The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-1610

Nem is olyan régen még amiatt lelkendeztem, hogy az alsóbb árkategóriájú receiverek között egyre több gyártónál jelentek meg a HD hangsávokat is dekódoló készülékek. A Denon már a következő lépést is megtette: teljes termékpalettájában, az összes házimozi-központ képes a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio jelfolyam kezelésére. A Denon AVR 1610-es a kifejezetten költségkímélő megoldások sorát gyarapítja, sőt, mint hallani fogjuk, erősen az „ennyiért ez a hang ajándék” szegmenst erősíti.

A prémium ezüst és fekete színekben kapható belépő modell külseje ugyanazt az arculatot kapta, mint nagyobb testvérei, a csaknem szimmetrikus előlap ezúttal enyhén hajlított, sima tapintású műanyagból készült, és megtalálható rajta az össze Denon-védjegy, így a zöld/piros fényudvarral körülvett, készenlétért és bekapcsolt állapotért felelős gomb, a finoman járó, bal oldalt elhelyezett bemenetválasztó, és a jól ismert, négyfokozatú dimmerrel bíró, apró ikonokkal telezsúfolt, ám mégis mindig informatív pontmátrixos kijelző. Van továbbá egy 6,3 mm-es jackdugót fogadó fejhallgatóaljzatunk, és egy elbillenthető, és levehető műanyag lap mögött egy aranyozott kompozit, és sztereó bejárat, valamint a mérőmikrofonhoz (DM-A409 – mellékelve) való 3,5-es jack csatlakozó. A hátlap szellős, mondhatni puritán, de minden rajta van, amire átlagos felhasználás esetén szükség lehet, így a hagyományos csatlakozók mellett 3 HDMI be-, és egy kimenetet találunk. Front dobozokhoz kétszer két pár csatlakozónk van, így A/B/A+B üzemmódra is lehetőségünk nyílik. Hátsó háttereket is képes kezelni, ám ehhez még egy erősítőre lesz szükség, hiszen ezen csatornák jeleit csak pre-outban hozhatjuk ki belőle. 1610backTeljeskörű Dolby és DTS támogatás van benne, így a HD formátumokkal sem gyűlik meg a baja. Harmadik generációs SHARC ADSP-21367 jelzésű, 32 bites lebegőpontos DSP-je, 192 kHz/24 bites audio D/A konverterei, és 10 bites ADV7840-es A/D video átalakítója van, és temérdek szolgáltatása. A teljesség igénye nélkül: rendelkezik cinema equalizerrel, 7 DSP programmal, 5-6-7 csatornás sztereó hangképpel, virtuális surround üzemmóddal akár fülesben is, 1080p-ig tudja felkonvertálni a videojeleket, Audyssey kalibráló rendszerének köszönhetően pedig a legapróbb részletekig konfigurálható készülékünk. (Ebben benne van a szomszédbarát beállítás, de a csatornánként 9 sávban belőhető grafikus EQ is, ami azért valljuk meg, nem mindennap használt funkció.) RDS-es tunere 56 állomás adatait tudja tárolni, távja pedig egy új modell, mely könnyen kezelhető, gyorsan megszokható. Bőségesen felszerelt, jól megkonstruált szerkezet a Denon AVR-1610-es, most már csak az a kérdés, hogy mindezt mennyire tudja termőre váltani.

Hangminőség
A HD sávokról ahogy eddig, ezúttal is csak a legnagyobb elismeréssel tudok nyilatkozni, a zajos akció, a feszes, hangulatos filmzene, és a suttogástól az üvöltésig terjedő beszédhangok tekintetében is mérföldeket ver a tömörített adatfolyamok hangjára. Receiverünk derekasan állja a sarat, egyedül talán a mélyek lehetnének zúgósabbak, telítettebbek egy kicsit. (A sub tekergetése ezúttal nem hoz megoldást, a túlzott basszus már puffog, de a kívánt hatás ekkor is elmarad, mert a svung nem az igazi.) DD zenés anyagon ezzel szemben kifejezetten gömbölyű a produkció. Fényesen csillogó magas és levegős középtartomány párosul hosszan szóló, szétterülő visszhangokkal, így a tér méreteire sem lehet panaszunk. Zenekarunk játékos előadásmódja, és énekeseink vidámsága remek atmoszférát teremtenek, amivel nagyon jó kontrasztot ad a koncert néhány melankolikusabb, lassabb, líraibb hangulata. A hangszerek szépen megformáltak, különösképp a fúvósok ragadnak magukkal. Kőkemény akción az effektek nem túlságosan kiélezettek, inkább a valós megszólaláshoz közelítenek. A mélyek ekkor magukra találnak, ám a dinamika azért lehetne ütősebb is. A beszédhangok bársonyosak, rendkívül természetesek, míg az esetleg drágább és jobban felszerelt receiverek esetében néha hasítanak, addig itt szinte puhán ám cseppet sem tompán érkeznek a fülünkbe. A fegyverropogás, és a bútorok, egyéb tárgyak szilánkokká robbanása jól megfogott, egy pillanatra sem fullad céltalan aprításba. A részletezés ugyancsak inkább a naturális felbontáshoz, semmint a túlkevert úthenger-jelleghez közelít, nem akar olyasmivel is traktálni, amit egyébként valószínűleg már ott, a film hangterében sem hallanánk. (A ruhák suhogása, vagy kulcsok csörgése például olyan effekt, amelyek ha túlzott kiemelést kapnak egyenesen zavaróvá válhatnak.) Kiegyensúlyozott, jó kiállású, és egyáltalán nem túlhajtott 5.1-es mozihangot kapunk tehát a Denon AVR 1610-estől.
Komolyzenei SACD-n a zenekar elhelyezése szélességben teljesen jó, a tér is elegendő, de lehetne kicsit tagoltabb a mélysége. A hangszerek alapvetően eltalált tónusban, de helyenként kicsit vékonyan szólalnak meg, ez főként a mélyek testességének hiányából adódik. Szól a muzsika, de nincs benne igazi erő. Jazzen javul az ábra: a mélyek egészen feldúsulnak, és jobb az izoláció is, a sűrűbb, részletekben bővelkedő részeken is jó a kontrol, nem maszatol, de a zenei hangsúlyok lehetnének kifejezettebbek. Az énekhang színei nem mindig tudnak teljes pompájukban megjelenni, de a hangulati faktor egyértelműen magasabb, mint klasszikusokon. Popos, modern, elektromos hangszerelésű dalokon még kellemesebb az összhatás, a sarkosra kevert anyagok nagy dinamikával, és vitalitással dübörögnek.

Ajánlás
Ennél rosszabb dolgunk sose legyen, hogy belépő szinten ilyen hangot kapunk! Le a kalappal a Denon szakemberei előtt, ezen az áron ez a minőség tényleg meggyőző. Az AVR 1610-es szereti a hangerőt, nagyobb magabiztossággal üzemel, ha kiengedheti a hangját. Közepes méretű terekben tudom elképzelni, elsősorban erősen költségérzékeny háztartásokban, ahol meg van az igény a minőségi mozizásra, és esetleg tervben van egy Blu-ray játszó beszerzése.