The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

Avielo Prisma HD

Bár a 3D korszak egyértelműen elkezdődött, a jelenlegi színvonal, valamint a filmek szűkös kínálata nem mindenkit tesz boldoggá. Ugyanakkor a full HD vetítők műszakilag és képminőség tekintetében olyan szintre jutottak, ami nem mindennapi élményt garantál. Persze csak addig, amíg be nem szerzünk egyet, mint pl. a Projectordesign Avielo Prisma HD vetítője. A név idehaza még talán sokaknak nem cseng ismerősen, pedig a Fredrikstad-i illetőségű norvég cég elismert gyártónak számít a projektor-piacon. Minden szegmensben ott vannak kitűnő termékeikkel, a házimozi alkalmazásra szánt készülékeik „Avielo” márkanév alatt futnak. (Azért „biztos, ami biztos” a ’Projectiondesign’ felirat is ott díszeleg jól látható helyen minden vetítőn.)

Ahogy sok más gyártó, úgy a Projectiondesign is a DLP képalkotási technológiát választotta a rendelkezésre álló lehetőségek közül, high-end házimozi sorozata is erre épül.

Tesztpéldányunk a Prisma HD – noha olcsónak nem mondhatjuk – tulajdonképpen belépő HD modellnek számít. Kivitele, minősége és szolgáltatásai azonban, ha lehet így fogalmazni, minden igényt kielégítenek. Kezdjük a kivitellel.
A megszokott projektor méretekhez képest egészen apró darab (durván 24×28×10 cm), háza nem műanyagból, hanem magnéziumból készül, ami igencsak különlegessé teszi az egytől-egyig műanyagházas konkurens termékek között. Valószínűleg az anyagválasztásból fakadóan lehetett ilyen kis méretben megépíteni, mivel a fém burkolat a hűtésben is segít, ellentétben a műanyaggal. Kétféle mutatós színben, etruszk bronz illetve gyöngyház fehér festéssel készül, nálunk ez utóbbi járt.
Egycsipes DLP rendszerű (0,95” 1080p DMD TM) BrilliantColor technológiával is felvértezett darab, a színreprodukcióhoz hatszegmenses színkereket használ (RGBRGB). Natív kontrasztja 1:4000, fényereje kb. 900 lumen, de a 220W-os FusionPlus VIDI UHP lámpa fényereje szabályozható, így, ha nincs szükség a 900 lumenre, akár 170W-ig csökkenthető az izzó teljesítménye, ezzel együtt a fényereje. A lámpa élettartam eco módban a standard 2000-ről 3000 órára tolódik ki. A gyártó a tökéletes vizuális élményhez 200 cm-es képméretet javasol, házi használatban ez tökéletesen elegendő.
prisma backLejátszási kompatibilitása teljes, vagyis 480i és 1080p között bármilyen felbontással és színrendszerrel megbirkózik, mindehhez rendelkezésre áll az összes lehetséges kép bemenet. Digitális forrásról a HDMI és DVi (DHCP) bemeneteket használhatjuk, melyek különlegessége a DPEq, vagyis digitális pixel ekvalizáció, ami lehetővé teszi – megfelelő anyagminőség esetén – akár 30 m-es hosszúságú digitális kábel használatát jelveszteség nélkül. Régebbi lejátszó eszközeinket komponens, S-video és kompozit bejáratok fogadják, számítógépről pedig – a HDMI mellett – a 15 pólusú VGA bemebeten keresztül is meghajtható. Vezérlésre, szoftverfrissítésre alkalmas csatlakozókat is találunk a hátlapon, ezek az RS232 és LAN portok.
Hermetikusan lezárt optikai rendszerrel készül, így a por és egyéb szennyeződések nem veszélyeztetik a precíziós szerkezetet. Lencsetagjai aszférikus elemeket is tartalmaznak, anyaguk LD (Low Dispersion) üveg, nagyon szép rajzolattal rendelkeznek, így garantált a nagyfelbontású, apró részletekben gazdag kép.
Az installációt nagyban megkönnyíti a mintegy 123%-os tartományban manuálisan állítható függőleges lencse-eltolás, és a minden példány esetében elvégzett pontos gyári színkalibráció. Természetesen a vetítési módok (asztal/mennyezet – elölről/hátulról) szabadon választhatók a Prisma HD esetében is. További különlegesség, hogy az esetleges lámpacsere egyszerűen a frontlap felől, szétszerelés nélkül megoldható, ahhoz nem szükséges leszerelni a készüléket.

prismaKépminőség
Az installáció tényleg villámgyors, s miután a készülék felismerte a HDMI-n keresztül érkező képjeleket is, indulhat a műsor. Egy darabig még elmatattam a jól átlátható menüben, a különféle extrák bekapcsolásával és az optimális kontraszt/fényerő beállítással, de már alapból is nagyon szép, a színtónusok szempontjából hibátlan képet mutatott. Ezt lehet még fokozni, ha kihasználjuk a készülék szoftveres adottságait. Kellően sötét szobában a legkisebb lámpateljesítmény is több mint elegendő, alapon szinte már virít a vászon, így aztán nyugodtan aktiválható az ’eco’ mód. A kép geometriája hibátlan, az élesség középen és a széleken is kifogástalan.
A gazdag színvilág animációs filmeken mutat igazán, ezért mindjárt a Cars 2-vel indítottam. Ha a film története nem is lett annyira jó, mint az első részé, képben nincs hiba. Élénk tónusok, szép, egyenletes átmenetek és borotvaéles kontúrok a vásznon, egyszerűen nincs mibe belekötni. A látvány teljesen magával ragadó, finoman kidolgozott minden részlet. A kép rendkívül kontrasztos, szépen kidolgozott sötét részletekkel. Teljesen el lehet feledni a külvilágot, az élmény magával ragad, és nincs ami kizökkentene belőle, bármiféle megcsuklás, vagy képi hiba nélküli a produkció. Részben még mindig az animációnál maradva, a rendkívül mozgalmas jeleneteket tartalmazó Transformers 3-ból néztem néhány percet, szintén teljes megelégedéssel. A gyors képváltások és intenzív fény-sötétség átmenetek nagyon hatásosan jelennek meg a vásznon.
Aztán egy kis dráma következett a Soul Surfer című filmmel. Az igaz történetet feldolgozó film egy szörfös lány történetét meséli el, rengeteg vízi jelenettel. A Prisma HD itt is kifogástalanul teljesít, a parti homok, az óceán kéksége, a csillogó vízfelület, a hullámok habja mind-mind rendkívül élethűen ábrázolt, olyannyira, hogy ezúttal végig is néztem a filmet.
Szokták mondani, semmi sem tökéletes, ami pedig majdnem az, azért csillagászati összegeket kell fizetni. Egy kis hibát most is találtam, ami az utolsó film csendes jeleneteinél jelentkezett, ez pedig a készülék közelről azért már hallható zajszintje. Persze így jár az, aki a füle mellől vetít, nyilván a megfelelően installált vetítő zaja már nem lehet zavaró, mint ahogy ez a forgalmazó bemutatótermében sem volt hallható.

Ajánlás
Az Avielo Prisma HD célközönsége a józanul gondolkodó, igényes mozirajongók tábora. Megépítése példamutató, képminősége önmagáért beszél. Minden stílusban partner, bármilyen forrásról meghajtható, sőt, kis mérete (könnyen szállítható) és vetítési jellemzői alapján akár alkalmi prezentációkhoz is használható, nyilván ezért került távvezérlőjébe egy lézer pointer is.