The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Harman Kardon AVR 171S - Megkomolyodva

Hosszú hallgatás után vadonatúj AV receiver trióval rukkolt elő a Harman Kardon, melynek legkomolyabb, ám még mindig bőven a megfizethető kategóriába tartozó modellje az AVR 171S jelű típus hálózatos funkciókkal, USB porttal valamint Bluetooth és AirPlay vezeték nélküli kapcsolatokkal, egyszóval minden olyan fontos dologgal, amivel manapság egy jól felkészült házi-mozi rádióerősítőnek rendelkeznie kell.

A 7.2 csatornás készülék 7×100 W teljesítménnyel (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva) és 6 HDMI 2.0 bemenettel illetve 2 kimenettel rendelkezik, melyeken keresztül támogatja a 4K Ultra HD felbontású videók továbbítását, a védelmükre szolgáló HDCP 2.2 protokollal kompatibilis bemenettel viszont érdekes módon nem rendelkezik. Nagyáramú (HCC) széles frekvencia átvitelű erősítő egységeit hagyományos nehéz transzformátor nélküli digitális tápegység látja el energiával, ebből adódik a készülék mindössze 7.1 kg-os tömege, amivel a receiver műfajban meglehetősen könnyűsúlyú szereplőnek számít, bár ez a jelző a minőségére valószínűleg egyáltalán nem igaz. A hét csatornányi erősítőhöz kettő szub-woofer kimenet párosul, ami révén a hangzás szempontjából ideálisabb megoldásként mindegyik oldalra kerülhet egy-egy aktív mélysugárzó.

Dekóderek terén a 171-est természetesen az aktuális Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio típusokkal látták el, hogy a Blu-ray lemezeken lévő nagyfelbontású hanganyagokat a lehető legjobb minőségben, információvesztés nélkül dekódolhassa. Az optimális mozi hangzás kialakításáról a gyártó EzSet/EQ III kalibráló rendszere gondoskodik, amely a mellékelt mérőmikrofonnal karöltve az adott helyiség és a konfiguráció jellemzőihez állítja be a rendszer paramétereit. A kifinomult rendszer könnyen követhető és áttekinthető menü képernyővel rendelkezik, amelyen a felhasználó mindvégig nyomon követheti az éppen aktuális beállítások elvégzését.

8Gvhhp1

A már említett 6 HDMI 2.0 bemenet közül három 3D ready és 30/36 bit Deep Color funkciójú, egy pedig MHL rendszerű, így rajta keresztül nagyfelbontású audio/video tartalmak fogadása is lehetséges kamerákról, telefonokról tabletekről vagy a HDTV adásokról a Roku Streaming Stick csatlakoztatásával. A front lapon található USB portra iPod, iPad és iPhone készülék vagy USB kulcsok csatlakoztathatók, a rajtuk lévő zenefájlok egyszerű és kényelmes megszólaltatásához, de talán még ennél is egyszerűbb és kényelmesebb a vezeték nélküli csatlakoztatási lehetőségeket kihasználva zenélni. A beépített AirPlay egység a különféle Apple eszközökkel (iPad, iPhone, iPod touch) létesít távkapcsolatot, míg az egyéb megfelelő készülékek jeleit a receiver a Harman True Stream Bluetooth technológia segítségével fogadja. Az AVR 171 emellett DLNA 1.5 kompatibilis, ami az otthoni hálózathoz csatlakoztatva számos lehetőséget biztosít a különféle tartalmak megszólaltatására illetve megjelenítésére, valamint a vTuner internet rádiók és a Spotify Connect szolgáltatás elérésére. A gyártó True Stream technológiája ráadásként a rendelkezésre állók közül mindig a legjobb opciót kiválasztva minden esetben az elérhető legjobb minőséget biztosítja.

A készülék külső arculatát az évekkel korábban kialakított semmivel össze nem téveszthető külső jegyek határozzák meg; ám igény szerint a hangerőszabályzó körüli jellegzetes fénygyűrű ki is kapcsolható, a kijelző pedig tompítható fényű és szintén kikapcsolható. Az előlap bal alsó sarkában egy diszkrét takarólap mögött rejtőzik az USB port és a kettős funkciójú 6,3 mm-es jack aljzat, amely fejhallgató csatlakozó és a mérőmikrofon csatlakozója is egyben. A hátlapon a 8 HDMI aljzat mellett 2 line analóg és 3 digitális (2×optikai, 1×koax) bemenet található. Előfok kimenet ezen a szinten még csak a szub-wooferekhez jár, a különféle csatornákhoz tartozó hangsugárzó csatlakozókat pedig a könnyebb installálhatóság kedvéért eltérő színekkel különböztették meg. A készülékhez mellékelt távvezérlő egy olcsó hatású, apró gombokkal telezsúfolt fekete műanyag típus, melynek „vakon” történő használatát azért szokni kell, főleg, hogy például a leggyakrabban használt hangerő nyomógombokat sem különítették el a többiektől és a méretük is ugyanolyan pici.

maxresdefault

Legelőször is azok aggodalmait hadd oszlassam szét, akik a digitális tápegység és a belőle adódó relatíve könnyű tömeg miatt esetleg a teljesítmény és a basszus erőteljessége miatt aggódnának. Az AVR 171 még önmagában (szub-woofer nélkül) használva energikus hangzással rendelkezik, a basszusa pedig afféle „fitnessz” basszus, vagyis meg van a kellő ereje, dinamikája és teltsége, de egy cseppnyi felesleges „zsír” sincs rajta. Mélysugárzóval párosítva a basszus szub tartomány feletti része jól bírja a tempót a ”dohogó” által megszólaltatott többi résszel, ismét csak az erősítő energikusságát bizonyítva ezzel.
Általános karakterét tekintve a készülék világos, nyílt és realista hangvételű, a megszólalása kevésbe kerek, mint az utóbbi időkben nálam járt Yamaha receivereké. Kedvező árához képest meglepően jó transzparenciával és részletező képességgel rendelkezik, így a mozi hangzása meglehetősen intelligens fajta, amiben persze a finom részletek odafigyelő ábrázolása jól megfér az akciófilmek kelően energikus, de sohasem agyatlan tálalásával. Az EzSet olyan jól belőtte a paramétereket, hogy a minimális manuális után állítás szinte már csak kukacoskodásnak tűnt a részemről, mindenesetre a végeredmény jól felépített 3D tér és helyes arányokkal megszólaló surround hangzás lett.
Tiszta és nyílt karaktere kellemes és érdekes színvilággal párosul, utóbbi dacára mégsem érezni a kommersz készülékek népkábító karakterét, vagyis a készülék e téren sem esik át a ló túlsó oldalára. A való élet zajaival jól összehasonlítható hétköznapi effektek egészen hihetőek, az egyik filmben például úgy szólt a csengő, mint nálunk, és egy pillanatra azt hittem hozzák jöttek és csak egy hajszálon múlt, hogy nem mentem ki ajtót nyitni. A realizmus mellett a csillogó „mesevilágok” ábrázolása is jól megy neki, eredendően hitelességre törekvő stílusa okán azonban a valóságtól sohasem szakad el teljesen, így az előadásában még a legnagyobb fantazmagóriában is van valami hihető.
A párbeszédei hihetőek és szépen artikuláltak, jó hangmérnöki munka esetén még a legnagyobb csatazajok közepette is mindvégig érhetően maradnak. Energikusság terén a HK receiver szintén jól teljesít, folyamatos terhelés esetén is a nélkül bírva a strapát, hogy bármiféle anomáliát éreznék benne.

Visszanézve a korábbi HK erősítőkkel kapcsolatos jegyzeteimet úgy tűnik, az új széria modelljei barátságosabb és hitelesebb hangvételűek lettek, ha úgy tetszik, bizonyos értelemben megkomolyodtak. Az AVR 171S elég jól megragadja a jazz klub pezsgő hangulatát és életérzését, de azért az „ereszd el a hajamat” kategóriába nem csap át. Ritmusszekciója közepesen feszes és izgalmas, a cinjei selymesek, a szólózó klarinét pedig kellemesen cifrázza a cikornyás dallamokat. A basszusa mindvégig hangsúlyos, de sohasem tüntető módon, amikor viszont egy-egy jókora dobütés erejéig oda kell csapni, akkor odacsap. Vibrafonja szépen csengő, nagyon enyhén fátyolos hangú, ami sokkal jobban tetszik, mint a korábbi sorozatok csillogóan hifis karaktere.
Operán és egyéb klasszikus muzsikákon tiszta és sima, kellően koherens megszólalást produkál, ezeken a területeken egyértelműen felülmúlva árkategóriáját és AV receiver mivoltát. Korrekt módon felépített méretes színpadon helyezi el a zenészeket, levegőből sincs hiány és még a nagyzenekarok komplexitásának érzékeltetésére is képes. A hangzásában több helyütt valódi audiofil elemek is felfedezhetők, mint például a Vivaldi mű hegedűinek érzelmessége és egyéb apró finomságaik. A lelkesen daloló operaénekesnő abszolút önállónak tűnik a zenekaron belül, ami összeszokott rutinnal kíséri őt. A zene kellemes és egységes, nincsenek benne kiugró momentumok és bántó hibát sem lehet felfedezni. Az átszellemült hangulatú Stabat Materben ismét jól sikerül megragadnia a felvétel lényegét, így meglepően élvezetesen tálalja ezt a kifinomult és összetett muzsikát.
Rock és popzenéken tiszta, nagy hangerőn is torzítatlan és dinamikus megszólalásával hódít. Basszusa kellően testes és ütős, az ének és beszédhangjai tiszták és hiteles hangszínekkel rendelkeznek. A beépített FM rádiója a mellékelt egyszerű drót antennával is tiszta és zajtalan vételt produkál, még a beszélgetős műsorokon is, amelyeken minden sercegés és surrogás jóval bántóbb lenne, mint a zenéken, ahol a cinek és egyéb hangok jótékonyan elnyomják őket. USB kulcsról gyorsan beolvassa a muzsikákat és még a jobbféle MP3-akat is egészen élvezhető módon szólaltatja meg, s ugyanez igaz a pillanatok alatt kialakuló zavartalan Bluetooth kapcsolaton keresztül érkező zenékre is.

Tiszta, nyílt és kellemes karakterű hangjával az AVR 171S egy kategóriáját meghaladó, jól hallgatható készülékként mutatkozott be, ami kulturált mozi hangzást és még klasszikus műveken is élvezhető zenei megszólalást produkált. Beépített tunere szelektív és zajtalan vételt biztosít, DLNA, Bluetooth és USB csatlakozásai, valamint a vTunere révén pedig a készülék számos egyéb zenehallgatási és felhasználási lehetőséget kínál, a többi pozitívuma mellett ezzel is bebizonyítva, hogy megérte ennyit várni rá.


Harman Kardon AVR 171S
Teljesítmény: 100 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Jel-zaj arány. 100 dB
Méretek: 121×440×300 mm
Tömeg: 7,1 kg
Ár: 149.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu