The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

SIM2 NERO 3D-2

A szórakoztatóelektronikai ipar legújabb Jolly-Jokere a 3D képmegjelenítés. A Blu-Ray lejátszók már olyan felbontást és képminőséget produkálnak, amely – nyugodtan állíthatom – minden igényt kielégít, ezt már csak azzal lehetne „überelni”, ha a szereplők lelépnének a vászonról. No, ha le nem is lépnek, ennek illúziója megteremthető, így aztán el is jutottunk a 3D-hez. Minden kezdet nehéz, szól a mondás, és ez a 3D megjelenítésre is érvényes. A gyártókon hatalmas a nyomás, hogy eladásaikat folyamatosan növeljék, ezért gyakran olyan fejlesztésekkel lépnek piacra, amelyek igazság szerint még nem értek meg erre. Bizonyára azok, akik találkoztak az úttörő 3D projektorokkal és televíziókkal, értik mire gondolok. A kezdeti csalódások ellenére a piaci várakozás megvan, és néhány cégnek – köztük a SIM2-nek is – piacképes, minőségi termékeket sikerült bemutatni a közelmúltban.


A SIM2 a Lumis 3D-vel bizonyította, hogy a térbeliség illúzióját otthonunkban, a filmvásznon képes megvalósítani, de ezt még kevesen engedhették meg maguknak. Nem volt azonban kétséges, hamarosan az ügyes kistestvér is meg fog jelenni, amit már a jómódú réteg különösebb megerőltetés nélkül is megengedhet magának.
A Nero sorozat négy modellből áll, közülük is talán a 3D-2 lehet a legvonzóbb az ár és a kapott minőség ill. szolgáltatások alapján.
A NERO nevéhez híven – olaszul annyit jelent: fekete - elegáns, a szép íves felületekkel határolt fekete házat kapott. A kép előállítását - mint mindig – DMD képmodulátor chip végzi, a Texas Instrument gyártmányaként ismert DarkChip4. A Lumis vetítőkben debütált kompakt „Alphapath Light Engine” precíziós üveg optikáit 2000 ANSI lumen fényerő hagyja el, ami már elegendő a jó minőségű háromdimenziós képalkotáshoz is, tekintve, hogy az aktív szemüveg ennek jó részét elnyeli. Másik fontos paramétere a kontrasztarány 30.000:1-es értékét a DynamicBlack automatikus fényszabályzó technológiával biztosítják. A beépített lámpa teljesítménye 280W, de lehetőség van csökkentett (230W) teljesítményű üzemeltetésre is, a 2D filmekhez ez több mint elegendő.

 

3dglassesA vetítő elhelyezésének tervezésekor a vászon mérete és az optika vetítési szöge alapján tervezünk, néha azonban előfordul, hogy az áhított modell nem alkalmas a mozizásra tervezett helyiségbe. A SIM2 nem szeretné, hogy ilyen okok miatt bárki más projektort válasszon, ezért a Nero 2-höz háromféle lencsét kínálnak. Az 1,37-1,66:1, 1,82-2,48:1, és 2,6-3,9 :1 zoom átfogású optika közül online kalkulátor használatával választható ki az ideális példány.
Ahogy az más gyártóknál szokás, a SIM2 presztízsmodelljeiből is idővel „leköltöznek” a fejlett technológiák a középkategóriába is, így került a C3X LUMIS vetítőkből származó PureMovie 2D, PureMotion 2D/3D technológia a Nero 3D-2-be. A PureMovie 2D a tiszta, „filmszerű” élményt garantálja azáltal, hogy a jel útjából minden nélkülözhető áramkört kikapcsol, így érhető el a legmagasabb kontraszt és a legmélyebb feketeszint. A PureMotion technológia pedig a mozgások folyamatosságát szavatolja két, ill. háromdimenziós módban is. (3D-ben elég gyakori a rángatós, akadozós kép, de még 2D-ben is nagy kihívás a sportműsorok megjelenítése.)
A BrilliantColor technológia a szélesebb spektrumú színábrázolást segíti, a pontos beállításhoz pedig a „Live Colors Calibration 2.0” PC-alapú szoftvert kapjuk a Nero projektorokhoz. Különféle vetítési paraméterek mellett professzionális kalibrálási lehetőséget nyújt ez a program, a további finomítások a rendelkezésre álló négy gamma görbe kiválasztásával végezhetők – a forrás jellege és a környezeti megvilágítás függvényében.

