The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Marantz NR1510 AV receiver teszt

A klasszikus felépítésű, jellemzően jó magas készülékházzal rendelkező AV receiverek mellett számos gyártó kínálatában megtalálhatók az elegáns és karcsú, ún. slim modellek is, amelyekből a Marantz május végén kettő újat is bemutatott.

Közülük a kisebb NR1510 a korábbi NR1509-es típust váltotta le számos új funkciót és szolgáltatást felvonultatva elődjéhez képest, úgymint a Domotz Pro kompatibilitás, Remote Monitoring ihiji-vel, eARC, újabb HDCP verzió (2.3), web kontrol és újabb Bluetooth verzió (4.1). Őszintén szólva ezek a készülékek már olyan sok különböző rendű-rangú funkcióval és szolgáltatással rendelkeznek, hogy a „nagy tudású” és „sokoldalú” jelzők lényegében évről-évre inflálódnak velük kapcsolatban, mert az újabb típusok mindig annyi újat hoznak a meglévőek mellé, amit már szinte el sem lehet képzelni. Felfoghatatlan, hogy mennyi tudományt lehet ezekbe a gépekbe még „belegyömöszölni”, az AV receiver helyett pedig már inkább valami multi-funkciós zene-mozi-számítógépeknek kellene hívni őket, annak alapján, amit tudnak.

Az 5.2 rendszerű Marantz Slimline NR1510 legfőbb erősségei és kulcs jellemzői a HDR10, a Dolby Vision, a hibrid log gamma, a 4K jeltovábbítás, a DLNA 1.5 támogatás, a HEOS, az Amazon Alexa, az Ethernet kapcsolat, a wi-fi, a Bluetooth, a phono bemenet, az analóg előfok kimenetek, az internet rádió, a Pandora, Spotify, Tidal, Deezer, Napster és a SiriusXM. Hiányosságainak vagy azoknak a funkcióinak, amelyekről le kell mondanunk, egy jó része a karcsú kialakításából fakad, vagyis a divat miatt kell nélkülöznünk őket, egész egyszerűen azért, mert nem férnek el, más részük pedig értelemszerűen az árkategória miatt nem fért bele a keretbe. Ezért van csak 5 csatornája, ami, tegyük hozzá, számos átlag felhasználónak bőven elég, átlagos teljesítménye, nincs Dolby Atmos, DTS:X, Auro3D, MHL bemenet, ChromeCast, DTS Play-Fi, több csatornás analóg bemenet és toroid transzformátor.

Marantz NR 1510 copy

A „csomag” azonban összességében az árhoz és a kategóriához képest így is bőséges. A 4K/60 Hz teljes sebességű jeltovábbítás, a 4:4:4 színfelbontás, a HDR10 és a BT.2020 mellett a készülék támogatja a Dolby Vision, a Hybrid Log-Gamma (HLG), az eARC és az ALLM szolgáltatásokat. Dekóderei között megtalálható a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio. A nagy felbontású, akár 24 bit/192 kHz-es ALAC, FLAC és WAV veszteségmentes audio fájlokat, valamint a 2.8 MHz és az 5.6 MHz-es DSD jeleket egyaránt fel tudja dolgozni és meg tudja szólaltatni. A már jól ismert beépített HEOS egységgel a multi-room streaming is megoldható, az Alexa, a Google Home és az Apple Siri hangvezérlések pedig még kényelmesebb és egyszerűbb használatot tesznek lehetővé.

Marantz NR 1510 back copy

Az NR1510-be beépített kliensek segítségével elérhetők a legfontosabb zenei streaming szolgáltatások is, beleértve a Spotifyt, a Deezert, és a Tidalt. A Wifi (2,4 GHz/5 GHz-es kettős sávú támogatással), Bluetooth és Airplay2 vezeték nélküli kapcsolatok mellett számos hagyományos kábeles csatlakozás is rendelkezésre áll, úgymint három analóg RCA line és egy phono bemenet, egy USB a front lapon, egy koax illetve egy optikai digitális bemenet, valamint hat HDMI bemenet, és persze a manapság elmaradhatatlan Ethernet csatlakozás. A kettő pre-out kimenet mellett, amelyek révén a rendszer külső végfokkal 7-csatornássá fejleszthető, amint az az 5.2 jelölésből is kitűnik, a készülékhez igény szerint akár kettő aktív mélysugárzó is csatlakoztatható.

