The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Yamaha RX-A830 Aventage

A házi-mozi receiverek természetüknél fogva mindig is jóval komplexebb és bővebben felszerelt készülékek voltak, mint a hagyományos sztereó erősítők (dekóderek, DA konverterek, digitális be és kimenetek, videó áramkörök, stb.) az olyan új modellek pedig, mint például a Yamaha RX-A830, a hálózati kapcsolatokkal, a különféle on-line zenetár elérésekkel, az internet rádióval és a vezeték nélküli jelfogadással már olyan nagy tudású szórakoztató központok, amelyek éppen csak süteményt és kávét nem hoznak az esti film mellé.

A Yamaha AV felsőházát képviselő Aventage sorozat alulról második modellje elegáns alumínium előlappal és relatíve kevés kezelőszervvel rendelkezik, melyek egy részét ráadásként diszkrét módon lehajtható takarólap fedi. Készülékháza az Aventage modellek kiváltságának számító A.R.T. (Anti Resonance Technology) Wedge technológiájával készült, ami többek között a transzformátor alatt elhelyezett ötödik lábat jelenti; a precízebb alátámasztást biztosító ötletes megoldásnak köszönhetően még tovább csökkenthető a nemkívánatos rezonanciák szintje.

A 7.2 rendszerű készülék diszkrét felépítésű erősítőkkel rendelkezik, a teljesítménye 7×100 W (8 Ohm, 2 csatornás módban) illetve 7×160 W (4 Ohm, egy csatornát meghajtva). A digitális formátumban érkező jeleket Burr Brown PCM5101-es DA konverterek alakítják analóggá, természetesen megfelelő áramköri környezetben és elválasztva az analóg áramköröktől. A nem használt csatornákat kettős erősítésre is lehet konfigurálni, míg zenehallgatás esetén a Pure Direct kapcsoló minden szükségtelen funkciót és útszakaszt kiiktat a kényes zenei információk útjából.

A hangsugárzó szettel illetve a szoba akusztikájával való precíz összehangolást az YPAO rendszer legújabb változata segíti a precíz eredményt adó többpontos méréssel. Dekóderekkel és DSP funkciókkal való felszereltség terén a Yamaha mindig is az AV műfaj vezető szereplőjének számított és nincs ez másként az RX-A830-a esetében sem. A készülék beépített 3D Cinema DSP-je 17-féle programmal rendelkezik, melyekből mindenféle programhoz vagy játékhoz lehet megfelelőt választani, és közülük négyet Scene néven közvetlenül az előlapról elő lehet hívni négyféle műsorforráshoz, dekóderekből pedig a legújabb változatokat kapta meg, úgymint a Dolby TrueHD és a DTS-HD Master Audio típusokat.

rxa830lrg

A naprakészség jegyében a receiver szintén rendelkezik a komolyabb Aventage modelleknél megszokott funkciókkal, így Apple AirPlay zene lejátszással, vTuner internet rádióval, a Napster illetve Spotify zeneszolgáltatások elérésével és DLNA hálózati kapcsolattal. Az 1.4a verziójú HDMI csatlakozásokon keresztül többek között 3D és 4K videojelek is továbbíthatók, valamint az UHD megjelenítőkre felkészülve az analóg és digitális források 4K felskálázása is működik rajtuk keresztül. Az előlapi takarólap alatt található MHL kompatibilis bemeneten megfelelő mobiltelefonról is fogadhat HD videót 7.1 csatornás rendszerű hanggal. Az USB port természetesen szintén nem maradhatott le a készülékről, így a külső USB-s eszközökkel való csatlakozás szintén megoldottnak tekinthető.
A készülék meg tudja szólaltatni a FLAC és WAV fájlokat (akár a 24 bit/192kHz-eseket is) PC-ről vagy médiaszerverről is. A mellékelt tanítható távvezérlő mellett alternatív megoldásként kényelmesen vezérelhető a gyártó AV Controller App-jának alkalmazásával iOS vagy Android okostelefonokról illetve táblagépekről is.

Csatlakozások terén a kínálat a szokott módon minden igényt kielégítő, csak HDMI-ből 10 darab (8 bemenet, 2 kimenet) található, emellett kettő sztereó analóg audio bemenet és 6 AV bemenet szett áll rendelkezésre, utóbbiakhoz analóg illetve digitális forrásokat és analóg videó eszközöket köthetünk különféle kombinációkban, míg a Pre Out kimenetek révén külső végerősítőkkel is használhatjuk a készüléket. A csatlakozóerdő részét képezik még a második zóna kimenetek, és a mindezek ellenére még mindig áttekinthető hátlapon békésen megfér egymás mellett a földelő csavarral kiegészített analóg lemezjátszó bemenet valamint az RS 232V port és a LAN csatlakozás is.

yamaha back

Aki egy RX-A830-as árkategóriájú házi-mozi erősítőtő vásárol, az bizonyára sokkal komolyabb mozis élményre vágyik, mint az itt csattog, ott puffan, és ettől a készüléktől meg is kapja. Nyílt, tiszta és kiegyensúlyozott hangzása élethű effekteket varázsol a szobába, ugyanúgy realisztikusan megjelenítve egy hétköznapi nappalit, mint a Pandora bolygó meseszerű buja erdőit az összes különös lénnyel egyetemben. A házi-moziban a robajlások és a dörgedelmek persze kötelező elemek, engem mégsem ez nyűgöz le igazán, hanem a környezet és az atmoszféra megjelenítése, és ebben a kis Aventage nagyon jó. Chicago külvárosának hangjai a Shameless-ben, a napi élet különféle zajai a lakásban, vagy a természetben játszódó jelenetek mind-mind nagyon élethűek, valóságosnak tűnő hangokkal és pontos effektekkel. Egyes jelenetekben a szoba dimenziói szinte a többszörösükre nőnek, a dobozokig lévő rövid távolságok pedig meglepően nagynak tűnnek. Fontos momentum még az emberi hangok milyensége, valamint érthetőségük hangosabb effektkörnyezet esetén. A 830-as mindkét paraméter tekintetében nagyon jól teljesít; beszédhangjai szépen artikuláltak és gazdag hangszínkészlettel rendelkeznek, a párbeszédek pedig még a csatazajban vagy egy hangos bárban zajló jelenet során is érthetőek maradnak. A hol érdekes szintetizátor hangokból, hol szimfonikus zenekartól származó filmzenék szintén nagyon kellemesek és szépen beintegrálódnak az effektkörnyezetbe, megelőlegezve, hogy erősítőnk bizonyára zenehallgatáskor sem fog szégyent vallani.

Kiiktatva a dekódereket és a plusz csatornákat Arne Domnerus és bandája kezd bele az elmaradhatatlan kocsmazenébe, meg kell, mondjam, elég jól. Telt mélyek, kellemes hangok és nagyon finoman lekerekített lágy magasak érkeznek a hangszórókból, az ütem pedig szinte egyből beindítja a lábaimat. A klarinét levegőssége az audiofil masinák produkcióját idézi, ami szép teljesítmény egy ilyen mindentudó készüléktől. Nagyjából a zene felénél jut eszembe a „Pure Direct” funkció, amit a távvezérlőről rögtön aktiválok is. A kijelző kialszik és egy kis kék Led gyullad fel helyette, a lényeg azonban nem ez, hanem az a drámai változás, ami a zenében lezajlik. Kissé kevesebb lesz a mély, viszont megjönnek az igazi szép magasak, a hangzás még levegősebbé válik, és összességében minden kinyílik a színpad mérete pedig jelentősen megnő. Tisztára olyan, mintha valami „Enhancer” funkciót kapcsoltam volna be, ekkora változást direkt jel-útra kapcsolva még sohasem hallottam.
Az opera muzsika „normál” állapotban is nyílt és levegős, bekapcsolva a varázsgombot pedig még inkább az lesz. Az énekesnő hangja üde, szárnyaló és tele van energiával, a nagyzenekar ábrázolása valóság ízű, és a komplexitásából is kapunk némi ízelítőt a szoba és a lehetőségek határáig.
Mostanában fedeztem fel újra egyik egykori kedvencemet, a Simple Minds Street Fighting Years albumát, amiről most a Mandela Day szól színesen, izgalmasan és üdítően frissen. A dobozok közti és körüli tér megtelik hangszerekkel és élettel, az összhatás remek, minden a helyén van, a megszólalás a pincétől a padlásig kiegyensúlyozott, a hangok könnyedén szakadnak le a hangsugárzókról.

A Yamaha mindig is a házi-mozi kiemelkedő szereplőjének számított ugyanakkor az audio készülékeivel is szép eredményeket ért el, s e kettőt ötvözte mos sikeresen az RX-A830-asban. A két szélső nagy tekerentyűjével valami elegáns modern néprádióra emlékeztető készülék mozis használatban óriási tudásával és nívós megszólalásával nyűgözi le a közönséget, és ez a kedvező összkép a mozis trükkök nélküli „natúr” sztereó üzemmódban is megmarad. Az ára abszolút korrekt ennyi tudományért, főleg, hogy ezért a vállalható összegért ráadásként még a Yamaha AV felsőházát jelentő Aventage család hangulatába is belekóstolhatunk.

Yamaha RX-A830
Teljesítmény: 2×100 W (8 Ohm, 2 csatorna)
Méretek: 435×171×369 mm
Tömeg: 10,5 kg
Ár: 289.999,- Ft

Forgalmazó: Extreme Audio
Tel: 1/7867-422, 30/330-6229
www.extremeaudio.hu