The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

DVDO iScan Micro, iScan Mini

A 4K megjelenítők ( TV-k, vetítők ) tömeges elterjedésével nem jár együtt a forráskészülékek felzárkózása a felbontás tekintetében, de így volt ez annak idején a HD megjelenésekor is. Ahhoz, hogy a HD, ill. SD anyagainkat 4K-ban megtekinthessük, fel kell skálázni, de nagyon nem mindegy milyen minőségben. A DVDO itt lép(het) be az életünkbe…

A felskálázás, mint opció, amúgy a legtöbb megjelenítőben természetesen alapból benne van, de nem mindig fordítanak rá kellő figyelmet, csak, mint az eladáshoz feltétlenül szükséges részegység, tekintenek rá. Kár, mert ha csak a HD elterjedését nézzük, még mindig nem értük el azt, hogy video forrásainkból kizárólag 1920×1080-as felbontású (natív) jelet kapjunk. A 4K-val sem lesz ez másképp, ezt nem nehéz belátni, így egy igényes, jobb képminőséget biztosító külső egység beszerzése indokolt beruházás lehet. A DVDO most terítékre került egységeiért ráadásul színvonalukhoz mérten nem is kell sokat áldoznunk…

DVDO iScan Micro

iScan Micro

Egészen aprócska egység, talán a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a felskálázás problémájára. Kialakítása folytán a műszaki érzékkel legkevésbé megáldott felhasználók is képesek lesznek beüzemelni (plug and play) és kezelni. Az elektronika maga egy gyufásdoboz méretű fémházban elfér, tápegységet nem tartalmaz, így a működéshez szükséges feszültséget egy USB kábel csatlakoztatásával tudjuk biztosítani számára. Mivel ezt a modellt főként LCD televíziókhoz tervezték, ott szinte minden esetben rendelkezésre áll egy USB port, amit erre a célra felhasználhatunk. (ha nem, megoldható 230V-os adapterről is, mint pl. egy telefon töltő) A tartozékok között találunk még egy infra érzékelőt is, melyet szintén (oldható) kábel köt össze a TV mögé kerülő egységgel, egész egyszerűen azért, mert másképpen nem érzékelné a szintén aprócska kártya alakú távvezérlő felől érkező jeleket. A HDMI kimenet nem aljzatot kapott, hanem rövid (kb. 20 cm) beépített kábelt, a végén egy dugóval, így nem kell 2 kábel, csak, mint egy toldót tudjuk csatlakoztatni a lejátszó (vagy AV receiver) és a TV közé.
Az iScan Micro automatikus működésű, a Silicon Image VRS Clear View technológiáját alkalmazza, mint a DVDO számos terméke, és megannyi más video eszköz. A csatlakoztatott készülékhez alkalmazkodik be és kimeneti oldalon egyaránt, ezért beállításokra nincs szükség. A minőségi felkonvertálás mellett a távvezérlővel 2 képélesítési mód közül választhatunk, (Low, High) a gyártó ajánlása szerint az „off”, vagyis kikapcsolt állapotot a grafikákhoz és animációkhoz, a „low” mód magas minőségű video jelek esetén, a „high” pedig internetes tartalmak (pl. Youtube) valamint gyengébb minőségű video jelekhez ajánlott. Váltogatva a három állás között, értelemszerűen a „high” állásban a legnagyobb mértékű az effekt.
Az iScan Micro nem csak 4K megjelenítőkhöz ajánlott, az SD-HD konverziót is magas szinten végzi el.

