The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Pioneer VSX-922

Az idei EISA díj átadón, a házi-mozi erősítő kategória díjazottjai közül ismét a Pioneer örülhetett, sikerült megismételnie a tavalyi sikert, újra a Pioneer 9-es sorozatú modelljét találták arra méltónak, hogy a 2012-2013-as év házimozi erősítője kitüntető címet viselhesse. A modell számszerűen követi a tavalyi készülék sorszámozását, így Pioneer VSX-922 a becsületes neve. A készülék külsőre nem sok újdonságot tartogat, ugyanazt az előlapot kapta, mint a VSX-921-es. Látszólag szál-csiszolt alumínium, de csak látszólag, valójában egy anyagában festett műanyagról van szó.

Ha nem olvasom előtte el a leírását, akkor nekem fel sem tűnik, olyan halványak azok a vízszintes alumínium mintázatok. Az előlap teljesen szimmetrikus. Két, kissé lentre helyezett forgó kezelőszerv található a készülék két szélén, melyek közre fogják a pontmátrix megjelenítésű kijelzőt, és az alul - egy kis fedlap alatt - található bemeneteket.
A kijelzőt, és a gombokat körülvevő magas fényű fekete műanyag nagyon impozáns, és a kijelző is talán az egyik legszebb a mezőnyben. Az előlapon nem található túl sok gomb, de valójában épp elegendő ahhoz, hogy a készüléket a távirányító elkeverése után is működésre bírjuk. Meg kell említeni, hogy a tekerő kezelőszervek működése inkább az alsóbb kategóriákban tapasztaltakat juttatja eszembe. Reméljük, sokat nem kell majd kézzel tekergetnünk, így messziről legalább megmaradhat a jó érzésünk vele szemben.
A készüléket megfordítva egy letisztult, átgondoltan megépített farrészt kapunk. A mostani trend itt is érződik, hiszen a HDMI bemenetek számának növelésével arányosan csökkentek a – már többnyire amúgy is kihasználatlan - analóg, és digitális hang-, és videó bemenetek. Mintha csak Denon lenne.
Számszerűsítsük: Miután kritika érte a tavalyi modellen a kevés HDMI bemenetet, a Pioneer mérnökei az idei modellen már 4 helyett 6 db 3D támogatással bíró 1.4-es szabványú HDMI bejáratot alakítottak ki. Mindehhez egy HDMI kimenet párosul, mely minden jóval el lett látva. CEC vezérlésű, ARC hang visszacsatolású, XV, Deep Colour, és 24p támogatással bíró HDMI csatlakozásról van szó, mely a beépített kiváló minőségű videó chipnek köszönhetően az összes analóg videó jelből 1080p, vagyis Full HD videó kimenetet varázsol, vagyis képes a kisebb felbontású videó anyagok felskálázására.
vsx-922-s-backA komponens (1), és a kompozit (4) bemenetek száma 1-1 darabbal csökkent, ezt még senki sem siratja, talán csak az egy elveszett optikai bemenet hiányozhat majd (2 helyett 1).
A készülék képes a HDMI Standby Through-ra, vagyis a HDMI jeleket kikapcsolt állapotban is át tudja átengedni. Erre manapság elég nagy az igény, hiszen nem minden esetben szeretné az ember bekapcsolni az erősítőjét, ha TV-t néz.
A készüléken kívül még egy dolgot kell megvizsgálnunk, és ez a távirányító.A laikusok számára félelmetes darab. Külsőre keskeny, kényelmes fogású, de rengeteg apró egyforma méretű gombot tartalmaz, szám szerint 68-at. A négyirányú navigációs nyíl viszont kényelmes. A főbb funkciók, mint a hangerő szabályzó, a ki-be kapcsoló gomb, némítás, TV vezérlés viszont mind megszokható, kézre álló helyen vannak.

