The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-V779 – Határeset

Érdekes „madár” a „79”-es sorozat csúcsmodellje, mivel nem csak, hogy a gyártó felső osztályának számító Aventage típusok határán mozog, hanem pontosan annyiba kerül, mint az RX-A750, így a külsős konkurensek mellett még egy igen erős házon belüli vetélytárssal is meg kell küzdenie.

Az embert, akarom mondani receivert próbáló feladathoz természetesen alaposan felkészítették a kisebb társainál nagyobb és súlyosabb RX-V779-et, amely számtalan tudománya és funkciója mellett jelentős hozzáadott értékként a Yamaha saját fejlesztésű Music Cast nevű multi-room rendszerét is magáénak mondhatja.

A 7.2 csatornás RX-V779 minden egyes csatornáján diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik, melyek 8 Ohmos terhelésen 130 W dinamikus csúcsteljesítmény előállítására képesek. A digitális formátumban érkező jeleket csatornánként külön-külön 192 kHz/24 bit rendszerű Burr Brown DA konverterek alakítják analóggá, míg a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül érkező fájlokat még a speciális algoritmusokkal dolgozó Compressed Music Enhancer is kezelésbe veszi, hogy jobb hangot varázsoljon a tömörített anyagokból. Minőségi forrásokról érkező zenék esetében érdemes aktiválni a Pure Direct üzemmódot, ami mindenféle szükségtelen áramkört és funkciót kiiktat a jelek útjából, így biztosítva a készülék által elérhető legtisztább és torzítatlan hangzást. Ha valakinek nincs szub-woofer a rendszerében és kevesellné a mélyeket, igénybe veheti az Extra Bass nevű hatékony basszus kiemelőt, amire, amint az később kiderül, megfelelő hangsugárzók esetén egyáltalán nincs szükség. A 7.2 rendszer újabb előnyeként 5.1 illetve 5.2 konfigurációkban használva a készüléket a kettő fennmaradó csatorna bi-amplifikálásra is felhasználható, amely megoldás általában érezhetően jobb hangminőséget biztosít.

maxresdefault

A hangsugárzó szettel és a szoba akusztikájával való korrekt összehangolást a gyártótól megszokott YPAO rendszer legújabb változata segíti. A beépített 3D Cinema DSP a megszokott 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról is elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz. A bőséges választékban megtalálható a fejhallgatókhoz optimalizált Silent Cinema valamint a Virtual Cinema Front funkció is. Dekóderek terén a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic IIx és a DTS-HD Master Audio típusok állnak rendelkezésre.

Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K (4K Pass Through) videojelek is továbbíthatók, illetve olyan értékes videós funkciókat is kapunk, mint a HDMI Audio Return csatorna, a Deep Color, az x.v. Color, a 24 Hz-es képfrissítés és az Auto Lip Sync. A front lapon lévő USB port iPod és iPhone készülékek, USB kulcsok valamint egyéb hordozható audio lejátszók csatlakoztatására szolgál, melyekről FLAC (96 kHz/24 bites is), WAV 192 kHz/24 bit és Apple Lossless 96 kHz/24 bit zenefájlok szólaltathatók meg. Mellette található egy Aux jelű 3,5 mm-es analóg jack bemenet, míg a 6,3 mm-es fejhallgató aljzat az előlap bal alsó sarkán kapott helyet. HDMI-ből 8 darab (6 bemenet, 2 kimenet szimultán HDCP2.2 kompatibilitással) található, emellett 5 analóg és 4 digitális bemenet áll rendelkezésre a különféle analóg és digitális forráskészülékek csatlakoztatásához. A Bluetooth és AirPlay funkciók révén a megfelelő eszközökről immár abszolút komfortosan, vezeték nélkül lehet zenélni a készülékkel. A különféle zeneszolgáltatók közül a Spotify, a Pandora és a Juke egyaránt elérhető.

Yamaha RX V779 hazimozi erosito
A klasszikus távvezérlő mellett a receiver modern megoldásként az App Store vagy a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető AV Setup Guide alkalmazás segítségével iOS vagy Androidos táblagépekkel egyaránt beállítható és vezérelhető, míg a távvezérlős változatnál az On Screen funkció segítségével lehet navigálni a különféle a menükben.

Ahogy azt a ’79-es sorozat előzőleg tesztelt két modellje kapcsán már leírtam, az új készülékek egyértelműen hangsúlyosabb basszussal rendelkeznek, mint elődeik, ám ezt a tényt az Aventage típusok határán lévő RX-V779 kisebb társainál jóval diszkrétebb módon hozza a tudomásomra, egyértelműen jelezve, hogy ő már a felsőbb kategóriák minőségi szintje felé kacsintgat. Hangja a plasztikusság mellett egyben nagyon kellemes is, a márka klasszikus értékének számító lágyság és analógos jelleg tökéletesen tetten érhető benne. Mindez persze nem akadályozza meg abban, hogy izgalmas és forró akciójelenteket produkáljon, ha a téma éppen úgy kívánja, és a gyors tempót is könnyedén felveszi, legyen szó, száguldó űrhajókról, az utak porát felkavaró autókról vagy a mindenfelől érkező golyózáporokról. A hétköznapi életben is tetten érhető, éppen ezért jó összehasonlítási alapot jelentő effektek és zajok (kulcscsörgés, padlónyikorgás, ajtócsapódás, stb.) meglehetősen élethűek a tálalásában, ami nagyban hozzájárul a filmek élvezetéhez és a realizmus érzet fokozásához. Nagyobb hangerőn vagy komolyabb dinamikájú jeleneteknél a hangok erőlködéstől mentesen, könnyedén áramlanak a hangszórókból, megfelelő hangsugárzók esetén a mélyekre még 5.0 vagy 2.0 szettben sem lehet panasz. Az Aranyélet új részében a dzsipben szóló hip-hop zene basszusa egyenesen félelmetes, egyből kiderül belőle, hogy a készülék minden finomsága mellett egy valódi Sub Bass Monster is egyben. A párbeszédei hihetően, szépen artikuláltan és kellemes tónusban szólalnak meg, korrekt hangkeverésű anyagok esetében még a legnagyobb csatazajok közepette is végig érhetően maradnak.

A finoman pezsgő, kellemes hangulatú jazz muzsika testes mélyekkel és energikus ritmusszekcióval elevenedik meg a nappalimban. A zene karaktere és minősége az Aventage széria belépő modelljét idézi, s mivel a két készülék teljesítménye is hasonló, dinamikailag is rá emlékeztet. A hangszerhangok határozottak és kellemesek, a színpadképet korrekt módon építi fel és a levegővel sem fukarkodik a fúvós hangszerek esetében. Klasszikus műfajokon az energikusságot vegyíti a kellemes, élvezetes karakterű megszólalással, ugyanúgy, ahogy azt a hasonló jellegű filmzenék megszólaltatásánál már tapasztalhattam. Basszusa és ereje révén a komplex részletek és az erőteljes tuttik prezentálása is jól megy neki, de persze andalítóan finom is tud lenni, amikor a muzsika úgy kívánja. A különféle dinamikus pop és rockzenék megszólaltatásánál a jazzhez hasonlóan az erőt és a kellemes tónust kombinálja egymással,
így a vérbő ritmusú, valamint a finoman összetett dallamvilágú számok egyaránt a fogára való falatnak számítanak

Valóra váltva a papírformát az RX-V779-es egyértelműen az Aventage modelleket idéző egyszerre erőteljes és kifinomult hangzással rendelkezik, amit bőséges szolgáltatás és funkció repertoárral egészít ki. Önmagában nézve ezt a minden szempontból jól teljesítő készüléket egy nagyon korrekt, jó vételnek mondanám, speciális helyzetét tekintve azonban nem fogja megúszni a „kis” Aventage típussal történő állandó összehasonlítást, amelynek végét viszont már a szubjektív ízlések és elvárások is erősen befolyásolják majd.

Yamaha RX-V779
Teljesítmény: 95 W (8 Ohm, 2 csatornát meghajtva)
Méretek: 435×171×379 mm
Tömeg: 10,6 kg
Ár: 249.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu