The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Denon DVD-3930

Ez itt a felsõ középkategória vagy már épp a felsõkategória? Ilyen dilemmát fogalmazott meg bennem a Denon új univerzális DVD-lejátszója. Mind kép-, mind hangminõség területén a korábban megjelent felsõkategóriás márkatársaitól (pl.: DVD-A1XV, DVD-A1XSV vagy az amerikai DVD-5910) örökölt olyan képességeket, melyek nagy reményekre adhatnak okot. De nézzük inkább a konkrétumokat…

A középmezõnyben nagy várakozás elõzte meg az új típusokat. (2930, 3930) Sejthetõ volt, hogy egyre megfizethetõbbek lesznek a korábban felsõkategóriás lejátszókra jellemzõ szolgáltatások. Az elõzõ számunkban azt írtam, hogy a 2930 kellemes meglepetésekkel is szolgál, e megállapítás a 3930-ra duplán is igaz. Mind kép- mind hangminõségben érdemi változások történtek a 39xx szérián, a lejátszó elõnyére.

A 3. generációs Denon Link a kistestvérnél is megjelent, itt viszont már teljesen egyértelmû a jelenléte. A lejátszó a receiverrel az optikai és koaxiális csatlakozókon keresztül is kommunikálhat még, ha digitális hangtovábbításról van szó. A HDMI kimenet az utolsó kiforrott specifikáció szerint kialakított, azaz v1.1, tehát a DVD-Audio digitális megszólaltatására képes a DVD-Video hangszabványai mellett.  Analóg hangtechnikából épített rendszerek számára találunk külön sztereó és hatcsatornás kimenetet is. Videózáshoz a beépített Dolby Digital és DTS dekóderek „hozzák felszínre” az analóg hangkeltési szekcióban rejlõ minõséget és „erõt”. Természetesen a „bass management” és a „time alignment” funckiók elérhetõek DD-t, DTS-t és persze DVD-Audio-t és SACD-t hallgatva is. Meglepõ módon a 2930-ban az Analog Devices (ADV) 4 darab 192 kHz-es, 24 bites mintavételezésû Burr-Brown PCM1791-es típusszámú D/A audio konvertere „muzsikál”. Ehhez képest A1XVA „csak” a 1792-vel büszkélkedhet. A 3930 óriási meglepetést okozva már a legfrissebb fejlesztésû PCM1796-tal szólal meg. Analóg hangminõséget vizsgálva mindenképp jelentõs a 2930-ban is jelenlévõ 6 csatornás hangreprodukálási technológia, az „AL24 Processing Plus”, amely a DVD-Audioból hozza ki a maximumot. A 2930 szerényebb képességekkel bír sztereó rendszereknél, mivel csak a 3930-ban jelenik meg a saját fejlesztésû, sztereóra kihegyezett „Advanced AL24 Processing Plus”. Ez a technológiai „újítás” rengeteget segít, fõként az audioCD hangjának minél tökéletesebb reprodukálásában. Itt látszik, jobban mondva hallatszik az, hogy a Denon nem hanyagolja el az audio CD és az analóg sztereó rendszereket sem. Sajnos nagyon sok esetben elõfordul – még ebben az árszegmensben is – hogy a DVD-Audio és az SACD mellett hangzásban az audio CD mostohagyerekké válik. (Ezt most úgy értem, hogy önmagához képest lehetne jobb.) Természetesen minden analóg hangkimenet és a koax digitális is aranyozott. A tiszta hangzású zene élvezetét a „Pure Direct Mode” biztosítja nekünk, kiiktatva a video áramköröket.

3930rear.jpg Az A1XVA mindent igényt kielégítõ „kimenet-kavalkádja” közül csak a DVI-D nincs a 3930-on. A HDMI persze bõségesen elegendõ. Amíg nagytestvér (A1XVA) céges igényekre szabva akár három megjelenítõt is képes ellátni képi jellel (HDMI-n, DVI-D-n és egy analóg kimeneten), addig a 3930-ról elmondhatjuk, hogy profi otthoni mozizásra termett; így bõven elég, hogy egyszerre „csak” egy digitális video kimeneten (HDMI) vagy két analógon (scart és komponens) ad kiváló képet. Az elõbbieken kívül megtalálunk persze minden egyéb szokványos video kimenetet analóg vonalon is. (s-video és kompozit)
Videós szekcióban a 216MHz-es, 14 bites ADV7324 D/A konverter dolgozik, mégpedig megkettõzve. Van itt minden: DPIC - Denon pixeljavító technológia, Image Enchancer – a „látvány fokozására”, Overscan – a pixelhibák eltûntetésének egyik „szakértõje”, NSV – a képzaj kiszûrésére és Super-Sub-Anti-Alias-Filter - képjavító szûrõ. Ezek mindegyike azt szolgálja, hogy a filmnézés valódi élvezetét semmi se csorbítsa. Állítható a fekete szín egyensúlya, (ez az, ami egy kéményseprõn 100-ra van állítva) a fehér színé, valamint a színek egymáshoz viszonyított egyensúlya. (Chroma Level) Ha már a színegyensúlyról van szó, a Denon külön kiemelte a táblázatban, hogy kiküszöbölték a harsány színek közti körvonal (pl: piros és sárga egymás mellett) elmosódását. Nincs többé Chroma-Bug! A fentiek nem pusztán hangzatos kifejezések, a szakembereik kemény munkájának olyan gyümölcse, melyeket a képminõség teszt 100%-ig igazol. Végre „leköltözött” a 39xx-szériába a Silicon Optix nevén megjelenõ Teranex gyártotta csúcskategóriás upscaler, a Realta HQV. Õ felelõs a progresszív képalkotásért is. A Realta megjelenése fantasztikus dolog, hiszen a Faroudja képminõségi hibáit – amelyeket a 2 év alatt a Genesis cég fejlesztõi nem javítottak ki szoftveresen - nem kell tovább elszenvedni  most már a középkategóriás Denonoknak sem. Az ABT (azaz Anchor Bay Tech-nologies) upscalere lehet (ilyen van az új Arcamban vagy az Esotericben) egyedül vetélytársa jelenleg a Denon által utóbbi években favorizált Teranex gyártotta Silicon Optix-chipeknek. (A kettõ közti „erõviszonyokról” a képminõség tesztrészben írok bõvebben.) A HDMI kimeneten képes 720p/1080i és persze 1080p-s felskálázásra. Akinek ezek a felbontások nem optimálisak, beállíthat akár PC-s monitoroknál szokványos felbontásokat is, (VGA, XGA, SXGA, WXGA) amennyiben azokat az otthoni plazma vagy LCD TV támogatja HDMI (vagy DVI-D) bemeneten.
De ne csak dicsérjük a „lovunkat”, etessük is meg! Persze nem szénával, hanem lemezzel. Ezek közül jöhet DVD-Video („2”-es régiókódú), DVD-Audio, SACD, audioCD, VideoCD, JPG-képek (és persze Kodak PictureCD). DVD-Video lejátszásakor már 8MB-os buffer gondoskodik a kétrétegû lemezeknél a gyors rétegváltásról. (A régi 2MB-os bufferrel a Denonok 1,5-2 másodpercig is elgondolkoztak, mire sikerült réteget váltani. Az új bufferrel ez átlagosan fél másodperc, de minden esetben 1 mp alatt van, ami jónak számít.) SACD esetén természetesen megjeleníti a lemezen lévõ plusz infókat. (SACD-Text) Ahogy a 2930-ra is jellemzõek az „olcsóbb”-fájlok lejátszása, úgy itt is: MP3, WMA zenék CD-rõl. A terjedõ adattárolási kapacitáséhség miatt a Denon is beadta a derekát, így az utóbbi 3 formátum bizonyos korlátokon belül (túl sok fájl vagy túl sok könyvtárnál nem mûködik) képes DVD-re írt anyagok lejátszására is. A DivX és Xvid videók nagy többsége is lejátszható, akár a hozzá dukáló tömörített 5.1-es hanggal is. Ezeket a DVD-nél alacsonyabb felbontású videókat is arányhelyesen nagyítja fel a lejátszó a megjelenítõ felbontásához. Mindegy, hogy CD-re vagy DVD-re írjuk ki õket. Itt azonban már nincs DivX és Xvid felirat-támogatás. (Ennyire azért nem alacsonyítja le magát a 3930, bár a nála drágább Arcam ezt tudja.) Ha egy vegyes fájlokból álló DVD struktúrát lát, (DivX, Xvid, JPG, MP3, WMA) akkor külön választja a videókat (DivX, Xvid) a többi fájltól (mp3, WMA, JPG). Ezek után a fájlböngészõ csak a kiválasztott típusokat mutatja. (Azért kell, hogy a lejátszó ne gabalyodjon bele a fájlszerkezetbe. Ha a másik típust akarjuk, akkor egy újraolvastatással megtehetjük - open/close)

KÉP

Végre, végre, végre… a Denon 3930 is elérte azt a képminõséget, ami õt megilleti. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy az eddigi legjobb kép, amit teszteléseim során láttam. Teljesen villódzásmentes, tiszta és hihetetlen nyugodt a kép. Színhelyes minden emberarc, de lehet fa, fû, bokor vagy egy épület. A körvonalak határozottak. Az arcok karaktere pontosan rajzolt, az 1080p eltûnteti a távolba veszõ részleteknél az apróbb képzajokat is. Leginkább a természetesség szó a legkifejezõbb arra, amivel a Teranex gyártotta Silicon Optix Realta HQV-chipje megajándékoz minket. Az ABT upscalereit csak egy leheletnyivel elõzi meg. Videofil szemmel nézve mindenképp ez a chip viszi el jelenleg a pálmát a HDMI-s felkonvertált 1080p-s kép kategóriában, de megnyugtathatok mindenkit: mindkettõ nagyon jó választásnak számít és a fejlesztések a két cégnél fej-fej mellett haladnak.

HANG
Magas hangok tesztelésére kiválóan alkalmas audioCD-vel indítom a Denon hangpróbáját. A legtermészetesebb „hangszert” választom: az emberi hangot. A rumi nõi kórus összhangját csodálva átérzem az élõ felvétel helyének akusztikáját, mivel a helyi templom belsõ falának minden köve ad valami pluszt egyedi akusztikájával a kórusmûveknek, a tisztán csengõ szoprán hangoknak. Aztán egy hangszeresen eléggé összetett, magyar tagokkal is büszkélkedõ világzenét játszó együttes zenéjét hallgatom, a 7rét-et. A magyar népzenei motívumok mellett található még ír és délszláv hangszer is, melyet autentikusan „odavalósi” zenekari tag szólaltat meg. A dob, a bõgõ, a furulya, csörgõ – mindegyik hangszer együtt él és tökéletes összhangot adva egységgé forr össze, a Denon sztereó hangtechnikájának köszönhetõen. A sokak által korábban kritizált „fémes, gépies ízû” zenei hangzásnak sehol semmi nyoma, kifinomult hangzással dolgozik a lejátszó. Az Evanescene lírikus „My immortal”-ját hallgatva az énekesnõ hangja kifejezõ, a leheletfinom hangzási részletek (halk háttéreffektek) is arányaiknak megfelelõen „kivehetõk”, s a maga teljes egyszerû-nagyszerûségében szólal meg a zongora is.   
A következõ audioCD vs. SACD párbajt a Haftor Medboe Group vívja saját magával. Mindkét lemezréteget meghallgatom, hogy mérhetõ legyen az önmagukhoz és az egymáshoz viszonyított hangminõség. Az audioCD rész tiszta, telt hangzással bûvöli el hallgatóját, a magas hangfekvésû fúvóshang lelket megérintõ hangzást nyújt. A hordozóra jellemzõ szerény hangzás ugyan érezhetõ, de önmagához mérve így is óriásit alakít, a 2930-hoz képest itt érezhetõ a sztereó „AL24” többlete. Az SACD mindent megtölt élettel, s rögtön érzem a különbséget a fúvóson, dobon és a „Little auk” címû számnál jellegzetesen elvont stílust adó scrath-effekteken is. Minden apró részlet annyi többlettel bír, hogy az SACD is méltó módon szólal meg.
A DVD-Audiora némi visszafogottság volt jellemzõ, bár ez a kávéházi hangulathoz még inkább hozzáadott egy picit. A Hamamura Quintett jazzes muzsikáját hallgatva ez az andalgás még jól is jött az ilyen stílusú zene élvezetéhez. A belsõ dekódert vallatva ugyanakkor egyedien telt hangzást kapunk – hajrá AL24! – jobban életre kelnek a hangszerek és a szoprán szaxi is sokkal „emberibb”, megszólító módon „be-szél”. Az analóg jellegbõl adódóan az énekesnõ hangja sokkal simogatóbb így.
A Vivino Brothers teremtette blues-világát az SACD nagyon hitelesen visszaadja. A „fûrészeffekt”, a csilingelõ apró regiszterek nagyon jól megteremtik azt a kicsit „álmos”, erre a stílusra jellemzõ „feeling”-et.
Ennyi zene után zárásként a DVD-Video hangtesztjét is zenével teszem próbára. Robbie Williams koncertjének minden pillanatát áthatja a színtiszta „live”-koncert hangélmény. Bár nem rajongok a swingért, a hangminõség annyira életszerû, hogy magával ragad. Persze ahhoz, hogy a mozihangzást is kérdõre vonjam, sokat kell szurkálódnia a Kill Bill fõhõsnõjének. A rúgások, nyögések és sokféle basszuspróbáló effekt határozott és erõteljes, de durvaságnak semmi nyoma a mélyhangok terén. A magas hangok (pengék csengése, üvegtörés) is a kellõ módon „megedzettek”, nem bántóak.

AJÁNLÁS
A középkategóriában úgy érzem új királyt avathatunk. Igen, a 3930-as nyújtotta tudás már/még középkategória, pedig nagy része 2 éve még csak a felsõ kategóriára volt jellemzõ. A középkategória megjelölés sok új dologgal bõvült a 3930 megjelenésének köszönhetõen, tulajdonképpen újradefiniálandó. Legyen szó bármirõl, az új Denon „nagyon ott van”. Õ a mozizás nagymestere, mivel a képe mintaszerû, tökéletes és hangkeltésben is óriásit alakít, de akkor is jó kedvvel lát hozzá a dolgokhoz, ha „csak” zenegépként üzemeltetjük, bármilyen koronggal (audioCD, DVD-A, SACD) tegyük is azt.