The current Bet365 opening offer for new customers is market-leading bet365 mobile app You can get a free bet right now when you open an account.

JBL Cinema SB450 4K soundbar

Nem kellett túl sokat várni a 4K soundbarok eljövetelére, a JBL által a tavalyi IFA-n bejelentett SB450 az év végére meg is érkezett az üzletekbe. A nagyfelbontású UltraHD kijelzőkkel együtt működő, subwooferrel kiegészített házimozi hangrendszer képességeit tesztelgettük.

A soundbarok egyfajta átmenetként ékelődtek a televíziók silány hangrendszerei, és a sok csatornás, sok hangszórós házimozi rendszerek közé. Ha igény van a mozis hangélményre, de nincs hely, lehetőség, vagy pénzügyi keret egy komolyabb rendszer kiépítésére, köztes megoldásként szóba jöhet egy soundbar beszerzése is. A választék az erre szakosodott gyártóknál egyre szélesedik, jelezve a közönség pozitív fogadtatását. Hangminőségben szintén nagy a szórás, egyes modellek tényleg csak a TV hangszóró kiváltását célozzák, míg a skála túlsó végén a valódi 3D hangzást produkáló készülékeket találjuk, az SB 450-et is ide sorolhatjuk.
A hang mellet a kiviteli minőség és a design ugyanolyan fontos, de a kialakításon és az installációs lehetőségeken ugyanúgy múlhat az eladás sikere. Az SB450 formaterve jól sikerült, a hengeres test remekül mutat a formailag egyhangú, csak díszítésekkel „feldobott” televíziók alatt. A kábelezés megfelelő előkészítéssel falra szerelve is teljesen elrejthető, a subwoofer meghajtása vezeték nélküli kapcsolattal valósul meg. Fekete fém rács takarja elölről a hangszórókat, ami a látható felület 98%-át teszi ki, keskeny ezüst / lakk fekete kerettel. Kijelzője nincs, az üzemállapotról mindössze néhány leddel megvilágított felirat tájékoztat a felső élen kialakított gombsor közelében. Nem túl szerencsés megoldás, szemből, ülő helyzetből láthatatlan számunkra, de szerencsére van OSD kijelzés, ami a HDMI ARC kimeneten csatlakoztatott képernyőkön jelenik meg. Kis kártya távirányítója kevésbé komfortos, mint a normál, „gumigombos” változatok, de itt is van „B” verzió, mégpedig a TV távirányító használata a rendszer kezelésére. Az SB 450 képes megtanulni a TV táv kódjait, így egy kézből, kényelmesebben irányíthatók a készülékeink.

JBL SB450 BACK x1 1606x1606px

A soundbar keskeny háza – ill. a frontrács - 58mm-es szélessávú hangszórókat takar, amelyek meghajtására összesen 240W zenei teljesítmény áll rendelkezésünkre, a subwoofer pedig 200mm-es hangszóróval és 200W teljesítménnyel szolgál. A műszaki adatok mellett az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer tágas nappalikban is képes a mozi élményhez elegendő hangnyomást produkálni. Három HDMI bemenet és egy (Audio Return Channel) kimenet szolgálja ki a HD (4K) eszközöket, de van mód audio eszközök csatlakoztatására optikai digitális kábellel, és analóg módon a 3,5mm-es jack aljzaton keresztül. Ma már a Bluetooth kompatibilitás is alap, az SB450-ben 3.0-ás BT egységet találunk, így a vezeték nélküli zenelejátszás (10m-en belül) szintén támogatott.
A zene lejátszás és film nézés között gyors oda-vissza váltásra ad lehetőséget a SoundShift gomb, ilyenkor nem kell foglalkoznunk azzal, hogy éppen melyik AV bemenetet használjuk, zenehallgatás után egy gombnyomással visszaáll a kiinduló állapot. Szolgáltatásként elérhető még egy párbeszéd-kiemelő funkció, valamint a térhatást fokozó „virtual surround” funkció is. A mélyhangok optimális szintjét alapvetően a subwoofer hátsó panelján tudjuk beállítani, de a távvezérlő lehetőséget ad ennek finom szabályozására, ha a helyzet vagy a film jellege ezt megkívánná.

Hang

Kezdjük a zenehallgatással. Mint BT hangszóró kimondottan jól teljesít, a komoly méretű subwooferrel összehangolva a teljes hangtartományt lefedi, nincs beszakadás a felsőbasszus környékén. Nem érdemes az audiofil sztereo rendszerekhez hasonlítani, de számomra is meglepő, mennyire hallgatható hangot lehet kihozni egy soundbarból. Kellemesen lágy, lekerekített jellegű a hangzás, mindehhez van elég levegő, a hangok pedig szépen betöltik az egész szobát. Kellően súlyos a ritmus alap, így a fentiekkel együtt egy, a mai könnyűzenei irányzathoz tökéletesen passzoló hangkaraktert kapunk, ami a halk háttérzenétől a közepesen hangos, szolidabb buli hangerőig kiszolgál minket. Tartalékok vannak bőven, de a maximum közelében már szétesik a hang, a basszusok önálló életet élnek, így ez inkább kerülendő. Maradjunk a könnyebb műfajok mellett, klasszikus zenén elkerülhetetlenül keressük a természetességet, pontosságot, felbontást, amit egy soundbartól a realitások talaján maradva nem várhatunk el.

A filmek esetében is hasonló a helyzet, az elégedettségünk az elvárásoktól függ leginkább. Ha ugyanazt szeretnénk hallani, mint amit mondjuk egy 5.1-es AV rendszertől tapasztaltunk, akkor csalódnunk kell. Szimmetrikus elhelyezés esetén és nem túlbútorozott szobában, ahol a hangok visszaverődése a falakról biztosított, egészen tisztességes térélményben lehet részünk, ahol ez nem adott, nyilván szűkebb területre szorulnak a történések. A zenehallgatásnál tapasztalt karakter a filmekhez ugyanúgy passzol, kiegyenlített és élvezetes hangélményt nyújt. Tisztán és érthetően hozza a párbeszédeket, megjeleníti a kisebb neszeket, ugyanazon hangerőállás mellett a durvább jelenetek mélyhangjai pont optimális szintűek. A soundbar és szub remek összhangja és az egyenletes frekvencia átvitel nagyon közel hozza a komponens AV rendszerek nyújtotta hangélményhez, csupán a térélmény kiterjedése és pontossága kisebb, de úgy érzem a kompromisszum összességében abszolút vállalható.

SB450 Lifestyle3

A JBL SB450 kitűnő rendszer, akár mozis, akár zenei felhasználás szempontjából értékeljük. A nagy méretű subwoofer energiái akár 35-40 négyzetméteres szobában is elegendőek, a soundbar pedig tisztán, kellemes karakterrel, az egész teret betöltve teszi a dolgát. Használata némi megszokást, ill. minimális kompromisszumkészséget igényel, de a 150.000,-Ft-os árért kapott érték még így is az egyik legjobb vétellé teszi kategóriájában. A 4K kompatibilitás pedig egyre fontosabbá válik, a JBL rendszere felkészülten várja az ultra HD filmek tömeges megjelenését.

Forgalmazó: Invitone Kft.
Ár: 149.990,- Ft
www.extremeaudio.hu