iScan Mini with remote

iScan Mini

A Mini is aprócska szerkezet, de komoly műszaki háttérrel rendelkezik. A Micro-hoz hasonlóan a VRS ClearView technológiára alapozva építették, csatlakozási és beállítási lehetőségei azonban bőségesebbek. A HDMI jelútba két kábellel csatlakozik, egyet tartozékként kapunk hozzá, így plusz kábel nélkül a rendszerbe illeszthető. A HDMI-ről leválasztja a hangjelet, amit optikai kábelen keresztül csatlakoztathatunk erősítőnk digitális bemenetére, vagy külső dac-ra. Az elektronikát rejtő dobozba szerelték az infra vevőt, de akkor sincs probléma, ha csak rejtve tudjuk elhelyezni, a Mico-hoz tartozékként mellékelt vevő egységet opcionálisan a Minihez is használhatjuk, de ezért - igény esetén – fizetnünk kell. Tápellátása ugyanúgy USB kábellel biztosított, lévén hogy a Minit már vetítőhöz is ajánlják, hálózati adaptert is kapunk hozzá.
Távvezérlője normál méretű, sok közvetlen elérést jelentő gombbal, ami jelentősen leegyszerűsíti a használatot, mert nem kell a menüben kotorásznunk. Egy gombnyomással dönthetünk, hogy a skálázást a DVDO, vagy a megjelenítő végezze, ugyanígy választhatunk a képélességet javító effektek közül is, a Microhoz képest itt már felhasználó által is definiálható beállításokra van lehetőség, amit a menüből lehet elérni. A „user1” és „user2” néven menthető beállítás sok lehetőséget ad a kép megjelenésének finomítására, a kontraszt / fényerő / színtelítettség és különféle – finomhangolható – képzajszűrők által. A demo módban függőlegesen két részre osztva a képet, szemléletesen mutatja a módosítások hatását. Szintén dedikált gombokkal hívhatók elő a különféle tesztábrák, melyek a vetítő pontos beállítását segíthetik, aki valaha próbálkozott vetítő beállítással, tudja, hogy ez egy nagyon hasznos „extra”.

Az iScan Micro-t tévén próbáltam ki, Kodi-alapú PC-s forrásról, többféle kimeneti felbontással. Csatlakoztatása tényleg egyszerű és azonnal működőképes, amint tápot kap. Hatása HD felbontású készülékeken is jól látszik, átlagos BD lejátszóval, vagy belépő kategóriájú médialejátszóval eléggé szembetűnő, egy fokozatú felskálázásnál (720p > 1080p vagy 1080p > 4K) a képminőség majdnem eléri a natív jel színvonalát. Minimálisan mosottabb a kép, ezen tudunk javítani az élességet fokozó effektekkel. Magasabb felbontású forrásjel esetén a „low” állásban hozzáadott kisebb mértékű élesítés elegendő ahhoz, hogy összetéveszthető legyen egy eredeti (nem felskálázott) képpel. Ha gyengébb (SD, TV-RIP) filmekkel van dolgunk, a „high” gombot megnyomva fokozhatjuk a képélességet, ez sokat javít az egyébként már érezhetően mosott kontúrokon. A hatás nem tudja visszahozni a nem létező pixel információkat, de az összességében így is élvezhetőbb képet ad. A Micro a kép fényerejét, kontrasztját és színtelítettségét érdemben nem befolyásolja.

Az iScan Mini már komolyabb szerkezet, így őt egy HD és egy 4K felbontású vetítő elé csatlakoztatva tettem próbára. A tapasztalataim, a készülék hatása a képre ugyanaz, mint fentebb, de jóval precízebben tálalva. A 2,5 m-es vetített kép egyrészt nagyobb kihívást jelent, és a hatások is jobban érzékelhetőek. Érdemes használni az egyéni beállításokat, a többféle zajszűrő, és az egyéb paraméterek finomhangolásával „kikeverhetjük” a szemünknek tetsző képi jelleget, amit egy gombnyomásra előhívhatunk, attól függően, hogy épp milyen forrásról hajtjuk meg a vetítőt, TV-t.
Az élesítés hatását „felezett” képpel ellenőrizhetjük, ezen a ponton győzött meg igazán az iScan Mini. Nagyon finom és precíz módszerrel nyúl a kontúrokhoz, már a kis mértékű élesítés hatása is mellbevágó, a szó pozitív értelmében. Olyan, mintha a zsíros kézzel bemaszatolt optikát alaposan megtisztítanánk, megszűnik a homály, és a legapróbb tárgyak körvonalai is jól kivehetőek. Szerencsére ezek a többlet információk egyértelműen pozitív irányba viszik el az élményt. Nem annyira erősen nyúl hozzá a képhez, mint a Darbee DVP5000, mégis, talán a kettő közül inkább a DVDO megoldását preferálnám, ha választanom kellene.

Ajánlás
A 4K televíziók, vetítők ma már nem számítanak kuriózumnak, rengeteget adtak el belőlük most, Karácsony előtt is. Aki szeretné kiaknázni a készülékében rejlő lehetőségeket, fogékony a képminőségre, érdemes elgondolkodnia a DVDO ajánlatain, nálam az 'erősen ajánlott' kategóriában foglalnak helyet.

Árak:
iScan Micro: 49.900,- Ft
iScan Mini: 129.000,- Ft
www.audiocentrum.hu