofonhoz még egy praktikus összehajtogatható papírállványt is mellékelnek, amire felhelyezve a mikrofon magassága a kanapén ülő ember fülmagasságát imitálja.

A webes felhasználói felület az SR7013 távolról történő eléréséhez és a vezérléséhez használható, és az egyéb egyéni telepítési funkciók közé tartozik a Smart Remote Management, a Domotz és ihiji támogatás, valamint a HDMI Diagnostics a forrás-receiver-eszköz csatlakozás elemzéséhez és optimalizálásához. Az SR7013 a zenét ultra-nagy felbontásban (DSD 5.6MHz-ig) képes lejátszani a hálózati tárolókról vagy az USB meghajtókról, valamint hozzáférést biztosít a következő streaming szolgáltatásokhoz: többek között a Deezer, az Internet rádió, a Spotify Connect, az Amazon Music és a Tidal. Emellett beépített Bluetooth-tal és AirPlay2 képességgel rendelkezik a vezeték nélküli streaminghez a hordozható eszközökről és számítógépekről. A HEOS integráció azt jelenti, hogy kombinálható más HEOS-képes termékekkel, a vezeték nélküli hangszóróktól a távoli erősítőkig és receiverekig, és egy teljes multi-room zenei rendszert hozhat létre, amelyet a HEOS alkalmazás vezérel. Mi több, az Alexa HEOS HOME ENTERTAINMENT képesség lehetővé teszi az SR7013 hangvezérlését egy Amazon Echo eszközről. Mindez a rugalmasság még a HDMI kimenetekre is kiterjed, így további helyiségekben is táplálhat képernyőket.

Marantz SR 7013 back

A sokféle tudomány és modern funkció mellett azért ne feledkezzünk el a készülék megszólalásának lelkéről, vagyis az erősítőkről sem. Az áram visszacsatolással működő előerősítőkhöz a jól ismert Marantz HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Module) végerősítők csatlakoznak, melyek a stabil tápnak (is) köszönhetően dinamikus és erőteljes megszólalást biztosítanak. A hátlapján lévő valóságos csatlakozóerdőben az öt sztereó analóg bemenet mellett örvendetes módon egy Phono MM is helyet kapott, így a surround „csodák” mellett a klasszikus analóg lemezjátszók is hallgathatók a készülékkel. Visszatérve a csatlakozó felületre, a választék valóban minden igényt kielégítő, többek között 7.1 csatornás bemenet és 11.2 előerősített kimenet szettel, zóna csatlakozókkal, videós oldalon pedig a sok HDMI mellett olyan old-school formátumokkal is ellátva, mint a kompozit illetve a komponens videó.

Karakterét tekintve az SR-7013 természetesen magán hordozza az SR-5013-nál megismert hangzásbeli jegyek jó részét, azonban magasabb kategóriája révén mindenből többet és jobbat ad. Mozifilmeken nagyobb teljesítmény, ebből fakadóan nagyobb erő és dinamika jellemzi, mélytartománya megfelelő fontsugárzókkal még szub-woofer használata nélkül is nagyon testes és erőteljes és szub-tartományokba merészkedő. „Kihegyezettebb” specifikációjának eredményeként precízebb és pontosabb megszólalással, valamint érezhetően szélesebb átviteli sávval rendelkezik, emiatt a hangzása némiképpen a racionálisabb irányvonal felé mozdul el. Műfajtól függetlenül pontos, gazdag, sarkosságtól és élességtől mentes hangokat szólaltat meg, élethű és természetes párbeszédei még hangosabb effektkörnyezetben is jól érthetőek maradnak. Amikor a téma megkívánja mindenféle erőlködés nélkül érkeznek belőle az akár falrengető erősségű energiák, miközben az alapkarakterét mindvégig megőrzi. A zárt térben elsütött fegyverek hangjától szinte borsódzik a hátam, ugyanúgy, ahogy az erős ökölcsapásoktól vagy az egymásba rohanó autók óriási csattanásától is, melyeket jókora dinamizmussal szólaltat meg. A hétköznapi élet hangjai (ajtó becsukás, lépések, kulcscsomó zörgése, stb.) élethűek és valódi hatásúak, az atmoszféra teremtés és a cselekmények háttér környezetének ábrázolása precíz és hihető. A hangok pontosan követik a képernyőn látható történéseket, a mozgások lekövetése még száguldó tempó esetében is nagyon korrekt. A különféle filmzenék az adott témának megfelelően dinamikusan, levegősen, élvezetesen és sokszínűen szólalnak meg, hallgatásuk számos esetben szinte önálló élményt jelent a mozizáson belül.

Aki komolyabb és drágább AV erősítőt vásárol, a több szolgáltatás és a nagyobb teljesítmény mellett jogosan számít a kifinomultabb zenei hangminőségre, amit az SR7013-tól meg is kap. A készülék a különféle muzsikákat nyílt, világos, precíz és levegős hangzással szólaltatja meg, amihez testes és erőteljes, mindvégig kézben tartott és erejével egy cseppet sem hivalkodó mélytartomány párosul. A hangszínek tiszták, természetesek és világosak, ráadásként pedig a komolyabb erősítőkre jellemző eszköztelenség is tetten érhető az erősítő lényegében műfaj függetlennek mondható hangzásvilágában. A dobok és a különféle basszushangszerek kellő erővel, testesen és dinamikusan szólalnak meg, ennek ellenére az általános karakter mégis könnyednek és lazának tűnik, bohémnak pedig csak azért nem mondanám, mert a pontosság is a készülék hangzásának kulcselemei közé tartozik. A tér jó széles és átlagos mélységű, a különféle hangszerek illetve hangszercsoportok levegősen és pontosan tagolva helyezkednek el rajta. A muzsikák háttérkörnyezetét és az akusztikus zenéléssel óhatatlanul együtt járó különféle zörejeket és zajokat precízen ábrázolja.
A hangszerek és az énekhangok szépen leszakadnak a hangsugárzókról és elkülönülnek egymástól, a tónusuk világos és nyílt, néha egy kicsit fényezettnek tűnő. A dinamikus pop és rockzenékkel szintén nagyon jól elboldogul és akár szub-woofer nélkül is testes és dinamikus megszólalást produkál velük, a nagyobb hangerőt pedig tág határok között jól bírja, sőt, érezhetően kívánja is. Magasban a felvételek függvényében nagyon élénk is tud lenni, ezért fémesebb vagy magasba húzó hangsugárzót semmiképpen sem érdemes vásárolni hozzá.

Ajánlás

A jelenlegi Marantz AV receiver választék legkomolyabb (új) tagja minden téren alaposan feladja a leckét a konkurenciának. Felszereltségét tekintve az SR7013 egy mindenféle „nyalánksággal” teletömött jövőbemutató készülék, nagy teljesítménnyel és eszköztelen karakterű, világos és nyílt, lényegében mindenféle zenén jól működő hangzással, szóval a „csomag” nagyon erős és nagyon jól is lett összerakva.


Marantz SR7013
Teljesítmény: 200 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 440×411×185 mm
Tömeg: 14,2 kg
Ár: 599.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu