The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

OPPO BDP-95 EU

Ritkán fordul elő a szórakoztatóelektronikai termékek világában, hogy egy gyártó néhány év alatt a legjobbak közé küzdi fel magát. A fanatikus rajongótábort maga mögött tudó Oppo rohamléptekkel haladt a kitűzött úton, és ahogy az októberi számunkban beharangoztuk, eljött az ideje, hogy a csúcskészüléket, a BDP 95 univerzális lejátszót is vallatóra fogjuk. Az átlag vevő a 93-astól is „hátast dob”, annyira eltalált, kivételes ár/érték viszonyú, vagy inkább iszonyú jó lejátszó. A 95-öst nem az átlagembereknek készítették, hanem a finomságokra vágyó, igényesebb réteg számára.

Ők bizonyára értékelni fogják a robosztus felépítést, a csendesen sikló lemezfiókot, a diszkréten kattogó reléket és az előlapon elhelyezett érintőgombokat is. A készülék előlapja alapvetően szimmetrikus, csak apró részletekben fedezhetők fel elkerülhetetlen eltérések. A cég logóját is hordozó, bal szélen elhelyezett bekapcsoló gomb ellenpontjában egy USB bemenetet, illetve annak gumi takaródugóját találjuk, a középen trónoló lemezfiók két oldalán pedig a kijelző és az érintőgombok képeznek ellenpontot. A fekete matt előlapot lágy hullámvonalakkal dobták fel, csak olyan mértékben, hogy az ne legyen megosztó, inkább elegáns és izgalmas is egyben. A készülékház kívülről nem látható merevítéseket és csillapításokat tartalmaz, ezzel is támogatva a tökéleteseb kép és hang minőséget.

A külső tehát jól sikerült, de az igazi „csemegéket” a fedőlap alatt találjuk. A tápellátás alapját a Rotel toroid transzformátora adja, melyet kifejezetten ehhez a készülékhez terveztek, és a szokványos gyűrűmagos trafókénál jóval alacsonyabb a mágneses tér szórása. A tápfeszültségeket fokozatonként szűrik és stabilizálják.
Audio szempontból a SABRE 32 Reference Audió DAC a készülék egyik legfontosabb eleme, ez a világ egyik legjobban teljesítő 32-bites audio D/A konvertere, célzottan high-end készülékek és professzionális stúdió berendezések számára fejlesztették. Az ESS szabadalmaztatott 32-bites DAC Hyperstream ™ architektúra és a „Time Domain Jitter Eliminator” példátlan dinamika tartományt (akár 135dB) és rendkívül alacsony – zajjal együtt mért - harmonikus torzítást (-120dB) garantál, amely a legigényesebb audio rajongók igényeit is kielégíti. A BDP-95-ben két ilyen ES9018 DAC chip munkálkodik, egy a 7.1-csatornás kimenethez, a másik pedig a sztereó kimenethez tartozik. Ez utóbbi – a magasabb elvárások miatt – szimmetrikus kivitelben (XLR) szintén megtalálható a hátlapon. A 7.1-es kimenet RCA aljzatokon, analógban is elérhető, így azok is számolhatnak a BDP 95-tel, akik komponens rendszer kiépítésében törik a fejüket.
A video szekcióban sem spóroltak az anyaggal és az innovációval, a választás a Marvell Kyoto-G2 video processzorára esett, ami az Qdeo™ technológia segítségével produkál kivételes képminőséget. A fokozat feladata nagyon összetett, a képfeldolgozás minden szegmenséért felel. Először is fogadnia kell a különféle formátumokat, minden lehetséges forrásból, már ez sem kis dolog. Sokféle zaj, zavar és egyéb hiba jelentkezhet a képen, ezeket hatékonyan szűri, ill. eltávolítja, végül pedig az általános képi jellemzők – színek, kontraszt és fényerő – optimalizálása után kerülhet a jelfolyam a képkimenetre. A DVD és egyéb alacsony felbontású forrásról érkező képjelek felskálázását a kijelző natív felbontására, szintén a Marvell processzor végzi. A választható kimenetek: 480i, 480p, 720p, 1080i és 1080p, 50 vagy 60Hz. A készülék támogatja a 24p video módot, mely az eredeti filmszínházi verzióval megegyező lejátszási sebességet jelent.
3D Blu-ray lemezek lejátszására is alkalmas, ehhez két HDMI 1.4a szabványú kimenet biztosított, amit felhasználhatunk akár két kijelző meghajtására, akár szeparált audio/video kimenetekként is magasabb minőségű rendszerek esetén. A régebbi TV készülékekhez való csatlakoztatás is megoldott, komponens és kompozit képkimenetek találhatók a hátlapon e célra.
Amennyiben külső merevlemezről, média lejátszóként használnánk a BDP-95-öt, javallott az eSATA port használatba vétele, melynek sebessége a legmagasabb igényeknek is megfelel. Persze használható a két USB 2.0 bemenet is (elöl ill. hátul), de előtte azért ellenőrizzük a merevlemez áramfelvételét, nehogy túlterheljük a portot.
Hálózati üzemre (streaming) is alkalmas a készülék a beépített RJ45 Ethernet port, vagy a mellékelt vezeték nélküli N-adapter használatával. Igazából ez az egyetlen gyenge pontja a készüléknek, sajnos közel sem annyira jól használható, mint mondjuk egy Dune Max, viszont ezen firmware frissítéssel lehetne segíteni, reméljük az Oppo előbb-utóbb ezt meg is teszi. Problémák adódhatnak bizonyos formátumok értelmezésével és a feliratkezeléssel is, ezért a gyártó a leírásban nem is ígér semmit a hálózati lejátszással kapcsolatban, fogalmazzunk úgy, kísérleti jelleggel működik ez a szolgáltatás. (A BD Live tartalmak eléréséhez viszont szükséges a hálózati kapcsolat) Jelenleg DLNA módban a PC-s Twonky média szerver (fizetős), vagy NAS szerver alkalmazásával használható a készülék.
Ami minket nem vígasztal, hogy a BDP-95-tel több amerikai streaming szolgáltatás is elérhető – lenne, ha ott élnénk – ezzel akár 1080p 5.1-es filmek nézhetők online. (VUDU HD, Netflix, Blockbuster on Demand, Pandora Internet Radio)
A média támogatás felölel minden elérhető formátumot, tényleg kijelenthetjük, hogy a készülék mindentjátszó: a Blu-ray (3D), SACD, DVD-Audio, DVD, Audio CD, HDCD, Kodak Picture CD, AVCHD, MP4, DivX, DivX Plus HD, MKV, FLAC, WAV és egyéb audio/video/kép fájlok támogatottak.
A kezelés alapvető funkciói az előlapon elérhetők – a már említett érintőgombokkal – minden további funkció a háttérvilágítással is ellátott távvezérlővel működtethető. Masszív kézreálló darab, férfikezek számára is kellően nagy gombokkal és olvasható feliratokkal. Külső infravörös vezérlés, HDMI CEC és RS232 port is segíti a rendszer integrációt és vezérlést.
A BDP-95 a világ bármely részén használható, tápegysége ugyanis átkapcsolható,100-120, ill. 200-240V tartományokban biztonságosan üzemel.
Talán minden fontosabb dologra kitértem – ha nem, akkor előre is elnézést – most következzen a szubjektív teszt.
A lejátszó villámgyorsan feláll, a bekapcsolástól számított kevesebb, mint 20 másodperc szükséges az első képkocka megjelenéséhez. A felhasználói felület szép és egyértelmű, könnyen megtaláljuk a keresett állományokat.

 

BDP-95-back-hr

CD lejátszás
Bár nem ez a fő műsorforrás, az ezüst korongok lejátszása kiemelt figyelmet kapott a tervezés során. Könnyűzenei koncerfelvételen (Sting: Bring On The Night) mindjárt jól kezd, nagyszerű a hangulat, gazdag, „ízes” a megszólalás és a térábrázolás is rendben. A felvétel kissé basszushiányos jellege most nem érezhető, sőt, a mélytartomány ereje és részletezettsége nagyon tetszik. Az ütős-szekció virtuóz játéka is sokat emel az élményen. Jazzen – ami nem áll távol az iménti koncert jellegétől – még mindig az élet, az ezer részlettel teli nyüzsgő légkör, ami megfog, nem gyúrja össze egyetlen gombócba a tartalmat. Szépen rajzolja meg egy egy hangszer testét is, néha talán kicsit túlzásokba is esik – vagy csak más, mint a megszokott.
A nagyzenekar megszólaltatásához elegendő tartalékai vannak, odafigyel a részletektre is, különösen a tér mélysége kiemelkedő. Szépen megformálja az üstdobokat, de figyel felső tartomány tisztaságára is.
SACD-n mindezt még képes megfejelni, finomságokban és hangulatban nyújt még többet, kiemelkedőbbet. Az előbb sem volt érezhető digitális jelleg, most meg kifejezetten analógos a megszólalás – ahogy azt a nagyfelbontású felvételektől el is várhatjuk, nincs meglepetés.
Külső USB merevlemezről - Beethowen Piano Concerto No. 4. Rondo Vivance (LINN Records) - ugyanazok a pozitívumok fogalmazódnak meg bennem, az élmény az SACD-nél tapasztaltakhoz áll közel. Nem is csoda, kivételes hangminőségű 24/192-es felvétel ez, ami jól fekszik az Oppo-nak. Helyenként már brutálisak a dinamikai csúcsok, ettől aztán még „élőbbnek” érezni a konzervzenét.
Ezek után mp3-at hallgatni nem nagy élmény, eltűnnek a részletek, a hangulat és a levegő egy része, s bár a jelleg még mindig barátságos, valahogy az embernek nincs kedve hozzá, olyan, mint egy jó Bikavér után a kannás bor. Csak ha muszáj és nincs más.

Blu-ray
Ha van hibátlan produkció, akkor számomra a BDP-95 képe Blu-ray lemezről az. A Marvell chip egészen kivételes teljesítményt nyújt, hiába keresek valami kapaszkodót, egyszerűen nem találok. Gyönyörű, élénk színek, szép átmenetek, borotvaéles vonalak jellemzik. A sötét jelenetek rengeteg részletet hordoznak, amit az Oppo meg is mutat. Tömörítési zajok, moaré, interferenciák mutatóban sem fedezhetők fel, még a kritikusnak számító képrészleteken sem (téglafal, halszálkás zakó, stb.) Egyszóval csillagos ötös!
A csoda tömörített ’mkv’ állományokkal is folytatódik, 1080p felbontással még mindig nagy élményt nyújt, nagyító alatt már biztosan lehetne ’szálkát’ találni, nézési távolságból éppen annyira tökéletesnek látszik, mint ahogy a BD lemezekről volt tapasztalható. A mozgások is lágyak és folyamatosak, egy pillanatnyi megcsulkás nélkül.
A DVD filmeket felkonvertált formában talán még ennyire nézhetőnek nem láttam soha, az 576 soros felbontást meghazudtolóan sima a kép, s amennyiben nem dőltünk be az LCD reklámoknak, tisztességes plazma televízión több mint elviselhető az élmény. LCD-n és vetítőn jobban feltűnik, hogy itt már nem natív képtartalmat látunk. Természetesen színekben sem ugyanaz az élmény, mint a BD produkció, de abszolút élvezhető.

Streaming
Hálózatról vagy lemezről? Szinte mindegy, legalábbis leírható különbséget én nem tapasztaltam. Egyedül a ’wav’ fájlok esetében éreztem némi előnyt a lemezről történő lejátszással szemben. Kicsit simábbnak, egységesebbnek, valamivel meggyőzőbbnek tűnt a ’sztrímelt’ változat, de nem markánsan. A filmek nagyjából ugyanazt az élményt adták mindkét esetben.

Ajánlás
Az Oppo a BDP-95-tel megalkotta a még megfizethető, de már a luxus érzését is nyújtó, univerzális lejátszót, amely valóban mindennel elboldogul, de ami fontosabb, egyenletesen magas minőséget produkál. BD lejátszóként felkészült a 3D filmek lejátszására, CD/SACD játszóként teljesíti az audiofil elvárásokat, és vígan játssza a nagyfelbontású audio fájlokat is. A hálózati lejátszást pedig tekintsük egyfajta bónusznak, amiből még bármi kialakulhat, az viszont egyértelmű, enélkül is bőségesen megéri a pénzét.