The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-A1030 Aventage

Az RX-A830-as modellel már belekóstolhattunk a Yamaha Avantage sorozat minőségébe és tudományaiba, a hierarchiában eggyel feljebb lévő RX-A1030-as pedig újabb ízelítőt ad a gyártó aktuális házi-mozi tudásanyagát reprezentáló felszerelés és funkció orgiából, aminek megismeréséhez lassan már Biblia vastagságú manuált kell mellékelni vagy külön OKJ-s tanfolyamot indítani, hogy azok a felhasználók is elboldoguljanak vele, akik 10 éve még egy ehhez képest pofonegyszerű receivert sem tudtak maguktól installálni.

Az Aventage sorozat közepén elhelyezkedő RX-A1030-as a szériában megszokott elegáns és masszív alumínium előlappal rendelkezik, amelyen a kezelőszervek legnagyobb részét és a front oldali csatlakozókat a lehajtható takarólap alá rejtették. Készülékháza az Aventage modellek kiváltságának számító A.R.T. (Anti Resonance Technology) Wedge technológiájával készült, mely többek között a transzformátor alatt elhelyezett ötödik lábat jelenti, ami ötletes megoldásként precízebb alátámasztást biztosít, így még tovább csökkenthető a nemkívánatos rezonanciák szintje. A szokásos, amúgy is magas színvonalú mérnöki munka ráadásként egy fine tuning szakasszal is kiegészült, amely során a készülék, mint komplett egész tulajdonképpeni finomhangolását végezték el, harmonizálva a számos különféle összetevőt és részegységet, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen.

A közel öt kilóval könnyebb kisebb testvéréhez hasonlóan szintén 7.2 rendszerű készülék diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik, a teljesítménye 7×110 W (8 Ohm, 2 csatornás módban) illetve 7×180 W (4 Ohm, egy csatornát meghajtva). A digitális formátumban érkező jeleket az alacsonyabb rendszánú modellek Burr Brown DA konverterei helyett immár az ESS Technologytól származó high-end ES9006 Premier DAC-ok fogadják, amelyek kiemelkedő jel-zaj aránnyal és 120 dB-es dinamikával rendelkeznek. A teljesen szimmetrikus felépítésű erősítő egységek közül a nem használt csatornákat kettős erősítésre is lehet konfigurálni, zenehallgatás esetén a minőséget a minden szükségtelen funkciót és útszakaszt kiiktató Pure Direct funkció növeli tovább.

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást az YPAO-R.S.C. (Reflected Sound Control) stúdió minőségű bemérő rendszer segíti, ami nyolc pontos méréssel biztosít korrekt eredményt. Az RX-A1030 beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz, dekóderekből pedig a legújabb változatokat kapta meg, úgymint a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio típusokat. A hét hangsugárzó még kiegészül a virtuális presence csatornákkal is, így a készülék valóságos hangorgiát képes varázsolni még a nagyobb nappalikba vagy otthoni mozi szobákba is.

yamaha-rx-a1030-rueckseite-900x378

A mozis oldalon túlmenően a készülék számos egyéb funkcióval és szolgáltatással rendelkezik, úgymint Apple AirPlay zene lejátszás, vTuner internet rádió, a Napster illetve Spotify zeneszolgáltatások elérése és DLNA hálózati kapcsolat. Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K videojelek is továbbíthatók, valamint az UHD megjelenítőkre felkészülve az analóg és digitális források 4K felskálázása is működik rajtuk keresztül. Az előlapi takarólap alatt található MHL kompatibilis bemeneten megfelelő mobiltelefonról is fogadhat HD videót 7.1 csatornás rendszerű hanggal. Az USB port természetesen szintén nem maradhatott le a készülékről, így a külső USB-s eszközökkel való csatlakozás szintén megoldott.
A készülék meg tudja szólaltatni a FLAC és WAV fájlokat (akár a 24 bit/192kHz-eseket is) PC-ről vagy médiaszerverről is. A mellékelt tanítható távvezérlő mellett alternatív megoldásként kényelmesen vezérelhető a gyártó AV Controller App-jának alkalmazásával iOS vagy Android okostelefonokról illetve táblagépekről is.

Csatlakozások terén a kínálat több mint elegendő, például 10 darab HDMI (8 bemenet, 2 kimenet) található, emellett kettő sztereó analóg audio bemenet és 6 AV bemenet szett áll rendelkezésre, utóbbiakhoz analóg illetve digitális forrásokat és analóg videó eszközöket köthetünk különféle kombinációkban, míg a nyolccsatornás Pre Out kimenet szett révén külső végerősítőkkel is használhatjuk a készüléket. A csatlakozók között megtalálhatók a második zóna kimenetek, a földelő csavarral kiegészített analóg lemezjátszó bemenet valamint az RS 232V port és a LAN csatlakozás is.

