The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon AVR-X1300W házimozi receiver teszt

A belépő szintű modellek vonzereje többnyire az árcédulájukban rejlik. Kisebb teljesítmény, gyengébb szolgáltatási szint, és természetesen alacsonyabb hangminőség szokta jellemezni őket. Ha a Denon AVR-X sorozatának legkisebb modelljének adatlapjára pillantunk, valami egészen más koncepció rajzolódik ki előttünk.

Az 1300-as egy olyan kezdőmodell, amely felszereltségben, szolgáltatások tekintetében és teljesítményben nem köt kompromisszumot, igaz, árban sem a megszokott százezer körüli szintet célozták meg. 7.2 csatornás, dekódolja a közelmúlt kitűnő hangélményt biztosító hangformátumait, mint a Dolby True HD, DTS HD, Atmos, és a DTS:X. (Ez utóbbi a 2016 őszi frissítéssel valósult meg.) Mindehhez csatornánkénti 145W-os csúcsteljesítmény párosul, ami szintén nem a kezdőmodellek tipikus jellemzője. A 6 teljes HDCP 2.2 támogatással felvértezett HDMI 2.0a bemenet minden igényt kielégít (4K Ultra HD 60Hz videó, 4:4:4 Pure Color, High Dynamic Range (HDR), 21: 9 videó, 3D, és BT.2020 jeltovábbítás) közülük egyet a könnyebb elérhetőség miatt az előlapra helyeztek, ezt praktikusan mobil eszközök ideiglenes csatlakoztatására használhatjuk. És ha már a mobil eszközöknél tartunk, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások közül ki kell emelni a vezeték nélküli kapcsolatok (AirPlay, Bluetooth) lehetőségét, a Spotify Connect szolgáltatást, a hálózati Audio Streaminget és az Internet rádiót. Utóbbiakhoz szükséges a hálózati csatlakozás is, amihez a két hátsó wifi antenna stabil kapcsolatot biztosít, ha LAN kábel/aljzat nincs a közelben. A streamelhető formátumok között már ott a DSD is (2.8 / 5.6MHz), s természetesen rendelkezik FLAC, ALAC, AIFF és WAV támogatással.

de avrx1300w e2 bk re 001 hi

Gondoltak a kevésbé avatott felhasználókra is, ezért bekapcsolás után egy „varázsló” vezet végig a beállítási folyamaton, a színkódolt hangszóró csatlakozások szintén a könnyebb eligazodást segítik. Nem túlcifrázott a felhasználói felület, de a látvány úgyis később következik. A teljeskörű „setup”-ot a mérőmikrofonos kalibráció (Audyssey MultEQ) zárja, így lesz felhasználásra kész a komplett házimozi rendszerünk. A szoftver kitűnő munkát végez, utólagos finomítgatásra – bár lehetőség van – tapasztalatunk szerint szükség nincsen.

00000003347255 A04

A legkitűnőbb eszközök sem sokat érnek, ha a kezelhetőség komfortja alacsony. A Denon új alkalmazást fejlesztett a 2016-os AVR sorozathoz, és azt elérhetővé tette iOS, Android és Kindle Fire eszközökhöz, amely teljeskörű kontrollt biztosít a beállítás és a kezelés folyamataihoz. A felület szép, az eligazodás pedig könnyű, nem igényel különösebb megszokást. Természetesen a hagyományos távvezérlő még mindig megtalálható a tartozékok között, ami helyes döntés, mert néhány művelet – mint pl. a hangerő beállítása / korrekciója – még mindig kényelmesebben, gyorsabban végezhető vele, mint az appok használatával.

Megjelenése egyedinek vagy különlegesnek nem mondható, klasszikus receiver kinézet, közép kijelzővel és két méretes forgatógombbal. A fontosabb, ill. gyakrabban használt funkciók itt is elérhetők, bár ennek gyakorlati jelentősége egyre kisebb. Kizárólag feketében készül.

Hang

A hangsugárzók precíz beállításának gyümölcse a kiváló 3D térérzet, a Star Wars hetedik epizódja, „Az Ébredő Erő” ehhez remek tesztanyagnak bizonyult. Összefüggő a hangtér, melyben pontosan pozícionálva jeleníti meg az elhaladó Millennium Falcont és az üldöző birodalmi vadászokat, szélességben, mélységben és magasságban egyaránt. Különösen élvezetesek a csatajelenetek is, ahol a lézerfegyverek, az előttünk elhaladó lövedékek, és a közeli - távoli robbanások hangja ad realisztikus érzetet, már amennyire egy sci-fi esetében ez egyáltalán értelmezhető. A dinamika hatalmas, még kikapcsolt subwooferrel is meglepő csúcsokra képes. Mindezek mellett az alap karaktere finom, kimunkált jellegű, a párbeszédeknél és az aláfestő zenék esetében inkább lágynak nevezném, s mivel ehhez nagy adag nyíltság is párosul, a beszédérthetőség kiváló. Az effektsugárzók és a subwoofer összhangja kitűnő, a szub mérőmikrofonnal kalibrált hangereje tökéletesnek bizonyult. Különösen tetszett a kiegyenlített jelleg, hogy nem kellett percenként a távvezérlő után kapkodni, hangerő korrekció céljából. A hangos, dinamikus harci jelenetek és a csendesebb párbeszédek ugyanazon beállítás mellett élvezhetőek voltak. A teljesítmény több, mint elegendő nagyobb, egy légterű lakásokban használva is, ekkor azért jól jön a második subwoofer csatlakoztatásának lehetősége. Remekül átadja a film hangulatát, az aláfestő zene tökéletesen harmóniában van a történésekkel és szinte „észrevétlenül” teszi a dolgát. Minden adott a kiváló moziélményhez.

Sokaknak fontos a sztereo zenehallgatás is, amit nem szeretnének külön rendszerrel megoldani. A házimozi receiverek többsége kétcsatornás alkalmazásban nem igazán jeleskedik, ennek konstrukciós okai vannak, amit nem könnyű – vagy majdnem lehetetlen – megoldani egy alsóbb árszintű modell esetében. Az AVR-X1300W viszont e téren is jól teljesít, józan elvárások mellett kevés kritika érheti. Ércességtől mentes, sima felső tartománya más a bejáratás alatt feltűnt, a legmélyebb hangok pedig kellően testesek, ugyanakkor egy jó adag lágysággal vannak fűszerezve. Talán emiatt nem érzem annyira határozottnak ritmust, mint általában, de ez nem zavaró. A hangulatokat ellenben átlag feletti szinten közvetíti, emiatt a zenei történések magával ragadják a hallgatót. Két hangszóróval is jókora teret varázsol elénk, de a zenészek helyzetét már nem tudjuk pontosan behatárolni.
Klasszikus zenén (hegedűverseny) sok részlettel, és a produkcióhoz tartozó háttérzajjal találkozunk, még a zenészek levegővétele is jól hallható, így az élő zene hangulatát szépen visszaadja, talán egy kicsit cincogósra sikerült hegedűhang mellett. Az akusztikus zene szóló énekkel kísérve szintén rendben van, jó a felbontás is, itt az énekes produkciója tűnik kissé túlzónak. Rock klasszikusok következnek (Metallica) nagy hangtömeggel, ahogy kell, itt nehéz lenne hibát találni, a zúzós jelleg közel áll hozzá. A mai pop slágerekkel könnyedén bánik, itt azért kisebb a kihívás, így élvezetesebb a produkció is.

Denon AVR X1300W E2 product left

A Denon AVR-X1300W esetében a „belépő modell” meghatározás furán hangzik, ugyanis ez egy jól felszerelt 7.2-es receiver, nagy teljesítményű végfokozatokkal, Atmos-szal, és a DTS:X-el, és minden egyéb hasznos szolgáltatással, amelyeket mindezidáig csak a felsőbb árkategóriákban kapott meg a vásárló. A 169.990,- Ft-os ár kezdőmodellnek kicsit magas, a szolgáltatások és a hangminőség tekintetében viszont nagyon kedvező. Kitűnő házimozi élményt nyújt a legfrissebb hangformátumokkal felvértezve, kompromisszumot csupán a sztereo zenehallgatás terén kell kötnünk, ott ahol a jóval drágább készülékek sem nagyon „domborítanak”. Best Buy!

Horn Distribution (HU) Kft.
+36-1-3470020
hu.horn.eu
www.denonmarkabol.hu