The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha Aventage RX-A660

Az RX-V sorozat legkomolyabb modelljeivel azonos árban indul a Yamaha előkelőbb, Aventage szériája. Kivitelben, áramköri szinten – és általában hangban is - komolyabb kialakítás jellemzi az “RX-A” modelleket, a szolgáltatások bősége a MusicCast révén természetesen itt is adott.

Az RX-V681-es után “meleg váltással” érkezett az azonos áron kapható Aventage modell, az RX-660-as. Nem teljesen világos, miért jó házon belül konkurenciát állítani adott árkategórián belül, de a Yamaha marketingesei bizonyára tudják a választ. A két készülék között pusztán a prospektus adatokat nézve sok különbséget nem fedezhetünk fel, egyik oldalon a szebb, és korrektebb kialakítás, a másikon pedig egy phono bemenet hiánya kerülhet a képzeletbeli mérleg serpenyőibe, így a döntés sem lehet túl nehéz a vásárló számára.

Screenshot2016 09 2808

A MusicCast alapokon nyugvó receiverünk fel van vértezve a “házimozi ipar” legfrissebb vívmányaival, vagyis a Dolby Atmos® és DTS:X™ kódolások  feldolgozására, valamint a 7 (+2) csatornányi hanganyag megjelenítésére is alkalmas. A készülékház szép szálcsiszolt alumínium előlappal és rezonancia-csillapított kialakítással készül, így szemnek és fülnek is kellemesebb élményben lehet része. A rezonanciák elleni harc látható jele az ötödik láb, amelyet közvetlenül a tápegység alá helyeztek, ez a megtámasztás megakadályozza, hogy a készülékház alsó lemeze a transzformátor rezgéseit az erre érzékeny áramkörök felé vezesse. Diszkrét kialakítású tranzisztoros végfokozatait válogatott alkatrészekből építik, jelentős folyamatos teljesítmény leadásra képesek, amit csak a front csatornák esetében használhatunk ki, amikor sztereo módban zenét hallgatunk. Mozizás közben az végfokok egyenkénti teljesítménye a határokat meg sem közelíti, a többszáz watt összteljesítmény azonban így is több mint elegendő. A hét csatornát többféleképpen beköthetjük, ha a szobánk nem igényli a 7.2-es, ill 5.2.2-es elrendezést. Sztereóban lehetőség van biamplifikálásra, vagyis a két-két csatornát használhatunk a frontsugárzók meghajtására, illetve két csatornát hozzárendelhetünk egy 2-es zónához, amivel egy másik szobában elhelyezett hangsugárzó pár szólaltatható meg, természetesen az 1-es zónától független műsorral.

397CDF65CF214B0FB5743D71509B01A0 12075
A multiroom képességek ezzel nem értek véget, a MusicCast applikáció szinte korlátlan lehetőséget kínál a rendszer bővítésére amellett, hogy a kezelés tekintetében sem nagyon lehet elképzelni jobb, vagy könnyebb megoldást. Minden funkció egy kézben, kinyílik a világ, és ehhez csak csatlakoztatni kell a receivert a routerhez, akár vezeték nélkül is. AirPlay®, Spotify, Pandora®, JUKE, ha streamelni szeretnénk, emellett természetesen Bluetooth kapcsolat ugyanúgy rendelkezésünkre áll.
Mint zenei szolgáltató, a Spotify kínálata és minősége az átlagos zenehallgató igényeit maximálisan kielégíti, a prémium szolgáltatás havi 1500 Ft-os díjáért cserébe korlátlanul használható, kimeríthetetlen zenei „háttértárhoz” jutunk. A hálózatból, vagy külső merevlemezről lejátszható a DSD-ig bezárólag minden, manapság használatos fájlformátum (DSD 2.8 MHz / 5.6 MHz, FLAC / WAV / AIFF 192 kHz / 24-bit, Apple® Lossless 96kHz / 24-bit) felbontástól és kódolástól függetlenül.

“AV setup guide” néven külön applikáció segíti a receiver bekötését és beállítását, elérhető Android és iOS rendszereken egyaránt. A hangsugárzók kalibrációjához automatikus mérőmikrofonos alkalmazást (YPAO™) használhatunk, a beállított rendszeren pedig – amennyiben szükséges - további finomításokat végezhetünk manuálisan, használat közben pedig a megfelelő dsp program kiválasztásával optimalizálható a megszólalás. A párbeszédek kiemelésére is van lehetőség, amennyiben a film jellege ezt megkívánja.

Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy egy családon belül a nagyobb, drágább modellek csak teljesítményben és szolgáltatásban nyújtanak többet, a hangzás valahogy a „kevésbé fontos” kategóriába kerül. Az utóbbi évek felhozatala alapján a Yamaha nem ezt az utat követi, ügyel a vásárlók elégedettségére, gondosan adagolja a szolgáltatásokat és a hangminőség következetesen javul a nívósabb modellek esetében. Számomra a nagy kérdés az volt, lehet-e különbséget tenni az RX-V és az RX-A modellek között azonos ár mellett. A válasz egyértelmű igen.

Az RX-A660 ugyanazt a vonalat követi, amelyen az alapmodellek i elindulnak, vagyis alapvetően lágy, barátságos, ugyanakkor testes karakterű. Ahogy árban lépünk egyre feljebb, mindig van egy kicsi előrelépés, megfogottabb mélyek, precízebb tér, több részlet és tisztább középtartomány. Az RX-V681-hez képest az A660 „csak” középtartományban erősít, ami főleg zenehallgatáskor jelent előnyt. Tisztább énekhang, nagyobb jelenlétérzet és valóságosabb hangszerhangok jellemzik, a változás mértéke már egyértelműen érzékelhető, de azért nem mellbevágó.
Filmeken mindez a párbeszédek során, vagy a csendesebb, neszezéssel járó jeleneteknél érzékelhető leginkább, a jelenetek valóságosabbnak tűnnek, jobban beleélhetjük magunkat a történésekbe. A végfokok teljesítménye ugyan valamelyest kisebb, mint a V681-es modell esetében, de ezt gyakorlatilag nem hallani, főleg házimozi konfigurációban, subwooferes kísérettel. Erősek az attakok, van súlya a robbanásoknak még akkor is, ha a mélysugárzót kikapcsoljuk, kontrollált és határozott, megfogott mélyhangok érkeznek a frontsugárzókból, így könnyű a szubokat a rendszerhez hangolni.
Aki a borzongást kedveli ugyanúgy elégedett lesz, mint aki a finomabb, jobbára párbeszédekből álló filmeket részesíti előnyben, mert a Yamahának teljesen mindegy, itt is, ott is helytáll.
A sokcsatornás zenei produkció is profitál a finomabb megszólalásból, ha a felvétel jellege partnerünk ebben. A Simply Red „Cuba!” című lemezét a havannai El Gran Teatro-ban rögzítették, a felvétel a Yamaha előadásában sokat visszaad a hangulatból, a szimfonikus kísérettel előadott slágerek a Yamaha tolmácsolásában könnyeden levegősen, rengeteg részlettel szólalnak meg.

Sztereoban, és jazz zenével folytatva, a mélyek erőteljessége mellett eleven, részletekben gazdag előadásmód jellemzi, amely a virtuóz zenéhez tökéletesen passzol. Pezsgő, élettel teli klub, sok levegő, szépen megrajzolt színpad, ez jóval több, mint amit egy házimozi erősítőtől valaha is reméltem. Szerencsére, ha kell, diszkréten és visszafogottan muzsikál, klasszikus zenén így képes közvetíteni a vonóskar játékának hangulatát is. Dinamikai képességeiből ízelítőt ad a nagyzenekar ütőseinek és rézfúvósainak belépése, amit csuklóból megold, nem kis meglepetést okozva a hallgatóságnak ezzel.
A pop és rockzene ezek után nem kihívás számára, felszabadult, energikus stílusának, részletező képességének itt is hasznát veszi. Keményebb ritmusokkal még nagyobb hangerő mellett sem éri el határait, nem úgy, mint a szomszédaink, akik minden bizonnyal hamarabb vesztik majd el türelmüket.

A8D92372EC9A43118E2B95E3347061D0 12075

Stílusos, szép és kitűnő hangú készülék a Yamaha Aventage RX-A660. Majdnem leírtam, hogy időtálló, de ezt egy házimozi receiver esetében nagy bátorság lenne kijelenteni, maradjunk inkább a „naprakész”, kifejezés mellett, ugyanis minden olyan szolgáltatást megkapunk, ami az utóbbi időben ezen a fronton megjelent. Az RX-V csúcsmodellek mellett (helyett) azoknak ajánlanám, akik inkább az audiofil világ felé kacsintgatnak, ők csekély teljesítmény árán finomabb hangzást és elegánsabb megjelenést kapnak. Akik őt választják, bizonyára a beépített phono után sem bánkódnak, az egy korrektebb külső egységgel könnyen pótolható.

www.extremeaudio.hu
Tel.:+36/1-786-7422