A „slim” AV receiver nyilvánvalóan egy kompromisszum a divatos megjelenés, valamint a nagy teljesítmény és sok csatorna illetve dekóder között, vagy másképpen fogalmazva, azoknak a vásárlóknak a tudatos választása, akiknek fontos az elegáns és kompakt forma, amelyért cserébe, mivel úgysem szeretnék hangfalakkal teletömni a szobát és óriási teljesítményekre sincs szükségük, hajlandóak lemondani ezek egy részéről. Az NR1510 a maga öt csatornájával (külső végfokos bővítés nélkül) tulajdonképpen egy klasszikus házi-mozi erősítő, amely megfelelően elhelyezett hangsugárzókkal és optimálisan installálva nagyon korrekt és élvezetes mozi hangzást nyújthat. Hasonlóan a legutóbbi idők Marantz készülékeihez korábbi elődeinél kellemesebb és szerethetőbb hangzással rendelkezik, amely természetesen a különféle filmek nézésénél is ugyanúgy tetten érhető. Mivel a teljesítménye kisebb, mint a magas házas receivereké, ezért érdemes érzékenyebb hangsugárzókat választani hozzá, a basszus erőssége és dinamikussága terén pedig mozizásnál úgyis a szub-woofer viszi a hátán a terhek legnagyobb részét. Öt csatornás rendszerként a készülék nagyon széles és mély dimenziókkal rendelkező hangtér felépítésére képes, a gyorsan mozgó lövedékek vagy repülők mozgásának pontos követésével. Persze aki egyszer már megtapasztalta a Dolby Atmos magassági csatornái által nyújtott élményt, annak most némi hiányérzete támadhat, azonban a hatás így is nagyon korrekt és műfajtól függetlenül igazán jó szórakozást nyújt. Ennek további fontos pillérei a receiver tiszta és artikulált párbeszédei és a valós környezet hangjainak illetve zajainak életszerű ábrázolása, mely utóbbi rendkívül fontos szempont a cselekmény életszerűségének és hihetőségének szempontjából, amit semennyi csatorna sem pótolhat, hogyha nem az igazi. Normál és kissé hangos hangerőn a teljesítmény teljesen elegendő, igazából csak akkor érezni némi korlátokat, ha nagyon felhangosítjuk és szub-woofer nélkül használjuk és ezért a mélyenergiák közvetítésének terhe is teljesen az erősítőre marad. Újabb hatásos pozitívumként a filmzenék levegősen, kellemesen és sokszínűen szólalnak meg, ezzel is tovább fokozva a mozizás élményét.

Sztereó erősítő funkcióban is kipróbálva készüléket a különféle muzsikák egyaránt kellemes hangvételben, kerek basszussal, oldott magasakkal és egységesen szólalnak meg. A barátságos és kulturált hangvétel kellően energikus és testes mélyekkel párosul, amelyek még a komplexebb zenei részleteknél sem vesznek el a hangképben. A megszólalás általánosságban nyílt, részletező és alapvetően természetes színvilágú, egyértelmű rokonságot mutatva a márka sztereó erősítőivel. A egyes zeneszámok gyors dinamika változásait jól és pontosan követi le, a hangképe levegős, a különféle hangszerek pedig szépen elszakadnak a hangsugárzókról illetve elkülönülnek egymástól, ami szintén a klasszikus sztereó készülékek világát idézi. Nem kényszerítve őrült hangerőkre a dinamikusabb és hajtósabb pop és rockzenékkel is jól elboldogul, és a maga alapvetően kulturált és barátságos karakterében akár még szub-woofer nélkül is egészen testes és dinamikus megszólalást produkál velük, ami persze a hozzá párosított hangsugárzóktól is nagyban függ; ilyen szempontból a legoptimálisabb választás vélhetően egy érzékeny állódoboz lehet. Kellemes karaktere révén még a tömörített zenéket is jól el lehet hallgatni vele, mivel érezhetően nem a hiányosságaikat akarja kidomborítani, hanem inkább megpróbálja kihozni belőlük, amit lehet.

Ajánlás

Az elegáns és kompakt, emellett nagyon sokoldalú, modern és jól felszerelt NR1510 elsősorban a külcsínre is érzékeny, igényes, de nem vérmes csatorna szám és teljesítmény elvárásokkal rendelkező felhasználók ideális házi-mozi készüléke lehet, amellyel tulajdonosa a mozizás mellett zenét is jó minőségben hallgathat. A készülék számára az átlagos méretű terek lehetnek az ideális használati helyek, párosítás tekintetében pedig érdemes érzékeny hangsugárzókat választani hozzá, és (mozin) lehetőleg aktív szubwooferrel használni.


Marantz NR1510
Teljesítmény: 50 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 440×378×105 mm
Tömeg: 8,2 kg
Ár: 199.990,- Ft


Horn Distribution (HU) Kft.
Tel: 1/347-0020
www.horn.eu