 

Kép
A sok technikai szöveg után a lényeg azért mégis csak az, hogy mennyire élvezhető a képe. „Nem kicsit, nagyon” ahogy Ferencünk fogalmazott öt évvel ezelőtt. A különbség mindössze annyi, hogy a SIM2 nem …ta el, kicsit sem. Sőt. Jó néhány filmbe belenézve inkább azt gondolom, az olaszok most mintha megelőzték volna a filmipart.
Az aktív szemüveg sokat elnyel a fényerőből, de még mindig marad annyi, amennyi elég ahhoz, hogy lázba hozza a nézőket. Egyedül egy érzéstől nem tudok szabadulni, mintha nagyon enyhén drappos, barnás fátyol lebegne a kép előtt, ami nyilván a szemüveg miatt van. A 3D megjelenítés viszont pazar, különösen az iMax demók vesznek le a lábamról, ez nem csoda, hiszen pont ezért készültek. Itt tudja igazán megmutatni a vetítő, hogy mire képes. Egyszer egy repülő orra, aztán egy szörfdeszka mutatja meg milyen az, mikor valami kilép a vászonról, egy másik filmrészleten pedig térbe rajzolt vonalak által határolt tárgyak jelennek meg az orrunk előtt. Minél közelebbről nézzük, annál nagyobb a hatás, az ideális persze az lenne, ha kép szélei látómezőnkön kívülre esnének, ekkora vászonhoz – ha létezne – viszont jóval magasabb fényerőre lenne szükség.
Az igazi mozifilmek háromdimenziós jellege már kevésbé hatásvadász, sőt néhol kicsit furcsa is, ahogy csak egy-egy tárgy vagy személy emelkedik ki a filmvászon síkjából. Itt is vannak jobban és rosszabbul sikerült alkotások, de a vetítő produkciójában hibát nem találni. Különösen figyeltem a mozgások folyamatosságára, mert az – vagy inkább annak hiánya – erősen lerontaná a produkció élvezeti értékét, de még apróbb szaggatottságot sem tapasztaltam. A Nero 3D-2 készen áll, most már a filmiparon a sor.
Mivel a filmjeink túlnyomó része még nem szerezhető be háromdimenziós verzióban, fontos, hogy a 2D vetítések is elkápráztassák a nagyérdeműt. A Nero esetében ezzel sincs gond. A szemüveget leemelve egy darabig még hunyorgunk, míg megszokjuk a szemüveg nélkül brutálisnak tűnő fényerőt. A képminőség példás, ahogy azt a DLP technológiás projektorok egyik élvonalbeli gyártójától el is várjuk. Vakító fehér és koromfekete részek, köztük élénk színkavalkád. Ami semleges kell legyen, az is marad, ne tartsunk vörösödő arcbőrtől és egyéb túlszínezett képrészletektől. Ezt (is) remekül csinálja. A felbontás pazar, aprólékos, ugyanakkor a kép jellegében nyugodt, filmszerű, de a kontrasztos élek azért pengék.

 

Ajánlás
A NERO 3D-2 jól pozícionált, sikergyanús vetítő. Az igényes és jómódú réteg megengedheti magának, és hiszem, hogy közülük egy jól előkészített demo után kevesen fognak ellenállni a csábításnak, annál is inkább, mert egyben remek 2D projektorra is szert tesz újdonsült tulajdonosa.

 

Termék jellemzők:
Fényerő:    2000 ANSI Lumen
Méretek:    458×210×455 mm
Tömeg:    11 kg
Ár:    érdeklődésre
Forgalmazó:    Házimozi Stúdió Kft.
Elérhetőség:    70/333-0099, www.thx.hu