A külsővel szinte végeztünk is, ismerjük meg tehát készülékünk belső értékeit is.
Az erősítő természetesen „hálózat képes”. Csatlakozhatunk hozzá a tavalyról jól ismert opcionálisan elérhető AS-BT200 Bluetooth adapterrel, melynek már akkor sem sok értelme volt, hiszen az Airplay mellett nem rúghat labdába. Igen, természetesen ez a modell is Airplay kompatibilis, mint az elődje. A másik csatlakozási mód a LAN, melyre a DLNA 1.5 révén képes, továbbá az Airplay funkciónak köszönhetően telefonunkról, számítógépünkről is hallgathatjuk vezeték nélkül a zenéinket.
LAN-on keresztül a világháló (Internet) is elérhető, ahol szinte feldolgozhatatlan mennyiségű zenei anyag vár ránk. Az eligazodásban segítségünkre lehet a különböző szűrők használata, mellyel stílusokra, vagy lokalizáció szerinti felosztásra bírhatjuk rá. Szintén sajnálatos eseménynek tudtuk be, hogy nincs kiemelve hazánk a listából, így az országok között a 22.-ként találjuk meg magunkat, miután szűkítettünk az Európai kontinensre. Egyébként 111 db hazai rádió közül válogathatunk.
A vTuner hangjára különösebben nem lehet panaszunk, bár hallgatás közben inkább FM rádiós érzésünk támad, annyira nem érződik a digitális jelleg. Amennyiben nincs a közelünkben a Router, melyhez vezetékesen csatlakozhatunk, úgy szintén rendelkezésünkre áll idén is az (AS-WL300) wifi adapter, melyet a készülék hátulján található USB bemenethez csatlakoztathatunk.
Dekóderek terén is teljes az arzenál: Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Pro Logic IIz, Dolby True HD, DTS, DTS-ES, DTS Neo: 6, DTS 96/24, DTS-Express, DTS-HD High Resolution Audio, DTS-HD Master Audio.
Ezeken felül akár 15+1 egyéb surround mód közül lehet válogatni. Ezen a téren a Yamahát senki sem tudja felül múlni, de a Pioneer azért kísérletet tesz rá. Ha már a Yamaha-t említettem, akkor örüljünk valami újnak: A Pioneer ugyanis a Yamaha-hoz, és a Harman/Kardon-hoz hasonlóan nem az Audyssey cégtől licenszeli a szoba akusztikus bemérő rendszert, és a különböző éjszakai üzemmódokért felelős hangzásképeket, hanem saját maga fejleszti azt. A bemérő rendszer a tavalyi modellhez hasonlóan idén is 9 sávon történő EQ hangkiegyenlítést, késleltetést, és hangerő beállításokat ígér. Figyelembe veszi a fázis, és az állóhullámok értékét is. Az, hogy ez milyen hatásfokkal működik a bemérést követően kiderül.
Említésre méltó változás még a DSP chip cseréje. A VSX-922-ben idén már a Texas Instruments Aureus(TM) TMS320DA808 kódjelű DSP chipje dolgozik, mely alaphelyzetben 300 MHz-en ketyeg, de a komolyabb számítási műveletek elvégzéséhez 456 MHz-es órajelet használ, mindezt 256 kB SD RAM és 1024 kB ROM támogatja.
Pioneer VSX 922A 7.2-es rendszerű készülék erősítő egysége - természetesen a kategóriától elvárt módon -diszkrét alkatelemekből lett felépítve, teljesítményben és minőségben megegyező végfokokkal minden egyes csatornán. A kimeneti teljesítménye 150 Watt. Persze ilyenkor kezd hőzöngeni a nép, hogy egy 550 W áramfelvételű gép hogy lehet képes ilyesmire. A válasz a teljesítmény adatok megadásánál található, ugyanis egy csatornán mérve adták meg az értéket 6 Ohm-os terhelés mellett, 1KHz-en mérve 1 %-os torzítás mellett. A gyakorlatban, persze a mérési eredmények azt igazolják, hogy a kategória átlagát nyújtja. 1-2 W eltérést mutatnak csupán ezek az erősítők egymáshoz képest, ha az összes csatornán mérik a kimenő teljesítményüket. Ez amúgy is csak egy számadat, nem ezért szeretünk, vagy utálunk egy erősítőt, hanem a tudásáért, a nevéért, a külsejéért, és nem utolsó sorban a hangjáért.

