The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Darbee Darblet DVP 5000 - van új a nap alatt

Nincs még egy hónapja sem, hogy beszámoltunk az Oppo újdonságáról, a BDP-103D jelű lejátszóról. A készülék egyetlen - de annál érdekesebb – plusz szolgáltatása a standard modellhez képest a DARBEE Visual Presence chip, melyet most már külön egységként is a kezünkbe foghatunk, mi ki is próbáltuk mit tud a dobozka.

A Darblet igazi különlegesség, a konzumer világban ezidáig nem létezett még csak hasonló termék sem. A képminőséget befolyásoló áramkörök mindig „házon belül”, a lejátszó vagy a kép megjelenítő dobozában kaptak helyet, akkor is inkább a video processzor részeként. A Darbee egysége teljesen függetlenül, a kimenetre kapcsolódva végzi a dolgát, ezért nem csak készülékbe építve, de önálló egységként is alkalmazható. Különlegessége, hogy valós időben működik, magyarul átfut rajta a jel, elvégzi a korrekciót szinte késleltetés nélkül (néhány század mikroszekundum alatt), ami nagyon fontos, mert így nem kell bajlódnunk a hang és a kép szinkronjával.

De mit várhatunk a Darblettől? Képes egy drága lejátszó képén is javítani? Ezek a kérdések merülnek fel először az emberben a készülékkel/chippel kapcsolatban, és ennek eldöntésére nincs is jobb megoldás, mint bekötni és kipróbálni. Előtte azért érdemes megjegyezni, hogy az eljárás nem a kép minőségét javítja – az olyan marad, amilyen – hanem annak élességét fokozza a kívánt mértékben. Nem változik a színvilága, az alap kontraszt és a fényerő sem, tehát jellegében ugyanaz marad. A képélesség növelése viszont drasztikus változás, aki használta már a Photoshop „unsharp mask” effektjét, az tudja, mi történik ilyenkor. A pixelekre bontott képkockák, kontrasztos élei, átmenetei lesznek kiemelve úgy, hogy a világosabb részek még világosabbak, a sötétek pedig még sötétebbek leszek. Szemre és közelről olyan, mintha a kiemelkedő képrészletek a szomszédos pixelekre árnyékot vetnének. Mindig mosolygok a gyártók képminőséget demonstráló „előtte/utána” jellegű, a drámai hatás kedvéért általában ’fotosoppolt’ képein, nagyon kíváncsi vagyok, ezúttal hihetünk-e a „prospektusképeknek”.

darbee plant2A csomagolásban maga a processzor, egy külső tápegység és egy kártya-távvezérlő lapul, a bekötéshez pedig szükségünk van két HDMI kábelre is, általában a meglévő példányon felül még egyre. Ha nívós kábelt használunk, akkor ez még a minimális hossz mellett is jelentős kiadás lehet, amivel kalkulálnunk kell. A bekötés egyszerű, a működés pedig automatikus. A forrás bekapcsolását követően a Darblet automatikusan bekapcsol, amit egy kék LED ad tudtunkra, egy másik piros pedig a tápfeszültség meglétét jelzi. A működtetéshez nem szükséges a távvezérlő, azt pusztán kényelmi szempontból mellékelték, a négy gombbal mindent el lehet intézni.
Az originált készülék alap beállításban a kép jobb alsó sarkába helyezi az információs feliratot, ami az effekt állapotát és mértékét jelzi számunkra, ez utóbbi 0-115% között állítható. A feliratot közére, vagy a bal oldalra helyezhetjük, ill. a beállítások finomítása után kikapcsolhatjuk, a led ezután is jelezni fogja a működési állapotot.
darbee remoteA teszthez először full HD projektort (Avielo) és Blu-ray felvételeket használtam. A hatás tényleg megdöbbentő, az apró részletek szépen előbújnak, a lágy képből kőkeménnyé válik, borotvaéles kontúrokkal, és már jól látható zajosodással. Ez így azért durva lenne, persze az effekt erősségéhez nem nyúltam, az 100%-on áll alapból. 5-ös lépésekben csökkentve nagyjából 50%-nál érzem úgy, hogy meg kell állnom. Ez a szint, ahol még a zaj nem jelentkezik, ellenben a képélesség jól láthatóan növekedett. Megállítom a lejátszót, a képkockán egy borostás férfiarccal. Döbbenetes. Aztán egy hosszú szőke hajzuhatag válik szálanként láthatóvá, majd a távolban összemosódó fák ágai jelennek meg jól kivehetően. Hatásában olyan, mint amikor a fényképezőgép blendéjét szűkebbre vesszük, és növekszik a mélységélesség, nem csak a közeli, fókuszban lévő tárgyak élesek, de a távolabbiak is.
Ha a felvétel hibátlan, szép tiszta, zajmentes, magasabb értékre állíthatjuk az effektust, persze ez ízlés kérdése, néha a jóból is megárt a sok, mint tudjuk.
1080p LED TV. Itt is jól látható a hatás, sokat emel a képi élményen, színesebbnek és ragyogóbbnak is tűnik a kép, de az az élmény, amit a vetítőnél tapasztaltam, a méretkülönbség miatt már nincs meg. Kisebb felbontású, jellemzően DVD formátumú filmekhez is tud hozzátenni, a mértékkel azonban vigyázni kell, mert a felkonvertálásból eredő zajokat is kiemeli, s ettől egy szint felett már grízesedik a kép.

Zseniális kis dobozka a Darblet DVP 500, mert ár és minőségi kategóriától függetlenül, mindenhol képes nagyot emelni a képi élményen, a demó fotók cseppet sem túloznak. Nyilván van az a kategória, ahol ára miatt nem jöhet számításba, de nívósabb rendszerben már simán elfér, tulajdonképpen egy jobb HDMI kábel árán magasabb szintre emeli rendszerünket. Csak ajánlani tudom!

Ára: 89.900,- Ft
Forgalmazó: Interaudio
www.audiocentrum.hu