The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

HARMAN KARDON AVR-370

Finomat főzni csak minőségi alapanyagokból lehet, és minden egyes összetevő egyformán fontos. A hifi/házimozi esetében a szabály ugyanaz, figyelj oda mindegyik komponensre, ha igazán jó rendszert szeretnél. A házimozi receiverek az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet vállalnak magukra, talán ezért is érdemes fokozott figyelmet fordítani kiválasztásukra. A Harman-Kardon AVR 370-ese már az igényesebb vevőkört célozza meg, mindent beletettek, ami ma ebben a témában egyáltalán felmerülhet.
A készülékkategória elnevezése már ma sem határozza meg igazán ezen egységek szolgáltatási bőségét. A fejlesztők a receivereket szemelték ki az évről-évre bővülő szolgáltatások „otthonaként”, mint a rendszer központi elemei, tulajdonképpen megkerülhetetlenek. Így aztán az évenkénti – egy időben teljesen feleslegesnek tűnő – modellváltás, mostanában mindig jelent valami érdemleges plusz funkciót is.

Az AVR 370 7.2 csatornás, vagyis a frontok mellett 2 subwoofer meghajtására van lehetőség, ezt komolyabb rendszerekben érdemes is kihasználni. A készülékház mérete alapján jóval nehezebbnek gondolnánk, a 7×125W-os teljesítmény pedig szintén derékfájásos emelgetéseket sejtet, de hála a kapcsolóüzemű tápnak és a digitális végfokoknak, a készülék tömege egészen emberbarát, mondhatni könnyű. A dizájn nem változott - ebben következetes a Harman – csak egy pillantás, és tudod miről is van szó, az elmúlt évek alatt részleteiben ugyan változott, de főbb vonalaiban és a kéken körbe világított hangerőszabályzó maradt. És ez így jó.

Harman-Kardon-AVR-370-remoteA 3D után e téren újdonságnak számító 4K technológia már e modellben is megtalálható, ami nem mást jelent, minthogy a HD (1920×1080 képpont) felbontás négyszeresének megfelelő, vagyis 3840 × 2160 képpontos kimeneti jelet tud produkálni, illetve a HDMI bemeneteken fogadni, és továbbítani. A felskálázáson egyelőre nagyobb a hangsúly, UHD forrásból és filmanyagból egyelőre nagyon szerény a kínálat, de ugyanez a helyzet a megjelenítők frontján is. A 370-es mindenesetre már ma képes kezelni e jeleket, vagy Faroudja DCDi processzorával alacsonyabb felbontásból jó minőségben felskálázni, ezért néhány év múlva, mikorra – talán – már a piacot elárasztják az UHD TV-k, még mindig nem lesz elavult konstrukció.
A (CEC és Deep Color kompatibilis) HDMI csatlakozók száma már minden igény felett áll, egészen pontosan 7 bemenet, és 2 kimenet lett kialakítva a hátlapon, és egy bemenet az előlapon (mind 1.4a verziójú). A Blu-ray lejátszótól a játékkonzolokig mindent fogad és kezel, legyen a megjelenítő TV, vagy projektor, a dugdosást el lehet felejteni. Ugyanakkor észre kell vennünk, hogy a csatlakozók erdeje kezd eltűnni a HDMI-nek hála. Van azért lehetőség a régebbi szabványok szerinti egységek csatlakoztatására, de ezek helyét lassan átveszik az egyszerűbb, összetettebb digitális aljzatok, s persze a vezeték nélküli megoldások. A hálózati funkciók wifi kapcsolattal, vagy kábelen (Ethernet) keresztül érhetők el, az iOS eszközök (iPhone, iPad, stb.) számára beépítették az AirPlay kapcsolatot is.
harman-kardon-avr-370-av back

 

Készülékünk DLNA® 1.5 kompatibilis, alkalmas hálózati eszközökről zenei anyagok lejátszására is, kiemelkedő hangminőséggel, s természetesen az interneten fellelhető sokezer online rádióadó, podcast hallgatására is van lehetőség. A vTuner® technológia ehhez nyújt gyors és könnyű hozzáférést. A USB bemenetet használva külső tároló eszközökről játszhatunk le tartalmakat, vagy az iOS eszközök csatlakoztathatók ide kábellel. A hálózati kapcsolatot kihasználva az Internetes rádióállomások, podcastok nyújtotta hatalmas zenei választékból csemegézhetünk kedvünkre, a vTuner® technológia mindehhez azonnali, könnyű hozzáférést biztosít.

A 7× 125 Watt teljesítmény több mint elegendő, még nagyobb szobákban is, de gondoltak azokra a felhasználókra, akik ennél többre vágynak, ezért minden csatornához tartozik egy „pre-out”, külső végfokok számára. Amennyiben 5.1-es konfigurációval kiegyezünk, a „maradék” csatornákat felhasználva kialakítható a második zóna, ezzel „multiroom”-má válik rendszerünk. Ezt a második zónát a mellékelt Zone II IR távvezérlővel kezelhetjük. A teljes rendszerre kiterjedő kontroll okostelefonról és tabletről is lehetséges, csak le kell tölteni az iTunes, ill. a Google Play áruházból az ingyenes appot, és a szép grafikus felület azonnal rendelkezésünkre áll.
androidA receiver beállítását kifinomult mérőmikrofonos kalibrációs rendszer segíti, különösen az ideálistól eltérő arányú, ill. berendezésű szobákban vehetjük hasznát, de az alapok beállításához standard helyiségekben is ajánlott. A jól kalibrált rendszeren aztán örömmel élvezhetjük a támogatott nagyfelbontású Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio™ hangformátumokat, s mikor a szomszéd már nem élvezi a falbontó basszust, az éjszakai módba kapcsolva megőrizhető a jószomszédi viszony.

Hang és kép
A mérőmikrofonos kalibráció pontos, a mért távolságok és szintek beállítása csak apróbb finomításokat kíván az egyéni ízlésnek megfelelően. A 125W csatornánkénti teljesítményt ugyan a szokásos két csatorna egyidejű terhelésével mérték, vagyis 7 csatornás üzemben valamivel alacsonyabb, de az energia, ami az AVR-370-ből árad, így is brutális, ráadásul egyszerre két aktív mélysugárzót hajthat meg. Bár ez sokak szemében túlzásnak tűnhet, én mégsem nevezném annak, a mélyhangok pontossága és a dinamika sokat javul a plusz mélynyomóval. Az effektek és a 3D hangtér leképzése pontos, rendkívül élvezhető, az átlós mozgások szépen lekövethetők. A hang tisztasága nagy hangerő mellett is megmarad, a szöveg érthetősége kitűnő. A felső hangtartomány tiszta, csillogó és levegős, a térérzet messze túlnyúlik a szoba falain. A robbanások, mélyeffektek nem zavarják a felsőbb tartományokat, én két Velodyne Impact 12-vel hallgattam, ami 45m2-en egészen elképesztő, falbontó basszust jelentett. Persze a falbontás nem kötelező, de az elemi erő a szükséges pillanatban a képi élménnyel összhangban borzasztóan hatásos tud lenni.
Zenei felvételekkel még jobban tetszik, azért a subwoofereket kicsit vissza kell fogni, de ha kontrollált, gyors hangú modellt választunk hozzá, igazi élmény egy-egy koncert megtekintése. A levegősség és tisztaság itt még előnyösebb, a koncert hangulata remekül átjön. Adele, Simply Red, vagy Chris Botti, mindegyik stílusban jól teljesít, Botti trombitájának hangja egészen élethű, pont annyira „rezes”, amennyire kell. Adele „Live at the Royal Albert Hall” koncertfelvétele hasonlóan „fekszik” a rendszernek, óriási térrel és levegővel szólal meg, miközben a nézőtér dimenziói tökéletesen érzékelhetők. Az elektroakusztikus gitár hangja, a vonóskar finom játéka, a bendzsó szólója, de még a dobseprő is külön élmény.
Sztereoban szintén helytáll, a hangzás az egykori csúcshifi kategóriát idézi. Megfogott, pontos energikus basszus, tiszta, artikulált középtartomány, és fényes, csillogó magasak. Tulajdonképpen minden a helyén, a kevésbé „vájtfülűek” örömmel hallgathatják, az audiofilek viszont benne sem fogják megtalálni az ideális „kombi készüléket”. Kicsit hűvös és tárgyilagos, nem képes hosszan lekötni a figyelmemet.
A streamelt zene egy keveset veszít a precizitásából, valamivel lágyabb, pontatlanabb az egész, de ezt most nem bánom, nem lesz tőle kevésbé hallgatható, sőt... Amennyi a tömörített, letöltögetett és csereberélt zenei fájlokban van, azt maximálisan képes közvetíteni. Az internetrádió szintén tetszett, könnyen kezelhető és helyenként nagyon jó hangot kapunk, s persze a zenei változatosságról se feledkezzünk el.

És végül, de nem utolsósorban meg kell említenem a video fokozatot is. A HDMI switch remek dolog, ha az ember több video forrást is használ. A fejlett videoprocesszor pedig az idősebb készülékek képének precízebb felskálázásával teszi hozzá a magáét. A Faroudja processzor szép munkát végez, egy régebbi Pioneer DV-610-es – akkoriban nagyon jónak számító – felskálázásához viszonyítva markánsan látszik a különbség. Sokkal simább, homogénebb a kép, jóval közelebb áll a natív HD anyagokhoz a HK produktuma. Az Oppo 103-assal is tettem egy próbát. Qdeo vagy Faroudja? Talán a Qdeo, de ezt már tényleg nehéz megítélni, még vetítőn is.

Ajánlás
Szóval igaz a mondás: „ne ítélj elsőre”, az AVR kis tömege ellenére nem könnyűsúlyú játékos, bőséges szolgáltatási skálával és komoly teljesítménnyel látták el ahhoz, hogy vásárláskor a legjobb vételek listáján előkelő helyet foglaljon el. Sikerült „látványos” hangzásvilágot párosítani mindehhez, és ha a rengeteg szolgáltatást, a letisztult, elegáns külsőt is figyelembe vesszük, sokak ízlésével és igényével találkozhat, miközben árát tekintve még a megfizethető kategóriában szerepel.

 

Frekvencia átvitel: 10 – 130 000 Hz
Ajánlott hangsugárzó impedancia: 6 – 8 Ohm
Antenna bemenő impedancia: 75 Ohm
Jel/zaj viszony: 100 dB
Kimenő teljesítmény névleges/zenei: 7×125 / 200 W
Méretek: 440×165×382 mm
Teljesítményfelvétel:  1400 / 1 W
Teljes harmonikus torzítás: 0,07 %
Tömeg: 8 kg
Ár: 249.999 Ft
www.extremeaudio.hu