iControlAV2 menü
Talán a leglátványosabban az eredetileg Apple termékekre fejlesztett vezérlő alkalmazással iPhone, iPod, és iPad készülékünk segítségével vezérelhetjük AV erősítőnket.
Az iControlAV2 használatakor nem vagyunk a szobához közve, mivel wifi hálózaton keresztül kommunikál, nem pedig a hagyományos infra vezérlést használja. Segítségével a teraszon ücsörögve is vezérelhetjük az odatelepített 2. zóna hangerejét, és azt is, hogy mi szóljon rajta. Mondjuk pl. az a Youtube video, amit épp az Ipad-ünkön nézünk. Ezzel máris két funkciót használunk, a másodikat Airplay-nek nevezzük. Ugyanezzel az alkalmazással vezérelhetjük a hálózatba kötött Blu-ray lejátszónkat, így anélkül indíthatunk el a gyereknek egy filmet a nappaliban, hogy be kellene mennünk. Persze eközben mi még mindig a videó hangját élvezzük a teraszon, ugyanarról az erősítőről lejátszva. Fantasztikus. Van egy érdekes funkció, amit nem sokan fognak használni, azt hiszem. Ez a „Balance”, amit megnyitva a készülékünk kijelzőjén egy kör jelenik meg, ezen láthatjuk vizuálisan a komplett surround rendszer hangerő-elosztását. Egy giroszkópos játékhoz hasonlóan működik, ahova a telefonunkon bökünk ujjunkkal a kör területén belül, oda fogja irányítani az erősítő a hangsugárzók jelelosztását.

Air Jam menü
Az Air Jam a Pioneer által fejlesztett alkalmazás, mely ingyenesen letölthető iPod, iPhone vagy iPad készülékekre. Segítségével vezeték nélkül küldhetjük az erősítőnek a mobileszközünkön tárolt zeneszámainkat. Nálam ez sajnos nem működött, mivel Bluetooth kapcsolatot kért, ami eszköz híján nem állt a rendelkezésemre. A szoftverrel a közösségi hálók segítségével meg is oszthatjuk zenéinket. Ennek sem sok értelmét látom az Airplay mellett, az egyik kizárja a másikat, főleg, hogy csak Apple készülékekkel kompatibilis. Még Androidnál, vagy egyéb más operációs rendszereknél látnám értelmét, de itt nem.