Még élénken él bennem a 830-as hangzása, ami alapján, ahogy mondani szokták a két készülék le sem tagadhatná egymást. Hasonlóan kifinomult, mégis erőteljes karakterek, ám a 1030-as még simább és gördülékenyebb, bizonyára ez teszik, a szuper ESS konverterek. A kötelező elemnek tekinthető mélyek és dörgedelmek rendesen megvannak, a készülék valódi tudását azonban a precíz, tökéletesen érthető és gazdagon árnyalt pártbeszédek, valamint a valóságos hatású környezeti zajok szemléltetik igazán. Az Avatar buja képeihez és színeihez hasonlóan buja hangok és hangszínek párosulnak, a bázis géphangjai ugyanolyan hatásosak, mint a kinti természet naturalitása. A készülék abszolút az események közepébe helyezi a hallgatót, az olcsóbb modellek hatásvadász elemeinek pedig nyoma sincs a hangjában, ilyen eszközökre neki nincs szüksége a közönség elcsábításához. Fantasztikus, ahogy az öreg és kapzsi Mr. Scrooge botorkál a sötét és rozoga házában; a csoszogása, a padló ropogása és az ajtók nyikorgása teljesen valóságos, szinte szellemházzá változtatja az enyémet is. Ugyanilyen jók a zsúfolt chicagói utca zajai is, autók húznak el, emberek nevetnek, kiabálnak, beszélgetnek, zacskót zörgetnek, és számtalan cipő kopog az utcaköveken. A különböző filmekhez párosuló zenék nagyon kellemes tónusban szólalnak meg, megelőlegezve, hogy a 1030-as az a fajta AV receiver, amelyen kulturált módon zenét is lehet hallgatni. A Karácsonyi Ének szimfonikusai, a Shameless rockja, vagy a Hung jazzes számai mind jól szólnak rajta, sok levegővel, felszabadult hangokkal és kiegyensúlyozott hangképpel.

Yamaha-RX-A1030 FT3

Sztereó zenehallgatásra váltva elsőként a tesztelés Alfája és Omegája, a Jazz at the Pawnshop szólal meg telt, barátságos és élénk stílusban. A magasak finomak és lágyak, e tekintetben szinte meglepőek egy olyan készüléktől, ami néhány perce még ki akart robbantani a fotelból, a cinek selymessége pedig még audiofül elvárásokkal is kitűnő. A klarinét sok levegővel, könnyedén nyomja, hozzá hasonlóan mindenki él és mozog a produkcióban. Karakterét tekintve a készülék az extrovertált fajtához tartozik, mindent megmutat és mindenben odateszi magát, ez ízléstől és hangsugárzóktól függően sok esetben jól is jöhet.
Klasszikus muzsikán nyílt és világos hangszínekkel kényeztet, az énekesek és a hangszerek egyaránt frissek és üdék, a teljesítmény tartalékoknak köszönhetően pedig a megszólalás valósággal tele van energiával. Jól bánik a nagyzenekarral is, mélyben, komplexitásban egyaránt nagyot alkot, még ha nem is ábrázolja olyan precízen, mint egy kifinomult sztereó típus.
Könnyedebb műfajokon felszabadult, izgalmas és erőteljes, mindenféle effekt nélkül is megtölti hangokkal a szobát. Kulturáltságából az izmosabb részeknél sem enged, a hangokat szépen szétválasztja és a levegőssége is mindvégig megmarad. Összességében élvezetes, hosszú távon is jól hallgatható, és kellő méretű dobozokkal zenén még a szubra sincs szükség.

A Yamaha Aventage sorozata valóban nagyon jó mozis és zenei hangzást biztosít a számtalan funkció és tudomány mellé, ráadásul a nagyobb modellben sem csak a plusz wattokat és a nagyobb dobozt fizetjük meg, hanem valós értéket, nevezetesen a simább, kifinomultabb és még precízebb megszólalást kapjuk a pénzünkért. Aki a mozizás miatt AV eszközön hallgat zenét is, ezen a készüléken elégedetten teheti fel a lemezeit vagy tallózhat a fájljai között, műfajtól függetlenül kellemes élményekben lesz része, ráadásul a klasszikus vagy egyéb akusztikus hangszeres zenéi közül is bátran válogathat.

Yamaha RX-A1030
Teljesítmény: 2×110 W (8 Ohm, 2 csatorna)
Méretek: 435×182×432 mm
Tömeg: 15,1 kg
Ár: 369.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu