The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Onkyo TX-SR508

Az elmúlt évek házi-mozis tendenciája, hogy a technológiák rendkívül rövid időn belül „lejjebb” kerülnek, hiszen ami tegnapelőtt még a prémium kategória sajátja volt, azt tegnap már a középosztály is megörökölte, és mára már szinte a belépő modellekben is találkozhatunk vele. A HD hangsávok dekódolására képes A/V receiverek például ma már öt számjegyű összegért is beszerezhetők, melyek közül most az Onkyo TX-SR508-asa került állványunkra.

Mivel elődje, az 507-es is megfordult a kezeim között, jöjjenek gyorsan az újítások: van OSD, amit anno hiányoltam, bár érzésem szerint csak 32 coll feletti megjelenítőn olvasható szépen. (De hát végül is házi-moziról van szó, ahol talán ez nevezhető a minimumnak, persze ha valaki komolyan gondolja a dolgot…) Kaptunk még két csatornát, tehát receiverünk eggyel a belépő modell felett már a pár éve még ezoterikus magasságnak tartott 7.1-et hozza, bi-kábelezési lehetőséggel, második zónával, és szükség esetén hátsó surround, vagy felső frontok meghajtásával. A HDMI-ket természetesen 1.4a szabványúra cserélték, így gépünk már 3D-s anyagokkal is megbirkózna, ha nem lenne egyelőre az egész egy felfújt marketinglufi, nem járna gyerekcipőben a technológia, és főként lenne műsoranyag-ellátottság. (Persze erről nem az Onkyo TX-SR508-as tehet…)

Az ezüst és fekete színben kapható készülék külseje teljesen megegyezik az elődével, szögletes lendületessége kicsit korábbi évtizedeket idéz, minden kézre áll, felesleges hivalkodásnak nyoma sincs. Az előlapi csatlakozókészlet (3,5 mm-es jack vonalbemenet, kompozit videó, analóg sztereó, valamint kalibráló mikrofoncsatlakozó) sajnos esetünkben sem érdemelt ki egy fedőelemet, de persze lehet, hogy ez csak nekem szúrja a szemem. txsr508back

A hátlap takaros, minden van rajta, ami csak kellhet, egyedül az egyik pár hangfalcsatlakozó lett csiptetős, ami nem túl elegáns, de vigaszként szolgáljon, hogy ez már csak a kettes zónáé, ahová azért mégis kulturáltabb megfejtés egy vonalszintű jelet továbbítani, amire egyébként ugyancsak lehetőséget ad az Onkyo TX-SR508-as. Ami még említésre méltó, hogy 4/1 HDMI be/kijárata van, és nem maradt le az iPodosok nagy örömére a Universal Port sem. Az analóg csatlakozók lassú, ám úgy tűnik feltartóztathatatlan „elolvadása”, megfogyatkozása már többször említést nyert lapunk hasábjain is, nos a folyamat esetünkben is tökéletesen követhető. A technikai zsargon kedvelőinek néhány sarkalatos pont:  1080p, DolbyTrueHD, DTS-HDMA, Dolby Pro Logic IIz, csatornánként egy Burr Brown 192kHz/24bites (PCM1690) D/A konverter, Audyssey Dynamic Volume, Loudness, EQ, H.C.P.S. trafó, 32 bites DSP, Music Optimizer lossy anyagokhoz, Pure audio mód audiofileknek, crossover 40-200 Hz-ig, 4 DSP mód játékhoz, és egy RDS-es tuner 40 presettel.

A gép kalibrációja meglehetősen hosszas procedúra, ezért csak akkor fogjunk hozzá, ha van kb. negyedóránk. Furcsamód három hallgatási pozíció behangolását is végig kell várnunk, majd egy hosszas számolási eljárást, melynek végén azonban meglepően pontos adatokat kapunk a hangtérről. (Persze manuálisan is beleturkálhatunk kedvünkre, ha úgy érezzük, a fülünk pontosabb, mint a mikrofon.) Mivel évek óta hallgatok Onkyo készülékeket, volt egy elképzelésem arról, hogy mire számíthatok, és ez részben be is jött, de azért meg is lepődtem kissé. Az eddigi modellek természeteshez közeli, helyenként szikár, extrém esetben testetlennek ható megszólalása helyett ezúttal egy telt, igazán erőteljes basszussal megspékelt hangzásképet kaptam, de úgy, hogy a korábbi natúr hangzás is részben meg tudott maradni. Összességében mindenképpen jót tett az áthangolás, dögösebb, mozisabb megszólalást eredményezve. onkyotavZenés anyagokon, legyen szó BD-ről, vagy DVD-ről nagyon kulturált a prezentáció, nem sietős, mégis precíz ritmusú, könnyed, ám nem lötyögős. A hangszerek egészen szépen elkülönülnek, esetleg a DD, és DTS sávoknál éreztem, hogy a középtartomány dúsítása jót tenne a jelenlétérzetnek, mert bár nem mondható üresnek, mégis kissé súlytalanul jelenik meg. Akción majdnem kifogástalan a teljesítmény, hatalmas a tér, jók az effektek, tiszták a beszédhangok, egyedül az izoláció lehetne jobb a hangosabb jelenetekben, és itt is a középsávot érzem a ludasnak. A robbanások, puffanások, nyílsuhogás, vagy éppen a patak csörgedezésének zaja realisztikus, és részletes, a környezet valósnak hat. (SA)CD-n a komolyzene kellő méltósággal, ám kamaradarab esetén némi fedettséggel terhelten, míg nagyzenekar esetén lebegősen szólal meg, utóbbinál a kiterjedés ugyan meg van, de a tömeg nem tud mögé állni, nincs elég nyomaték, mindamellett, hogy a hangszerek ezúttal is szépen formált, de karcsú testet öltenek. Jazzes hangulatok esetén az egész átfordul, az Onkyo TX-SR508-asa szinte fürdik a basszusban, sokan ezt esetleg már fel is rónák neki hibaként, de szubjektív megítélésem szerint ez még belefér a képbe. Részletei ekkor is szépek, és a közepek is új erőre kapnak. A popzene nem képes megizzasztani, dinamikája remek, dobja, basszusgitárja hengerel, de nem tapos, cinjei kellemesen villognak, de kicsit sem szúrnak, talán a hangerő (közepestől felfelé) növelésével válik kissé darabossá az előadás. Ereje jócskán meghaladja elődjéét, az akkor említett tartalékhiánynak itt nyoma sincs.

 

Ajánlás

Nem tagadom, felüdítő, kellemes órákat töltöttem el az Onkyo TX-SR508-as társaságában. Nagyon jó partner volt mozizáshoz, és zenehallgatáshoz is, és ha az árcédulára nézünk, akkor könnyen somolygás lehet a vége, mert a pár évvel ezelőtt csak a középosztályra jellemző hangminőséget sokkal jobb felszereltséggel kaphatjuk meg, töredék áron. Az Onkyo a belépő kategóriát egyértelműen nagy odafigyeléssel kezeli, ennek köszönhetően már rég nem arról szól a történet, hogy „alap gép, 5.1, de aztán kb. ennyi.” Ajánlott mindenkinek meghallgatnia, aki kisebb összeget kíván receiverre áldozni, ám mégsem akar a minőségből engedni.  

 

Adatlap:

Teljesítmény: 7×130 W
THD: 0,08%
Frekvencia-átvitel:
5 Hz – 100 kHz
Jel-zaj viszony:
106 dB
Méretek:
435×151,5×328,5 mm
Tömeg:
9,4 kgÁr:    ,- Ft
Forgalmazó:
A.I.D.A. Audio Kft.
Tel: 248-2030