Hangminőség
A funkciók és belső értékek bemutatása után következhet az, amire igazán vágytunk, a meghallgatás. A teszthez a visszafogott angol hangzással bíró Mordaunt Short Mezzo 8-as 5.2-es szettjét használtam.
Az első teszt az irodában történt. 2.0 felállásban. Két polcsugárzó és egy CD lejátszó közreműködésével arra voltunk kíváncsiak, hogy sztereózásra, ami valójában csak a második funkciója, mennyire alkalmas.
Pár perc zenehallgatás után megállapítottuk, hogy a sztereó zene nem igazán az ő terepe. Hallgatható hangja van, csak nem kötött le. Háttérzenélésre tökéletesen alkalmas, de arra, hogy minőségi zenét hallgassunk egy jó pohár testes vörösbor mellett, arra nem.
Át is vittem a bemutató termünkbe, ahol 60 m2 állt a rendelkezésre a bizonyításra. A tesztet a kalibrálással kezdtük meg. Szépen, aprólékosan dolgozik a részleteken, nem sieti el, lassúnak nem tűnik, inkább alaposnak. A folyamat végén ellenőrizhetjük a beállításokat, és szabadon módosíthatjuk a kapott értékeket. Az egyik legjobban paraméterezhető erősítő a VSX-922-es, amire szükség is lesz, ugyanis rendesen bele kell nyúlnunk az eredménybe. A végeredmény olyan „Pioneer-os” lett, a magasakat rendre kiemelte minden csatornán. Minden hangfalat nagyméretűnek érzékelt, de a keresztezési frekvenciát 80 Hz-en állapította meg. Elsőre persze hittünk neki, és meghallgattuk, mire megyünk vele. Nem szabadott volna, rendkívül zavaró lett. Szegény Mordaunt Short-ok olyan fémesen szóltak, mintha egy szamuráj csapat esett volna egymásnak egy Celine Dion koncerten. Kissé megváltoztatva a beállításokat, és kikapcsolva az általa mért eredmények egy részét kezdett alakulni a dolog. Találtam még egy jópofa funkciót a menüjében, amit X-Curve-nek hívnak. 2 kHz-en vesz vissza 0,5 dB/oct meredekséggel a szoba méretének függvényében, ha esetleg a magas hangok túlságosan felerősödnének. A mi 60 m2-ünk papíron 1,5 dB/oct csökkentést ír elő, mi már 1 db/oct-al is megelégedtünk volna, de hát ismét higgyünk neki, ő az okosabb. Az eredmény mérföldekkel jobb lett, mint az általa felkínált verzió. Nagyon telt hangja nem lett, de a részletek felettébb mások, mint a többi márkánál. Talán ez a Pioneer igazi karaktere. Még jó, hogy nem nyugodtunk bele a kapott eredménybe. Ajánlom azoknak, akik egy ilyen készüléket hazavisznek, és elsőre esetleg nem tetszik nekik az eredmény, hogy próbálkozzanak a paraméterek módosításával, hiszen a sokféle lehetséges beállítás közt ott lapul a helyes is.
Most már visszatérhettem Celine Dion Bostoni koncertjére. Hát, nem is tudom, mit mondjak. Vad, látványos, részletező. Mindenképp feltűnést akar kelteni. Nem hagyja kisimulni a zenét. A hangok jól különválnak. Kicsit túlságosan is meghatározható a három utas hangszórók megléte, és talán szét is húz elől a tér, de a kezdő házi mozisok épp ezt szeretik. Én már kicsit kinőttem belőle.
Andrea Bocelli Vivere koncertjénél középre helyezi a teret, és az éneket, csak kissé ismét túldimenzionálja.
A duetteknél sem tudtuk zavarba hozni. Elisa duettjével mindkettőjük hangja kivehető volt. Ezen túl a zenészek hangszerei, a zongora, és minden apró nesz messzemenőkig részletesnek, és természetesnek hat. A készülék hangereje már az első perctől fogva erőt sugall, és nyújt is. Kellően hangos, de hiányolom belőle azt a minőségi összetevőt, ami az egész stabilitását adná a hangnak. Ezért sajnos már a nagyobb modellekhez kellene fordulnunk, mint mondjuk egy LX típus.
Az Earth Wind & Fire koncertje fergeteges volt. Mondom ezt annak ellenére, hogy augusztus 25.-én Győrben több ezer, akarom mondani tízezer emberrel egyetemben egy fantasztikus Kool and the Gang koncerten élhettük azt át, amit mindenkinek át kellene élnie. Ezek a fiúk igazán tudnak zenélni. Aki nem lehet ott egy ilyen nagyszabású rendezvényen, az szerezze be BD lemezen, és építsen egy házi mozit otthon. Kb. ugyanazt átélheti, ráadásul több kameraállásban.
Az Avatar mozin rögtön belecsaptunk a közepébe. Az otthon fa ledöntése volt a cél. A hangerő -5 dB. Egészen meggyőző. A hang közép-felső tartománya jelentősen jobb, mint az alsóbb részek. (Ezt a részletező képességére értem.) A mélysugárzó kezelése rendben van, nem üt mellé, egészen egyben szól a rendszer. Talán egy kis testesség hiányzik belőle, mármint amit a hangfalaknak kellene kiadniuk. Tudjuk, ők képesek rá, ezt az erősítő kezeli így. Ennél a résznél nem akartam csavargatni a hangerőt, de sok egyéb más résznél viszont igen. Valószínű, hogy egyes hangok olyannyira leterhelik a végfokot, hogy a harmonikus torzítás kibillenti abból az egészséges állapotból, ahol kényelmes hallgatni.
Valószínűnek tartom azt is, hogy egy kisebb, érzékeny hangfalszettel kissé lenyugodna. Nem szabad túlságosan leterhelni, ilyenkor már eléri határait az 550W-os tápegység. Egy komolyabb szatellit (apróbb méretű jó minőségű hangfal) sugárzókat tartalmazó szettel valószínű csodákra lenne képes. Minden, ami hibaként jelentkezett, ott eltűnne, és csak az előnyök maradnának. Amennyiben valaki mégis nagyobb hangfalakat használ, akkor marad a kissé hatásvadász karakter, ami a házi-mozi egyes műfajaihoz nagyon passzol, és sokak kedvence. A térérzete, és a felbontó képessége ismét lenyűgözött, a kidolgozott hátterek valódi mozis érzetet garantálnak.

Ajánlás
A végső konklúzió szerint ennek az erősítőnek elsősorban a házi-mozi áll jól, (amire valójában tervezték) de ha nincsenek audiofil igényeink, akkor élhető társunk lehet a zenei műfajokban is. Nagyon jó részletező képességgel és felbontással rendelkezik, ami a filmeket izgalmassá teszi, s ennek köszönhetően a ”zsúfolt” jelenetekben sem vesznek el az aprólékos részletek. A beszédhangok karakteresek és nagyon jól érthetők, a színvilág a Pioneer-tól megszokott módon alapvetően világos karakterű, élénk, kissé csillogós magasakkal. Az igényes hangzást sok szolgáltatás és modern funkció egészíti ki, valóban aktuális és naprakész készülékké téve a díjnyertes erősítőt.